Luahan hati di pagi Jumaat

Omigod..it’s Friday! AWESOMENESS!!
Tak pernah rasa se-excited camni when it comes to Friday..

Azab gila la my first week at work ni..terus terang cakap. Penat gila nak mampus. Everyday migraine. Everyday my head pounding for 24hrs dari pagi sampai la ke malam coz I don’t want to eat ponstan, dah terbiasa plak tak eat any medication sejak pregnant dulu. Skang dah back to normal nak go back to the normal routine rasa kekok.

Ni la nasib org yg ada migraine ni. Payah. Cranky. Terseksa. My migraine plak is always due to lack of sleep. Camno den nak adapt and recover cepat? mmg takleh la. Ingat lagi dulu masa first trimester pregnancy. Not only I was down with evening sickness but my migraine became much, much worst. Masuk 2nd trimester since I cannot consume ponstan and Panadol doesn’t work for me, I took the natural remedy. Body massage is a must as my monthly routine nak segarkan badan + nak membuang angin, masuk office pun ngam2 kul 9am coz lepas solat subuh I would just qada my sleep for 30min – 1hr..kurangkan minum caffeine. Alhamdulillah, no migraine for the rest of my pregnancy period. Masa lepas bersalin risau gak migraine akan datang tapi like what people say, sleep when the baby sleeps. That’s what I’ve been doing during my 4mths maternity leave. My day will only start around 11am onwards coz after my husband leaves for work I’ll be dozing off to lala land to recover myself.

Now, dah start keje hmm..camne nak buat sume tu? Walaupun shift utk menyusukan anak skang dah dibahagikan evenly dgn sang suami but still, tak mencukupi. Now, for the time being this is what I do. The whole family will be ready by 7.30am, cecepat makan cereal for breakfast and then I’ll be sending Afiqah off to nursery. By 7.45-7.50am dah bole depart from there, zoom bwk kete cam lipas kudung nak sampai ke Cyberjaya by 8.30am, park kete terus serbu surau..bertapa kat sana for 20mins to freshen up myself baru masuk office. Tu pun tak cukup gak sebenarnya tp dapat lelap mata sket pun jadi la.

Now, officemate and bos husband dok carik pasai la plak. Mmg saje je nak menambahkan keserabutan kami la. Dorang dengki, tak suka tengok org senang sengaja nak mengapi-apikan keadaan by reporting to the boss that it is unfair that the husband constantly goes back sharp at 5.30pm while the rest are still struggling to finish their job by staying back. Akak2 tu sume stok2 tunggu suami amik dorang..aku cukup nyampah bila stok2 yg ada driver ni dok perasan diri tu baguih and rajin sangat by staying back at the office sampai kul 6-7pm pastu nak perlecehkan org yg ada commitment. Pastu siap leh perli2 kata ORG LAIN PUN ADA COMMITMENT GAK..amboi kak..kak punya commitment ada kena rushing amik anak kat nursery sebelum nursery tu tutup ke kak? husband saya je yg bole amik before 6.30pm tu..nak harap saya, saya bawak laju 120-130km/j kt highway pun dah kalo Federal highway nak jam, kete banyak saya tetap sampai lambat gak..pasal tu ada SUAMI utk MEMBANTU. Tapi ntah dorang ni langsungggggggggg tak memahami. Siap laki aku kene warning tu..dorang nak tgk performance dia. Pfft.

Dahla migraine, aku ni bertambah serabut laaa dok pk camne nak tolong laki aku ni.

Bini plak stok susu dah pupus. Kalo ada bole gak la aku guna flexi-time off provided by d company. Kepada nursing mum (i’m sure korang akan jealous dgn priviledge company ni bagi) ur allowed to come to the office at 10am and go back by 4.30pm 🙂 indah kan dunia..indah. Tapi cam aku ni masih mendung coz stok dah habis. Tanak tipu sunat demi priviledge tu, dulu ada org pernah wat, kantoi sendiri bermasalah. No, i don’t wanna be that person.

Pk punya pk punya pk I decided to be frank with my bosses. Hantar satu karangan semalam terangkan keadaan, aku mintak balik by 5pm. 30min awal je..tang dtg keje plak i leave it to them nak kasi aku menten masuk kul 9am or kena masuk 8.30am. Tang qada tido migraine tu aku terpaksa ketepikan demi nak membantu suamiku, demi nak amik anakku di nursery, demi semua la.

Pagi tadi my team leader cakap on their side it’s fine, skang tunggu confirmation dari HR je. Hmm harap2 dpt la kelulusan. HR ni byk songeh sket, suka delaykan mende. Aku harap dia tak delay la..tak suka la tgk hubby balik keje muka monyok, geram, menyampah dgn perangai officemate dia. Nak tanak aku yg bekerja di company yg SANGAT TIDAK MENGGALAKKAN ORG UTK MEMBUAT OT, SANGAT MENGGALAKKAN ORG BALIK ON TIME perlulah carik jalan. Tapi my performance at work kena tiptop cam dulu la, kalo merundum kang aku gak yg kena.

Aduih berdenyut pale otak type entry ni. Ni la pengorbanan kita kena buat bila dah berumah tangga ni..dah tak main dah nak kejar career path nak jadi manager ke hape ke, nak manage our marriage pun takes a lot of hard work ok!

Seronoknya nak abeh pantang dah!

Saya dah 40 hari berpantang. Tak pernah rasa tarikh 1st July sungguh keramat dalam hidupku..tak sabar, seriously tak sabar. Bukan teruja pasal bab pemakanan, teruja pasal nak dapat fresh air, nak berjalan seperti org normal. Saya tak sabar nak pakai seluar tetiap hari, tak sabar nak naik tangga rumah, tak sabar nak potong rambut, tak sabar nak keluar jenjalan naik turun kereta bwk Afiqah berdating tiga beranak, tak sabar nak makan di Tony Romas, TGIF mahupun Chilli’s coz KIDS EAT FOR FREE haha walaupun kita sume tau she can’t eat yet..

Pantang regimeku 50-50. Ada yg masih saya ikuti dgn strict, ada yg dah mengelat dah. Believe it or not baru semalam saya dibenarkan memakai seluar di rumah. The hubs bebetul tak bagi pakai seluar, asyik disuruhnya pakai kain batik yg sentiasa londeh tu. Bosan gile. Kami masih berkampung lagi di bawah, guest room kat bawah tu mmg dah transform jadi our bedroom. Dulu salin baju and pampers Afiqah kat lantai atas changing mat, tapi makin lama makin sakit belakang and pinggang dibuatnya, last2 satu meja beso haa dah masuk dlm bilik tu. Sonang cite. Everything is at reach now. Kanan supply baju, kiri toiletries, tetengah dah ada bantal and changing mat. Tinggal nak letak baby atas meja je huhu. Ntah bila nak naik atas, lepas pantang kut. Saya tidak dibenarkan naik tangga sama sekali. Huu. Apetah lagi keluar. Dok la memerap kat umah ni haa..wat la muka kesian camane sekali pun, xlehnya keluar. Sobs.

Saya masih lagi memakai bengkung. Cuma hari ni saya tak pakai. Malas. Haa kan dah ckp ada sesket mende dah ngelat. Perutku masih la gelebeh di tepi, kempis mmg dah kempis tp very flabby la, tak pepasal I have like 2-3 layers of spare tyre. Mana datang tah. Eceh bole tanya lagi mana datang eh hehe. Stretch marks yg putih2 tu dah hilang, cuma yg merah gila seakan vericose veins masih menyerlah.

my tummy is 90% sama dengan gambar di atas

Buruk kan rupa? lelebih bila dah gelebeh ni, serious mmg tak belek langsung diri depan cermin. Dahla boobs skang bulat gila mcm bola World Cup. Orgnya kecik, tp boobs beso, perut gelebeh, mata sembab..sungguh la not appetizing at all hehe.

I’m thinking of wearing PB nanti lepas pantang. Worth it ke? Dahla mahal kan..I’d rather spend my wealth (eceh wealth tu..ikut bahasa game Treasure Isle kat FB daa) for Afiqah’s clothes..tapi at the same time kita sebagai pompuan kena jaga badan kan? Tengok testimonial kat the famous blogger tu cakap pakai PB leh hilangkan stretch marks (dats my main purpose actually) and firm your body..am thinking also to go back to Usana to consume the shakes mcm dulu. Shake shake here, shake shake there. Lelebih dah ada flavour strawberry kan..hmm campur dgn soymilk, yoghurt, letak dlm blender and fridge..sure yummy kan.

I need to lose 10kgs! and it’s definitely not an easy ride for me coz when you breastfeed you tend to hungry lor. About losing weight, I have done it before masa nak bertunang dulu, religiously minum Herbalife turun almost 10kg and maintained my weight to 46kg when I got married. Cuma tu la I need time and patience on my side to shed the fats and what nots. Huwaa. Now I put my trust on Usana and hope for a good return 🙂

Hmm apa lagi ye? bole tak rasa takut nak minum air sejuk risau kang bentan kat bawah tu? huhu dis is weird coming from someone who loathes air masak, suam dan seangkatan dengannya. Pastu tang ni censored sket la tapi belasah je nak cakap kat sini..bila masa yg sesuai utk “bersama” balik dgn suami ye? Tengah paranoid lagi ni, takut kang bwh pedih la sakit la, mentally tak ready la ape la..I’m seriously considering giving like months of rest of that particular activity huhu..4 bulan maternity leave, 4 bulan gak NO ENTRY kat bwh tuu..bole ka? bole kut ek hahaha..kata family planning 😉

Advanced celebration :)

It was unplanned, but we decided to have it just because..well, we want to 🙂

We celebrated our 1st year anniversary a month in advance since next month is not quite suitable for us to celebrate since I’m due next month. My birthday in June pun tatau camne nak celebrate, celebrate kat umah je la kut..huhu ntah bila la nak dpt peluang lavish celebration ni..dahla tgh berpantang time tu 😦

We went to Tony Roma’s at Sunway Pyramid..our first time there 🙂 Nasib tgh kebuluran gile, dapat la menikmati makanan dgn penuh bahagia walaupun dedue org punya seluar comot akibat the husband terlebih goncang the chilli sauce which led the sauce to melayang ke seluar kami berdua & the bottle cap melayang pegi meja lain hehe.

His dish : Mojo Chicken

My dish : Marinated Grill Chicken

Hubby had gotten his gift from me..tatau nape lately ni he is into this watch pulak..mcm zaman bebudak plak rasa hehe. Dulu org pakai G-shock, Baby G masa zaman sekolah but I opted for Body Glove watch instead. He said skang dah jadi trend balik..sesuai utk naik basikal..ntahla kita layankan jela 🙂

His new toy

Dah lama tak dpt gift from him..nak mintak ape eh dari dia? hehe tetibe cam mati akal plak tatau nak request apa from him..dia dapat jam baru, kita pun leh gak dpt jam baru kan? huhu.

For me, it doesn’t matter what gift I receive from you as long as I have you in my life..and now..

with our daughter on the way dlm perut mak dia yg kecik comey ni (oh please ignore the smudge on my pants..salahkan sauce tu ye hehe) I’m already feeling contented than ever.

Happy advanced 1st wedding anniversary Daddy to Be 🙂 I’ll wish again on the 30th of May ye hopefully masa tu perut ni dah explode hehe..

* sudah 34 weeks minggu ni, stretchmark dah mula kuar kat perut..gatal and pedih! *

* pics taken with my BB..ok gak kan quality pics? *

January 2010 : Capricorn guy’s birthday

14 January – my dad’s birthday

15 January – hubby’s birthday

Entry ni pasal hubby’s birthday je ye. It was a simple celebration yang dilakukan dalam keadaan kekalutan coz my parents decided at the last minute to come down from Penang that weekend. The morning itself, sementara hubby dok mengemas rumah, I escaped for a while to pick up his cupcakes. He didn’t know that it was cupcakes, but he’d already assumed that something fishy was going on, so nasib dia la ye hehe. It was just a simple deco, I deliberately ordered 25pcs so that he can share it with his family and officemates later on.

And then later on in the afternoon dpt call dari Toyota yang kete baru is ready for pick up. Sumenya happening on his birthday, sedangkan it’s my car tuu tapi dpt kete kaler pilihan dia, not mine. Pfft. After dat, we headed straight to Sunway Pyramid utk last minit misi mencarik hadiah for my dad plus to celebrate hubby’s birthday. Masa camni je dpt menyelit berdua-duaan, nanti parents dah smp umah kene control tatasusila hehe.

mak kata carik set perfume dgn deodorant. kita pun carik la..

Pastu hubby cakap dia nak belanja makan kat TGIF..yeay! akhirnya dia turunkan gak egonya utk makan di situ. He has never eaten there before..i’ve only been there once huhu. Satu pencapaian besar ni..sampai tahap kekenyangan mengalahkan ular sawa yg bakal hibernasi selama 3 bulan. Mmg tersandar gila la. Thanks for the treat!

sangat tak suka imej rambut dia yg skang ni..he prefers to be called si Gondol yg bunc skang ni..

tudung TR tu belum lagi 24 jam sampai Msia dah dilenjan dah hehe

this is what I ordered for starters : Boneless wing yg masin

This is what I had..Friday cheeseburger

This is what he had..Sizzling Chicken & Cheese

Happy 32nd birthday Mohd Khairul b Ramlee 🙂 Thank you for all you’ve done ever since we got married, especially during this pregnancy period. You’ve taken the role of Super Daddy by being the chef of the house even though initially you said that you’re not ready to cook and prefers it to be handled by me. But since you see how sensitive I am (and still am) dengan bau menggoreng or any sort of smell in the house, you mellowed down and learnt how to cook by yourself and now you’re a much better cook than I am coz u dun need to refer to any recipes at all..unlike me 😦 huhu. I’m sorry I’m the cause of your buncitness and your bulatness hehe coz you said you can no longer exercise or cycle after work because you now need to cook for us. You also have to gobble up most of the food that you cook especially during the first trimester coz bini kamu ni kembang tekak dgn masakan kamu sendiri hehe (walaupun ini tidak sengajakan ye)..terpaksa la kamu skang dgr remark dari org sekeliling yang kamu ni sudah gemuk. Takpela sayang..gemuk, gondol, bulat camne pun..ur still HOTNESS to me! 🙂 Nanti sesame kita slim down ye bila dah dpt baby nanti dgn mata panda bear coz tak cukup tido hehe. I love you.

p/s : jgn lupa prepare bajet utk wedding anniversary kita bln 5 nanti and my birthday bln 6 nanti ye..kalo rasa skang pun dah pokai, tgk la thn depan camne..bday lil one pun falls in May. Abeh la..3 in 1 celebration hehe. Muahhx!

Babymoon Part 2

Ok, tade la part 2 sangat. Pegi pun satu malam je, tp saje nak pecahkan crite tu..penat mengupload and resizing pics hehe.

Since I didn’t have a good night sleep due to lack of air in the room (as most of u probably know, hotels in Cameron do not have aircond, fan pun tarak..so imagine sleeping at night with no air?) I woke him up early so that we can head for breakfast and jalan² to finish off our mission. Sejuk gila breakfast kat luar! Even the mat salleh pun were all covered up with jacket and scarf.

Dgn memasing yg tak mandi ni, kitorang headed to Kea Farm for our morning spree membeli sayur-sayuran. At the night market itself you can find fresh vegetable but we were afraid that it might not be fresh by the time we head down to KL, so we decided to buy it the very next day.

Photobucket

awal lagi masa ni blm masuk kul 9, org pun belum ramai

Photobucket

Since hubby wants to buy for the MIL and also for ourselves, so kat cni bleh borong berbungkus² at a cheap price. Since he is the chef of the house now, I let him do the picking and me to take the pics. At the night market the day before, kitorang mencarik barang yg dipesan by my SIL who is currently 2mths pregnant. Dia pesan asparagus la, limau besar² tu la..memcm. Kitorang sendiri pun tak reti makan asparagus. Huhu.

Dah setel sume pembelian, it’s time to do what I want plak. Pluck my own strawberries! Dah lama sangat teringin nak buat ni. Again kalo dgn parents, mmg diboh layan, so sang suami la menjadi mangsa at the Strawberry Farm. Kitorang kena petik at least 1/2kg and it costs us RM15. Mcm dlm Amazing Race je rasa kene menyelit celah² pokok sambil trying to balance myself on the narrow wooden plank while holding the styrofoam. Sungguh mencabar. But I had fun and the strawberries we picked tastes much nicer than the ones we bought at the night market. Lagi manis, lagi besar..yummy!

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

heh..tu je la kitorang buat before checking out. Otw back masih gigih lagi nak mencarik bunga ros atau orkid tp tak berjaya gak..aih takpela nak wat camne..next time. Nanti lil one dah besar sket, pasti akan bwk dia ke sini!

Nota kaki :

puas amik gambar pakai camera ni..tu belum pakai DSLR lagi, mesti lagi tajam pics.

Babymoon / Mummymoon?

I’ve been waiting for this trip for SO long, ever since we came back from our honeymoon. This trip was supposed to be during Deepavali last year, but then it got postponed because I had a feeling that I will get pregnant and mmg betul pun, masa tu tgh first trimester, ting tong gile. Nak kuar umah pun tak selesa ape tah lagi nak berjalan sakan. Gilo ke ape. 2nd trimester came. Masa tu tangan dah galak balik dah bukak website Airasia, MAS, website hotel² around Msia ni. Singapore, KK, Langkawi, Cameron Highlands was on my list. Singapore was ruled out first – too pricey. KK was ruled out second – my mum said location not suitable for preggy woman coz bak kata dia “nanti geduk2 sana sini ko naik van pusing2 jalan kat Ranau naik turun bukit sume tu tak sesuai” huhu. Langkawi was ruled out last as my husband said it’s best to just pick a place around Msia which does not require us to fly..so Cameron Highland it is.

Panjang gila intro. Kan senang je ckp we went to Cameron last week for a one night stay. Heheh. Biasala, me and my long entry.
Not sure if it is to be called a babymoon, but d purpose of this trip is for us to have a getaway by ourselves sementara tuan empunya badan masih larat 🙂 Bila ada activity mcm ni la baru kita akan lihat sang suami bangun tido on the first sound of the alarm. If not, snooze 10 kali, bdn dah kena goncang mcm gempa bumi 6 skala richter pun liat lagi nak bgn. Plg mengagumkan, the night before dia dah masak sardin coz pepagi Subuh tu gigih org tua tu membuat satu buku sandwich sardin.

Day 1

We left our house at 7 ish in the morning and arrived Cameron 3 hrs later after a minor stop at Tapah. Bertepuk² tangan hati gumbira dlm kete bila dah nampak kelibat Cameron. Whee we’re finally here! Since check in is at 2pm, kitorang round² dulu amik mood surroundings kat sana, dgn angin sepoi² bahasa yg sejuk itu. Last weekend Cameron mmg sejuk! So, jgn la percaya sgt ckp org yg skang ni tempat ni tak sejuk..auta gitu. Org preggy yg badan dah panas mcm ni pun rasa kesejukannya.

Misi di Cameron ialah utk mencarik cactus for our house, mencarik pokok rose/orkid for my dad’s upcoming birthday since he is into gardening, beli sayur-sayuran, self pluck strawberries and ohh scones please! tapi dlm what i listed, only the one for my dad tak dpt dicapai. Dunno why, this time round tak ramai org menjual bunga. The last time I went to Cameron about 3 years back, berderet-deret je org jual bunga. Peliks.

Photobucket

Photobucket

We stayed at Century Pines Resort @ Tanah Rata. Overall experience there? 3/5. The room was big, with its king size bed. Bathroom too was big but somehow the hotel was a bit kedekut in providing the toiletries. Toilet paper not provided, the usual pen and notepad too and they did not provide the big black book on the hotel, rancangan ape yg ada kat TV. Yillek. But I like the exterior of the hotel dgn pokok pine yg tinggi tu, cam iklan Salem.

Photobucket

That evening we went to the Bharat Tea Plantation utk menunaikan hajat empunya badan to enjoy an evening tea with scones. Puas ati gilee! It was his first time eating scones, tgk dia pun telan laju je, sedap  la kut hehe. And then, for the first time dapat la amik gambar celah² pokok teh tu. Kalo pegi dgn parents, dorang takkan layan punya. Ada hubby skang bes, dia la tukang layan, tukang amik gambar, tukang papahkan kita bila kita dah mengah berjalan naik bukit lepas dah sakan amik gambar hehe. Tu pun ada ati nak turun sampai ke bwh bukit. Rupenye mengah gile. Later on, we all borong boxes and boxes of tea to give to both sides of the family.

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

cuba lihat perut daddy to be and mummy to be, sape lagi ketara? haha.

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

jeles dia bleh kangkang leluas, aku takleh 😦 pendek + tembam la katekan

Then, we headed to the night market. Dalam bebyk mende yg aku tertarik kat sana, you know what I bought? hehe tgk ler pics tu. Sangat comey bila pakai kat hotel room tu rasa cam kaki Ronald McDonald.

Photobucket

Nanti in my next entry I pokpek pasal 2nd day plak eh..Enjoy the pics ya..

My hopes and dreams..

First half of 2009 – banyak memikirkan hal kami berdua, preparation kahwin sambil menyiapkan diri secara mental utk menghadapi alam perkahwinan. Benti tempat keje lama, masuk company baru ni demi masa depan coz salary yg diberi cukup menarik walaupun keje ala kadar.

Second half of 2009 – banyak memikirkan hal masa depan, merancang utk memiliki zuriat dan alhamdulillah dikurniakan rezeki dgn cepat oleh Allah S.W.T setelah 3 bulan berkahwin dan kini menyiapkan diri untuk menjadi ibu bapa yg terbaik untuk anak kami.

Dalam jangka masa 6 bulan tu, mmg memacam perubahan kita akan lalui without even realizing it. Somehow you just change. You no longer think of yourself, you think of others more. Lelebih lagi sebagai seorang perempuan, mmg naluri kita utk bersikap sebegitu kan?

I never have a new year resolution dari dulu sampai skang, coz for me I’d rather take things one step at a time. Tapi perubahan itu perlu dalam kehidupan, kalo tak, tade maknanya. Dulu takut utk menghadapi keluarga mertua, slalue rasa rendah diri dgn diri ni yg bersifat pendiam, susah utk mesra dgn org..coz aku ni jenis lambat sket nak warm up dgn org kalo tak biasa dgn org tu..mmg tu la d main thing yg dok gundah gulana dlm ati ni camne la nak jd menantu yg bagus, camne la nak berinteraksi dgn ipar2 ni, camne dis camne dat. Tapi bila dah berkahwin, I take it as it is. Cabaran tu mmg sentiasa ada. I know I will never be the best menantu but I try to be what I can be for them. It’s still a learning process for me. Everything is. Dulu tatau masak tp disebabkan tanggungjawap sbg isteri, website Myresipi menjadi sahabat baik, tetiap kali kat ofis carik resipi print out, lepas tu try out utk suami. Dulu ego, dulu keras hati, susah sgt utk mellow down bila bertekak with him. Mesti nak menang..tp skang, kita perlu sedar who we are. Perangai buruk dulu takleh bwk sgt..cuba control diri, tanamkan sifat SABAR dalam apa jua yg kita lakukan. Yes, perubahan drastik sgt diperlukan apabila berkahwin. Sometimes terpaksa menjadi hipokrit, mmg takleh dinafikan tapi kita kena pk jauh..kene sedar siapa kita, to whom should we respect, pk pahala and dosa if we do dis and dat..

Skang is a new chapter for me to learn, blajar utk mempersiapkan diri menjadi seorang ibu. This comes naturally to me. Tak pernah ada persoalan “Am I ready to be a mum?” seperti mana soalan “Am I ready to get married?” sentiasa terngiang-ngiang kat pale otak ni. Dunno why. Bila ikatan menjadi sah, mmg dah terus terbayang akan ada kehadiran insan ketiga dalam hidup kami. Usaha dan doa kami dimakbulkan oleh Yang Maha Esa, walaupun rezeki dlm perkara lain belum ada lagi tapi Tuhan telah memberi kami rezeki zuriat, kami terima dgn penuh kesyukuran. Again, I take it day by day. I may not be like other mum-to-be suka bersembang dgn anak di dlm perut on a daily basis. Tapi deep down, lil one, everyday mummy mmg mendoakan yg terbaik utk kita sekeluarga. It’s all in my heart, I may not say it out loud, but I hope you know. Memang mummy ni jenis yg suka pendam, tak suka menunjuk apa yg mummy buat or rancang. Always have a cool and selamber face in front of ppl, tapi deep down mummy ni ada Rancangan Malaysia ke 11 tau for you! hehe. Rasanya daddy pun tau sal tu dia pun tak risau sgt sal mummy ni coz I like to do my own research, skali tup2 dah bentang kertas kerja utk masa depan. Hehe.

Sape la yg tanak terbaik kan utk keluarga? Bebudak zaman skang ni bertuah ehehe..mak bapak sanggup spend beriban demi keselesaan mereka, termasuk la aku. Research pasal hospital, pasal delivery cost, pasal baby expenses sume dah dibuat. Mmg byk $$$ diperlukan. Pastu tengok keadaan kete kami berdua plak. Myvi boot kecik, Kancil plak well..dah nama pun Kancil ape leh buat hehe. Aku mmg dah lama simpan azam utk tukar kete once I know I’m gonna build a family. My own car with my own money. Cuma masa tu cita-cita terlampau tinggi. Inginkan HONDA CITY no matter what. Mmg suka sangat kete tu, sanggup simpan lagi brochure kete tu berbulan-bulan lamanya kat umah walaupun sedar kalo proceed dgn kete tu RM800-900+ melayang just to pay for the monthly installments, belum lagi expenses bulanan yg lain. Tapi azam tu masih kuat, utk memiliki kereta dgn duit sendiri. The salary that I earn is never for myself. Since I’m not into makeup, and I know gadgets aren’t really my priority – beli bila perlu je. Branded items pun sama, beli bila perlu, thus my only target is to purchase a car. Mmg ni targetku b4 the age of 30. Umur pun dah 26, bila lagi nak merealisasikan impian ni kan..kebetulan skang is the perfect timing dgn kehadiran lil one. After close to a year memikirkan hal ini, finally I’ve mellowed down myself, yes even bab ni pun kita perlu mellow down. Instead of following my ego, I decided to purchase TOYOTA VIOS for lil one. This is my present for you. Mummy tak suka sgt kete ni, hehe interior and exterior simple sgt, gondol semcm je, so not sporty mcm taste Mummy of Honda City or Mitsubishi Lancer. Tapi bila Mummy bukak bonet kete Vios masa kat showroom, terbayang your stroller inside, segala perkakas susu, diaper beg, bouncer dgn beg2 nanti bila kita nak balik Penang jumpa atok and nenek makes me realise..it’s time for me to mellow down just for you.

I’m proud of myself. Walaupun terkedek-kedek langkah yg diambil, tp I’m proud of what I’ve become over the months of 2009. Walaupun my career path terhenti dgn kerja sekarang ni yg tade harapan utk menjadi a manager one day due to the nature of the job, but personally I am climbing up my own ladder. Penutup 2009 paling menarik. Dapat slash out another target before the age of 30. Sangat bangga. My own car. Fuh..I really feel like an adult now hehe. Siap book number 8378 sempena year of birth for my husband and I.

My hopes and dreams for 2010 is only for lil one. Aku hanya mahukan kebahagiaan rumah tangga, kesihatan yg sempurna dan sentiasa dilindungi malapetaka. Insya Allah.

Next personal perancangan – to invest in property. Teringin utk menjadi landlord sebuah condominium, sewakan kat org, investment jugak tu kan?

Previous Older Entries