Aloha..

Should I start blogging again?

Mak budak nak bercerita ni..

Lama betul menyepi dari blog ni, rasanya ni tempoh paling lama membawa diri hehe. Membawa diri konon tapi hakikatnya sangat malas nak update blog, terasa diri ni tade mende yg bes utk diceritakan..bebalik mende yg sama je.

Mak budak skang ni kejenya menapau lauk je during lunch. Dah jadi rutin harian kami berdua akan tapau satu dua lauk from whereever we eat during lunch. Dah mmg tak masak dah waktu mlm. Penat, tade bahan kat umah, malas nak makan luar coz skang Maghrib cepat masuk (tapi kengkadang terlajak gak bwk dak ni ke luar waktu tu) akhirnya menapau la kami makanan luar. Suka tak suka inilah caranya. Dulu slalue gak merungut masa zaman sekolah/zaman uni my own parents do the same thing as welll, rasa cam asyik2 makan lauk kedai je. Now I get it. Mmg terpaksa.

Mak budak skang ni pn lebih bersungguh2 dalam mendapatkan bentuk badan yg diidamkan. Walaupun org kat ofis dah byk kali sound dah ok dah badan, dah ok dah badan tapi mak budak ni masih degil. My arms are damn chunky, my legs and hips are really like a tree trunk. Sungguh rimas tengok. Ni dah masuk minggu ke 5 I wear PB without fail for 7 days a week, dulu ala2 posa yangyuk. Jap pakai girdle je, jap pakai girdle dgn corset, now baru bebetul full swing pakai full set. Baru la nampak bebetul hasilnya.

Mak budak skang dah waist 28..yeay! Disebabkan seluar yg mak budak sentiasa pakai ni dah nampak lusuh yg amat, mak budak mengalah la akhirnya membeli 2 pairs of jeans size 28. Walaupun tak dpt beli jeans dari Levi’s yg tgh ada sale minggu lepas disebabkan my hips yg mcm tree trunk ni look sooo inappropriate to wear such jeans anymore. Kang ada je yg mengata apa la mak budak ni pakai jeans mcm sarung nangka hehe..oleh itu mak budak pun beralih arah la memakai jeans dari Giordano je. 2 jeans for RM100. Murah yg amat. Amik satu hitam, satu biru. So yeayyy bole la pakai jeans skang ke ofis, kalo tak asyik dengki je tgk memasing pakai jeans kat ofis hehe. However, I still hope and hope I can wear my old jeans back..waist 26, 27..uuuh usaha itu penting!

Mak budak skang pun tgh berusaha utk memakai shawl haha. Memula ingat nak pakai pegi ofis tapi masya allah..nak memakainya kalo setengah jam tu lepas tu tak sah. Nak keluar weekend pun sampai berpeluh2 den nak melilit and membetulkan alignment shawl tu sebelum confident nak kuar hehe sampai laki aku pun dok bising dari bwh “U DOK WATPE LAMA SGT KAT ATAS TUUU” haha. Amateur lagi la katekann. Tapi hasil pembelian sungguh la murah. Beli inner cotton tu RM8 je, shawl pn RM8 je huhu bapak murah. Pastu disebabkan muka aku ni yg bulat laa yg amat and hanya inner yg dibuat dlm bentuk muncung je yg sesuai dgn mukaku ini, maka segala inner yg dibeli aku kerat2 la dgn gunting sambil layan TV sampai dah tade rupe inner dah nak dpt muncung punya pasal. Kwang3. Mak budak, mak budak..memcm!

Nantila mak budak update lagi cite ye..nak buat keje plak. Daaa..

Lazy

I have a feeling that this blog will soon be extinct.

I don’t have the mood to blog anymore.

Rasa malas nak melapor diri di dalam alam maya kerana schedule dalam alam reality sebenarnya sudah hectic.

Quick update

Today is my first day back at work. Beratnya pale ni, going through the office emails, melayan colleagues yg bertanya khabar lagi, menahan ngantuk lagi..my oh my terasa sungguh kepala tgh berdenyut skang ni.

Leteh beraya toksah nak cakap la. Leteh sangat. Leteh but enjoyable. Mummy ada misi tersendiri, raya sebulan kan? Agak-agak bole tak Mummy kumpul duit raya Afiqah sampai 1K? heheh..tapi kalo nak buat camtu kene pegi byk rumah lagi la kan haha. Bebudak zaman skang, mewah betul duit rayanya. Dulu seingat aku, d maximum amount of duit raya I got was RM400++ kut. Dia ni dah tahap Mummynya sediakan wallet khas utk dia ni haa nak letak duit rayanya hehe. Dasyat, dasyat. Kang dah besar sket mintak handbag dari Mummy ek.

Afiqah plak masa minggu raya ni laa dia dah start kenal org. 98% org yg ditemui sume dia tak serasi. Surprisingly dgn strangers dia ok, dgn sedare plak yg dia memilih. Even dgn my MIL pun dia tanak dah hehe nak kata apa ye tak? Punya la suspen nak bwk dia ke nursery lepas raya ni bila tgk dia dah berperangai sebegitu. Org keliling pun dok menambahkan suspen cakap “abeh la ko, cuti bersalin lama gile, anak dah selesa dgn ko mesti dia tanak berenggang bila hantar gi nursery nanti”

Tapi..alhamdulillah Afiqah serasi sgt dengan pengasuh kat nursery tu. Dia tak kisah langsung ditinggalkan kat sana, siap sengeh2 bila kita ckp Bye dgn dia, even bila nak amik dia dari nursery dia plak bole sombong dgn Mummy dia..tanak let go of the babysitter plak dah huhu..aih anakku ini.

Afiqah dah sunat dah semalam! Yeay! Menangis pun kejap je, strong girl la dia ๐Ÿ™‚ Cuma buat masa 2-3 hari ni my gynae cakap pampers kalo bole jgn biar lembab sangat,

Hmm..

Sudah kekeringan idea utk berblog..

Tatau nak mengomel apa dah..

Kepada mereka yg slalue singgah di sini..apa kata anda beri idea kepada saya utk melalut merepek apa di sini..

Serenity Spa, Shah Alam

Yesterday I had my body massage at Serenity Spa Seksyen 13’s branch. Coincidentally currently there’s a festive season promotion, thus I got a very cheap price. Instead of RM99, I only had to pay RM70 for an hour session of body massage. How’s that?? ooh bukan exactly RM70 ye..lupe plak. First time pegi spa ada govt tax hehe..so total was RM73.90 kalo tak silap.

My body has been aching since the months of confinement, I knew I had to grab this opportunity before Ramadhan to have my own “ME” time, it turns out it was still a FAMILY time. We were doing some errands in the morning till afternoon, my appointment was at 2pm and I said to him it’s best if he send me right away to the Spa since it’s already 15mins to 2pm pastu balik la dengan si kecik. But instead both he and lil one waited for me in the car the whole time I was doing my massage. Huhu. Sanggup tanak balik rumah tu. He sat at the back with lil one, played with her, gave her milk and even changed her diapers taking over my job for an hour. Huhu saboo je laa. I’m rejuvenated! Lega rasanya dapat buat massage tu. Deep down I still feel that Maya is the bestย masseuse for me but then I had to try other places coz it’s definitely impossible for me to go there now. Pilih tempat dekat pun angkut satu family ape tah lagi jauh hehe.

As I stepped foot inside, as usual I love the Balinese instrumental music at the background. the ambience, the smell of the aromatherapy. Instantly I felt calm. As I entered the room and changed my attire, I was already sleepy, seriously I was ready for the massage coz I wanna sleep huhu. First time experience massage org pijak2 satu badan as starters. Mcm wooh ok, tetibe jadi jakun bole gak dalam hati pk “eh dorang yg tukang urut ni sure kene menten berat badan eh..mau naya kalo org yg jalan atas badan aku ni berat semcm” haha. It was a different style of massage. Lepas dipijak di seluruh badan, barula sesi mengurut di kaki bermula. Lepas tu dipijak2 lagi di kaki. Then gerak ke atas, urut2 di sana pastu dipijak2 lagi. Kriak kriuk tulangku berbunyi huhu.

After my session finished, apparently you can buy Leesa Formula’s product at a discounted price after a session. Memandangkan kite ni badan dah season, almaklumla dah beranak ni kan, kena take double action untuk menjaga kesihatan tubuh badan kita. Thus, I bought Leesa Formula’s Manjakani Intimate Sweetheart Drink for only RM28. Minum 2x sehari. Coming from someone who dislikes eating kurma, this drink is yummy..ada campuran rasa kurma dan madu. Sedap la. Laju je tuang 2 sudu besar setiap pagi dan mlm. Hehe.

Aih memcm aku ni kan. Dgn Usana’s Nutrimeal, dgn memakai Premium Beautiful lagi pastu latest dengan Leesa Formula’s Manjakani lagi..ni la pompuan. Demi kesihatan, demi tubuh badan, demi rumahtangga..hehehe ๐Ÿ˜‰ Next appointment : rasa cam nak wat body scrub + body massage ๐Ÿ™‚

Majlis Kesyukuran & Cukur Jambul Liyana Afiqah

Date : 31.07.10

Venue : Our crib

Theme : Pink + purple + cream

Official photographer : Linda Idris

Vendor for buai n alatan cukur jambul : Seri Pesona Enterprise

Vendor for paperbag and tq tag : Luvlythots

Vendor for patterned box with ribbons : Marryme2u

Vendor for chocolate : Wishing Favours

Vendor for catering : Asnah Catering, Klang (recommended!)

Vendor for BBQ : En Kamal (some dude related to Asnah Catering gak hehe not so sure la, a fren of my BIL)

Vendor for kibas : En Kamal, my uncle!

Vendor for khemah : Melur Canopy (works alongside with Asnah Catering)

Additional doorgift : Lollichoc by my colleague, Yana and oh kelapa gading also by her

Bunga telur : sponsored by SIL

Alhamdulillah, selesai juga majlis yg sederhana ini yang dapat diraikan bersama kaum keluarga dan kawan-kawan yang sudi datang.

Persiapan utk majlis ni took about a month plus, sket2 preparation dibuat semasa saya dalam pantang. Keje diagihkan sesame kami suami isteri. Mcm biasala kalo pompuan, bab2 deco, doorgift, mende2 remeh temeh yang si suami cakap “TAK PERLU” laa yang si isteri beriye-iye nak prepare heheh. Terima kasih Mr Google kerana banyak membantu untuk mencari vendor yg sesuai, terima kasih Mr Blackberry kerana banyak membantu saya utk berkomunikasi bersama vendor2 tersebut dikala saya tidak dapat tatap laptop kerana melayan princess sorang ini atau sedang mengqada tido akibat keletihan berjaga di waktu malam huhu.

Kami tidak menggunakan kambing. Syarat untuk anak perempuan is seekor kambing/kibas seangkatan dengannya. Memandangkan kami laki bini tak makan kambing, we opted for kibas and trusted my uncle coz he said tak bau kuat mcm kambing, rasa dia pun mcm daging biasa je and lagi sedap dari kambing. My uncle has a ranch of his own I guess, mmg dia buat part time biz kibas ni la imported all d way from Down Under. Sesape yg berminat nak guna kibas utk majlis aqiqah nanti, do inform me ya. Serious sedap! Pepagi subuh lagi, kibas tu disembelih on a Friday morning, transported from Tanjung Sepat to Klang to handover to the other En Kamal whereby he will marinate the kibas utk BBQ d following day masa majlis. Tulang2, hati, limpa sume tu diberi kepada kami untuk buat pape yg patut la. As for hubs, dia bwk sume tu ke umah in laws and dia tanam tulang2 tu sume di sana. Photog tak bagi lagi la gambar kibas tu, kalo tak bole tunjuk hehe. Ramai tetamu cakap kibas tu sedap dengan kuah BBQ, coleslaw, salad..mmgg umpph la ๐Ÿ™‚

The doorgift consists of 3 items : bunga telur, kurma wrapped in the patterned box and chocolate. Gambar xbpe clear, amik pakai BB je hehe

Photobucket

Fuh penat I tell u folding the boxes and tieing the ribbon sorang2 sampai sakit lutut dibuatnya coz for hours I’m doing the same thing for 150pcs huhu. Kami laki bini la yg buat berdua. Kalo ada comot2 tu sorry la ye, buat sampai malam buta coz tu je masa yg bole qada sementara si kecik dah tido.

Sangat berpuas hati with the chocolate design. Sangat mudah because the defaulted design kena with my theme and what I had in mind. Good customer service and she was willing to send the chocs straight to my doorstep all wrapped up in a box from Tropicana. Thanks dear ๐Ÿ™‚

Initially I wanted to look for myself the plain paperbag and just order the TQ tag, din know it was freaking hard! haha ye ye ingat kat tempat kedai kawin jual..tp err sungguh tak memenuhi kriteria. Thanks Fasya for accepting my last minute request for a pink plain paperbag along with the TQ tag. I really like the TQ tag pops out with a plain background at the back. It was my request to have botol susu and butterflies, she gave 2 designs. I opted for this one. Again, good customer service hehe dah mcm bole wat kawan dah. Self delivery also to my doorstep. Sungguh terharu..she’s based in Shah Alam..lagi senang!

I chose the RM300 design, this is what I got based on the theme colour that I wanted, pink and purple. Additional sewa alatan cukur jambul is RM50. Nice huh? Pilih colour, self deliver, assemble, pastu kita pulangkan balik hehe. Takyah nak crack our heads dah. Cuma bunga rampai was done by my SIL, kelapa gading goes to my colleague yg volunteer utk bwk all the way from Sijangkang coz pokok kelapa bertaburan depan umah dia, her husband siap tolong ukir the kelapa for us. Thanks sooo much! Air mawar kitorang beli kat Pasar Jawa, Klang.

The photographer baru upload 20 keping pics at her blog. Go check it out there ye..so far I really love the output. Tak menyesal pilih kamu Linda! hehe I wanted to try out children photographer this time round, Mr Google led me to her and loving every single shot produced. Dalam tanak custom album, dek terpengaruh dengan dia cakap gambar sume teramat la lawa, ku proceed jua dgn custom album hehe can’t wait for the output.

Alhamdulillah, Afiqah tade meragam sangat throughout the majlis walaupun tak cukup tido and susu. Puting gakla menjadi penyelamat semasa dia didodoi dalam buaian sementara marhaban tengah berlangsung. Suspen gak takut dia melalak je..dahla marhaban tu lama kan, dengan memasing nak potong rambut dia sume cukup. Alhamdulillah she behaved really, really well. Dah habis sume majlis, dah puas berposing sana sini dengan sedare, akhirnya she cracked up haha. Terus tukar uniform, bagi susu and tidoooooooo.

my favourite pic!!

Previous Older Entries