Bila bayi anda sedang demam

Dah lama tak update blog ni, sungguh bersawang. Memang dah pasang niat utk mendiamkan diri terus dek kemalasan yg amat sangat utk berblog..tapi bila kenangkan tahap bosan di office ini, if i don’t make myself busy by blogging i think i’ll go crazy. Main game kat FB pun dah xleh dah kat ofis ni..bukan pasal diblock, dapat informer org dalam kasi warning sensiang coz ada mata helang tgh watching. Total crap.

Back to my story. How’s your feeling when your child is having a fever for the first time?

Kalut kan? Gelabah ayam semcm je. It happened to me last Friday when I fetched Afiqah from the nursery. Her body was hot, she had no mood to even look at me, muka masam mencuka je. Ok fine anak aku ni mmg susah sket nak senyum but with her own mum also tanak senyum? ok something is wrong somewhere.

I quickly took her temperature and damn it was 38 degrees! I texted her nanny at the nursery, she was surprised too coz Afiqah seems to be behaving well but she did sleep for 3hrs that afternoon. Ok, confirm something wrong coz lil one does not sleep that long in the afternoon, only in the morning. Soon after my husband reaches home we headed straight to the nearest clinic to get confirmation and to seek advice on when to give her the medicine. Yela kan org tua cam kita ni ada before meal and after meal. Dak kecik ada sama konsep ke before menyusu or after menyusu? Ever wondered about that? haha. Basically there’s no such concept. Just give every 4hrs, if her temperature has subsided a bit, give every 6hrs plak.

Sigh. I hate giving medicine to her coz till now the side effect is she no longer wants her pacifier. Dah fobia tgk mende tajam dok jolok kat mulut (a.k.a syringe), pacifier pun dia ingat syringe dah kut huhu. It was a challenge coz my first attempt I terlebih tekan d syringe..lebih byk ubat kuar daripada masuk. Ooops. Second attempt i gave right after menyusu. Bad move. Terus dimuntahkan. Aih. Third attempt and seterusnya baru la ok. Bagi an hour sebelum menyusu, bagi ubat every 0.5ml sampai la 2ml tu habis. Basically 4x kene shreet ubat tu masuk dalam mulut dia la. Huu azab, azab.

Pastu every hour I would take her temperature. Every now and then I would lap2 badan dia sambil tempek cool fever. Seriously every minute is nerve wrecking coz even after the fever has subsided her crankiness plak starts. Masa tu dah cam mati akal dah tatau nak watpe. She doesn’t want to be slept like the usual way. Tak mau ditepuk, tak mau puting. She only wants to be attached to u. Dukung, dodoi, dukung, dodoi. Mmg sakit pinggang gila yg amat last weekend. Asal letak kat pangku balik nak rest dia akan merengek. Mata lelap tapi mulut masih merengek. Sian tgk.

Bila tido pun sama. Usually bila dia terjaga nak susu dia just akan merengek sesket je, dah minum susu she’ll be fine. But last weekend lepas bagi susu even though habis minum pun she will cry.

I started to sense this could be an internal problem and seeked for alternative medicine. Off we went utk mencarik ustazah yg dapat membantu. Memalam buta ari Ahad tu we went to Taman Medan, PJ jumpa ustazah ni courtesy of my SIL yg slalue pg sana utk berubat. True enough. Memang ada mende lain yg mengganggu anakku.

a) ada mende yg nak berkawan dengan Afiqah. ada la a few bertenggek kat badan dia
b) demam terkejut – tukar nursery punya pasal. I knew it coz of the environment there (will tell about this nursery later), anakku culture shock.
c) badan anakku berangin. Yes berangin. Haih ikut mummy dia ke ape. Dats y she was constantly cranky eventhough her fever has subsided. Dia tgh sakit2 badan, sengal2 badan.

After “kawan2” tu dibuang, ustazah tu bagi air utk guna buat susu and utk lap2 kat badan dia. After that she sense that lil one cam tak ok laie coz when I wanna give milk to her she seems very agitated and very garang huhu. So the ustazah took her again and started massaging her. Bik ko..erkk sana, errkk sini ustazah tu sendawa haha. Kuat gila i tell u. Ok..dats d main reason. It seems that Afiqah ni takleh kena direct kipas or angin coz her badan cepat2 sengal after that. Ok fine. Afiqah xleh tido atas lantai sangat. Ok fine. Ustazah tu siap tanya..anak kamu ni tido atas lantai ke kat nursery? dia tak serasi dgn cara tu. Ok fine..aih anakku..siannya memcm kena kat kamu ye.

After dah kene massage sume baru la hati dia tenteram.

But the ordeal didn’t end there. On Monday I took leave from work to monitor her so that I can ensure that she will be ready to go to the nursery the following day. Tapi masih cranky. Call ustazah lagi. Ustazah cakap it will take 1-2 days for her to be back to herself. Ok..tried calming myself down lagi. Sakit pinggang takyah cakap. Penat? lagi takyah cakap. Memcm tips I receive from my SIL, from my mum semua I buat nak ikhtiar punya pasal nak anak kembali seperti sedia kala.

What I did :

– lap2 seluruh badan dia dgn air + garam kasar. Kalo ada limau nipis lagi bagus. Syaitan dan jin mmg takleh terima garam kasar+limau nipis. Sambil sediakan air tu, sambil lap2 mulut nonstop membaca selawat, ayat kursi, 3 qul dan niat semoga anak kita dijauhi dari gangguan syaitan.

– pasang ayat al-ruqyah via youtube huhu. Ayat ni sesuai utk menghalau sume2 mende yg tak dikehendaki, kengkadang kita pk mende yg dok mengganggu anak kita tu ada di luar rumah tp maybe it’s at home.

– lepas solat maghrib baca surah Al-Baqarah ayat 1-5, kemudian disusuli dgn ayat kursi pastu baca the last 3 ayat of Al-Baqarah. Then doa, doa, doa.

Basically apa kita buat sume ni ikhtiar dan kena yakin bahawa apa yg kita buat ni dapat membantu, the rest of it tawakal saja la.

Alhamdulillah that night I noticed Afiqah begins to sleep well, tak moody and cranky sangat cuma mmg style nak tidokan dia dah totally lain. Mungkin peralihan bulan, mungkin itu yg dia perlukan sekarang. Takpe kite ikut saje.

Semalam masa hantar gi nursery mmg hati tak tenang. I explained to the nanny the situation, called the nanny during lunch to ask on Afiqah’s progress. Alhamdulillah nanny said she’s doing well. Tade meragam dah. And surprisingly drank A LOT of milk yesterday. Pastu, lepas balik keje semalam terpaksa la singgah JJ jap carik tilam kecik for her. Arini dengan muka tak malu I gave the tilam to the nanny. Org lain punya anak bole terbongkang terlentang atas lantai dgn senang hati, anak aku sampai 2-3 alas pakai huhu. Takpela sayang..I just want u to be back as per normal.

Skang ni dah cam saiko dah..asal nampak dia cam moody je terus cam on extra alert, terus kumat kamit mulut baca pape yg patut..huuu..ni la part and parcel of parenthood.

Kita hanya mampu usaha and carik jalan terbaik, yg lain kita berserah jela kepada yg Maha Esa.

Sekian.

1 Comment (+add yours?)

  1. nariko
    Oct 07, 2010 @ 12:54:59

    wow.. such an experience, i hope afiqah dah ok dah mieza. kesian tgk budak2 ni sakit. especially time makan ubat. now we know what our parents felt masa kita sakit kan? ehehe.. what about the nursery babe?

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: