Luahan hati di pagi Jumaat

Omigod..it’s Friday! AWESOMENESS!!
Tak pernah rasa se-excited camni when it comes to Friday..

Azab gila la my first week at work ni..terus terang cakap. Penat gila nak mampus. Everyday migraine. Everyday my head pounding for 24hrs dari pagi sampai la ke malam coz I don’t want to eat ponstan, dah terbiasa plak tak eat any medication sejak pregnant dulu. Skang dah back to normal nak go back to the normal routine rasa kekok.

Ni la nasib org yg ada migraine ni. Payah. Cranky. Terseksa. My migraine plak is always due to lack of sleep. Camno den nak adapt and recover cepat? mmg takleh la. Ingat lagi dulu masa first trimester pregnancy. Not only I was down with evening sickness but my migraine became much, much worst. Masuk 2nd trimester since I cannot consume ponstan and Panadol doesn’t work for me, I took the natural remedy. Body massage is a must as my monthly routine nak segarkan badan + nak membuang angin, masuk office pun ngam2 kul 9am coz lepas solat subuh I would just qada my sleep for 30min – 1hr..kurangkan minum caffeine. Alhamdulillah, no migraine for the rest of my pregnancy period. Masa lepas bersalin risau gak migraine akan datang tapi like what people say, sleep when the baby sleeps. That’s what I’ve been doing during my 4mths maternity leave. My day will only start around 11am onwards coz after my husband leaves for work I’ll be dozing off to lala land to recover myself.

Now, dah start keje hmm..camne nak buat sume tu? Walaupun shift utk menyusukan anak skang dah dibahagikan evenly dgn sang suami but still, tak mencukupi. Now, for the time being this is what I do. The whole family will be ready by 7.30am, cecepat makan cereal for breakfast and then I’ll be sending Afiqah off to nursery. By 7.45-7.50am dah bole depart from there, zoom bwk kete cam lipas kudung nak sampai ke Cyberjaya by 8.30am, park kete terus serbu surau..bertapa kat sana for 20mins to freshen up myself baru masuk office. Tu pun tak cukup gak sebenarnya tp dapat lelap mata sket pun jadi la.

Now, officemate and bos husband dok carik pasai la plak. Mmg saje je nak menambahkan keserabutan kami la. Dorang dengki, tak suka tengok org senang sengaja nak mengapi-apikan keadaan by reporting to the boss that it is unfair that the husband constantly goes back sharp at 5.30pm while the rest are still struggling to finish their job by staying back. Akak2 tu sume stok2 tunggu suami amik dorang..aku cukup nyampah bila stok2 yg ada driver ni dok perasan diri tu baguih and rajin sangat by staying back at the office sampai kul 6-7pm pastu nak perlecehkan org yg ada commitment. Pastu siap leh perli2 kata ORG LAIN PUN ADA COMMITMENT GAK..amboi kak..kak punya commitment ada kena rushing amik anak kat nursery sebelum nursery tu tutup ke kak? husband saya je yg bole amik before 6.30pm tu..nak harap saya, saya bawak laju 120-130km/j kt highway pun dah kalo Federal highway nak jam, kete banyak saya tetap sampai lambat gak..pasal tu ada SUAMI utk MEMBANTU. Tapi ntah dorang ni langsungggggggggg tak memahami. Siap laki aku kene warning tu..dorang nak tgk performance dia. Pfft.

Dahla migraine, aku ni bertambah serabut laaa dok pk camne nak tolong laki aku ni.

Bini plak stok susu dah pupus. Kalo ada bole gak la aku guna flexi-time off provided by d company. Kepada nursing mum (i’m sure korang akan jealous dgn priviledge company ni bagi) ur allowed to come to the office at 10am and go back by 4.30pm🙂 indah kan dunia..indah. Tapi cam aku ni masih mendung coz stok dah habis. Tanak tipu sunat demi priviledge tu, dulu ada org pernah wat, kantoi sendiri bermasalah. No, i don’t wanna be that person.

Pk punya pk punya pk I decided to be frank with my bosses. Hantar satu karangan semalam terangkan keadaan, aku mintak balik by 5pm. 30min awal je..tang dtg keje plak i leave it to them nak kasi aku menten masuk kul 9am or kena masuk 8.30am. Tang qada tido migraine tu aku terpaksa ketepikan demi nak membantu suamiku, demi nak amik anakku di nursery, demi semua la.

Pagi tadi my team leader cakap on their side it’s fine, skang tunggu confirmation dari HR je. Hmm harap2 dpt la kelulusan. HR ni byk songeh sket, suka delaykan mende. Aku harap dia tak delay la..tak suka la tgk hubby balik keje muka monyok, geram, menyampah dgn perangai officemate dia. Nak tanak aku yg bekerja di company yg SANGAT TIDAK MENGGALAKKAN ORG UTK MEMBUAT OT, SANGAT MENGGALAKKAN ORG BALIK ON TIME perlulah carik jalan. Tapi my performance at work kena tiptop cam dulu la, kalo merundum kang aku gak yg kena.

Aduih berdenyut pale otak type entry ni. Ni la pengorbanan kita kena buat bila dah berumah tangga ni..dah tak main dah nak kejar career path nak jadi manager ke hape ke, nak manage our marriage pun takes a lot of hard work ok!

2 Comments (+add yours?)

  1. Farah
    Sep 24, 2010 @ 12:29:15

    Teruknye colleague hubby ko! Bknnya hubby ko nk blk kul 4 tiap2 hr. Blk on d dot pun bising.pelempang kang!

    Reply

  2. andreeeeea
    Sep 24, 2010 @ 17:27:03

    i hope ur hubby’s mgmt ppl aren’t as narrow-minded, petty, and childish as those idiotic colleagues of his. haiyoh its so silly to even think of them saying such things >.<

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: