Pre macam-macam syndrome

Ok I hope entry ni will be super short..coz I’m supposed to masukkan Softlan in a few minutes time in the washing machine, I’m supposed to start cooking in the kitchen which I know I’m going to be super stress because this is my first time cooking for my family. Sungguh tak reti masak utk ramai org, masak utk kami berdua pun rasa dah cukup tunggang langgang. Basically I’m not supposed to be online punnn..tapi dah nama tak reti masak, haruslah menggoogle resipi utk disalin haha. Printer tade..tulis secara manual jela nooo.

Ok dah terpesong dah. Aku ni kalo berblog tade intro bagai cam nak wat novel bole tak..tsk.

Hmm. No mood for Raya mmg sudah sedia maklum bagi anda yg mengfollow saya dlm FB..mmg itu saja la yg saya dok pokpek selama beberapa hari ni kan. Baju raya Afiqah dah menimbun, kueh raya dah terlebih banyak. I bought 3, MIL gave 3, my own mother bringing 6! soo silalah ke teratak kami utk menjamah kueh yeee..not gonna do open house, budget tarak. Kami berdua pekerja swasta dan NGO yg tidak mempunyai luxury bonus berbulan2, gaji tertunggak, duit raya pree dari kerajaan and what nots. Apa yg ada dlm gaji itu la duit yg diguna utk raya. So yeah..kami pokai. Hubby pun tak beli pape pun utk raya. Yillek. So, kami tidak akan sedondon ye ketika raya pertama. Dah tak larat utk memujuk dia membeli baju Melayu, tidak larat juga utk memujuknya utk menerima pelawaan aku utk membelanjanya baju. So yeah..no sedondon jiwang karat pose for Raya ye. Tapi we’re open to all visitors coming to our house..sila laa datang ye🙂

Sigh..I’m cranky coz I’m missing my little bambam. My lil one, my Liyana Afiqah. Tomorrow is the last day for her trial session with the nursery before Raya break and then it’s full time nursery for her. Starting from this week, we’ve been training her to be there for one whole day. I’ll be sending her off around 745-800, then both me and hubs will be fetching her around 545pm. Alhamdulillah she is doing great. No tantrums, no withdrawal syndrome. Nothing. Pegi dgn keadaan gedik, tersengeh2, arms and legs kicking everywhere penuh kegedikkan. Balik dalam keadaan tenang dan mamai huhu dah ngantuk lepas dimandikan by the babysitter. Minum susu ok, tido ok, sume la ok dia ni. Alhamdulillah, so I guess there’s nothing to worry about la kan?

True. But, I feel that it takes time for her to warm up with us once we fetch her from the nursery. I know its because dia mamai, laloq sume la cukup tapi rasa cam sejam lebih baru dia stimulated enough nak be back to her old self. Terasa anakku sombong denganku..huwaa. Ok Mummy dah emo haha. Hubby cakap dia merajuk coz kita hantar dia p nursery. Sangat, sangat. Pfft.

Tu la kan, what to do but I’m grateful I got 4 months to look after her myself before passing my role to the babysitter. At least I’m grateful that I’m the first witness to see her progress in her milestones and the last person she sees before she dozed off to sleep. I’m so grateful that I get to see her meniarap first before she was sent to the nursery..at least tade la nampak sgt nanti babysitter tu yg cakap “kak..afiqah dah bole meniarap la kak” rasa cam alaa ruginya tak dpt witness..huuu.

My assets pun dah tau kut aku ni nak anta anak p nursery dah. Susu dah tade. Huhu. Dah tinggal < 5% je kut bekalan susu dalam badan ni. Dia minum ke tak minum susu badan tetap rasa sama je breastku. So yeah..sudah bakal tamat riwayat la kut rasanya ni. Skang pun dia minum sekali sehari je susu badan and from my left side je. Right side tidak memberi kesan.

Takpe, I'm not disappointed. I've done my best. Dapat lepas tempoh pantang pun dah cukup bersyukur dah. Cuma sekarang kita harap anak kita sentiasa berada dalam keadaan sihat dan dilindungi dari segala perkara yg tidak diingini. Betul tak?

Pfft. Entry super short konon. So typical of me. Haha. Okla rasanya ni the last post kut before Raya.

Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin kepada semua pembaca blogku. Have a nice holiday with your loved ones!

4 Comments (+add yours?)

  1. nariko
    Sep 07, 2010 @ 12:00:19

    selamat hari raya mieza! rindu nk komen your blog!! i hope 1 day cn see u and liyana… xoxo

    Reply

  2. Fara Saiful
    Sep 07, 2010 @ 16:18:53

    Hehe comel je…Finally, ko rindu…So, dah bleh la sms Krul ckp finally ko rindu..Hihik..Biasa-lah weh, Liyana nak kerek sikit dgn Mummy dia. Sebab kat nursery dia kena independent, jadi nak transform jadi baby Mummy dia, lmbt skettt…Selamat Hari Raya babe!!

    Reply

  3. prettybabybump
    Sep 07, 2010 @ 23:23:23

    hi.. just blog hopping.. selamat hari raya to you..

    Reply

  4. ~Reena~
    Sep 08, 2010 @ 08:43:22

    Hopefully aku dapat serbu umah hang lepas balik dari Penang nanti. Aminnn.

    Selamat hari raya wei. Maaf zahir batin! Tak mo emo2 raya nanti :p

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: