Happy 3 months old sayang :)

Genap pukul 11.02am tadi Liyana Afiqah sudah pn berumur 3 bulan..alhamdulillah. First trimester sudah lepas ahaha..ape kaitan pun tatau la.

Kulitnya yg dulu mcm kena BBQ dah mula cerah sedikit demi sedikit hehe..dah kene stretch dgn pertumbuhannya. Kalau tak dulu birat semacam je, sian dia slalue kene tegur dia gelap ek..takpela gelap ke cerah ke Mummy & Daddy sayangkan dia๐Ÿ™‚

Rambutnya sampai skang tak dicukur lagi, Mummy’s excuse : TUNGGU LEPAS RAYA KANG TAK COMEY hehe..pepenat Mummy beli dress tapi anak pale gondol…ooh tidak. Lps Syawal ye sayang hehe.

Senang plak berak skang ni..asal diletak atas Fisher Price’s rocker tu, berak. Dia ingat rocker tu toilet bowl ke ape..org suh practice pukul ball, belajar genggam walaupun tak pandai nak fully genggam lagi tapi dia buat potty training la plak si kecik ni ehehe..

Senang nak tido skang alhamdulillah. Disebabkan waktu siang Afiqah prefers to take short naps or no naps at all, waktu malam dia mudah penat. Lepas maghrib dah start usap2 mata, isap2 mitten..dan bila digganti pacifier i/o mitten, matanya terus lelap, kengkadang lelap terus sampai ke pagi. Kengkadang short naps saje tapi bila dah kul 10-11pm camtu, its her nap time now..kasi susu, tepuk2 sket..tidoo. Nak tau apa yg buat dia mudah penat?

Galak pegi Bazaar Ramadhan hehe, kusyuk tgk price list yg tergantung kat booth penjual ni

Sejak kitorang beli Mothercare 2 way baby carrier ni, makin galak la anak dara ni meronda dgn parentsnya hehe. Yela nak pegi tempat2 camni stroller tak strategic. Nak dukung oohh tak larat seh dibuatnya kalo dukung lelame. Memula Daddynya takmo beli mende2 carrier ni, dia tak kenan kata baby kaki terkangkang semcm je. Pastu dia kata mahal (referring to Baby Bjorn). I said to him “tak semestinya kena beli Baby Bjorn..itu utk org yg terlebih brand conscious. Sometimes we need to give other brands a chance as well”

Puas hati pakai MC’s carrier ni. Harga pun berpatutan. I think we bought it around RM119 kut..much, much cheaper than Bjorn yg paling cikai harganya is around RM300++ kut. And this one is 2 way..nak kasi baby ngadap kita pun bole, ngadap luar pun bole. Tapi Afiqah tak kenan ngadap kita, dia ikut perangai Mummynya suka tengok org ehehe. Sambil ronda bazaar tu bole gak la si kecik ni tangkap lentok tido kengkadang…bukan dia kisah tgh dok berasap bau sume menusuk kalbu. Huhu.

side view. Pandang kiri, pandang kanan sebelum lintas jalan๐Ÿ™‚

front view

Ni la dia umpan untuk wat dia tido dgn lebih cepat and lena di waktu malam. Bawak dia kuar jenjalan. Kalo jauh sket, try practicekan dia dengan car seat plak hehe.

car seat ni plak kena diumpan dgn Mr Dragon

Ni la my remaining activity with lil one sebelum 19 September whereby dikala dia genap berumur 4 bulan, tarikh itu juga menandakan my first day back at work after my extra long maternity leave. Kena practicekan dia dgn car seat supaya dia tidak meragam pegi balik nursery.

Speaking of car seat, we’re getting another one since we need 2 car seats. One to send her off to nursery which will be put in my car, the other car seat in the husband’s car plak who will be picking her up from the nursery. $$$$$$. Tapi takpe, baru tengok Mothercare punya website ada BALIK KAMPUNG PROMOTION UP TO 50% DISCOUNT ON CAR SEATS! Harus pegi ke Mothercare minggu ini.

Apa punya entry la kali ni..konon nak dedicate utk si kecik sempena umurnya 3 bulan..tapi dah melencong promote baby carrier and car seat plak hehehe..

10 Comments (+add yours?)

  1. coffeeaddicts
    Aug 19, 2010 @ 16:02:39

    Happy 3 months old, Afiqah!๐Ÿ™‚
    kejap je kan dah 3 bulan… i mcm tak caya je… hihi

    Reply

  2. nariko
    Aug 19, 2010 @ 17:02:33

    tembamnya afiqah.. so gerammmm

    Reply

  3. ~Reena~
    Aug 19, 2010 @ 17:14:14

    Happy 3 months, Liyana Afiqah!

    Gambaq 1st tu like father, like daughter la.

    Oit, buh ar gambar dia pakai baju/headband aku kasik tu. Nak tengok. Mesti comellll! Buh kat fb ka..Hehe.

    Reply

  4. Reen
    Aug 19, 2010 @ 17:30:43

    wahhh udah 3 bln.. fahrin ahad neh bru genap 3 bln..

    *akak, mcm comel je baby carrier tuh? harga mmg 100 lebih eh..
    ade x bawah 100?

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Aug 19, 2010 @ 21:40:11

      Bwh ada..brand sweet cherry๐Ÿ™‚ ada jual kt JJ
      Ramai gak org pakai brand tu..ikut kemampuan awak la mana yg berpatutan

      Reply

  5. dayu
    Aug 20, 2010 @ 06:01:07

    really mothercare ada sale, jom sama2 carik carseat
    liyana, tembamnya pipi..geram
    wahhh, bdk2 mmg suka dok dlm carrier la
    eisya boleh siap tertido lagi
    btul2..tak semestinya bjorn kan..

    Reply

  6. fizz
    Aug 20, 2010 @ 13:46:49

    happy 3 months! dh bule duduk gitu eh dlm carrier. awat time kite beli… org kedai tu xbg bwk camtu sobs

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Aug 20, 2010 @ 13:59:44

      Baby awak pale x kuat lg kut masa beli..ni bcoz pale dia dh kuat baru kitorang decide nk beli๐Ÿ™‚

      Reply

  7. Twiggy
    Aug 25, 2010 @ 11:26:20

    aaaaawww!!! happy 3 months old little princess!! OMG nama dia Liyana!!! *BIG HUGS* TO BABY LIYANA FROM AUNTY LIYANA๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: