Susu berkurangan, emosi masih kental

Senyum.

Itu saje yg bole saya lakukan ketika membaca tweets dan blogs ibu2 yg masih murah rezeki dalam memberi susu badan secara berterusan kepada anak mereka. Malas nak sentap, malas nak beremosi, malas nak rasa rendah diri. Anggap saja itu rezeki anak mereka.

Bila rimas, diri ini mula menjauhkan diri. Jauh dari Twitter, jauh dari blog mereka yg dahulu kerap dikunjungi tapi sekarang mcm..malehhh. Ntahla susah nak describe feeling ni, contoh paling dekat is imagine someone yg sedang berusaha dengan gigih utk mendapatkan anak, dah kawin lama dah sebelum rakan2 yg lain..tapi dia terpaksa menerima reality yg kawan2 yg kini sudah berumahtangga dah pun memiliki cahaya mata but not her..haa camtu la rasanya. Rimas.

Sejak datang period aritu, mmg milk supply dah tak kembali mcm dulu. No more milk stained clothes, no more big round patches at my breast area when I wake up in the morning, no more buzzing sounds from the breastpump, no more Afiqah tersedak2 kerana susu tetiba memancut dengan banyaknya sampai tempias kena kat muka dia. No more. Pernah satu hari diri ni sangat sentap dengan suami kerana dia bertanya “nape u dah lama tak pump?”. Soalannya senang saja tapi hati yg nak menjawap pertanyaan itu rasa pedih je nak menjawap. Akhirnya kami bertekak, airmata mengalir. Just because I was being defensive. Trying to protect the wall that I’ve been building in order for me not to feel so low compared to other mummies.

Tapi sekarang hati saya tenang. Saya redha. Walaupun apa yg saya mention di atas dah tak berlaku kpd saya, namun saya masih bersyukur saki baki bekalan yg ada masih digunakan untuk direct feeding sebagai “snack” kepada si kecik in between dosage of susu botol. Setiap 4 jam dia diberi susu botol. Skang pun sukatan dah naik ke 40z, in between diberi direct feeding which I dunno how many oz there is, but cukup la. Asalkan bole tenteramkan budak tu utk seketika waktu. Diri ini redha jugak la walaupun rindu dah lama tak tengok poo poo si kecik ni warna kuning..dapat sipi2 mustard kaler di sebalik kaler hijau poo poo dia pun dah dapat mengukir senyuman utk diri ini. Funny huh..warna berak anak pun bole menceriakan hati. This is what you call motherhood.πŸ™‚

I still haven’t gave up to the call of nature. I still drink Anmum Lacta, I’ve even purchased a milk production booster from Fabulous Mum, apetah nama pill dia lupa dah..walaupun breastku ini dah seperti jelly, dah tak mcm hard rock stone dah tapi I’m still not giving up. Tengokla camane nanti bila dah mula bekerja, mungkin keadaan akan berubah. Yela no more snack time untuk si kecik bila dia di nursery nanti..mungkin Mummy bole pump susu sket utk sayang..

Tapi kalo dah tertulis rezeki sayang takat ini saja, takpe Mummy redha. I’ve done my best..

15 Comments (+add yours?)

  1. Dayu
    Aug 10, 2010 @ 14:22:12

    hasil pembuangan anak mmg boleh menceriakan
    juga membuat ahti tiba2 bimbang
    kalau dia tak membuang risau, dia asyik membunag pun risau gak
    yelah, dia tak reti nak ngadu pape lagi kan
    tu yg kerisauan je

    alah mieza
    jgn risau, mungkin sementara je
    last week, susu kita pun mengurang
    nak dpt 3 oz struggle giler mengepam. tp jgn putus asa
    makansayur byk2..minum air masak byk2
    alhamdullilah..walau tak meriah mcm dulu
    boleh la nak buat stok antar ke nursery

    jgn putus asa, tp kalau dah mmg takde rezeki dia
    kita redha

    Reply

  2. nadya
    Aug 10, 2010 @ 21:01:20

    waaaaa nasib kite same..frust dan hampir give up..tp belum lg la..mcm2 dah makan barli la soya la jantung pisang la..alfalfa la protein la..pump la.mcm2.byk tu gak supply…kadang2 menitik gak air mata pikir rezeki baby xbyk cam baby2 lain..tp still usaha.btw, pil ape yg beli kat fab mom tu?

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Aug 10, 2010 @ 21:04:56

      Sat noo..namanya Moringa Capsules, try la tgk kalo ada hasil..for me sama je xlbh xkurang huhu

      Reply

  3. nad
    Aug 11, 2010 @ 06:54:20

    mieza, try amik phytonatal nonaroguy..at one point i pun down gile sbb susu mcm xde tp adam xnak minum susu formula..after amik phytonatal susu ade balik, seriously..it works

    Reply

  4. Farah
    Aug 11, 2010 @ 08:34:14

    Mieza,aku pn dl x byk susu smpi slalu kena tegur dgn midwife.pastu Ada sorg midwife ni baik,die bg aku mkn pill utk tmbh susu.aku Ada suggest kt aida dulu. Try pill ni domperidone.

    Aku faham,aku dulu masa nurse mntk sign utk allow baby bg formula sbb aki dh x byk susu pub aku dh meraung. Insyaallah usaha ko mesti brbaloi nye

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Aug 11, 2010 @ 13:58:49

      memcm betul pill disuggest..tetibe rasa malas utk try..huhu nanti la will think about it
      thanks farah, thanks nadπŸ™‚

      Reply

  5. ~Reena~
    Aug 11, 2010 @ 16:12:06

    Sabarlah banyak2..Janganla compare diri hang dengan orang lain. Nanti lagi down.

    Reply

  6. nadya
    Aug 11, 2010 @ 18:38:23

    hah..i br beli Domperidone..tgk mcm ok..tp br 2 biji mkn..hopefully it works la.yg penting jgn give up k..penat mmg penat.mentally n emotionally but keep on usaha k.

    Reply

  7. mommy icha
    Aug 11, 2010 @ 22:33:15

    salam hamizah..

    i heard that power pumping is very good nak kejutkan balik hormon badan kita utk hasilkan susu. buat tiap-tiap hari sampai dpt amount yg tetap. give it a try! (^_^)

    Reply

  8. mommy icha
    Aug 11, 2010 @ 22:35:01

    and lagi satu, can try our breastfeeding set from SHAKLEE (30 days trial) at RM80. can email me for further details

    Reply

  9. Naja
    Aug 12, 2010 @ 15:17:58

    Entah la mieza bab hal ni..mmg sensitif
    Aku lagi dah stop BF
    Medela Swing aku pun dah aku swing kan masuk dalam kotak balik

    Baby aku dapat aku supply just for 1month ++ jer..
    Dapat la dari tak dapat..
    Susu aku kurang, dia nak banyak hisap tak sabar sebab kuar sikit, sudah nyer menangis tak henti2..

    Kekuatan mental aku pun takde..So terus switch to Annum dah skrg ni..

    Maybe rezeki adik dia kot dapat supply lama2 sket..InsyaAllah

    Kalo ko down..aku lagi down bab BF ni..

    Bukan salah anak, bukan salah gadget..salah aku jugak..:-(

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Aug 12, 2010 @ 15:19:43

      Nape ckp salah ko? Chill beb..aku xnh slhkn pape pn dlm bab ni..bg aku ni rezeki memasing je

      Reply

  10. Farah
    Aug 13, 2010 @ 15:59:57

    Lg satu aku lupe bgtau yg midwife aku bgtau dulu, ko pump kuar skit x semesti susu tu ada skit je..yg pump tu mesin,x seperfect baby kite sendri yg buat.

    Baby lg pandai dr mesin..lg cekap…

    Reply

  11. coffeeaddicts
    Aug 16, 2010 @ 09:49:41

    babe,
    chill. jgn sedih (cube utk gembirakan hati sendiri jugak).
    i did almost everything that i could to increase my milk supply…. tp still tak increase je. ada sorg mommy kat ofis i ni, since i introduce kat dia pill fenugreek, susu dia byk btul. penuh je sebotol tu. i ni makan lah 6/7biji fenugreek tu, still 3oz je. i strongly believe rezeki masing2. mungkin determination i tak kuat mana kot. bcos i gotta know 80% of milk supply is depends on our mind.

    ps: farah, i blom try lg domperidone tu, but ade sorg mommy kat ofis i mmg dok makan tu, bile susu dia sikit. mayb i perlu makan itu. hehe

    Reply

  12. reefareena
    Aug 19, 2010 @ 13:34:02

    i blm sampai tahap BF…married for 4yrs tp blom ader rezeki…sudahnye i amik anak angkat.amik injection utk kuar susu…pam everyday 3x sehari…tp susu tak kuar jugak.at last i give up. now baby dah 1yr…haih, tahla i pun tatau nk ckp..hope i tak nyesal one day cz x usaha lebih bt i noe i dah try sampai teats luka etc sbb pumping.now scar is there bt milk was nowhere to be seen =(

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: