Majlis Kesyukuran & Cukur Jambul Liyana Afiqah

Date : 31.07.10

Venue : Our crib

Theme : Pink + purple + cream

Official photographer : Linda Idris

Vendor for buai n alatan cukur jambul : Seri Pesona Enterprise

Vendor for paperbag and tq tag : Luvlythots

Vendor for patterned box with ribbons : Marryme2u

Vendor for chocolate : Wishing Favours

Vendor for catering : Asnah Catering, Klang (recommended!)

Vendor for BBQ : En Kamal (some dude related to Asnah Catering gak hehe not so sure la, a fren of my BIL)

Vendor for kibas : En Kamal, my uncle!

Vendor for khemah : Melur Canopy (works alongside with Asnah Catering)

Additional doorgift : Lollichoc by my colleague, Yana and oh kelapa gading also by her

Bunga telur : sponsored by SIL

Alhamdulillah, selesai juga majlis yg sederhana ini yang dapat diraikan bersama kaum keluarga dan kawan-kawan yang sudi datang.

Persiapan utk majlis ni took about a month plus, sket2 preparation dibuat semasa saya dalam pantang. Keje diagihkan sesame kami suami isteri. Mcm biasala kalo pompuan, bab2 deco, doorgift, mende2 remeh temeh yang si suami cakap “TAK PERLU” laa yang si isteri beriye-iye nak prepare heheh. Terima kasih Mr Google kerana banyak membantu untuk mencari vendor yg sesuai, terima kasih Mr Blackberry kerana banyak membantu saya utk berkomunikasi bersama vendor2 tersebut dikala saya tidak dapat tatap laptop kerana melayan princess sorang ini atau sedang mengqada tido akibat keletihan berjaga di waktu malam huhu.

Kami tidak menggunakan kambing. Syarat untuk anak perempuan is seekor kambing/kibas seangkatan dengannya. Memandangkan kami laki bini tak makan kambing, we opted for kibas and trusted my uncle coz he said tak bau kuat mcm kambing, rasa dia pun mcm daging biasa je and lagi sedap dari kambing. My uncle has a ranch of his own I guess, mmg dia buat part time biz kibas ni la imported all d way from Down Under. Sesape yg berminat nak guna kibas utk majlis aqiqah nanti, do inform me ya. Serious sedap! Pepagi subuh lagi, kibas tu disembelih on a Friday morning, transported from Tanjung Sepat to Klang to handover to the other En Kamal whereby he will marinate the kibas utk BBQ d following day masa majlis. Tulang2, hati, limpa sume tu diberi kepada kami untuk buat pape yg patut la. As for hubs, dia bwk sume tu ke umah in laws and dia tanam tulang2 tu sume di sana. Photog tak bagi lagi la gambar kibas tu, kalo tak bole tunjuk hehe. Ramai tetamu cakap kibas tu sedap dengan kuah BBQ, coleslaw, salad..mmgg umpph la🙂

The doorgift consists of 3 items : bunga telur, kurma wrapped in the patterned box and chocolate. Gambar xbpe clear, amik pakai BB je hehe

Photobucket

Fuh penat I tell u folding the boxes and tieing the ribbon sorang2 sampai sakit lutut dibuatnya coz for hours I’m doing the same thing for 150pcs huhu. Kami laki bini la yg buat berdua. Kalo ada comot2 tu sorry la ye, buat sampai malam buta coz tu je masa yg bole qada sementara si kecik dah tido.

Sangat berpuas hati with the chocolate design. Sangat mudah because the defaulted design kena with my theme and what I had in mind. Good customer service and she was willing to send the chocs straight to my doorstep all wrapped up in a box from Tropicana. Thanks dear🙂

Initially I wanted to look for myself the plain paperbag and just order the TQ tag, din know it was freaking hard! haha ye ye ingat kat tempat kedai kawin jual..tp err sungguh tak memenuhi kriteria. Thanks Fasya for accepting my last minute request for a pink plain paperbag along with the TQ tag. I really like the TQ tag pops out with a plain background at the back. It was my request to have botol susu and butterflies, she gave 2 designs. I opted for this one. Again, good customer service hehe dah mcm bole wat kawan dah. Self delivery also to my doorstep. Sungguh terharu..she’s based in Shah Alam..lagi senang!

I chose the RM300 design, this is what I got based on the theme colour that I wanted, pink and purple. Additional sewa alatan cukur jambul is RM50. Nice huh? Pilih colour, self deliver, assemble, pastu kita pulangkan balik hehe. Takyah nak crack our heads dah. Cuma bunga rampai was done by my SIL, kelapa gading goes to my colleague yg volunteer utk bwk all the way from Sijangkang coz pokok kelapa bertaburan depan umah dia, her husband siap tolong ukir the kelapa for us. Thanks sooo much! Air mawar kitorang beli kat Pasar Jawa, Klang.

The photographer baru upload 20 keping pics at her blog. Go check it out there ye..so far I really love the output. Tak menyesal pilih kamu Linda! hehe I wanted to try out children photographer this time round, Mr Google led me to her and loving every single shot produced. Dalam tanak custom album, dek terpengaruh dengan dia cakap gambar sume teramat la lawa, ku proceed jua dgn custom album hehe can’t wait for the output.

Alhamdulillah, Afiqah tade meragam sangat throughout the majlis walaupun tak cukup tido and susu. Puting gakla menjadi penyelamat semasa dia didodoi dalam buaian sementara marhaban tengah berlangsung. Suspen gak takut dia melalak je..dahla marhaban tu lama kan, dengan memasing nak potong rambut dia sume cukup. Alhamdulillah she behaved really, really well. Dah habis sume majlis, dah puas berposing sana sini dengan sedare, akhirnya she cracked up haha. Terus tukar uniform, bagi susu and tidoooooooo.

my favourite pic!!

3 Comments (+add yours?)

  1. Ayu
    Aug 06, 2010 @ 12:18:27

    Ala Mieza, sweet sangat2. Mcm mini kenduri kawen dah jadinya. Semoga baby membesar sihat & jadi anak solehah. So sorry for not attending. Sayang betul. Tak sabar nak tunggu pics!! ; )

    Reply

  2. ~Reena~
    Aug 08, 2010 @ 17:00:16

    Sedapnya Fiqa tido dalam tu. Tu la, aku pun terkilan tak dapat attend. Nak buat camna driver tak dak. Buatla kat KLCC ke, Pavi ke senang aku pi sebab public transport senang. Hehe. Shah Alam memang aku failed la..

    Reply

  3. hanieFD
    Aug 10, 2010 @ 11:49:11

    my feveret theme! hehe
    semua jln lancar eyh…kejap je mase berlalu
    pasni tup tup, nak siap majlis kawen anak plak huhu😀

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: