Pertanyaan untuk kaum ibu

1) I notice Afiqah now likes to suck her fingers. Ok more precisely her mittens walaupun selepas menyusu.

Selalunye sucking fingers tu tandanya lapar kan, tp ni dah diberi susu dah kenyang tapi masih sucking. Should I start giving her soother/teether? Puting kengkadang dia nyot2 gak, tp kalo dia dah kenyang puting pun dia boh layan..it’s part of her milestone nak reach 2 months dah kan ni?? How ek..teethers ke solutionnya? bukan ape kotor la kalo dia dok suck d mittens je, tanak menggalakkan dia to do so walaupun sangat kiut melihatnya doing so hehe. Pastu skang style nak tidokan dia waktu malam is I have to give her puting utk dia nyot2 kalo tak dia akan suck her mitten, pastu dah jadi satu kes kene tunggu puting dia jatuh, continue dodoi dia lagi dlm cot baruuu laa dia nak tido. Kalo tak she is restless, dia nak suck something nak khayalkan dia.

2) Bila datang period, kilang susu pun kurang production ke?

I’m asking because I cannot pump during these whole period, selalunya pepagi lepas bangun tido my breasts will feel really hard and full, baju confirm basah punya after an overnight sleep. Kalo mandi tu siap dripping susu tu in the shower. Tapi my breasts now each morning feel like half tank je, tried pumping mmg tak jalan dpt 0.5oz je huhu baju pun tarak basah. Tapi bila menyusu ok, mmg kena sentiasa sediakan towel kecik nak cover the other breast when nursing coz biasalakan when ur feeding tetibe ada this feeling that the milk is going to spurt out dgn banyaknya kan? Huhu skang dah terer sket la bila dat feeling tu dah dtg cepat2 amik towel kecik prepare utk either cover the other breast or the current breast that si kecik tgh feeding coz kang alamatnya terpancut ler susu tu ke muka dia and what nots..sian dia sampai tersedak2 hehehe. Ehh back to the question, mmg camtu ke bila period? ringan sket breast..kalo tak masya allah rasa berat memanjang..

3 Comments (+add yours?)

  1. zila zul
    Jul 16, 2010 @ 21:41:28

    I rasa sucking fingers to mmg biasa kot. Walaupun tak semua baby. Dia macam baru discover jari dia, dan menyonyot jari itu adalah syok. Hehe. Cuma kalau u taknak tu jadi habit dia everytime u nampak bg dia puting or kuarkan jari dr mulut dia. Kalau biar mau smp darjah 1 cam kazen i hehe

    Bab susu tu tak sure, tp kalo i time period byk lak susu. Unless kalau that time i sibuk nak diet or skip carbo. Mmg susu kurang. Kalau nak milk production consistent, make sure you pump selalu. I pun tak lama, smp 4 months je. Tp ada my friend yg dah dekat 2 years fully BF anak dia ckp, dia make sure everyday dia pam 3 kali. Same time everyday, pukul 9am, 1pm dan 5pm. All the best!

    Reply

  2. Farah
    Jul 17, 2010 @ 05:25:47

    Aku xleh nk comment psl susu n period sbb aku xdtg period lg.

    Yg sucking fingers tu normal tp tu la messy skit. Anak aku xde la buat sbb masa die umur tu die busy buat benda lain, garuk muke bdn die sbb afa eczema.aku rasa klu die xde eczema tu sure die suck fingers gak. Sori again,aku xdpt nk beri opinion pape pn

    Reply

  3. coffeeaddicts
    Jul 19, 2010 @ 09:29:07

    Lil Umar ade gak sucking his mitten. Tapi kejap je, bile dia rasa lain macam je, dia stop isap. Kiteorg ni, baru nak introduce Umar to pacifier. Tapi dia tak reti isap. Ahahahaa… asik terjeler2 lidah dia macam nak menjilat. Kiteorg gelakkan je dia kalau kasi dia puting tu😛

    on period & milk production… remember i ask u pasal blood flow the other day? rupanya i dh dtg period lah. hahaa. tp susu i same je takde kurang takde lebih. ke sebab u kurang minum air masa period? kalau i dlu, masa period i mmg kurang minum air. sbb takmo p toilet byk kali… sbb nnti kene tukar pad byk kali😛

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: