I’m different

This is another random entry, entry org berpantang yg meroyan huhu (suka betul aku label diri aku camtu eh?)

The subject says it all. Basically I can bet you if you blog hop to let’s say 10 blogs new mummy ni, mesti rata-rata tgh berceloteh pasal anak, tgh cite pasal pengalaman baru, cite pasal breastfeeding, sume la..but not me kan?

Dari aritu sampai la skang, entryku sumenya berbaur emotional..

Emotional = reality

I don’t fake my entries.

Sememangnya indah pengalaman baru ini tapi it takes a lot of hard work. A LOT. Lelebih lagi when you’re alone. Now I get it why my mum tak bebetul menitikberatkan hal berpantang semasa dia berpantangkan aku dgn adik aku. She’s all alone, like me now..my dad pegi keje, tade sape kat umah, relatives sume kat KL and Selangor. (Parentsku kan keje di Penang sampai skang). As for my case, husband pegi keje, i’m all alone, parents masih di Penang..every fortnight masa weekend je dorang turun. So yeah, 2×5 je.

The only thing that differs me and my mum is I TRY to berpantang..walaupun skang dah sangat la slacking hehe. Dulu rajin gak la pakai param and pilis. Skang ikut mood. Bengkung masih dipakai tetiap hari. Tapi the rest, tarak. Bekalan rempah periuk dari mak mertua langsung tak diendah. Lebih rela memakan pil Amway dan pil ikan haruan. Harap ia berkesan la ye.

Sila la jgn ikut jejak langkah saya. Pegi la blog lain utk mendapat insprirasi ye, blog ni slamber badak sket.

Tapi saya tetap cintakan keluarga baru saya. Saya tetap nak menguruskan berat badan saya ke pre-pregnancy weight iaitu 46kg. My Levi’s jeans is waiting for me youuu..10kg to go la..and oh saya tetap nak mencantikkan diri utk sang suami..utk project anak ke 2 hahaha..bengong aku ni..nak cebok pun dok takut2 lagi takut pedih kat nun bwh tu ada hati nak preggy laie..ohh tidakk!

3 Comments (+add yours?)

  1. ~Reena~
    Jun 15, 2010 @ 17:22:56

    Aikkkk dah habis? Aku baca tak sampai 3 minit tetiba dah habis. Anti climax tol entri ni. selalu entri hang panjang berjela. Haha.

    Cerita la lagi!

    Reply

  2. Farah
    Jun 15, 2010 @ 19:40:32

    I feel u! Mmg nk nangis bile kenang blk.nk buat 1 pe pun xtau.bile luah kat laki, die mrh ckp aki x bersyukur yg baby dh sihat.

    Pil ikan haruan aku mkn 2x je sbb asik pening kepala,teh pe ntah x penah minum.aku lg teruk dr ko tau x

    nk kuruskn bdn mmg nk tp bile fully bf buat aku lpr je so skrg dr berat 60 aku hanya berjaya turun 3kg…gile lama aku nk turun

    Reply

  3. aanas
    Jun 23, 2010 @ 13:06:16

    Salam ziarah..
    am in the same boat.. i pun berpantang alone for all 3 boys.. yang third, sebulan berpantang kat hospital, sebba anak masuk ICU..
    no param, no pilis, no bengkung, coz daily travel to HUKM NICU naik motor ngan hubs..
    apa pun, kena yakin yang kita akan sihat, that nothing bad will happen. for me yang penting, berurut, ikat rambut kuat2, pakai stoking, and jaga makan.. yang lelain tu sampingan jer.. oh ya, and also bertungku…
    kena emotionally healty…

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: