Pengalaman anak diserang jaundice..

Afiqah baru je berumur 18 hari tapi byk mende dah kami sekeluarga lalui sepanjang tempoh ini..

Ni nak cite pasal pengalaman Fiqa masuk hospital pasal jaundice plak..baru je berusia 6 hari dah masuk hospital balik kene bermalam selama 4 malam. Itu pun dah kira lambat dia kena admit setelah dpt khidmat nasihat dari home care nurse dari KPJ yg datang ke umah.

Kitorang lepas balik dari hospital selepas bersalin tu decided to take a 3 day service package for post natal home care service dari KPJ. Harganya murah je : RM170. Nurse akan dtg umah uruskan baby (mandi+massage+check for jaundice) and at the same time kalo nak dia uruskan the mummy (check wound jahitan dan seangkatan dgnnya) pun bole. Disebabkan kami sume tak confident lagi nak handle the baby, tu sebab utama kami amik pakej tu. Masa nurse tu dtg la yg dia ckp ada kemungkinan besar Fiqa akan kena jaundice coz the signs is there. Lagi pun the main factor utk Fiqa kene jaundice pn coz dia dalam blood group yg berbeza from me. IF YOUR CHILD’S BLOOD GROUP IS DIFFERENT FROM THE MOTHER, THERE IS A HIGH PROBABILITY THAT YOUR CHILD WILL HAVE JAUNDICE. Please take note. Sejak bersalin lagi, paed, nurse sume dah warn me. I just nodded my head in acknowledgement, tak sangka mende tu tetap akan jadi. My blood group is O+, her blood group is B+. Kebetulan bila sampai rumah cuaca selama 2 hari pun tidak mengizinkan, mendung dan hujan so kitorang xleh jemur. Hari yg dia kena admit baru nak ada sinar mentari kat umah, but by that time it’s already too late. The nurse after she came to our house said it’s best to bring her in to check her level. If below than 180, there’s no need to be admitted, tp kalo lebih, alamatnya berkampung la di hospital.

Both hubs and I brought her in around 11am + pegi ke emergency area, tak sukenye menunggu masa tu dgn panasnya, dgn tetibe ada amoi cina histeria plak kat situ dok saiko pasal hal marriage dia, it was a very unpleasant wait while waiting for the on call paediatrician to come to the hospital. It was a Sunday, mmg jenuh la menunggu. Sementara menunggu paed, nurse dah amik darah Fiqa thru her feet. Sian dia. About an hour later, kitorang tau the result. It was 250. Confirm kena admit.😦 sedey gila hati. Sekali lagi kami diusung naik wheelchair ke Level 2, maternity ward. Sekali lagi melihat wajah nurses yg sama, ward yg sama, ambience yg sama..urgh menci. Masa paed sampai, she asked me whether I wanna stay in or not in my own room. Dia kata it’s for both of our benefits coz nanti senang for me utk jenguk dia nak bagi dia susu, if not I need to commute from home every now and then pump sendiri susu kat umah pastu self deliver to the hospital. After discussing with my parents, my dad decided it’s best for me to stay..so kitorang amik la single room for me. Lagi pun masa tu tak pernah pump lagi susu so tatau production susu camne, at least kalo kat hospital kalo our own supply of milk tak cukup, the nurses will feed her with formula milk. At least terjamin gak her well being. Another option the nurse gave to us was whether to put her in the SCN (Special Care Nursery) or put her in my room for us to take care. Memula kitorang ingat nak letak dlm bilik sendiri, kira sendiri jaga makan minum berak dia, at the same time uruskan dia bwh lampu tu..sendiri terlangkupkan dia, ngiringkan dia sume la..tp bila nurse bwk dia masuk bilik with her covered in goggles and budak tu dah nangeh2 tak selesa, I couldn’t take it. I wasn’t strong enough to see her go through all of these in front of me, better off she is placed in the nursery and let the appropriate ppl take care of her. Menangeh2 aku dlm bilik tgk keadaan Fiqa, my mum pun menangeh sama..syahdu beb, serious ko tgk anak ko sendiri camtu..tsk mmg jaundice is common for newborn, tp try to put urself in my shoes..serious remuk hati ni.

Mcm ni la keadaan dia dari hari Ahad sampai la Rabu..every few hours nanti nurse akan panggey to feed her, kalo waktu malam nurse akan tanya whether we want to personally feed her or nak dorang bagi susu formula..dari bilik bole dgr dia menangeh kat nursery tu bila kena cucuk or bila dia lapar..mmg sayu rasanya. Pastu, hospital ni bukannya tau kita sedang berpantang ke tak kan..lauk yg dia hantar sepesen je. Luckily my mum can drive. Every morning my mum will bring in lunch for me..breakfast makan je la roti yg hospital provide, kalo dinner plak makan lauk yg sama masa lunch time..sejuk pun sejuk la janji leh alas perut. Hubs plak mintak extra bed so that he can sleep together with me to accompany me. Bape hari dia EL and MC coz of Fiqa ni..sian dia tak terurus tgk dia ulang alik dari hospital ke umah. Fiqa’s reading plak dari 250 naik ke 299 pastu doc rest her for a day, sian kan asyik kene amik darah every day..pastu turun ke 181..ingat dah border line bole balik rumah..rupenye xleh lagi, doc suh detain for another day. Alhamdulillah d following day her results dah turun ke 151..baru laa kami sume bole discharged balik. Lega hati.

Nak tau d hospitalisation cost bape? RM4000++ yer..bapak mahal gile. Lagi mahal dari my delivery cost…aritu masa deliver RM1900++ camtu je huhu. Masa ni la I’m very grateful that I’m working for the company that I’m in now. Masa hari Ahad tu after the nurse said Fiqa kena admit, I frantically called a colleague in HR and asks her whether she can assist me to register Afiqah in the database so that I can apply for GL. Usually the parents kena buat sendiri, update sendiri dlm system but since I’m on maternity leave, kena guna back door. She said she can so on Monday itself, hubs pegi cyber cafe scan kan birth cert Fiqa hantar ke e-mail dia, dia update Fiqa’s details in the system and smsed me. Pastu masa ni la my BlackBerry comes very handy to me. I sent an e-mail to another colleague, apply GL, mintak diapprove kan my request within the next 24-48hrs, pastu suruh dorang fax kan GL tu straight to the admin counter. Lega hati bila sume tu dah setel, takyah risau pasal bill dah.

Memasing ada their own personal opinion on how to combat jaundice. Ada yg bagi nasihat suruh hubs beli susu kambing la, sabun mandian utk kuning kat sensei la, farmasi la..ada yg suruh bagi kurma nabi kat mulut Fiqa la..tapi sepanjang masa kat sana kami hanya ikut the doctor’s way : BREASTFEED AS MUCH AS YOU CAN. Dah buat kawan dah dgn mummy babies yg lain, yela memasing muka risau tgk anak bwh lampu pastu memasing standby nak menyusu..sambil menyusu, sambil tu la sembang sesame kami..ni je la yg kami mampu buat sementara nak tunggu anak kami sihat..

This explains my silence in quite a while..byk drama jadi lor..baru skang nak merasa motherhood dgn hati yg tenang.Alhamdulillah Fiqa skang dah sihat, last Thursday pegi her first check up with the paed her weight now is 3.48kg compared to 2.95kg during birth🙂

2 Comments (+add yours?)

  1. nariko
    Jun 05, 2010 @ 14:14:05

    owh.. gitu kisahnye, sedih baca.. nasib company dpt cover kn.. huu kalau x berpeluh!.. hope you’re doing well momma!

    Reply

  2. sha
    Jun 07, 2010 @ 14:36:32

    i thinks it’s normal for the first time as a mother….i dulu pun my son kena jaundice…sedih giler masa tue dah lah lepas deliver dgn baru jahit lagi..sakit giler takpie disbbkan risau pasal anak. i redah ajer…but my son tak kena admit i just kasi mandi dgn air kuning sensie..tue lama ok..depends pada baby kot…nanti lepas nie lagi byk perkara yg kita kena lalui…yg baru kita tahu betapa sukar our parents kita membela and mendidik kita…and after this dia demam lah after jab….or once dia active akan jatuh dari bed lah..and etc…just my advice enjoy ur journey as a mother..u will love it ……

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: