Cabaran berpantang selepas bersalin

I’m trying to post up an entry using my bb..please let me know if u can read this..byk mende nk cite tp ketandusan masa n energy coz kene juggle with many things..

Proses berpantang mmg sgt mencabar. Bleh kena post natal depression u..gi google ape maksud PND tu. In my case it started from the day I was discharged. I didn’t look like org yg berpantang as eventhough my mum came down from Penang to assist me with my confinement for 2 weeks, it didn’t bring much diff to my wellbeing coz my mum isn’t well versed on the traditional side of berpantang. Dia tau pantang makan minum je, selebihnya dia serahkan pada tukang urut. So there I was for a couple of days unattended, the Amway post natal set left untouched and hubby plak getting cranky over it. Dia rimas bini dia cmtu to the extend that he brought my MIL to our house to uruskan me from head to toe..imagined how stressed I was. Ada mak sendiri di rumah tp xdpt membantu sgt. Kita ada keinginan utk berpantang secara betul tp akhirnya mcm koboi. Nk bergelut dgn sakit jahitan lg, sakit dari breastfeeding lagi. Seriously ur husband plays a BIG BIG role during the confinement period.

A day before I was supposed to berurut, lil one plak kena admit ke hospital pasal jaundice. Dah kena put urut on hold. Stress yg amat waktu tu coz MIL kept on insisting urut patut dibuat ASAP after discharged, my side plak ckp tunggu seminggu or bila luka jahitan dah ok. Masa kat hospital dhla syahdu tgk si kecik kena dok bwh lampu, pihak hospital plak dok saiko suh stay sana kalo bole to allow the mother to breastfeed d child anytime since salah satu ubat utk merawat jaundice is to bf byk kali..aku ni plak dok pk nk urut ke nk dok hospital..akhirnya decided to stay in d hospital..

4 malam si kecik berada di hospital..org lain dh slamat berurut, aku dok bertahan je dgn segala kudrat yg ada to be wif lil one, stress susu xbyk pn ye gak. I knew I had to take care of myself walaupun sekadar 1% masa di hospital. Segala bedak param, pilis, bengkung I brought to the hospital and b4 hubs pegi keje dia la yg pakaikan bengkung. Pastu xdilupekan minyak panas lg. Xkisahla ala kadar je janji ada. Akhirnya sehari selepas si kecik kena discharged baru la sesi urutan bermula. Kalo org lain mungkin dah sakit bentan satu bdn kut kena bengkak susu ke masuk angin ke peranakan lari allignment ke..alhamdulillah by then luka jahitan pn dh ok bila nurse suluh tgk..jahitan tu dh dissolve jd part of daging kita pn pastu disebabkan dek slalue lumur minyak panas bdn pn x berangin sgt..peranakan plak ke blkg sket je. By 3rd day mengurut dah xyah sengkak dah tukang urut ckp everything is already in place.

Pastu..yg sedeynya my mum kena la berkampung je kt uma xdpt nak nolong sgt since we all laki bini berkampung di hospital. The hubs then decided to ask for my mum’s consent for me to berpantang di umah in laws plak for a week. Thus my mum had to cut short her leave and went back to Penang. Tu satu hal dah bikin syahdu. Sampai di umah in laws plak kene regime yg strict gile. Bdn, minda, jiwa mengalami culture shock yg amat that I just couldn’t take it. I cried, cried n cried coz rasa penat sgt dari aritu drama x stop..pastu dhla ati tgh sensitip, MIL lak wat mcm PLKN. Kene tegur sal pasang kipas kuat, cara duduk salah, produk post natal kite beli x bagus, anak kembung, oh cara ikat rambut pn salah..kena minum rempah periuk lg..huii at the start of d day and d end of d day mesti aku nangeh. Hubs pn smp nangeh skali looking at me coz I was really depressed, I wanna go homee. Kitorang tau niat org tua tu baik, tp di saat where so many things non stop happening to me that’s the last thing in d world that I need..mak sendiri too lenient, mak mertua too strict. Aih.

Instead of one week, 3 mlm je kami di sana and yesterday baru kami balik ke umah sendiri. Jiwa rasa tenang sgt..xde nk dirundum rasa bersalah dgn sesape dh. Sendiri dlm dunia sendiri je. Penat tp at least xde sape nk masuk campur dh.

Lain org lain cabarannya. Mcm aku, aku xde hal nk mkn lauk ikan pindang tetiap ari smp jemu, dipaksa minum rempah periuk sume no hal tp sila jgn ganggu emosi aku. Serious mudah gila sentap. Those yg berpantang di bwh jagaan ibu sendiri yg mahir dan arif dgn dunia berpantang ni bagus la..hargai la jasa baik dorang eh sanggup nk jaga kita lagi..yg stok2 mcm aku ni xperlu la kita nk terkilan sgt walaupun ternyata ayat ‘ IF ONLY’ mesti kuar. Xpela tanamkan azam one day kita dpt menimba ilmu n tlg anak kita plak di kemudian hari.

1 july cepatla dtg..nak abeh pantang ni!!

9 Comments (+add yours?)

  1. Naja
    Jun 03, 2010 @ 22:51:12

    hal yang sangat stress
    Aku pun sekarang hal yang melibatkan both sides ni pun dah mula nampak
    AKu pun stress
    Ko jangan stress sgt, Ingat je best2 lepas habis pantang leh jalan2 tolak Afiqah dalam stroller hehe :p

    Reply

  2. cik wan lesung batu
    Jun 04, 2010 @ 00:58:44

    sabar byk2 k…insya Allah, aku doakan sume nye ok..rajin2 laa lyn baby, insya Allah lupe jap mslh tu🙂

    Reply

  3. hanieFD
    Jun 04, 2010 @ 11:01:25

    alahai, syahdu bace entri ni. Insyaallah, bykkan bersabar k🙂 anak pertama, mmg kite tak tau apepon sgt..so kene ikut je la kate org tua ye kan. Sabar k

    Reply

  4. wardah
    Jun 04, 2010 @ 16:04:03

    oh mieza. kite ni asek same saje. mmg lain kn mak sdiri jaga dgn MIL jaga. tp nak buat cemane, kena hadapi jugak. huhu.

    Reply

  5. mrs nor
    Jun 05, 2010 @ 02:21:02

    i guess condition kita sama. my mom ialah sangat lenient dalam bab berpantang. tak reti nak jaga org berpantang, tp dia cerita masa my mom dlm pantang, yg jaga my mom ialah my father. and sangat sangat menjaga. So bila dia cerita cam tu, tapi dia tak jaga i cam my father jaga dia (my mom) dalam pantang, i was soo.. terkilan.

    nak harap MIL, MIL dah takde😦 so i was so depressed jugak, sbb masa tu mmg set kat kepala nak pantang dan jaga body bebetul, tp no one yg ada boleh jaga i.. menangis selalu jugak, siap gadoh2 lagi dgn my husband. that was what happened for my 1st n 2nd child. I pantang, tapi so so.. lepas seminggu dah pegang penyapu… hari ke 20 dah masak nasik dan lauk berpantang sendiri.. (kes cam u la, tak selesa berpantang even dgn mak sendiri, jadi cam rasa byk ekcik hati) ..

    so i nekad lah kalau dpt baby no 3 nanti, I won’t put high expectation n lebih berdikari. Naitkan dalam hati utk tidak mahu menyusahkan sesapa.. esp my mother yg tak bersalah. yelah mmglah kalau ikutkan dia mak, dan dalam culture kita org melayu ni, mak lah yg bertanggungjawab jaga kita dalam pantang, kan. TAPI tu bkn tanggungjawab diorang dah sebenarnya, kita dah kawen, tggjawab tu jatuh pada suami kita.. so nanti i igt, kalau i bebetul nak berpatnang best, i should spend some money to hire makcik2 mana2 yg blh dt ghari2 for at least 2 weeks to take care of me n the baby.. it ain’t cheap, but that’s the only solution.

    apa pun selamat berpantang. jgn sedih2 dah.. byk lagi nikmat hidup lain yg ALlahbagi kat u.. baby comel, husband yg baik.. kehidupan yg baik.. so chill out, k:) sebeanrnya berpantang ni tak perlu strict sgt kot.. jaga pemakanan, luka kat bawah dah sembuh, rahim dah ok.. then tak perlu la risau sgt nak ikut rutin for 44 days ke apa.. cuma jgn lasak sgt saja.. ikut org cina 30 hari jer pantang..

    Reply

  6. aanas
    Jun 07, 2010 @ 17:23:16

    take it easy.. jangan stress sangat.. memang la pantang ikut regime tu bagus, tapi tak semestinya kalau tak ikut regime tak bagus… make sure all the important things buat, macam berurut, jaga makan, jangan makan benda berangin, etc. kalau breast feed lagi kena jaga, takut nanti anak pulak yang kembong.. baby dalam pantang kembong, susah woo, lagi tension.. make sure sapu minyak baby all over her stomach, back, buttock, tapak kaki and keting… anak i instead of urut dengan lotion, i urut his whole body dengan minyak baby.. baby boy lagi la takut kena angin pasang…. actually masa berpantang first child should be so seronoks…. seronoks sebab pagi2 lepas dah mandi baby, baby sure tido punya.. so masa tu lah u nak manjakan diri u, letak pilis lah, param lah, pakai bengkung sendri lah.. kalau ada orang masakkan lauk lagi best.. makan nasi panas2, then apa lagi, layan tivi…. i dulu pantang sendiri, sebab tu lah taknak orang kacau and menganggu emosi.. yang tak best kena masak sendri, tapi itu pun tak ok, sebab mak dah bekalkan sambal halia satu tapaware… so masak nasi and makan dengan sambal halia jer, bagi buang angin….. tak pun masaklah sendiri lauk pindang … i berpantang my third yang lahir 32 weeks, 1 month kat NICU, balik2 only weigh 1.8 kilos lagi mencabar, pastu kena angin pasang or hernia, lagi mencabar..
    apa pun, tak things easy, and stay calm, never panic… zikir banyak2, that helps a lot..

    Reply

  7. aanas
    Jun 07, 2010 @ 17:24:04

    take it easy.. jangan stress sangat.. memang la pantang ikut regime tu bagus, tapi tak semestinya kalau tak ikut regime tak bagus… make sure all the important things buat, macam berurut, jaga makan, jangan makan benda berangin, etc. kalau breast feed lagi kena jaga, takut nanti anak pulak yang kembong.. baby dalam pantang kembong, susah woo, lagi tension.. make sure sapu minyak baby all over her stomach, back, buttock, tapak kaki and keting… anak i instead of urut dengan lotion, i urut his whole body dengan minyak baby.. baby boy lagi la takut kena angin pasang…. actually masa berpantang first child should be so seronoks…. seronoks sebab pagi2 lepas dah mandi baby, baby sure tido punya.. so masa tu lah u nak manjakan diri u, letak pilis lah, param lah, pakai bengkung sendri lah.. kalau ada orang masakkan lauk lagi best.. makan nasi panas2, then apa lagi, layan tivi…. i dulu pantang sendiri, sebab tu lah taknak orang kacau and menganggu emosi.. yang tak best kena masak sendri, tapi itu pun tak ok, sebab mak dah bekalkan sambal halia satu tapaware… so masak nasi and makan dengan sambal halia jer, bagi buang angin….. tak pun masaklah sendiri lauk pindang … i berpantang my third yang lahir 32 weeks, 1 month kat NICU, balik2 only weigh 1.8 kilos, pastu kena angin pasang or hernia, cabarannya hanya Tuhan yang tahu…. sebab pantang sendiri…
    apa pun, tak things easy, and stay calm, never panic… zikir banyak2, that helps a lot..

    Reply

  8. ella
    Jun 16, 2010 @ 17:06:25

    hi mieza! got to know u from our fren reena. u dah dapat baby eh? congrats!!

    entry u ni membuatkan i terpanggil utk share some experience and memberi pendapat. lps i beranak, i balik kampung duk dgn my mother (who also happen to live with my elder sister and her 2 kids). and just like ur mother, dia pon mcm tak kisah sgt psl berpantang ni. mebe sbb dia tgk anak dia ni pon mcm tak berminat je nak folo all the berpantang rules. tp dia duk cerita yg zaman dia dulu my grandmother jaga dia betul2 (biasa lah kan org dulu2).

    the point is, i adalah stress sbb tak rasa mcm dijaga dgn betul jugak. pastu jauh dari hasben lagi la sedey kan. kenapa i rasa mcm tak terjaga dgn btul, tak payah la cite kat sini.. yg pasti i tahan duduk 2 minggu je kat sana, then i balik kl balik.. legaaa…

    owh btw, i masa dlm pantang dah buat semua benda sendiri dah – mandi baby sendiri since the 1st day lagi, basuh baju, sidai baju, lipat baju ofkos, sapu rumah juga, masak2 sket pon ada. semua2 lah.. hasben tolong sket2. at least i tak stress sbb takde sape2 kacau or ckp benda yg menakut2kan diri ini. haha! and i juga dah start kuar umah gi jalan2 lagi pada hari ke 30.

    kesimpulannye, it’s up to us. we decide what’s the best for us. kalo u rasa duk umah lagi selesa, then duk je rumah. u tayah pening2 pk alamak takde sape nak jaga aku… (i pon dulu pk mcm ni.. sedey kan). pastu tayah risau sgt la pasal bab2 pantang tu.. i tatau la kan, tp bg i berpantang tu is nothing serious.. as long as u gi post natal check up tu, and everything is ok, then it’s ok.

    last but not least, take care..🙂

    Reply

  9. haet
    Jun 17, 2011 @ 10:59:48

    yup..nowadays kita dh selesa nk berpantang sendiri. i hv same situation my mom not so much really take care of me during pantang while my MIL too much strict n lots lots membebel kalau x ikut pantang. at the end on the day 7, i took care my baby n me myself.

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: