Tarikh keramat 19.05.10 (long entry ahead)

18th May 2010

Teringat statusku di FB on 18.05.10 at 2.41pm :

ptg kang nak exercise..kat umah dah puas walk2 dlm fb ni, abeh duit melayang waiting for 3 upcoming parcels to arrive home..i have a new fren, the posmenšŸ™‚

masa tu di rumah mmg tgh kesangapan, berpeluh bagai nak rak pastu ingat lagi masa tu baru je buat payment to this seller in FB yg jual baju baby..dia siap ckp “cepatnya bank in duit” and I replied “haah saje buat cepat kut2 tak sempat” huhu tetibe je type camtu kan..tak sangka pun tu salah satu petandanya..masa dok surfing kat umah time tu dah start rasa denyutan di ari-ari, ingatkan coz dah overdose duduk at the same position (bersandarkan sofa dan melunjur kaki sambil laptop atas riba), so tuan empunya badan buat endah tak endah je la dgn denyutan itu coz ku sangkakan it’s just part and parcel of pregnancy..mini contraction katakan..

Selepas suami balik dari keje, kami mmg plan utk pegi ke JJ Bukit Raja coz nak last minute shopping carik tilam utk si kecik nak letak atas katil when she sleeps with me. Selesai mandi, I said to my husband that I’m beginning to feel minor denyutan at my ari-ari since late afternoon and I said it could be just a false alarm since I’m not engaged yet. Masa shopping denyutan tu rasa makin kerap and kuat, tapi ku gagahkan diri bershopping lagi siap bedal makan KFC lagi..that was officially my last meal before entering this new world huhu oh how I miss the jelly ice cream of KFC. On the way back home kitorang sempat singgah hardware store and amik comforter kat dobi lagi huhu. I said to husband around 8pm camtu “rasanya kena start timing kut denyutan ni, mcm real contraction je rasa”Ā Ā so I did time myself..pastu sendiri time, sendiri terbeliak. Alamak..setiap 10min??!!

Kebetulan my mum called me when we arrived home and she asked “dah start ke rasa sengal2 kat bawah tu?” Ironically that was what I felt, and then she asks me to ask my relative who used to work as a gynae to clarify, but instead of clarifying with him, I updated my status in FB haha..mmg sgt slamber badak aku ni.

ok I’m officially feeling d contractions every 10mins since an hour ago but as far as last wk’s check up d baby isn’t engaged yet..can dis b considered a false alarm aka braxton hicks? – this was updated in FB at 9.27pm –

Org kat FB yg mengomen dah siap suh rush p hospital lagi, but kami laki bini masih lagi rilek2 layan TV, siap dah bentang selimut tilam sume dpn tv nak tido coz mati-matian pk it’s a false alarm. Suddenly the mini contractions came at 5mins interval, that was when I called my relative. He said the pain has to intensify to determine that it’s a real contraction, if it remains the same it could be a false alarm. But he did mention for me to go to the hospital to check, rather than wait till the next day.

Around 10.30pm-11pm was when I decided to head to the hospital, hubby dok sesiapkan beg sume masuk dlm kete while I changed my attire upstairs. While in the car,Ā tgnku dok berkepit je dgn my fav bookĀ “AMALAN KETIKA MENGANDUNG & SETELAH BERSALIN SERTA PANDUAN MENAMAKAN BAYI”. Sementara hubby isi minyak kete (yer ada pitstop lagi tu..hehehe) aku sempat gak belek2 buku tu and start reciting all the doa-doa menjelang saat bersalin. We headed straight to the emergency ward and that was the first time I sat in a wheelchair. Huhu. Aku ni dahla slamber..degil plak tu siap ckp kat nurse “saya bole gerak lagi, tak sakit pun takyah la wheelchair ni”. Nurse tu senyum je, maleh nak layankan aku huhu.

19th May 2010 (midnight till dawn)

When all of this happen it was already midnight. Lengang gile hospital, the nurse brought me straight to one of the labour rooms and she hooked me on to the CTG machine. There we were husband and wife, clueless on what’s gonna happen next siap tergelak2 terkenangkan how relaxed we were with this whole thing tetibe tup2 bini dah terbaring atas katil dok dgr bunyi glup glup, glup glup indicating the sounds of the baby’s heartbeat and my contraction. After 30mins, nurse checked the graph and she said “ooh ni mmg confirm contraction ni puan, ada yg selang 10min, 6min, 3min pun ada. Jap lagi puan kena masuk wad ye, husband nanti uruskan registration kat counter” I looked at my husband, he looked at me..and we both knew at that moment that THIS IS IT..lil L will be coming out soon!

She then gave me the hospital clothes to wear and asks me to stay put for a few more minutes coz she said she wanna seluk to check bukaan. Alahai..ni yg part gerun ni based on what I read from other ppl’s blog. Suspen dah haku..bunyi latex gloves paappp kat tangan dia pun dah bikin saspen huhu..gila la sampai berdarah den diseluk for the first time, pecah dara pun tak sakit camni tau haha. Mana taknya, tade bukaan lagi dah kene seluk. Gila ngilu. Jln mengengkang jap la aku lepas kena seluk tu.

Lepas tu kene wheelchair lagi masuk ward, hubby tak dapat single bedded room dah fully booked so we had to remain with double bedded room. We were still in daze with the overwhelming process that we’ve just gone through and then now tup2 husband kena balik..damn I cried my eyes out when he left. Terasa lonely gila. At that point of time too my contractions were getting stronger, I couldn’t sleep. I tossed and turned every 15-30min because it was really getting uncomfortable for me. Org tak biasa kena period pain, skali kena period pain yg berdenyut maunya tak selesa.

5.45am

The same nurse yg seluk dtg ke bilik utk menyeluk lagi..oh tidak..sungguh la ku tidak suke 2 jari yg memasuki lubangku ini, dahla diseluk, pastu digerudi lagi kat dalam tu..berulang kali d nurse apologises saying that it will hurt a bit, but all I had in mind was her fingers to get out from my vagina fasttt. Sekali lagi berdarah sedikit cadar. “Dah bukak 4cm ye puan, nanti sebelum puan mandi saya bagi ubat berak, lepas tu doc akan datang dlm kul 8.30am nak check lagi sekali bukaan”

The words that spring to my mind was just 4CM. BERAK. DOC. I can only manage to nod my head as I was really uncomfortable. An hour later, I called my husband for him to come right away. I really needed him to support me, it’s excruciating dealing with the pain alone. All I wanted was just to have him beside me and to grasp his hand while I fight the contraction that wouldn’t subside.

7.00 am

The same nurse again came with the ubat berak..it’s true like all bloggers mentioned, tak sampai 5min lepas diletak ubat tu terus rasa nak membuang. Itu jugalah kali terakhir daku berak dgn penuh kepuasan without rasa saspen pasal jahitan kat bawah huhu.

7.45 am

I looked at the clock and said to myself, kalo sakit camni la sementara nak tunggu doc datang nak check bukaan lagi xleh jadi ni..I need some painkiller. Pastu dlm pale otak dok pk penthadine or epidural..pastu teringat from what I read, penthadine tu merelaxkan diri kita for the time being so I called the nurse and said I want penthadine. Masa tu muka mmg dok berkerut je bila contraction dtg, I couldn’t sit still, dok bertawaf keliling katil sendiri je sambil urut belakang and pinggang to ease myself. Finally when the husband arrived, every time the contraction came I quickly ask him to rub my back and waist while I lay down on the bed holding on to the railing of the bed. Contraction dtg – tangan paut kat railing – husband rub my back. Penthadine – not workingšŸ˜¦

8.15am

I decided to call my mum who’s waiting anxiously for our news in Penang, ckp pun berbisik je coz tak tahan sakit. I couldn’t speak out loud coz all my energy is reserved to fight the contraction pain. Mintak maaf kat mak sambil airmata berjurai-jurai turun, mintak sumenye dipermudahkan. Lepas letak tepon, ngadap my husband plak mintak maaf kat dia berjurai-jurai lagi airmata kuar. Husband nodded, continued reassuring me to fight the pain..”sket je lagi sayang, lepas ni dah leh jumpa anak kita dah”

8.45am

The doc came and start menyeluk sekali lagi. Surprisingly tak sakit langsung. Ingatkan coz the nurse tak pandai buat keje dia, baru ingat nak menyumpah, rupanya dah bukak 6cm. Doc pun was impressed..dia ckp “eh bagusla penthadine utk u, the penthadine relaxes the baby inside your tummy but at the same time mempercepatkan your dilation. Ok la bole masuk labour room dah ni, jap lagi nurse dtg dgn wheelchair ye”

9.30am

Huk. Labour room? Layankan saje. Pandang kiri kananĀ keadaan di sekitar bilik tu while the nurse hooked me on to the CTG machine again..glup, glup, glup glup bunyinya. Everyone inside the room seems to have a positiveĀ vibeĀ for me. While the nurse checked the graph on the CTG machine she smiled and said “contraction kuatĀ ni puan, rasanya sebelum kul 1pm puan akan bersalin ni” I smiled weakly.

9.45 – 10.15am

Penangan contraction yg amat dasat mula dtg bagaikan tsunami..setiap kali contraction dtg, kaki dah start xleh dok diam,Ā kejapĀ angkat lutut, kejap straightkan kaki. Tangan dah start mencengkam tangan hubby tapi masih rasa tak cukup utk lawan sakit tu, terusĀ jari-jemari ni memaut baju husband..genggam sampai naik putih my knuckles. I knew by thatĀ stage there’s no point ofĀ asking for epidural, bukaan dah besar dah menunggu masa nak labour je pun. Nurse start seluk lagi and again her eyes sparkled “dah 7-8cm ni puan, contraction tgh kuat, sket je masa lagi nak bersalin..kalo tak tahan amik gas tu ye sedut dalam-dalam bila rasa sakit. Kalo rasa nak terberak bagitau”. Masa ni mmg tangan kiri pegang gas, tangan kanan paut baju hubby,Ā dahi berkerut and kaki tak dok diam dah..Ā sedut punya sedut sampai mamai dibuatnya terlelap kejap for 10sec, sampai hubby kene kejutkan..risau kut bini dia pengsan huhu.

Bila nurse keluar je dari labour room tetibe rasa nak terberak tu dtg, terus tangan kanan hilang pautan kat baju hubby and frantically waving at him to call the nurse..”panggey nurse..cepaattt nak terberak dah niiii”

Dgn gelabah ayamnya laki aku kuar bilik panggey nurse, but the nurse bole lagi dilly dally senyum simpul ckp “takpe bagus ada rasa nak berak tapi jgn teran lagi puan, nanti koyak banyak..lagi pun baru 7cm”

“Tapi bebetul rasa nak terberak ni nurse……tak tahan..(sedut gas)..tak tahan”

“Jgn teran lagi puan, jap lagi doc dtg..”

“Jgn teran lagi eh sayang..tahan sket lagi, sedut gas tuu..”

Oh masa ni dah mmg tade kudrat utk bercakap dah, berpeluh takyah cakap la..sakit? lagi toksah ditanya..the only way that works for me at that time was to close my eyes and not to look at anybody. Tutup mata – sedut gas – paut baju hubby.

10.30 am – 11.02 am

Sekali lagi rasa nak terberak tu dtg..masa ni dah tatau la bape cm yg terbukak coz the nurse gave me the green light utk meneran..she said “ok skang kalo rasa nak teran je teran eh..takyah nak tahan dah” and about 5min later the doc came in standing by in front of me..peh masa tu mmg dah half tank tenaga digunakan. Dahla salah cara meneran. That’s why it took me 30mins to deliver lil one. I had 3 cheerleaders : 2 nurses and my husband, plus the doc la of coz. Ingat lagi dialog dorang..

“haa ni contraction tgh kuat ni puan (sambil tgn menekan perutku), bole teran ni..teran mcm nak berak taik keras, teran abes-abesan, tarik nafas pendek2 lepas tu teran lagii..”

“Lagi puan lagi..eh ni salah ni puan, bayangkan taik keras nak kuar, terann sampai puas. Tangan tu paut kekuat, kepala tunduk bwh pastu pushh”

“Ok..1,2,3 terannnnn”

adeh..kalo dikenang balik mmg la..takleh digambarkan dgn kata-kata pengalaman masa nak mengeluarkan lil one dari perut ni. God knows how many times la I push coz masa dorang suruh teran, rasa “taik keras” tu tade lagi so how to teran? By the time nak teran, contraction plak hilang so nurse tak bagi teran. Sungguh confusing masa tu. Dengan tangan kena paut kat handle mcm nak exercise kat gym, dgn kaki kat foot pedal as support, pergh..sakit satu badan. Hubby kat sebelah pun dialog lebih kurang sama mcm nurse..dia mmg langsung tak rasa takut, ngeri dan seangkatan dgnnya. He saw the whole process, and when he saw lil one’s head popping out bit by bit, he encouraged me more to push..nurse plak dok excited dlm dunia dorang..

“Haa dah nampak dah 20 sen” (tah hape yg 20sen pun tatau huhu)

Akhirnya kul 11.02am, Liyana Afiqah bt Mohd Khairul selamat dilahirkan di muka bumi ini. Honestly speaking masa meneran tu yg azabnya is when you push coz nak dpt rentak on when to push when the contraction comes. Tapi the whole process masa baby tu nak kuar tak sakit pun, mmg rasa mcm nak berak je, tapi its not painful. Bila Afiqah dah selamat kuar, I saw the doc potong the umbilical cord cepat2 and the nurse put her on my tummy yg masih fresh from the oven and asks “puan tgk puan..anak laki ke pompuan”..I looked at the beautiful gurl in front of me and answered softly “perempuan”. That was my first touch with her before she gave out her first soft cry to the world. Husband at my side kissed my forehead and sgt excited dia melihat anak perempuannya for the first time.

While the doc sedang menguruskan jahitan, I really don’t care what the doc was doing. Mmg leh rasa pun dia menjahit kat bawah tu, tangan kananku masih memegang gas to overcome the pain but really like what people said whatever pain that you’ve gone through for hours hilang gitu saje when you see your lil angel. Mataku dok melihat je the nurse keluarkan the lendir2 at her body, bedung dia..pass her to the husband utk diazankan..sampai doc tu cakap “kalo rasa sakit sedut ye gas tu” I said “takpe sakit ke tak saya sedut je ni..huhu”

Masa ni the husband dah keluar masuk labour room calling people up, smsing people and using my blackberry to update FB’s status..(yer dia sangat ligat ye, langsung tade signs of mabuk ke pitam ke tgk darah sume huhu) sampai naik hang BB ku dikerumuni notification from FB dari korang sume..:)

Lepas dah selesai sume, doc said her congratulations and was really impressed with my progress. Sungguh cepat. Tak sempat nak letak oxytocin, tak sempat pun drip nak take effect on me, ape tah lagi for epidural dah selamat pun bersalin. Alhamdulillah..bersyukur kepada yg Esa dipermudahkan proses bersalin ni.

Tapi kalo org tanya..nak beranak lagi tak? huhu nak tu mmg nak tapi rasanya kena pk dlm 10 kali dulu kut on my readyness before planning for the 2nd child huhu..

9 Comments (+add yours?)

  1. ~Reena~
    May 29, 2010 @ 21:20:29

    Aku nak tergelak pun ada baca entry hang bersalin ni. Gila slumber. Hahaha. Syukur semua selamat ye. Tapi gerun jugak eh? Btw aku saspen siot dok pikiaq hang dengan Aida dah meletop ke blom. Congrats again to u & Khairul. Welcome to world, Liyana Afiqah!

    Reply

  2. Naja
    May 30, 2010 @ 04:00:34

    mieza..nak tergelak nak nangis ngeri segala macam rasa ade lah lepas baca entry ko ni..seram sejuk kecut perut pun ade..

    ape2 pon tahniah ..

    Reply

  3. wardah
    May 30, 2010 @ 19:59:50

    ur labor story macam sama dgn i. hehe. amek pentadine dgn sedut gas tu smpai lalok dibuatnya. yes, pentadine tu tak byk membantu kurangkan rs skt pun. huhu. anyway, congrats dear! comel la liyana.

    Reply

  4. zila zul
    May 31, 2010 @ 01:37:28

    it’s a girl!!! congrats mum and dad. comeynya new born. ni yg rasa nak menambah ni…hihi

    Reply

  5. hanieFD
    May 31, 2010 @ 10:13:09

    congrats mieza!
    terkerut2 bace pengalaman u ni…huhu serammmmm!
    terbayang2 semuanya
    dan ade yg buat rase sayu je bace entri nišŸ™‚
    alhamdulillah dah selamat…pasni, slamat berpantang yeršŸ™‚

    Reply

  6. wizza
    May 31, 2010 @ 21:35:10

    tahniahšŸ™‚
    suka bc pengalaman org bersalin,, setiap org ade cite yg unik ..sy plak tgh mnuggu hari.. hrp dipermudahkan.. awk da lega dahšŸ™‚

    Reply

  7. misha
    Jun 03, 2010 @ 14:37:04

    owhh..sungguh suspen time nak bersalin tuh. bole ke i face all that. tibe2 mcm takut..:(

    Reply

  8. misha
    Jun 03, 2010 @ 14:41:39

    anyway, tahniah mieza on your newborn baby. she’s cute!šŸ˜€

    Reply

  9. aanas
    Jun 07, 2010 @ 16:49:09

    Alhamdulillah .. selamat dah bersalin.. chomey and tembam sesangat…. u remind me of my delivering my 2nd.. keep on thinking the contraction as braxton hicks.. sampai2 jer kat sepital, selok2 doc tu macam nak menjerit, waduhh dah bukak 5 …. hehehe… 2 hours pas tu bersalin..
    selamat berpantang dan menjaga baby … tu banyak gak dugaan tu… apa2 pun zikir banyak2 masa pantang ..

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: