Catatan kehamilan

I realised that I don’t update much like I used to and I don’t take pictures of myself  during this journey. Last pic taken of me was during the Hot Air Balloon Festival..bila tah tu..lama dah kan? org lain bersemangat je tetiap minggu or bulan amik gambar sendiri..aku ni tade plak huhu. Rasa rugi la plak bila tak catit pape kat cni sepanjang 9 bulan progress ni kan? Xpela kita try update secara ringkas kat cni ye

1st trimester : 0-3 months

  • Sebulan sebelum bebetul berusaha utk mendapat si kecik ni, I started to take acid folic & started monitoring my diet. Dah mula start kurangkan makanan yg tak mendatangkan faedah huhu and cabaran paling hebat ialah mengurangkan caffeine. I’m a tea addict, not a coffee addict. So, utk slowly distance myself away from teh ais, teh tarik, teh o..fuh memerlukan disiplin yg sangattt tinggi.
  • Not long after that, tanda-tanda “kemungkinan ada isi” starts to show. I kept on falling sick sedangkan saya ni susah nak demam. Datang silih berganti plak tu. Lepas demam, kena selsema plak. Pastu mcm demam balik. Selera makan plak bole tahan gak naik. Period plak dah lambat bape minggu ye..2? 3? huhu ni tak ingat.
  • Dapat tau confirmation preggy masa second week of Syawal, I was 5 weeks back then. From 6 weeks to 9 weeks, mengalami evening sickness dan migraine yg sgt teruk. Only a handful of open houses je we attended coz keadaan diri yg lemah and tak tahan silau coz kepala akan berdenyut yg amat sangat.
  • Selain tu, sentiasa sakit bahagian ari-ari. Sakit berdenyut kalo terlebih byk berjln, terlalu lama duduk, kiranya bahagian peranakan masa ni sangat fragile.
  • Tak bole tahan bau masakan, tak bole tahan bau hapak atau pape bau yg kurang menyenangkan. Tugas memasak diserahkan kepada suami.
  • Menjadi pelupa..huhu.

2nd trimester : 4-6 months

  • Tak bole tahan bau masakan, tak bole tahan bau hapak atau pape bau yg kurang menyenangkan. Tugas memasak diserahkan kepada suami. Still no change. Tapi skang dah advance sket, bekalan Febreze, Glades air freshener wajib ada di rumah skang..asal tak tahan bau je, shreeeeeeett satu rumah dispray hehe. Sliding door, pintu depan umah, tingkap WAJIB dibukak kalo suami tgh memasak di dapur. Bantal busuk hubby pun jadi mangsa, dibuang setelah sekian lama dia peram coz baunya sunggguhh laaaa hmph kenot describe la.
  • Start feeling the quickening (pergerakan bayi) masa 4-5 months.
  • Migraine alhamdulillah dah tak menyerang seteruk dulu berkat mengurut tetiap bulan utk hilangkan angin and loosen all the tight knots in my body. Muntah2 pun dah tade. Bertenaga most of the time.
  • Tak jadi pelupa dah! hehe
  • Start membeli baju maternity and seluar maternity. Perubahan ketara is around the face and the hips area. Consistently gain 2kg for every check up.

3rd trimester : 7-9 months

  • Masih tidak memasak..huhu jawapnya aku start balik role memasak ni lepas abeh pantang la jawapnya. Masih lagi setia dgn Febreze. Skang tak tahan bau kete Vios plak..tension gila. Tatau la bau fabric seat ke, rubber mat ke but I really hate the smell, letak air freshener bau tetap ada. Spray Febreze pun sama..paling tak tahan walaupun dah spray perfume kat baju tapi bau kete tu melekat kat baju. Confirm baju tu akan dibuang terus ke laundry basket without thinking twice. Skang prefer bwk kete kecik dari kete besar pasal masalah bau huk.
  • Sejak masuk 8 bulan baru org start noticing my tummy. Baru org sedar ooh budak ni tgh expecting rupanya.
  • So far, so good. No stretchmark till date. (33 weeks 5 days) hopefully berkekalan la sampai delivery day nanti hehe tapi lately ni the waist area mmg sangat gatal tapi ku tahan juga! Tips : start using baby oil since 1st trimester lagi utk elakkan stretchmark ye🙂
  • Kaki pun tak bengkak lagi till date. So far so good.
  • Tau jantina bayi masa 7 months. Insya Allah it’s a girl. Nama masih tak confirm, tunggu saat kelahiran baru diconfirmkan ye.

Pemakanan :

  1. Dari sebelum pregnancy hingga kini, masih lagi mampu mengawal diri dgn pengambilan caffeine. Teh ais mmg dah 8 bulan lebih tak minum ni leh caye tak..haha teh o panas once a while, dlm sebulan sekali perhaps? teh tarik bila tade pilihan lain..hehe. Last week masa kenduri doa selamat, SIL buat air teh susu dgn kopi utk breakfast..apakah pilihan daku? of cozzz teh susu. Bape cawan minum? 4! haha. Hubby hanya mampu gelengkan kepala tgk bininya lepaskan gian..
  2. Org byk kali cakap jgn minum ais sgt masa preggy tapi ku ignore saja sume itu. Wajib minum ais tetiap hari..uih takleh survive woo tak minum ais. Minuman kegemaran masa preggy ialah limau ais, lychee dan orange juice. Orange juice Peel Fresh ye!
  3. Sangat sukakan aiskrim. Lelebih lagi dgn cuaca panas ni kan…kalo tak dpt ice cream pun, dpt McD’s strawberry milkshake pun jadi la..gila bes dunia I tell you.
  4. Bab makan? tak kisah..masih seperti dulu cuma ooh lupa plak..takleh terima Tomyam and xleh terima Nandos.

Rasanya tu je la kut that I can remember till date on the changes in me. Being pregnant ni bes, selain ur going thru the hormonal and physical changes in you…layanan org terhadap org preggy ni pun bes gak hehe. Slalue dapat makanan free woo walaupun dah kenyang, walaupun tak ngidam pape pun tp ada je org yg akan menghulurkan makanan kat kita coz they somehow pegang kepada konsep preggy women eats for two (but actually salah tu hehe..those who are preggy tau la kan..kita makan coz kita lapo..rasanya tade true kaitan between us and the baby kan?) org lain dapat karipap satu, kita dapat dua. org dapat one mini slice of kek, kita dapat one huge slice of kek..camne lerr tak gemuk badan? haha.

3 Comments (+add yours?)

  1. farah
    Apr 09, 2010 @ 21:09:27

    org lain perlu beratur,ada yg baik hati ckp aku leh gi duduk,die jagakn line aku..hehe

    aku suke gile mkn tomyam & ice lemon tea masa tgh morning sickness. aku suke bnda masam2 sbb nk hilangkn rasa loya.

    benda bersejuk xpayah ckp la,sume aku tibai..tp aku penah mkn kimchi,satu mlm perut aku x sedap…

    Reply

  2. hanieFD
    Apr 14, 2010 @ 15:58:17

    haa..ade org kate, kalau mase ngndung duk slalu minum air sejuk/berais, nanti anak tak tahan panas..huhu betul ke tu eyh?

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Apr 15, 2010 @ 14:08:50

      ntahla hanie tu tatau la plak coz kite ni tetiap ari mmg minum ais and air sejuk..tak reti langsung aih minum air suam hehehe

      Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: