Persiapan diri..

Mode malas makin hari makin menjadi. Seriously not good. Perkara yg patut difocus, tak difocus..asyik² divert ke main game je memanjang sampai hubby cakap “kang kalo si kecik tu kuat main game nanti ngadap PC good luck la ye” heheh nasib badan la labu. Nak gosok baju keje pun bole lupe sampai skang kene letak reminder plak mementang la ada BB ek haha..tapi kalo tang masak makanan kat Cafe World or bina contract kat Social City tau plak masa sudah time utk check on the progress..aihh apee nak jadi..

Now my priority is on these things :

  • mentally and physically preparing myself for D day.
  • to check on breathing techniques for labour coz sadly masa antenatal class aritu dorang tak ajar..so kene la korek secara sendirian berhad on how to make myself calm and collected during D day.
  • to research more on air selusuh / akar fatimah ni..haram tatau ujung pangkal ok pasal ni..
  • get my butt moving to pack on my hospital bag.

Dah masuk 33 weeks ni tapi slamber rilek gile aku ni. Dulu masa prepare bag L bukan main terkinja-kinja, diri sendiri? haprak. Tau nak countdown last day kerja je..tau la dah malas kan..tp mmg tu je la yg dok terngiang-ngiang dlm pale otak hehe.

Sebenarnya tgh risau gak, td start baca pasal air selusuh ni tgk memasing bagai nak rak dah mempersiapkan diri sejak 6-7mths lagi. Aku yg 8 bln pn tade pape preparation gik. Maybe because I’m not really into this “ikut secara religiously adat dan pantang org Melayu” ni kut. Ntah. Tapi last weekend during the kenduri doa selamat, kitorang ada sebotol air Yassin ni coz basically air selusuh ni sebenarnya air biasa yg dibaca dgn ayat² suci Al-quran and dgr cite plg afdal elok disediakan oleh si suami ye? yg akar fatimah tu plak rasanya mcm tak dapek nak buat je coz akar fatimah tu hanya bole didapati from Mekah kan? huhuh..takpela yg penting kita ada usaha dan selainnya kita mintak segala urusan kita dipermudahkan masa D day tu nanti. Insya Allah🙂 skang pun tetiap kali hubby sediakan susu pun dia dah selawat and letak air zam-zam sket. Nanti nak siapkan air selusuh plak..dan mempersiapkan diri dgn bacaan al-quran gak..

“LAA ILA HA ILLA ANTA SUBHANAKA INNI KUNTU MINAZ ZHALIMIIN”

Must hafal.

Asyik berbelit lidah bila nak baca ayat tu..i keep getting the Anta dgn Inni at the wrong place hehe.

I found this at another blog on cara² nak buat air selusuh..

Cara A

1. Al Fatihah

2. Surah al Hasyr ayat 21

3. Selawat Syifa (Penyembuhan)

4. Bacakan doa : “Ya Allah, dengan hak Maryam dan dengan hak mereka yang diturunkan kepadanya Surah Maryam, ringankanlah daripadanya (sebut nama ibu yang hamil berbintikan ibunya) sakit bersalin dengan rahmat Engkau wahai Tuhan Yang Maha Pemberi Rahmat”. Kemudian ditiup pada air atau minyak dan perlu diminum tujuh hari sebelum tarikh jangkaan bersalin

5. Sapukan air atau minyak di perut ibu dari atas ke bawah dengan bacaan selawat (7 kali)

6. Minyak selusuh perlu diminum sebanyak satu sudu apabila terasa sakit bersalin

Cara B :

Beristighfar (3 kali)

Menghadiahkan bacaan kepada Nabi Muhammad SAW, keluarga, para sahabat dan para pengikutnya.

Al Fatihah (1 kali)

Selawat (11 kali)

Alam Nasyrah (7 kali)

Al-Ikhlas (3 kali)

Al Falaq (3 kali)

An Naas (3 kali)

Al Fatihah (1 kali). Kemudian berdoa apa yang dihajati.

Cara C :

Al Fatihah. Apabila sampai di ayat 5, lintaskan di dalah hati memohon dimudahkan bersalin sebanyak tiga kali.

Selawat Syifa (7 kali)

Surah al Hasyr, ayat 21 (3 kali)

Surah al-A’raf ayat 54 (3 kali)

Hembus pada air, minyak atau kurma.

3 Comments (+add yours?)

  1. ms tepung
    Apr 07, 2010 @ 13:27:41

    msk labour room dh xsempat nk ikut breathing techniques….sbbnya dh x de sempat nk pk hape sume…rasa mcm 50-50 pun ade…
    but dun worry…nurse2 akan bgtau la..

    Reply

  2. wardah
    Apr 08, 2010 @ 12:50:49

    saya dah 35 weeks ni pon belum start kemas beg baby..huhu..kenapa eh? takut agaknya nak bersalin..

    Reply

  3. Anita, Mummy Adzryl
    Apr 08, 2010 @ 16:28:27

    awww.. dah dekat nak bersalin yer! excited nya!🙂

    oh well. i was bloghopping then i found ur blog. suka baca entry2 mom2be coz i used to be one too. hikk.

    well, it’s true abt the ayat! sila hafal tau.. i last min baru tau pasal ayat ‘la illa hailla anta…..’ tu and dlm labor room mmg itu la ayat yg i dok ulang2 ntah brape ribu kali. alhamdulillah, Allah permudahkan…🙂

    pastu, make sure ur husband urut2 blakang u masa contraction kuat.. insya Allah dpt kurangkan rasa sakit u tu… btol! tipu lah kalo org kata xleh berfikir sgt masa tgh sakit.. masa i sakit bersalin, i asyik teringat my mom jer.. teringat camne dia bersalinkan i dulu.. bersalin kt umah lak tu! huhu. so mmg masa tgh sakit tu, insaf seinsafnya… pastu i dok ulang2 ayat yg 1 tu.. nak baca surah2 mmg x sempat n x hafal.. husband u kene tolong2 u urut.. pastu kalo dpt blaja breathing techniques pun, blaja la. berguna jugak masa awal2 sakit tu.. i used that too!🙂

    ok.. pape pun, good luck ok! nasihat i… jangan lawan sakit tu. sakit mmg sakit, x tipu. tapi kalo u lawan sakit tu or nangis2 or jerit2 ke apa, u akan bertambah sakit.. so relax and terima sakit tu.. doa byk2 tau.. zikir2.. insya Allah!!

    i’ll pray for u.. take care dear!🙂

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: