3D/4D scan @ Vision College

Ok here’s my review on my experience yesterday afternoon for my 3D scan.

My appointment yesterday was at 3.30pm, mind you they only do the scanning in the afternoons, so the appointment time ranges from 2.30 till 4.30pm from what I was told after berhempas pulas tekan redialling at my phone to reach through to them to set an appointment 2 weeks ago. The best time to do the scanning also is from week 28-week 32. I am at week 29, so ngam² sesuai.

It’s very easy to reach there, thanks to the map given in the VC’s official website. Print it out and rest assured you won’t get lost, although be prepared that it’s just a plain, black building at the smack of shoplots. Jgn expect ambience to be nice mcm kat hospital ke ape, I already knew what to expect so I was kewl about it. The hubby je yg tak abeh² pandang kiri kanan atas bawah, siap buat muka kata interior tak menarik sampai dia ingat nak tunggu je kat waiting area tu tanak join me. Cit dahla tatau ape 3D scan tu, he just tag along with my kerenah je pastu ada ati tanak join hehe..typical guys🙂 Tapi tu la timingnya, sangat mengantuk ok. Since we had arrived early, kitorang sempat ler singgah mkn kueh kat tepi jalan, makan cendol sume b4 the scanning..mau tak ngantuk masa tu.

Ok, coming back to the topic. The sonographer is just a practical student or maybe some research assistant, ntahla budak muda la. She explained that the process is done to check on the position of the baby, whether everything is ok or not and also to check on the baby’s gender. I didn’t go for the detailed scan, cukup la buat the RM90 3D scan. The detailed one you can go with your gynae betul dak, slaluenya kita tergedik-gedik nak buat 3D ni coz kita nak tgk baby kita je kan in 3D, nak satu kelainan from the black & white image..and oh also the gender😉

So, we spent about 30mins inside. The sonographer was very patient as it seems that lil one wasn’t that cooperative hehe. Anak aku ni dasar pemalu tak hingat! Lil one was covering the face with both its hands for quite a few minutes, puas ler aku dok ngiring kanan, ngiring kiri nak kasi dia cooperate, pastu the sonographer pun dok poking² the thingy at the side of my tummy just to make lil one move huhu tapi dia segan memula..

eee jgn la usya muka saya..malu laa..

The sonographer then decided mari la kita membelek mende lain which is to check on the gender. Tang tu senang la pulok nampak..cit. She doubled tripled check the area and the hubby also asked her how high is the probability of lil one’s gender. She said more than 90%. Huhu dasyat. Apakah gendernya? kang la..kita cite pasal mende lain plak hehe.

We made another attempt to see if we can see a clearer picture of lil one..so here goes the pic.

ok ok i give up..nah tengok pepuas

Hehe berjaya la gak dapat tgk one side of lil one’s face, akhirnya satu tgn dah dibwk turun..tinggal la lagi satu tangan. Tangan kiri plak tu yg berdegil..adakah dia akan menjadi left handed seperti ibunya? huhu..we’ll see.

here is a different view of lil one’s legs and fingers, alhamdulillah cukup sifatnya. kiutkan tgk dia clasp its fingers like that?

Here’s the last pic to share with you all..

The hubby said, hidung sah² ikut mummynya..hidung pesek haha. Fine, mementang laa idung laki aku ni mancung kan. Fine. Not sure though about the cheeks. Could be like me, could be like him. Ada gaya chubby cheeks ke? When I told my colleague about it she said “masalahnya tang pp tu, pp laki ko kembung pas dah kawin..ko plak kembung pas preggy ni..takpela ikut dedue la camtu hehe” Takpela tak kisah pun, asalkan both mummy and child sihat walafiat, proses bersalin tu berjalan lancar dan sumenye dipermudahkan oleh Allah S.W.T. Amin.

After all the process is done,  the sonographer will burn the pics and videos in the CD and there you go. It’s done. Sila la bayar RM90 itu dan claim di office keesokkan arinya hehe.

Oh..gender?

Insya allah, it’s confirmed to be..MIEZA JUNIOR🙂

Auntie & uncle sekalian, nak beli pape mende yg pinkish² dipersilakan ye hehe coz mak bapaknya dah puas memborong barang unisex, tade langsung kaler pink..huhu. Sian anak aku.

25 Comments (+add yours?)

  1. ~Reena~
    Mar 11, 2010 @ 11:40:28

    Ya Allah!!!! Omg aku plak yang over excited. Sorry. Hehe. Congrats babe!!!! Mieza Jr! Woohhoooo! Pasni teman Aunty Reena shopping ekkk? Hihihi.

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Mar 11, 2010 @ 13:23:18

      heheh pastu aunty reena ajar la camne nak make up sume eh..mummy dia kan tak reti hehehe

      Reply

  2. nadya
    Mar 11, 2010 @ 11:43:14

    waaaa..waiting for this..my appmt pun 3.30..we’re off to mydear sale dulu..then gi sane..huhu sooo cuteeeee..malu2 gitu..comellll
    i xsabar nk gi ptg nie..huhu
    oh pinky it is eh..prepare le duit byk2 for the pinky stuffs..brg2 bby gurl sgt byk choice okkk..sebbbaik mine so far blue..so hasil penyopingan tidak la merabakkan lagi poket..otherwise..xtau la ley bukak kedai baju dah kott..haha

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Mar 11, 2010 @ 13:25:48

      haa pasni its ur turn plak to feel the moment! hehe sure it will leave some tingly feeling in u..good luck beb, doakan la ur baby cooperate eh bukan shy² cat like mine hik..

      mine tak koyak rabak sgt coz shopping lil one dah setel, tinggal mak dia je..tu i ckp sian anak i haha..takpela dah lahir kang la baru i shopping pepuas utk dia..beli hairband, beli dress, beli sepit rambut hehe memcm la

      Reply

      • nadya
        Mar 12, 2010 @ 14:12:41

        u were rite..so excitinggg..mine was not shy2 cat..tp side profile ajee..die xnk pandang dpn..plus the placenta was covering his face..so kene peep2 ke tepi pulak..but mase moment tgk die menguap was sooo cuteee..geram..huhu

      • newlifenewbeginning
        Mar 12, 2010 @ 14:36:06

        oooh ur case same like mine la..my placenta was at the front oso..tapi nasib not covering the baby’s face..huhu ur baby menguap ek, mine bukak mulut for 5sec ada la..pastu katup lik..tu bkn menguap kut hehe

  3. nariko
    Mar 11, 2010 @ 12:27:43

    omg.. thats just too cute!excited kan tgk rupa si kecik tu..baby girl? yay sama la ngn i, ada geng nnt.hehe

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Mar 11, 2010 @ 13:26:16

      hik..yeah..satu geng..i tgk perut u dgn perut i lebih kurang sama je..bulat jee..not pointy so sah2 la gurl kan🙂

      Reply

  4. hanieFD
    Mar 11, 2010 @ 15:11:31

    heee speechless bile bace entry ni! adoii tak sabar dibuatnya..hehe. mieza, just nak tanye, u start buat pembelian brg2 baby ni, since you brape bulan eh? saje nak tanye pengalaman😀

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Mar 11, 2010 @ 16:30:37

      hehe sabar, sabar kene tunggu masuk 3rd trimester baru sesuai utk buat 3D scan ni hanie🙂

      i start beli barang masa dah 20++ week, kiranya bila dah masuk 6bln, before that tade coz biasala bak kata org tetua tak elok beli barang awal sgt, even nak namakan anak pun x afdal buat masa kita tgh preggy. but it all depends on ur physique, larat/x larat. mcm mieza masih larat ke sana sini, kalo hanie masa 5bln dah xlarat, takpe beli la sesket dulu🙂

      Reply

  5. wardah
    Mar 11, 2010 @ 15:25:34

    subhanallah..macam tak sangka dalam perut ada budak tecik ini! hihi, sgt comel la pic yg dia tutup muka..malu2 ye..lagi la mommy dia geram ni..

    awak samalah dgn saya, beli baju semua color unisex..takpa,pasni awak borong la pinky2 pula..
    🙂

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Mar 11, 2010 @ 16:31:47

      masalahnya tang shopping utk si kecik ni dah setel, tinggal barang mummy dia je hehehe..so mcm back to square one gak..still no pinky² items huhu

      Reply

  6. dato'k
    Mar 11, 2010 @ 15:34:53

    kalo smua org nk tau mumy dia je galak tang2 smua ni daddy si lil one ni menten macho je rilek spnjang masa hik2..cyg, silalah bhempas pulas cari nama mula dr urup L ek hehheeh..i luv u so much!

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Mar 11, 2010 @ 16:39:35

      eleh ckp kat org..dia tu pun sama la dalam diam, dok concentrate je tgk skrin tu masa sonographer tu dok belek perut. dia gak yg dabel confirm dgn budak tu on the gender..haa ni tgk tetibe ke huruf L out of d blue..huhu biol den

      Reply

  7. farah
    Mar 11, 2010 @ 15:40:22

    congrats mieza!!!

    Reply

  8. ~Reena~
    Mar 11, 2010 @ 16:37:29

    L? Awat L?

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Mar 11, 2010 @ 16:44:16

      tatau..angin huruf L tu tetibe dtg smalam bila dia dpt tau confirm its a gurl hehe..tanya la laki aku, aku pun blur gak ni

      Reply

  9. coffeeaddicts
    Mar 12, 2010 @ 08:34:10

    Ya Allah, teruja nya tgk gmbr2 ur lil one ni!
    Alhamdulilah, dah tau gender baby🙂
    bole la membeli tanpa ragu2.

    so, dah start pk name baby ke? hehe.

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Mar 12, 2010 @ 14:32:04

      nama baby? huhu tak sure lagi la but the daddy really insist on the letter L..bila u nak wat beb?

      Reply

  10. andreeeeea
    Mar 15, 2010 @ 15:30:12

    hello, mieza junior🙂

    Reply

  11. fizz
    Apr 11, 2010 @ 23:23:55

    dear… ade no fon die tak hehehheee

    Reply

  12. tomok
    Mar 24, 2011 @ 21:40:07

    Actually, yg buat scan tu semua qualified sonographer. Not student or research assistant. Kalau student yg buat, VC tak charge sbb itu part of learning. Mmg the sonographers look young, but they are postgrad, around 3 years experienced on average. If you are lucky, the head of program course will scan you herself.

    Reply

  13. aimi
    Aug 15, 2011 @ 13:02:45

    how much u wat scan 3d4d ni?cam teringin nak wat jugak….tapi tengok sume 300 je…

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: