Tukang urut dan berpantang

For those who are looking for tukang urut, I have a list below that I found in another blog tp ni area yang berdekatan dgn Shah Alam la ye..

My mum a couple of months back dah call no 18-20, no 18 dah pindah ke Lumut, no longer in Seksyen 7. No 19 & 20 masih ada lagi..so skang tgh contemplating between lady 19 or lady 20.

1. PUAN NORLI (017-241 5404) – BERJAYA PARK (Kat mana ntah ni?)

2. PUAN SITI (016-651 5400) – BATU TIGA

3. PUAN IFFAH (019-231 8766) – BUKIT RIMAU

4. KAK AZIE (016-243 3365/016-657 2413) – BUKIT TINGGI

5. PUAN FARIDAH (012-294 5472) – DESA COALFIELD

7. MAKCIK LIJAH/ETON (012-379 2779/03-7847 6706) – KG SUBANG

8. NORHAYATI (012-375 5405) – KG SUBANG

9. PUAN JAMALIAH (012-663 2769) – KG SUBANG

10. WATIE (INDONESIAN) (016-320 6894) – KG SUBANG

11. IBU SITI (INDONESIAN) (016-340 4412) – KG SUBANG

12. PUAN ANITA (013-325 4384) – KINRARA

13. MAK LONG/PUAN MAZNAH (016-231 8582) – MERU

14. PUAN ZAINAH (012-934 7491) – PAYA JARAS

15. PUAN SHAFIQA (016-956 2650) – PINGGIRAN USJ

16. PUAN NAB (017-636 9076/03-5519 6884) – SEC 5

17. PUAN NORMAH (019-306 0375) – SEC 6

18. PUAN AZIAH (012-227 4050) – SEC 7

19. KAK MIN (012-317 9316) – SEC 7

20. KAK ITA (017-367 1372) – SEC 7

21. MASITAH (CENDANA SPA) (012-316 8477) – SEC 7

22. MAKCIK ANI (012-379 5175) – SEC 11

24. CHIK JAH (012-215 4569) – SEC 16

25. KAK ZIE (019-692 1631/017-304 8962) – SEC 19

26. MAKCIK SIAH (03-5542 0167) – SEC 19

27. KAK ENON (03-5542 2652) – SEC 19

28. KAK ROS (013-629 6004) – SEC 24

29. HJH NAPSIAH (019-303 0323) – SG KANDIS

30. IBU AISHAH (03-5548 3400) – SEC 18

31. PUAN LINDA (014-366 0027) – KG JAWA

My current dilemma is the 2nd week onwards of the pantang process. First week takpe lagi, my mum will be coming down from Penang for a week, my husband will be on leave also for a week. So, bila tukang urut tu dtg umah utk buat her jobscope huhu sorry la aku ni tatau sgt istilah berpantang lagi ni..we’ll just call it her jobscope la eh? at least ada org kat umah..so no worries about that. My aim is just to have someone to take care of me for the first month only, i think for the 2nd month i’m already fine on my own..dah nama pun cuti pantang 4 bulan kan…siang mlm laa mummy dgn lil one dok bergelut sesame sendiri heh sayang hehe

Usually bila dah masuk minggu ke 2 berpantang tu, ada pape lagi follow up ke kita kena buat dgn tukang urut? usually berurut ada 3 session kan..selang bape minggu kan camtu? other than that..ada any rutin or regime that I have to follow? I was thinking if ada certain regime I have to follow, baik I book sesiap the tukang urut for the whole month rather than the first week je..huhu amacam? I know it will be costly tapi dah nasib badan kena buat sume DIY memandangkan kita ni berpantang sendirian berhad kat Shah Alam..so I think ni la jalan terbaik.

OR..

2nd week onwards sebenarnya kita dah bole handle sendiri? Bole jadi superwoman dah? haha..

Gee..I really need assistance on this matter huhu..

About these ads

18 Comments (+add yours?)

  1. farah
    Mar 03, 2010 @ 13:01:18

    i’m sure by the time ko ada baby,in that instance kite tau pe nk buat..mcm aku pn,xleh nk buat pe la kan sbb jauh…time mak aku dtg 2nd time bwk makcik aku utk urut sume,time tu baru blaja…blaja dlm masa seminggu je..

    bare in mind, first month mmg tough skit…2nd month dh senang sbb kita dh paham rhythm baby..dh tau pe die nk sume.

    Reply

    • nad
      Mar 03, 2010 @ 13:33:26

      klu mcm aku dulu, aku ambik tukang urut untuk 15hari.
      within the two weeks tu tukang urut tu sediakan daun2 utk direbus bagi kite mandi, minyak2 die and tlg mandi baby.

      tapi lepas die balik, aku still disuruh bertungku.
      Bertungku tu aku buat pagi dgn malam.
      Mcm my family, amik lesung batu/batu sungai, balut dgn daun betik, balut dengan beberapa lapis kain and bakar sampai panas betul.

      I guess cara bertungku ni die akan ajar la cemana..bile dah kurang panas bukak la lapisan kain tu..and it goes on sampai batu tu sejuk.

      so bende ni klu u x larat buat, maybe kene kot mintak org tlg.
      then every morning n nite kene sapu kapur n limau nipis kat perut bagi kecut cepat..bende ni senang je.

      mcm me ade bibik kat rumah so alhamdulillah, die tlg.

      tapi depends jugak kat org, mcm i ckp ni sbb i bersalin normal. kalau caesar tatau pulak cemana die punye daya tahan badan n everything. :)

      p/s klu nak pilih tkg urut, tanye dua2 ape yg die provide. u can pilih based on that lah kot (i did that hehe)

      Reply

      • newlifenewbeginning
        Mar 04, 2010 @ 11:32:07

        thanks for the info..aku ni kene familiarise cepat dgn terms berpantang ni..hehe kang nak tanya akak2 tu pun tatau nak tanya pe hehe

    • newlifenewbeginning
      Mar 04, 2010 @ 11:31:03

      tu la..aku pun dah agak camtu gak..1st mth will be tough, 2nd mth should hang in there a bit rasanya

      Reply

  2. zue
    Mar 04, 2010 @ 12:15:20

    i pon pening as i pon first time jugak..hehe..try tgk kt shadira..http://www.shadirabeauty.com/ dorg ader provide tkg urut based on packages laa..hope dis might help :)

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Mar 04, 2010 @ 16:23:37

      i asyik lupa nak bukak website tu kat umah..kat ofis ni i dunno why this one and only website kena block hehe

      Reply

  3. nadya
    Mar 04, 2010 @ 16:10:09

    oh i just got a review for a good tukang urut in Shah alam sec 27..kak ain namanye..plus the experience with CL shadirabeauty..i ada book shadira tu n hope the CL yg i dpt tu xmcm yg ditulis tu le..

    http://aandes.blogspot.com/

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Mar 04, 2010 @ 16:24:28

      memula i ingat CL tu amende laa..lepas i baca link u bagi tu baru i paham..scary gak kan peranakan lari camtu..
      kak ain tu ye..tgk dulu camne kalo seksyen 7 not helping much, kena la carik seksyen2 yg lain..nasib baik dlm zone shah alam gak hehe

      Reply

  4. dayu
    Mar 04, 2010 @ 16:38:19

    what?? cuti pantang 4 bulan???

    mak kita kata aritu, urut 3 hari berturut2, so tukang urut tu kena dtg 3 kali
    kalau nak amik seminggu pun bleh
    tp mak kata 3 ari pun takpe, tak yah lama2..
    bila dah nak abis pantang annti… baru berurut smula

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Mar 04, 2010 @ 17:10:01

      yer saye..cuti pantang 4 bulan :)
      tu la..kita pun dgr yg sama gak..tp cuma nak double confirm 2nd week onwards ada pape kena buat ke

      Reply

  5. Makcik Rokiah
    Jul 03, 2010 @ 22:44:32

    I provide massage service for prenatal, postnatal, body ache & trapped wind for ladies only. My massage is tailor-made for your specific need/condition, based on understanding of human anatomy. My clients are mostly from Shah Alam (including a gynae) but there are also form Putrajaya (south) & Sri Damansara (north). You just need to provide name, contact no. & address as I will drive to your place.
    I also provide postnatal services & sell bengkung, hot pack & tungku.
    Contact Makcik Rokiah: 012-3159028

    Reply

  6. Judith
    Jul 23, 2010 @ 14:30:20

    I would like to reccomend a nice lady in her 60′s. She urut me for the past 10 years. Stays in Taman Tun, KL. Dia cuma urut area berdekatan aja. But sangat berkesan.

    nama kak Maria – 012 271 3599

    Reply

  7. halim
    Aug 09, 2010 @ 07:19:38

    salam akak…sy student uitm skg tgh buat research mngenai bertungku. akak ad suggestion tukng urut mne yg buat btungku..

    tlg yea

    Reply

  8. ain
    Sep 22, 2010 @ 22:14:13

    erm..testing…
    salam kepada owner…ble tanye x…kat mane ambil num phone tukang urut kak ju ( 03-55100353 ) tu…

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Sep 23, 2010 @ 09:26:29

      hi dear..i dpt pun dari somebody else’s blog list ni pastu i copy paste je dalam blog i :)

      Reply

      • ain
        Sep 28, 2010 @ 17:51:27

        salam…juz nk minta tlg…kak ju( mama ) tu da tiada lg…
        bole x minta jasa baik akak tlg removekn dr list…
        coz kdg2 ade gak yg col mencari…rase sedih plak…

        tima kasih…

        salam

      • newlifenewbeginning
        Sep 29, 2010 @ 13:42:07

        oyeke..sorry to hear about that, kita mmg tatau kita copy paste je dulu dari blog org lain..kite dah remove dah nama arwah mak awak..sorry again ya

  9. ain
    Sep 30, 2010 @ 10:25:51

    hehe xpe..tq kak…salam

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: