Checklist part 2

I’m currently going through my check list, seems like 80% is done. Gila rakus punya parents-to-be ni dalam masa sebulan sederap settlekan 80% mana tak pokai hehe. Let’s see what we have pending for lil one :

Barut – kat checklist ni kata 4 helai minimum. I think I’m going to double that amount. This reminds me I need to check with my biras if confirmed she wants to buy this for me when she goes back to Melaka this weekend. She said pakai yg tali punya and covers the whole upper body is better than getting the ones with velcro, coz yg velcro tu nanti suke slip up and down, tak cover bebetul area perut baby tu. So far, I see only Twinsbaby yg jual barut jenis tali ni, yg lain sume jenis velcro.

Diapers – checklist says 1 pack only. I think for now, yes am going to buy 1 pack only. I heard for newborn, Pureen and Mamy Poko ye yg reliable? I’m opting for Mamy Poko’s newborn diapers, cuma tak beli lagi. Tgh survey harga. So far I see Babyland SS2 sells the cheapest for this brand compared to Jusco and Giant.

Baby cot – I think we’ve decided to buy Graco’s Pack and Play (see picture below). Harganya pun dalam RM399 je and I think it’s more flexible compared to buying a wooden cot yg ada kat Twinsbaby..cantek mmg cantek, harga pun double than Graco ni tapi tu la the flexibility in case lil one is not the type who likes to sleep in his/her cot. At least this can be converted into a playpen, tempat sumbat segala toys dia nanti hehe kalo pepagi nak pegi keje or tgh buat keje rumah, bleh je letak dia dalam ni, so tade la dia mengganggu kan..lil one can be in its own world gugu gaga sengsorang dgn toys dia🙂

Actually I’d prefer to have this design, but this costs RM799 if i’m not mistaken. Lagi cun siap ada tempat utk baringkan dia lagi nak tukar nappy, tapi hubby kata too pricey.

Kelambu baby – takpela ni tunggu bila cot tu dah dibeli, skali harung beli kelambu tu. Mosquito net dah beli dah utk dia golek2 kat lantai tp utk cot blm lg. Kalo ikutkan, malas nak beli but susah la when you’re staying at a high risk zone of dengue ni. Semalam pun lane rumah ni kena fogging, hmm mesti ada kes. On average, Seksyen 7 Shah Alam ni ada 200 cases of dengue per day tau. Gila ke tak gila.

Tilam bantal – this also sekali harung once cot dah beli. Ada byk design cute2 kat Twinsbaby, geram tgk.

Botol susu – I think the ones yg provided together with the steriliser is enough for the time being if I can breast feed. Kalo dah ditakdirkan xleh breastfeed, I think kena la beli lebih kan.

On the other hand, the mummy pun ada checklist gak for herself. Yang ni mcm blur2 sket which to buy or not to buy.

Pakaian di hospital – hmm nightdress/nightgown (2 sets) ideally loose fitting with buttons to the front for easy breastfeeding.

Is it necessary to go for these kind of clothing?

My mum sempoi je cakap “alaa pakai baju Tshirt basahan si Krol pun bole, tshirt yg besar sket

my colleague plak says she’s just going to wear her checked maternity clothes (which I don’t have any by the way).

what do you ladies think? mummies out there can give me advice?

Nursing bra – hmm ni pun tak beli lagi. This one wait for the very last minute I guess. 2 pairs enough huh? ke kena beli lagi..skali tgk susu tarak, how?

Nursing pad – am just gonna do the way my colleague decides to do. Pakai tuala kecik sudah lap2 pape yg patut kat area breast tu, takyah nak membazir duit pakai nursing pad dulu at the hospital or at home during the berpantang period. Later2 can buy if necessary hik.

Sanitary pad – baru beli 1 pack je Pureen’s maternity pad. The rest I think I’m just gonna use the heavy flow for night wear punya pad tu, it works just the same gak kan? Size pun lebih kurang sama.

Maternity panties / Disposable panties – is there any special requirements onto what type of undies should we wear after delivery? Granny panties or the low waist panties is enough? It doesn’t have to be disposable right. I’ve been wearing low waist panties all these while, kena shop for granny panties yg cover sampai ke pusat tu ke? huhu advise please!

Basically these are the only things pending in my list, I hope I haven’t left out any..kalau ada mende nak ditokok tambah especially for the list for hospital bag, do inform me ye..kita sharing2 sket.

22 Comments (+add yours?)

  1. ~Reena~
    Feb 25, 2010 @ 13:03:06

    Cantiknya 2nd baby cot tu!

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Feb 25, 2010 @ 13:33:09

      cantek kan? tp kaler tu tade la..so far nampak kaler merah, hijau dgn ape eh..ntah tp yg pastinya bukan pink

      Reply

  2. silent.yash
    Feb 25, 2010 @ 13:31:27

    i bukan mommy to-be pon…but i dah falling in love dengan the 2nd baby cot tu..! super cute okay! terus rasa nak beli tu, w.pon tak preggy lagi! ha ha ha ha

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Feb 25, 2010 @ 13:33:46

      tu la..tolong bodek my hubby for me bole? hehe tetiap kali mesti i point to that cot tp dia buat dek je..tp kaler pink tade tau beb, ni tah US market perhaps?

      Reply

  3. ~ms tepung~
    Feb 25, 2010 @ 14:32:13

    nursing pad and disposable panties tu optional…sbbnya masa awal2 lps bersalin badan xkuat lg…klu pakai disposable nursing pad tu just basuh2 terus buang…

    and same as dispo panties…unless klu suami jenis boleh basuh sampai ilang…most cases (baca dr pengalaman org lain) dispo. panties tu masa mula2 jek..sbb xkuat+pantang ngan MIL+segan nk suh hb basuh smpi ilang kesan2 kat panties tuh

    Reply

  4. nad
    Feb 25, 2010 @ 17:52:07

    nursing pad tu ape? breasts pad ek? penting gak tu..tp better beli yg disposable for hygiene. Penting kalau susu banyak n x sempat nak pam..abis basah baju dibuatnye hehe.

    diapers we bought huggies! ok jugak la..but then again adam x rashes, lain baby lain alah die..

    best x pegnen? hehe

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Feb 28, 2010 @ 12:47:06

      haah breast pad..kita letak mende tu pending laie coz tatau status susu byk ke tak hehe..

      bes x pegnen? hehe len mcm je soklan tu..u shud know d answer kan?😉

      Reply

  5. farah
    Feb 26, 2010 @ 09:00:21

    aku pki disposable panties masa kt hospital..sbb terlampau byk darah kuar,mls nk pki panties betul..at least yg disposable leh buang terus..aku x beli,mintak hospital je..x penah aku pki maternity panties mcm granny panties tu,pki yg sekian ada ok je..aku heavy flow gak,tgh bln 2 ni baru je abis darah nifas aku

    baju gown kt hospital xyah la,pki je baju pe ada..

    tilam ok la,bntal baby mcm x perlu lg je…ntah la..

    klu ko breastfeed mmg kena beli breast pad,byk leaking woo nnt..aku byk kuar duit kt nursing pad & maternity pad je..

    Reply

  6. cik wan lesung batu
    Feb 28, 2010 @ 05:53:54

    eksaitednye beb tgk ko da x lama lg…hehehe…cam x caya jek yg kejap je masa ni berjln…

    da dpt bakol letak baju tuh ?(spt dlm entry sblm nih ?) aku pnh tgk, tp kt sp laa…

    tk care beb!

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Feb 28, 2010 @ 12:49:57

      blm dpt laie la beb..masa gi bp smalam ada jumpa tp tah si krul tu tak jadi nak beli plak..aku pun tatau apa yg dia nak skang ni hehe..kesimpulannya tak dpt lagi la bakul tu🙂

      Reply

  7. coffeeaddicts
    Feb 28, 2010 @ 16:54:14

    kiteorg baru je tgk2 play pen smlm.
    and hubby suke play pen yg mcm gmbr #2 tu, but not brand graco (kebetulan smlm ade baby fair kat jj perda). dia suke, sbb ada compartment tepi tukan bole simpan2 brg. but we didnt buy yet, hehee.

    byk jugak brg yg kiteorg beli smlm. sampai rasa nk pengsan bile dah nk balik umh. punyela excited shopping, sampai lupe nak duduk2 kejap rehat😛

    btw,i just fwrd to u my checklist.check it out eh.

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Mar 02, 2010 @ 09:13:48

      ur really making me wanna go to JJ now..huhu..thanks for the checklist, i dah print and belek smalam..aih ada laie rupenya barang miss out huhu

      Reply

  8. nadya
    Mar 01, 2010 @ 14:09:48

    hye..utk playpen tu, bumblebee nye ade offer 319 plus the mattress.ada bassinet skali tak silap..dgn mosquito net skali..1 set complete..=)

    Reply

  9. dayu
    Mar 01, 2010 @ 17:07:05

    a’ah la, baju nak pakai kat hospital
    tak kan nak sarung kain batik je kan
    kena gi membeli ni..
    diapers aritu main rembat je, beli huggies *sbb rege dia mcm ok skit*
    playpen ni tggu pakcik dia bagi, kalau tiba2 pak ngah dia ubah pikiran, tido je sekatil ngan mak ayah
    mak ayah dh pokai ni..budget takde nak beli skrg..

    wardah,dah dpt org nak mengurut ke?? kalau ada share bleh??

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Mar 02, 2010 @ 09:11:38

      dayu..saya mieza la bukan wardah..wardah tu owner blog lain hehe..dah konpius ek?

      tu la dilema baju kat hospital tu masih bersarang lagi kat pale otak, thinking of just wearing my hubby’s tshirt yg bebesar tu and kalo nak beli baju berbutang pun dlm sehelai dua je la..almaklumla stok kat umah sumenya baby t dgn shorts hehe..dah besar mengembang camni langsung tade stok nak dibwk bekal, sume kene pakai baru haha

      Reply

  10. zue
    Mar 02, 2010 @ 15:16:44

    same2..tadek bj decent leh bw pi hospital..but dorg ader provide juga kan..tp saya beli jugak 3 pairs of pyjamas..nk bj butang dpn laa konon..beli kt psr mlm jek..murah pon murah..material die pon ok..hehe..kalo kt la senza n flea market d curve, ya rabbi..smpi 100++..dh laa material biase2 jek..huhu..tp kalo mampu ok je..yg penting selesa..hehe

    Reply

  11. hanieFD
    Mar 04, 2010 @ 17:01:53

    hee sile updet checklist kalau ade eh mieza😀 bole jadikan rujukan hehehe. Adoi, tak sabar jgk nak menyopping utk baby, tp belum boleh lg kot..terlalu awal😀

    Reply

  12. meanaidz
    Mar 06, 2010 @ 01:17:03

    Mieza,

    As for me since duk umah 2 tingkat nih, i hv 1 bb cot tuk ltk dlm bilik, and 1 playpen tuk ltk kt living room sebb senang nk wat keje rumah like mngemas ker masak ker kt bwh bila kite berdua jer ngn bb kt umah..i think u shud consider it too la..nnt bile bb dh start merangkak camner nk tggl bb utk kite wat keje while ur hubby not around?

    For diapers i guna pureen bli ms pureen warehouse sale last time i bought bout 3 packets(66pcs/packet)cost round rm20/packet, but according to my fren klu bli kotak lg jimat it will cost you only rm50/month for diapers..my fren said SJMC pun pkikan pureen for newborn..

    For baju kt spital plak, time mlm u leh pki pyjama yg ada butang tuh jer n day time leh pki tunic yg juga ada butang depan..but dependsla klu u nk pki bj spital gak..

    I bli disposable panty jer dl tuk pki masa kt spital less hassle,i bli 2 type 1 yg cotton nyer ada jual kt guardian jer, mahal sket la dlm rm9.90/pack..1 lg bli kt jj or watson jenis yg nipis sket tuh x silap dlm rm6.90/pack

    Nursing bra klu nk murah bli kat avon x silap dlm rm24/pair. 1 lg triumph dlm rm40++.I try 2 3 jenis brand tgk mn best pki.I kene confident n +ve thingking tuk breastfeed bb leh jimat duit susu bb..mahal woo susu formula huhu

    Dun forget to bring ur breast pump skali (i bli yg manual, medela harmony dulu coz x tau byk ke x susu klu nk bli electric pump) and bengkung sebb bdn kite akn rs ringan after deliver n kite x biasa lg tkt melayang bdn tu kang..so nk blk ke rumah tuh pki siap2 bengkung..

    Byk tul i tulis..hope this will help you🙂

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Mar 07, 2010 @ 12:12:25

      hehe xpe2 i like comment yg pjg2, suka baca🙂 and good for sharing with other readers gak

      tang cot or playpen tu coz i mmg bertapak kat ground floor je, so kitorang beli playpen je merangkap cot+playpen..2 in 1 nanti senang..bilik atas tu mmg tak guna pun for the time being🙂

      baju spital plak, am currently looking for pyjama yg ada butang tu, aritu ada jumpa tp tak beli lagi ingat nak put KIV in case jmp calon yg lebih baik tp cam tak jumpa je hehehe..i baru je beli disposable panties gak smalam tp dlm 5 helai je, yg cotton belum beli lagi, tu pun dlm perancangan gak..

      nursing bra baru beli 1 smalam..testing size dulu yg fabulous mum punya, tgk cam ok nak beli lagi la hehe..

      breast pump tu tgh dlm dilema laie coz tu org sponsor, ntah bila dorang nak bagi the pump to me oso i dunno, i want it a.s.a.p tp they still wanna hush2 abt it when they are gonna give it to me huhu..

      Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: