Pre-3rd trimester

I’m not sure about you dears out there who is on the last stage of 2nd trimester going to 3rd trimester but for me especially these past few days I noticed that I’ve become like how I was during the early weeks of 1st trimester : fatigue, forgetful, sleepy, sensitive to smell & light. Ada rasa tak camtu? Susahnya nak bangun tido. Tadi nak get ready for the check up pun lemau je. Lepas solat Subuh, sambung tido balik. Pastu sementara tunggu lab results for my urine test, bole lagi nak lelapkan mata jap kat kerusi menunggu tu. Pastu dah balik rumah, patutnya terus head off to the office, tapi nak gak landing kat sofa for 15mins or so nak segarkan mata. Pastu skang kalo sesape nak ngamuk pasal alkisah memasing ke, nak complain sal keje ke sal personal life ke sori la ye if aku ni cam tade perasaan sgt, muka seposen je coz I really can’t focus on what you’re talking..my brain will set ok you’re complaining pastu terus zonked out. Huhu. Tapi nak ckp pasal baby matters bole..hehe.

Mmg sejak disahkan mengandung sampai sekarang, I’ve never cooked at all. Tapi masa tempoh 2nd trimester, tade la rasa sgt nak crinkle up my nose kalo hubby tgh masak atau kalau lalu tepi kedai yg bau makanan kuat tade plak rasa mcm nak jln cecepat nak avoid kedai tu. Tapi lately ni mcm datang lik perangai tu. Dah start crinkle up my nose sensitip dgn bau menggoreng, bau minyak, bau hapak. Ish. Jgn migraine datang balik sudah. Ohh tidak!

Tadi check up dgn Dr Siti Esah. Ticker kat sebelah tu dah dirombak balik ye. Lil one nak gostan sket dgn due date dia hehe..ingatkan dah nak masuk 3rd trimester, rupenya masih lagi 26 weeks. Due date dah lambat 5 hari plak. Instead of 19th May tukar ke 24th May. Jantina? wallahualam..doc cakap masih tak nampak signs of a boy. Tak nampak telur la tu huhu..tapi tu la dia, bila buat test gender predictor tak kisah la yg Chinese ke yg mat salleh punya ke..ada yg kata boy, ada yg kata girl. Kalo rakan sekeliling cakap boy..sendiri dgn hubby cakap ntah..memane. Terima saje la..mummy masih akan pilih barang unisex utk lil one..huhu kang sebok pink sana pink sana..skali kuar tetttt kaler biru hehe.

Tadi pun kene inject kat bahu. Injection tetanus kata doc. Not for me, but for the baby. Katanya, tujuan injection ni is to get the unborn baby ready for the tetanus immunisation dlm badan dia. Kita pun iyekan saje la..takpela doc..cucuk sajaa..hehe.

Tgh lapar ni, takleh nak mengomel sangat. Kering idea. Nak balik cepat nak makan..hehe. Oh ckp sal berat badan, mcm biasalah naik lagi 2kg badanku ini hehe…tapi perut menten kecik. Tapi yg bangganya lil one membesar dgn jayanya. Bila check website tgk is it within the normal weight for baby during 26 weeks, alhamdulillah it exceeds. Doc pun cakap berat baby sume ok..yeay! Last month 410gm, this month 857gm. Bangga mummy..kecik² cili padi sayang ni ek. High 5 sket! haha.

7 Comments (+add yours?)

  1. coffeeaddicts
    Feb 17, 2010 @ 19:55:24

    hey,
    my pregnancy week pun dah weng sket. sampai dah confused mana satu btul. hahaa. last2 i back track sendiri and then kira-kira sendiri. sbb kalau ikut edd yg kat sonogram, mmg akn sentiasa berubah2 sbb dia akn ikut besar baby.
    i blom inject tetanus lagi. tp last week bukak buku merah kat gov clinic, i kene inject kancing gigi. rasa sengal bahu 3,4hari. huhu

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Feb 18, 2010 @ 08:55:07

      yup mmg akan berubah² tp dis time round my gynae ckp dia akan stick to this date coz she takes the average date ke weight tah tak ingat ape dia ckp smalam hehe..sori la mudah lupa la skang ni🙂

      eh kancing gigi tu tetanus la dear..memula doc ckp kancing gigi, pastu i tanye ni tetanus ek..dia ckp ye..ahaks..mmg sengal duhh..ya ampun xleh tido on the side yg kene inject tu..berdenyut je kejenya

      Reply

  2. nariko
    Feb 17, 2010 @ 20:08:34

    u amik ngn dr siti esah ye? i amik ngn dr shah bahiyah, baru last week gi jumpa dia first time..🙂
    Dont worry about the baby’s weight, my fren ada sorg bila dah masuk 34 weeks, baby’s gaining weight so rapidly. about 1 kg in 2 weeks..!

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Feb 18, 2010 @ 08:57:50

      so mmg confirm u akan bersalin gak kat KPJ la ni ye? hehe good..good..
      tu la i tak worry, i bangga sebenarnya tp biasala outsiders see my tummy and judge, they dun care wats happening behind d scene tul dak..

      Reply

  3. ~ms tepung~
    Feb 17, 2010 @ 23:59:02

    wah klu 24th may share birthday with me =)

    end third trimester really tough..suhu badan xmenentu…malam tido ngan air cond + kipas pun peluh mcm balik berjoging..

    jalan dh xnampak kaki sdiri dan ofismate2 pulak plg takut kot2 kena jadik mak bidan

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Feb 18, 2010 @ 08:59:29

      ooh ada geng ye hehe..gemini jugak awak ek..sama la kita hehe..tu la my ofismate pn ckp 3rd trimester ni byk dugaannya..

      Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: