Checklist barang baby

Sungguh la flat gile badan sempena cuti panjang ni. Terasa sangat kekok coz menyambut (eh menyambut ke? haha takpela kita kan 1Malaysia) CNY kat cni. Hmm yela, zaman anak dara dulu, pantang cuti panjang sebegini mesti dah berjalan sakan dgn family.

Dah kawin ni, rutin dah berubah. Kali ni family plak yg turun ke cni, tp bukannya nak duduk umah kita, dia nak dok hotel kat KL tu haa..nak ada mode bercuti sket huhu coz my parents intend to bring my lil bro to the places around KL, so senang sket kalo dorang bertapak kat sana. Ok fine. Mata mcm zombie, badan sakit² coz cuti panjang ni diagihkan kpd bermlm bersama inlaws, bermlm bersama my family skali tup² arini keje dah sementara korang sume masih dok berilek² sakan kat umah.

Alang² my mum ada kat cni, dia join skali kitorang dlm pembelian barang baby. Kitorang baru je start 2 minggu ni, tu pun rasa cam dah overboard sket tang baju huhu, pastu dah start beli the bathing needs. Meh cni tgk checklist baby ape yg blm disetelkan lagi :

Bathing

[ ] Shampoo & soap – DONE (my mum sponsored the whole gift set of Johonson & Johnson’s bathing items)

[ ] Bath tub/ Besen – DONE

[ ] 2 Tuala Mandi – DONE

[ ] Lotion & Talc-free powder – DONE
[ ] Cotton Balls – NOT YET
[ ] Changing Mat (waterproof)- bath mat ada la, yg kalis air tade laie.

Bedding
[ ] Play pen/ Cot & mattress – belum beli lagi, kinda berminat dgn Graco’s one kat JJ around RM399.00 kut. Mcm bole dibuat as play pen.
[ ] Buaian Baby – TBA. Might beli in case of emergency kalo dpt anak yg susah betul nak tido the natural way huhu.
[ ] Mosquito net – NOT YET. Rasanya perlu beli, dahla dok kawasan denggi tinggi huhu.
[ ] 2 Cot bumpers & pillow set – NOT YET
[ ] 2 cadar tilam & pillow case – NOT YET
[ ] Waterproof mattress pads NOT YET

Traveling / Transporting
[ ] Strollers/ Buggy – DAH INFORM SPONSOR
[ ] Infant Car seat – DAH INFORM SPONSOR
[ ] Beg Baby – diaper beg dah beli
[ ] Traveling bed / mattress – NOT YET

Essentials
[ ] Wipes – NOT YET
[ ] Nail Clipper & Scissors – NOT YET
[ ] Digital ear thermometer – NOT YET
[ ] Lampin Pakai Buang – NOT YET
[ ] Lampin Kain – dah beli 1 pack, utk bedung baby
[ ] Safety pins – tak perlu kut
[ ] Bouncing seat – rasanya beli kut tgk bajet dulu, ganti buaian
[ ] Cotton Buds – NOT YET
[ ] Minyak Telon – NOT YET
[ ] Anti Rash Cream NOT YET
[ ] Nappy Liner – NOT YET

Feeding
[ ] Pil sterilizer – amende tu?
[ ] Bottles – NOT YET
[ ] Breast pump – DAH INFORM SPONSOR
[ ] Bottle brush – NOT YET
[ ] Bottle warmer – NOT YET
[ ] Bibs – NOT YET

Clothes
[ ] Sarung tangan & kaki – DONE
[ ] Socks (Jenis tebal) – DONE
[ ] 2 caps – DONE
[ ] 3 Bibs – NOT YET
[ ] Wrap/ hooded blanket – DONE
[ ] Clothes – Set lengan panjang & Pendek, Romper – DONE
[ ] Barut – NOT YET

For mommy
[ ] Breast pads – NOT YET
[ ] Nursing bras – NOT YET
[ ] Disposable Underwears / Panties – NOT YET
[ ] Warm Socks – DONE
[ ] Maternity Towels – NOT YET
[ ] Set Bersalin – Termasuk barut/bengkung, jamu2, akar kayu, minyak/krim sapu – NOT YET
[ ] Air Atau Minyak Selusuh – NOT YET

Banyak betul NOT YET eh..huhu takpela kita baru nak masuk 7 bulan pun. Masih ada masa lagi🙂 baju baby merata alam kitorang beli dari JJ ke FOS ke Reject Shop ke Mothercare ke Twinsbaby, Giant pun ada! haha. Kalau nak merasa Baby Gap & Carter’s, kat FOS & Reject Shop mmg ada.  Sungguh versatile brand utk lil one ni. Takpela, nanti dah besar sket mummy gayakan sayang ek..skang ni pakai apa yg ada dulu ye hehe. Ayah suka beno baju lubang², tapi baju tu susah nak dapat. Kat kedai cam Giant plak la yg ada..huhu sian sayang. Mummy yeye beno la dok melaram kat sayang ni dgn baju Anakku la Pigeon la Baby Kiko la..tapi ayah baju lubang² gak la menjadi poojaaan hatinyaa.

Esok check up dgn doc Siti Esah..adakah lil one akan menunjukkan gendernya?? huhu saspen…..

11 Comments (+add yours?)

  1. ~Reena~
    Feb 16, 2010 @ 14:19:59

    Oh banyak lagi yang NOT YET ehh..Hehe. Tak pa sempat lagi. Aku pun plan bila ada baby, beli baju kat FOS sudeyy. Baju raya je beli kat Mothercare or kedai Gap btol. HIhi. Geram aku tengok baju baby kat FOS tu. Hari tu aku dah borong untuk cousin aku. Babe, meh aku sponsor sebarang 2. Campuq as hadiah kawin hang. Boleh? Haha.

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Feb 16, 2010 @ 15:40:42

      haah mmg byk not yet pun coz tade sape kasi aku borong awal huhu..skang je baru dpt green light. tp tu la kena beli sesket duit dlm wallet bukannya byk sgt nak skali harung one shot hik.

      haha nak sponsor ke..bole je bole..pilih je la pape mende yg dlm list NOT YET tu haha..tapi kalo rasa nak beli baju baby pun bole tapi pilih yg 3mths above la..newborn takyah. amboih demand! hik

      Reply

  2. nariko
    Feb 16, 2010 @ 16:48:27

    ni checklist from mothercare nyer pamplet ke? heheh mcm familiar je.. i pun refer gak sikit2.. heheh xperla slow2, skali kuar, beli sikit2.🙂

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Feb 17, 2010 @ 11:57:58

      tade beb..dpt dari website hehe..i got so many checklist..yg bebetul refer ada kat umah, ni saje post for blogging purposes hehe..

      Reply

  3. wardah
    Feb 16, 2010 @ 17:22:01

    same lah kita byk yg merah2 dalam check list kita..takpe slow2 kan..kalau beli sekaligus mmg terasa sgt..beli sikit je lah dulu kan..ckp utk diri sendiri ni..🙂

    Reply

  4. sha
    Feb 17, 2010 @ 14:21:32

    benda yg paling byk kena beli during earlier time nanti ader lah wet tissue and pampers…so beli banyak2 yer…especially time sale..

    Reply

  5. meanaidz
    Feb 18, 2010 @ 11:41:05

    hi mieza,

    nak jimatkan bli masa warehouse sale like pureen, x silap tiap 4 bln skali die buat, last time i pegi bln 11 with rm400++ i dapat bli almost half dr list you tuh n x silap ada lagi bln march nih…tu pun klu you sanggup bsesak la..

    lg satu mittens& bootees bb kene standby at least 8 pasang sebb bb suka masukkan tgn die dlm mulut so kene slalu tukar. jgn moody2 enjoy ur preggy moment sebb byk hikmah n pahalanya juga😉

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Feb 18, 2010 @ 12:02:00

      hi dear🙂 ooh masa yg aritu punya pureen sale i was still early, mmg baru 3 bulan kut masa tu heh..so yeah mmg melepas dats y kitorang terpaksa la beli pape yg ada masa penghujung YES and masa CNY sale, nak tunggu i masuk 6 bulan ni lambat beno hehe…ada lagi ye bulan march..kita tau tang baby expo tu je..

      bersesak demi jimatkan duit no hal..haha..thanks for the info..bila ek tarikh dia?

      Reply

  6. meanaidz
    Feb 18, 2010 @ 23:18:56

    owhh time i pg tuh i br nk msk bln ke 5 hahaha org kater awal lg tp sebb nk murahnyer pasal i tpaksala langgar pantang tuh.. tarikh die i x pasti biler tp you leh check kat http://www.shoppingnsales.com/ c you there😉

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: