Penat la camni..

Anak mummy ni..jgn la ikut rentak mummy sangat. Susah la bila mummy nak melayan blues kejap. Jgn la jadi cam ayah gak. Ayah prefers mummy to be ceria, bengong, lalok rather than down, moody, silent tapi sometimes mummy needs to be in that mood sayang..so please, gerak la jugak ye sayang even if mummy is not in the mood. Jgn la static je..(ke tengah tido ni? hehe ntahla mummy pun tatau la bila sayang tido. Bila mummy bgn tido tgk sayang dah gerak, kat ofis bila time mummy keje pun ye, waktu mlm pun ye..bila masa sayang tido ek? hehe)

Mummy skang cepat cranky ni bukannya apa. Mummy dah penat, terasa sangat journey nak pegi balik keje ni jauh. The reason mummy sanggup travel jejauh pegi keje for these past 2 years is because of the salary dgn health benefits. Mummy ni jenis pk jauh. I’d prefer to sacrifice my needs than seeing my future family ni tunggang langgang. Di saat org lain tgh pk nak bersalin di mana, bila nak start amik maternity leave, brape byk duit dorang kene kumpul utk delivery cost mummy takyah pk dah sal tu sume coz memane mummy nak bersalin pun, Insya Allah dgn adanya GL (guarantee letter), company ni cover 80%, pastu sebelum bersalin mummy entitled utk cuti 2 weeks in advance. So, takyah mummy nak risau sgt mummy nanti bakal terberanak kat Elite highway ke, Federal Highway ke..dah nama pun keje jauh kan😦

Skang ni mummy sangat jeles dgn awek² kat luar sana tak kira la apa title mereka bini org ke, tunang org ke, gepren org ke yg pegi balik keje tumpang org atau ada org tersayang hantar. Sebenarnya deep down mummy ni jenis prefer do things myself. Lagi pun ayah dgn mummy ni keje bertentangan arah, waktu masuk keje pun berlainan, so I’m used to commuting back and forth alone. Tapi sayang, nak melayan kerenah bebudak student ITM ni pun satu hal bila mummy kuar umah, memasing gelabah ayam bwk moto and kete cam hape je bangun lewat agaknya atau saje bertolak lambat dari umah sewa memasing kalut nak masuk campus by 8.30am pastu bikin slow trafik kat area Seksyen 7 tu. Pastu, masuk Federal highway plak, melayan kerenah uncle and aunty yg ntahla dorang ni masuk keje kul bape. Yg slow, slow bebeno mcm siput, yg laju tu tau² je la dah lambat masuk ofis la tu. Penat la mummy kejap ke lane kanan lane kiri, pastu sesket break bila kete byk..ooh tetiap kali kalo mummy break kuat slalue teringat kat sayang..takut anything happens to u, yela dahla seat belt kete tu ngam2 kat perut kan. Dah masuk Elite highway baru la hati mummy ni tenteram sket, leh bwk laju. Ayah dgn nenek dah pesan, jgn bwk lelaju..tapi sayang, mummy dah penat tekan break, tersekat2 dgn kerenah drivers ni, dgn sakit belakang lagi..tu je la solutionnya utk mummy sampai ofis cepat. Penat tau syg..

Ayah dah tender dah kat tempat keje dia skang ni. Pastu dia keje tempat lain, rezeki anak🙂 dah lama ayah menunggu peluang nak tukar tempat keje. Mummy excited coz akhirnya dia ada masa utk menghabiskan cutinya, at least dia bole hantar mummy pegi keje nanti..hopefully. Ni pun mummy lupe nak bwk cushion kecik gi ofis, terpaksa tahan lagi sakit belakang ni for another day.

I have so many things on my mind sayang..dari segi mental preparation, emotional lagi..financial takyah cakap la but I’ll try to do the best for you ye.

17/2 ni is our next check up dgn doctor kat hospital. Sayang tunjuk la kat mummy ye ur gender huhu susah tau nak pilih baju unisex bila mummy kuar shopping.

Okla sayang, the more I whine here the lesser you’re moving inside. Mummy dok dendiam la camni ek..huhu susahnya ini mcm dpt anak alert camni..aihh..

12 Comments (+add yours?)

  1. ~Reena~
    Feb 11, 2010 @ 12:23:28

    Berhati-hati di jalan raya!

    Psstt..Aku gelpren orang pun, tak dak sapa hantaq pi keja. Gua naik bus je. Haha.

    Reply

  2. Mommy D
    Feb 11, 2010 @ 13:55:38

    It’s not really about u wanted to be chauffered by mr. hubby, u just want to be pampered occasionally. right?🙂

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Feb 11, 2010 @ 16:30:38

      it’s not really abt being pampered, just need a lending hand je..
      my pelvic bones pun dah start sakit..tu yg buat aku tak keruan sket ni, tak selesa..pastu nak kene drive jejauh lagi, pastu kat ofis dok lagi lelame dpn pc..aku dah tatau nak tawaf mana dah kat ofis ni nak exercise kurangkan sakit huhu..

      Reply

  3. f a r a h
    Feb 11, 2010 @ 16:40:56

    ko xtau gender anak pe lg ke?

    mcm nak menjerit kn kadang2 bile pelvic bones tu terpusing ke pe..

    Reply

  4. nad
    Feb 11, 2010 @ 17:33:47

    mieza, kene rajin wat kegel exercise tau http://www.pregnancy-info.net/exercise_and_well_being_kegels.html

    hmm dulu sebelum kawen beria nak lepak lama kat company lama tu sbb diorang cover maternity, tp dah nasib badan tepakse lak resign sbb kene ikut yeh gi mesir.

    haih..hope kalau pegnen lepas ni kampeni cover la maternity kan..kampeni mane la pulak lepas ni hehe..

    klu sesape tau ade kije kosong btau ekk..

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Feb 12, 2010 @ 09:09:09

      ada jugak wat nad..tp ntah dlm once a month kut hehe..dulu rajin la skang dah makin lembik plak rasa..so my exercise is excessive walking hehe.

      tak sume company cover maternity kan..tu la tu yg buat diriku terpaksa gagahkan diri everyday kat company ni kenangkan d benefits je la..

      Reply

  5. sha
    Feb 12, 2010 @ 11:06:51

    tak aper…banyak pahala tau bila mengandung nie…i dulu masa pregnant pun selalu drive jauh…gie kerja pun drive..org ckp kalau kita active during our pregnancy nie senang beranak…mmg betul pun..so makna yer drive pun salah satu mengactive kan diri…hehehhehe🙂

    Reply

  6. cik peah
    Feb 12, 2010 @ 12:34:12

    sabaq…insyaallah tak lama dah..hehehe…nywez,congratz ye kt husband ko dpt keje baru…rezeki anak sunggoh…

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Feb 12, 2010 @ 13:19:29

      dia nanti keje kat worldwide je..masih dlm zone shah alam..aku gak yg terpesong jauh lagi hehe..

      Reply

  7. dayu
    Feb 12, 2010 @ 14:47:36

    kan org kata anak kat dlm tu effected ngan mak dia
    so, moody mak dia..diam la kat dia
    hari tu pun masa tgh dok layan rasa sayu
    diam je bdk ni
    selalu aktif je.. dia paham kot…

    hhmm, tak lama dah
    lepas ni bila ngadap anakk..ilang la smua rasa gusar tu

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: