Maternity clothes

Saja nak share on my own experience with the right timing to wear maternity clothes.

I only have about 5 pairs of maternity clothes till date and 3 pairs of maternity pants. I’m in my 6th month now, by right bak kata org, I should be changing uniforms dah. I should be wearing maternity clothings everyday now.

But no, I choose not to. Why? Maybe because I’m kinda lucky in some ways that I am petite and was quite slim b4 this and as my wedding date approaches, I’ve already started looking for “baju sopan” to wear once I get married especially kalo kena  bertandang pegi umah in laws ke ape. My category of baju sopan is blouse yg ada tali leh ikat kat blakang tu, and is like a size bigger than my actual size, so takde la nampak cutting badan at that time hehe. My choice of brand was EIC at that time, lepas tu masa tu gak rajin beli baju online dari US. Tau² je la cutting org US camne. Walaupun size M (equivalent to size 8-10), tp bila pakai besar gak. So, bila dah preggy ni, I can still fit in all those clothings and tak payah sgt nak crack my head nak pakai baju ape bila pegi keje or weekend outings.

Tapi kalo korang nak borong baju maternity pun no hal je. I love Jusco. Baju murah, seluar murah. Hehe. Cuma patternnya quite plain la, dats y sejak masuk 2nd trimester ni tangan pun dah start menggatal memborong balik tudung Tie Rack to spice up my attire. Makin bergulung-gulung la tudung dlm laci kat umah tu, dah tade space hehe. And oh not all Jusco maternity department are reliable ye. From my observation Sunway Pyramid, Bukit Tinggi and Mid Valley ada wider range of attires to survey on.

So, it depends on your current attire dlm wardrobe and your body’s development to decide when is the best time to start changing uniform. For me, my pengembangan ni is more towards my face and my drumstick. Pasal tu sensiang dlm 3mths camtu dah start carik maternity pants coz my drumstick dah sebesar Fafau haha. However, I can still fit in my size S pants, baru last month beli size M sehelai tapi size M tu masih longgar huhu. My tummy, well..takyah nak cite panjang korang pun tau kan my tummy camane. Kalo tak, takkan asyik kena tegur je kan.

Lagi satu, I still wear baju kurung to the office as well. Like I said, I dun have any problem with the baju, kain je la kan obviously. What I usually do is I zip it halfway, pastu amik brooch tudung yg medium size pinkan kat situ hehe. Boring la kalo asyik pakai seluar je. Sekali skala nak gak berangin kat bawah kaki tu ehhe. And puhliz dun ask me to try wearing skirt..I HATE WEARING LONG SKIRTS. Eh ada tau maternity skirt for those yg suka. It makes me look short and ntah..mcm kena control ayu pun ada. Eee maleh.

As for my footwear plak, dulu masa 1st trimester yela kinda blur kan terus carik kasut mak nenek kat Bata since I can no longer wear high heels. Tapi bila dah masuk 2nd trimester ni mcm ala..kasut Mary Jane bole pakai lagi, slip ons pun bole tp jgn la tumit yg tinggi. Kalo susah sgt, Ipanema kan ada. This again depends on your feet. If your feet are like mine, masih tak bengkak, tak sakit bila berjalan, masih tak mcm kaki gajah by all means just fully utilise your current footwear at home tapi dgn syarat no heels la ye.

Tu je la mende nak share. Renung-renungkan dan selamat beramal!

4 Comments (+add yours?)

  1. ~Reena~
    Feb 10, 2010 @ 10:33:59

    Baju sopan? Ngeee. Aku tak pernah terfikir ‘baju sopan’. Apa aku pakai keluaq dating, tu lah gak aku pakai kalau pi lepak kat umah dia or lepak dengan his parents. Aku boleh kata lucky jugakla coz his parents open minded.

    Sekarang aku banyak beli baju dari material yang stretchable. So senang bila ada rezeki nanti🙂

    Reply

  2. newlifenewbeginning
    Feb 10, 2010 @ 10:36:14

    haha..itu konsep dulu beb. takut kang dorang tekejut plak dgn dressing aku time dating dgn suar levi’s low cut and baju tak tutup punggung.jgn tatau aku skang p umah inlaws aku, pakai tshirt dgn tracksuit je..haha. tu lagi sopan..takyah nak melaram.

    Reply

  3. farah
    Feb 10, 2010 @ 13:03:03

    aku bli 2 je baju maternity…sbb baju yg sedia ada still muat atau dimuatkn..mls la nk bli byk2,bkn pki pn later..

    kasut xpayah ckp la,xde makne nk bli maternity nye ke pe…tp aku pki gak heel gi keje dulu,xde la tinggi sgt pn..nk nmpk anggun la konon.poyo gile aku..hahaha

    Reply

  4. kujit
    Feb 14, 2010 @ 15:05:58

    maria cuma ada 2 bj ngandung..tu pn beli time da 8bln..sblm tu rembat bj2 husband yg besar2…;)

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: