Preparing & calculating..

Once upon a time, a year ago the scenario was quite similar. Me settling my work as soon as possible, in my handbag I had a notebook that contains my scribbles and checklist and my hands were busy googling & blog hopping That, a year ago was for the wedding preparation. Now, my checklist is for the newborn, I have a baby book, headphone is clipped to my waistline as lil one is listening to his/her favourite tune at Youtube, my hand is still fast in googling and my thoughts all the time is towards the remaining 3-4 months of my mum to be journey. Ironic eh?🙂

After reviewing all of your comments on my previous entry (thanks a lot for that!) with a pen and paper in hand, we went from shop to shop to jot down the price of the potential items that we want to request and surprisingly RM1500 tu sebenarnya tak cukup! haha.

We gave two choices to my friend to decide.

Option a) stroller + baby cot + steriliser (tu pun dah terlebih RM100+)

Option b) stroller + breast pump + steriliser (terlebih RM27)

Skang kita lihat saja review para juri.

Since I’m now approaching my 6 months, I think this is the best time to start hunting for other baby essentials too, but now yg bikin gue konpius skang ni I know that it’s advisable not to purchase too many clothes for the newborn as the baby will grow out fast, tapi kan kat kedai kan jual baju khas utk NEWBORN and also 0-6 months. Yang mana satu is best to purchase? beli dalam 5-6 helai baju newborn pastu the rest is 0-6 months ke or vice versa? confused den coz baju newborn mmg sah2 kecik, 0-6 months besar sket, tp tak besar sgt ke utk newborn nanti? wargh confuse!

I thought micro selecting the items to fit the RM1.5K budget is tough, ni nak pilih baju baby pun payah. Masya Allah. Dengan tatau jantina ni lagi, I have to seek for unisex punya colour lagi. Hehe. Adeh pening aku la. Last² I ended up putting back the clothes and walk out from the store. Dah biol. Hubby too is not much of a help coz he’ll just wanders off to the stroller area as usual, selagi dia tak dpt pegang and bwk stroller tu ke hulu ke hilir, selagi tuuuuuuuu la dia akan merayap ke sana. Galak yg teramat sangat. Pastu tinggalkan bini terpinga² huhu.

Is it true that you need about 10 helai kain batik for berpantang? Terbeliak biji mata aku mendengar. Pakai kain batik pun tak reti yang oit. Byk betul ler mende kene blajar.

Yang set selepas bersalin tu, hubby’s colleague is also doing Amway business so dia ada la promote Amway’s set. Harga dlm RM200+ for the whole thing, pastu ada sorang colleague kat ofis hubby pun dah pakai, dia kata bagus. I have no idea. Bagus ka? Korang tengok je la eh blog tu. Dats not her by the way, I just found that blog whilst browsing. I think I’m just going to purchase it without thinking twice dah nama pun complete kan. Dpt free bengkung. Kalo ada sesape yg berkenan u can inform me, mana tau nak tumpang beli sekali ke kan.

Nanti dah masuk 7 bulan dah start pening nak carik mak bidan plak. The in laws plak on the other hand wants to do a small kenduri lenggang perut and doa selamat. Sigh. We the young generation ni have to oblige je la with the adat org Melayu kita ni. Pastu nak buat 4D scan lagi. They say it’s best to do it from 24 – 32 weeks eh and then the appointment needs to be done 2 weeks in advance at Vision College? Is 6 months too soon to do the scan? from the weeks mcm tak je coz i’m approaching 25 weeks dah.

Aih memcm betul bila dah first baby ni kan. Kang second baby mesti slamber badak rilek je mcm my hubby’s fren. First baby buat appointment segala bagai dgn specialist doc at Assunta. Consultation fees siap RM60 gitu. Tapi masa nak bersalin perit yg amat, kene induce + vacuum + it was more than 24 hrs. Second baby baru bersalin a month ago sempoi je. Monthly check up kat govt clinic free of charge, pastu bersalin kat Hosp Sg Buloh kena byr RM50 je and the whole delivery process took only 2 hours. Haha. Ironic gile.

8 Comments (+add yours?)

  1. farah
    Feb 01, 2010 @ 23:22:03

    kakak aku bersalin 2 hari lepas aku,baby yg ke-2..die ckp die kali ni pn mcm x berpantang sgt drpd 1st baby..aku kt cni lg la,mcm x berpantang pn..kain batik tu xtau la,aku ada 1 je,itu pn sbb nenek aku bg dl..klu x,mmg xde la..

    baju 0-6mths mmg besar tp yg best leh tahan lama…adrian skrg pn byk baju dh nak x muat..aku suke baju baby kt msia,kain die best2 dan murah..beli cni dh la mahal…tu ingat nk blk kl,shopping bj die..tp nk blk kl semata-mata shopping,aduihhhh..

    baby mmg byk pki bj..sbb kadang diaorg muntah la..

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Feb 03, 2010 @ 10:16:38

      baju kat msia laie bes dari kat aussie eh..huhu takpela ko suh je la sesape kat msia post bebyk baju baby kat ko..takleh?

      Reply

  2. Nur Hamizah
    Feb 02, 2010 @ 16:27:10

    hi mieza,

    based on my experience, even baju for NEWBORN pon my newborn girl tak boleh pakai bcos she was sooo little at birth = 2.5kgs.even skrg ni pun all her 0-6mths pijamas dia still muat.my suggestion is, takyah beli baju skrg ni.maybe bile dah masuk 8mths tu bila dah boleh agak2 berapa berat baby bile keluar baru start beli sikit2 baju.kalau brand pigeon tu cutting die mcm besar skit so boleh guna lama,and beli je yg 0-6mths je kalau nak beli newborn 4-5 helai cukup kot.

    I used Amway’s set too during my confinement, tapi sebab guna mengelat2 part jamu2 & teh tu so taklehlah nak komen ok ke tak (sebab malas hehe)oh yg pilis die tu pun i takleh pakai sebab macam alergik merah jadiknye dahiku.tapi bengkung dia memang bagus sebab boleh ikat sendiri.

    another 3 mths to go, good luck!!

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Feb 03, 2010 @ 10:15:58

      hehe ada jugak org pakai produk amway..takpe2 paham bab2 ngelat tu, sape la yg sanggup go thru d ordeal tetiap ari mengadap mende tu kan..i feel u hehe. thanks for the tips on bab baju tu🙂

      Reply

  3. ms tepung
    Feb 03, 2010 @ 00:12:03

    agree…first time pregnant banyak yg xtau…
    kalau rajin cek forum2 yg ada discuss about their experience [ada yg share brg pe yg end up xguna lansung, share about delivery process, kat mana nk serbu beli brg baby, brestpump, and so on]
    set lps bersalin katanya ikut kesesuaian badan..ada yg xtahan certain brand..katanya panas..ada yg sesuai..[yelah mcm mkn produk2 herba tuk kuruskan badan]

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Feb 03, 2010 @ 10:12:44

      thanks ms tepung..haah mmg ada memcm resources to look at dlm net, whether sanggup or tak sanggup je la kan..tu la skang ni mmg tgh kumpul info in and out of the virtual world hehe.

      Reply

  4. ~Reena~
    Feb 03, 2010 @ 13:49:18

    Baju newborn hang beli agak2 je kot. Tak banyak sangat, tak skit sangat. Ok tak membantu. Haha.

    Reply

  5. dayu
    Feb 08, 2010 @ 18:39:44

    heheheeh..
    1st child mmg almost smua parent excited
    pengalaman takde lagi kan
    dah anak kedua,haruslah dah tau byk benda

    kami tak pernah buat budget..tak mcm masa nak kawin dulu
    ngan baby ni, main redah je
    apa berkenan..rembat je.. kalau total kan smua kos brg2 dh beli tu
    mesti sendiri terbeliak bijik mata

    baju baby newborn kitaorg beli 5 helai je
    yang lain smua 3-6 months..6-12 months pun ada..
    alah, baby nanti kan kena balut je.. baju besar skit pun takpe

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: