Rezeki lil one..

Fyi, dah 2 hari i’m having gastric attack and stomach cramps out of the blue. But to say it as out of the blue, well for someone who is very, very sensitive to oily and spicy food and is staying in Malaysia, I’m just counting days for this gastric attack to come due to the acidic level of these type of food. It’s not helping much though the antacid, charcoal and Buscopan..but whatever it is, lil one is still happily kicking and moving inside me. That’s what matters. Even though mummy is struggling hard to tolerate with the pain of the stomach pain, tahap kene berpaut dgn sofa whilst closing my eyes just to bear the throbbing pain that comes for 5mins only every few hours, you still want to entertain me with your tickles and nudges. Sampai mummy tatau nak nangeh ke nak gelak when this happen huhu. Busy body la lil one ni.

Anyways, enuff of the depressing story. Let’s concentrate on the subject of this entry.

One day, a couple of weeks back I received an unexpected e-mail from this colleague of mine ; my best guy fren in the office Dude. He said to me that he & some other peeps ( I dunno who, he said I’ll be surprised if I know who they are) is willing to sponsor RM1500 for the preparation of the baby.

RM1500 ye. Bukan RM150.

I was so shocked. Rezeki datang at the most unexpected places from the unexpected people plak tu. A guy ok, not a gurl yg approach me. He said it can be a single item, or many different items but it must total up to RM1500 (kalo lebih pun dalam RM100-200), and I am to mention the location, the brand, the prize of the said item and they will buy for me and bring it to my house during my confinement period.

How sweet is thattt?????? terharu gile babs ok. Macam tau2 je, both me and hubby were congaking our budget for lil one ni hehe. After much thinking and pondering, we’ve decided to shortlist it to either :

a) Request for stroller which comes with an infant car seat + breast pump

b) Request for stroller which comes with an infant car seat + breast pump + steriliser

c) Request for stroller which comes with an infant car seat + baby cot/cradle

Kesimpulannya stroller tu wajib la hehe. At first I was already eyeing on Graco’s stroller if i’m not mistaken which costs about RM1000++ but then, when we were surveying at Baby Jaya the other day, we saw an Evenflo stroller which costs lesser than RM1K which serves the same purpose gak. Mind you stroller yg kitorang usya ni sumenye yg jenis 2 in 1, mcm gambar kat bwh ni. Reason for choosing this type of stroller walaupun sedikit mahal is that, the baby’s physique is still small. To put lil one in the stroller by him/herself mcm tak sesuai je, so the car seat serves as a support because the car seat can be put inside the stroller itself. So, kalo dia tgh tido you can easily angkat your baby without disturbing their sleep. That is hubby’s requirement. My requirement bengong sket, sape yg kenal aku ni mesti tau aku punya requirement kan slalue tingtong sket hehe. I want a stroller with a hood, mcm gambar tu gak..hehe that can cover lil one bila dia silau. Not all strollers are like that you know. And I want that plastic thingy at the handle of the stroller so that I can chuck his/her bottle and what nots. Hehe.

Breast pump I’m not entirely sure which brand to pick and whether to pick manual or electric breast pump. Dah nama pun tatau tuan empunya badan ni bakal menjadi kilang susu yg terulung ke tak kan. My biras said it’s best to pick an electric one, dia kata lenguh kalo pakai manual. But it’s a bit pricey la. During the antenatal class also they have made a brand comparison of breast pumps but I forgot la plak which brand is good. The pic below is from Medela. Medela is the most expensive out of all brands if i’m not mistaken. Yang mcm set kat bawah tu pun dah 1K++.  I dunno yet which brand I’ll choose as I’m stuck between Medela/Spectra/Avent. Ni pun average price for single set item around RM200-RM400++.

Sterilizer pun sama. Not sure on which brand to choose but so far our eyes is on Avent’s sterilizer. It’s around RM300+ if in Jusco but if you go to the baby shop that has sale, it’s about RM200++. So kena pepandai survey. By right if you decide to breastfeed your child, it’s not necessary to buy the bottles and sterilizer ni tapi bak kata org tua, sediakan payung sebelum hujan.

Last but not least is the baby cot/cradle. Still haven’t decided which to choose because we’re trying to practice the “NO BUAIAN” policy with the lil one, biasala masyarakat Melayu kita ni sesket suka pakai buai kan. We’re trying to run away from that although we know it’s gonna be HARD. Tapi tu la, baby cot ni takut baby tu tak tertidur dalam tu, takut last2 tido celah ketiak bapak dia je atas tilam bila memalam dia merengek mintak susu. Cot ntah ke mana, baby ntah ke mana haha. Pastu mcm leceh nak angkat and tidokan dia balik kat cot tu, by the time u nak put ur baby to sleep at the cot, dah terjaga balik dia. I was thinking if nak ada baby cot pun letak bebetul kat tepi katil so that the baby sleeps with us, turunkan sebelah palang tu, senang sket. Ni hubby’s requirement gak. My requirement..jeng jeng jeng..wants a cradle ala2 aqiqah hehe. Coz mummynya dah pk jauh dah. Kalo beli sesiap cradle yg ada kelambu bagai sume tu, takyah nak hias2 sgt masa aqiqah..bedal saje pakai cradle dia tu haha. And some more dah nama pun cradle, it can rock from side to side so it also plays a role mcm buaian kan if worst comes to worst. Ada kelambu lagi..dia tak kena gigit nyamuk. Haa sape lagi bijak. Mummy or daddy? hahah.

I couldn’t find the closest pic that resembles to what I prefer tapi lebih kurang camni la dgn kelambu. The exact model ada kat Twinsbaby hehe..mmg dah jatuh cintan dah pun dgn cradle tu. Kecik la tapi sesuai for babies je, dah jadi toddler tido kat tilam je la. Huhu.

If you were me, would you pick A, B or C? or would you have some other preferences?

17 Comments (+add yours?)

  1. ~Reena~
    Jan 27, 2010 @ 16:47:32

    Stroller? Hihi.

    U know what, aku dlm byk2 benda aku suka kat ushar kat baby department is stroller, so aku vote stroller :p

    Reply

  2. ~Reena~
    Jan 27, 2010 @ 16:48:48

    Stroller? Hihi.

    U know what, dlm byk2 benda aku suka ushar kat baby department, aku suka tgk stroller. Hehe.

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Jan 28, 2010 @ 12:20:57

      hehe ko dgn laki aku sama la..tu la tempat first dia tuju sedangkan ada manyakkk laie mende dia leh usya utk newborn huhu nak gak sumbat baby tu dlm stroller

      Reply

  3. nad
    Jan 27, 2010 @ 17:50:56

    wahh
    rm1500 tu banyak..stroller wajib..and i suggest baby cot..sbb mahal haha.

    bpump yang best mmg medela, i suggest medela swing sbb ni mmg bagus and tak sakit..tapi klu rase nak murah sikit amik medela mini/harmony. Takpe mahal sikit asalkan berbaloi.

    Yg cradle tu kan, kalau dapat yg bleh rock frm side to side yang size besar ok la, tp kalau kecik mcm not worth sgt la. sebab klu kecik means xleh tahan lama, budak tu kan cepat membesar kan..better kot beli baby cot yg besar skit and later boleh ubah jadi katil budak up to 5yrs old, ni my personal oppinion jelah😀.

    Oh and bab buaian ni mmg subjektif. Adam nasib baik..coz die mmg dari kecik bukan spesis tido malam so we had to buy 1 utk selesaikan masalah tidur malam dia. Tapi nasib baik coz die x dependent kat buai tu, kalau xde buai tu pun xpe je..hehe..

    byk kan aku membebel? haha

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Jan 28, 2010 @ 12:26:16

      thank u nad! ur mindset and my mindset sama la haha..request benda yg mahal kihkih. medela swing tu yg 2k tu kan..takpe2 nanti kita tgk price medela mini/harmony tu. tu ape manual ke electric ek? tk bape teliti sgt masa mengusya.

      tang baby cot tu..ok point taken, betul jugak ckp nad tu..tp tu la cradle tu kiut hehe sesuai utk aqiqah. ( tak abeh2 dgn aqiqah aku ni la )

      Reply

      • nad
        Jan 28, 2010 @ 17:33:06

        hehehehe btol2 aqiqah cantik aa mende2 camtu, kitorang pun sebbaik ade makcik2 nak pinjamkan :p

        ha..medela swing tu 700++ la mieza, tp klu pandai cari sum bloggers jual new medela swing dlm 500 camtu je..try la survey2😉

        medela mini tu electric, medela harmony manual (both i guna, manual ni penat sikit laa..tp sbb dah beli guna je la..yg mini tu dpt hadiah..so guna la jugak)

  4. Nariko
    Jan 27, 2010 @ 17:50:56

    hi mieza,

    best gile u dpt sponsor, u tanya dia nk tak sponsor sorg lagi? hahhha

    Kalau nak beli Avent bottle sterilizer u carik kat babyland ss2, RM200+ jer. I beli dulu kat mothercare dlm RM300+, sgt beza okeh..

    About breastpump i pun tak figure lagi nak beli yg mana tapi dlm kepala ni ada medela ngn avent je,, heheh

    selamat bershopping!

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Jan 28, 2010 @ 12:28:10

      haah mmg certain items baby shop sells cheaper dari retail stores kat shopping complex ek..camne la tak juling bijik mata masa kita mengsurvey. kene bebetul take down d price to be a smart shopper kan dear? nak sponsor laie satu? haha i dari aritu dok korek sape d other culprits yg joining him to sponsor pun tatau laie smp ke arini

      Reply

  5. Ayu
    Jan 28, 2010 @ 01:05:47

    Mieza, disebabkan dorang nak dtg ngantar brg tu nanti, apa kata mintak stroller & cot? Sbb xyah ko susah2 handle brg besar & berat. Hehe.. Breast pump beli sendiri. Boleh pakai ke undian/cadangan kau nih? Hehehe..

    Reply

  6. farah
    Jan 28, 2010 @ 06:41:28

    jgn bli breast pump yg manual,lenguh tgn ko nk pump karang..aku pki avent..bagus gak..masa kt hospital gune medela,ok gak…yg avent ni ada iq,jadi rhythm die ikut kesenangan ko..klu medela,die dh set laju,ko tinggal pilih…jgn lupe bli bpa free bottle ok.

    steriliser pun aku gune avent yg mcm kt pic ko..die kan ada dua jenis..1 xde screen tu, 1 ada.ok gak.

    Reply

  7. icedcham
    Jan 28, 2010 @ 11:53:35

    i’ll go for option B.

    and i’ll go for Avent. setakat ni brand tu yang aku tau harga berpatutan dan berkualiti, serta tahan lama.

    just my 2 cents.

    Reply

  8. newlifenewbeginning
    Jan 28, 2010 @ 12:42:08

    Ayu : hehe bole2 cadangan bole dipakai gak. tp tu la ada gak terpk since dorang yg bakal menghantar kan..better pick something yg mcm stroller & cot tu kan..breast pump dahla aku nak pakai utk baby, steriliser pun betul tak? huhu.

    Farah : ada IQ? pergh huhu i din know that. ok2 another point kene take note ni..bpa free bottle? ok another new term kene blajar.

    Icedcham : thank you for the vote! ahaa avent mmg popular kan.

    Reply

  9. nad
    Jan 29, 2010 @ 11:50:24

    medela pun camtu gak, die ikut rythm..kire kan..bpump yg mahal2 ni mmg selalu ade la..

    klu nak beli steriliser yg used btau ek..dlm rm50 je kat me

    bpa free bottle penting, nak elak baby colic

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Jan 29, 2010 @ 11:53:27

      ooh bpa free bottle means nak elak baby colic ek..hehe ok thanks nad. tak sempat nak buat research pe mende maksud tu hahah..*blur utk seketika waktu*

      Reply

  10. Shila
    Jan 31, 2010 @ 16:58:12

    steriliser itu wajib!🙂 ko tak payah risau botol susu hangus ke hapa jadah semua.

    baby cot bagus juge. my son mmg tido dalam cot so kita orang selamat lah part tu, tak payah risau dia nak mengamuk tido atas king bed ke apa. mungkin sebab dah ajar dari newborn and dia pun macam buat derk je anak aku tu. ehehhee.

    stroller, try to get one yang lipat payung. i mean bile fold jadi memanjang so you save space dalam keta. trust me, bila nak balik kampung, kalau stroller gabak, mati lah pikir macam mana nak sumbat barang baby yang lain. and hardly to believe that the little fella can own so many things at just few months young and nanti you takde option mesti nak kena angkut semua. ehehehe. *jauh tu nak balik penang* =P

    breast pump good to buy jugak good investment of course. tapi macam aku yang kilang tak terulung ni, tahan 6-7 bulan, pakai avent isis uno sajok. itupun dah 500++ masa tu. tapi no regret buying, sbb simpan untuk the next production. kuikuikuikui.

    Reply

  11. Shila
    Jan 31, 2010 @ 17:01:48

    eyh tambah lagi.

    botol susu avent bagus. i know, over rated semua nak avent. tapi mmg bagus, tak calar2 mahupun nampak buruk after thousand times guna. hehehe. tapi anak aku tak pakai BPA mak dia takde duit nak beli, mahal. hahaha. idok le colic ke apa, yang penting botol sterile betul2, puting basuh bagi bersih, handling bersih and lepas minum bagi dia burp betul2 . itu paed yang pesan. =P

    BPA is good tapi dokter kata, orang yang tak mampu cam ner nak beli BPA bottles. hehhee. it’s more to how you handle and clean the bottles and burp your baby properly.🙂

    eyh banyak nau aku membebel

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Feb 01, 2010 @ 09:06:42

      ni komen plg bernas dapat so far hehe..thanks a lot, byk info dpt coz skang ni mmg dok bergelut antara steriliser dgn cot mana satu lebih penting, mana satu nak suh org sponsor, mana satu nak beli sendiri. pening!

      info pasal BPA tu pun bagus jugak..last weekend juling gak bijik mata dok tgk BPA bottles sume tu cam eee byknya kriteria si kecik ni ehehe..mak bapak yg rambang mata dok kira bajet sume

      Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: