Saya nak makan blueberry cheese tart

Subject of the entry has nothing to do with what I’m going to write.

Tgh mengalami writer’s block, lebih rajin menjenguk blog org dari blog sendiri.

Hobi terkini – membaca entry bloggers bersalin. Yang perit, yg mudah, sume aku belasah for my own general knowledge. Skang dah terer dah. Ckp je process labour and ape tu induce, epidural, episiotomy, penthadine, C-sec sume kawtim dah hehe. Eceh teori je la kawtim, cuba bila praktikal nanti when the D-day comes, gelabah ayam gak aku nanti dibuatnya huhu.

But so far from what I learnt in the antenatal class helps me a lot on how to prepare mentally for D-day. I think yesterday I felt Braxton Hicks. Logik ke at 5mths to feel it? I think so. Tapi mmg sakit sangat ari-ari dari bangun tido sampai la dinner time baru nak hilang sakitnya. Drive pun terpaksa pakai satu tangan je, lagi satu tangan pegang ari-ari, urut perut selawat bebyk. Dahla first day bawak kete baru (eceh promote kete baru plak) pastu tgh tak selesa, mmg la terasa perjalanan dari Shah Alam ke Cyberjaya sangat jauh. Ceh mmg jauh pun. Pastu kat ofis plak xleh dok lelame depan pc. Perut rasa keras je, berdenyut-denyut sampai kena buat keje sambil berdiri. It doesn’t help when your baby is continously kicking u, aduih bertambah-tambah senak dibuatnya. Memula ingat nak amik half day, but I said to myself kalo sakit camni ko xleh tahan camne nanti sakit nak bersalin. Be strong..Insya allah bole. Lagi pun usually bila ari-ari sakit tu is because rahim tengah mengembang utk perkembangan baby kan? So, kita tahan jela. Alhamdulillah bole pun, arini dah tak sakit dah.

Another hobi is stimulating lil one inside my tummy. Tak sure whether lil one can fully listen and appreciate the sounds, but it’s no harm to try🙂 Since ada headphone yg tak berpakai kat umah, hubby asked me to bring it to the office kasi lil one dgr lagu.

Sambil buat keje, sambil tukar² lagu kat Youtube. From nursery rhymes, to baby lullaby to surah-surah yang sesuai diamalkan ketika mengandung sume kasi dia dengar. So tade la dia tertanya-tanya nape mummy dia senyap je bila kat ofis, kasi dia terhibur sket. Bukan apa, lil one ni wakes up about the same time as I do, and goes to sleep too about the same time as me (mintak² lepas dia lahir berkekalan la sifat ni ye heh) so rasa cam serba salah plak biar dia ketang ketung tendang perut kita tapi kita buat dekk je..hehe asal bole la mindset aku ni.

Lagi ape ye? hmm..tgh dlm process collecting contact number mak bidan yg bole berkhidmat kat Shah Alam. I’m not going to Penang for my confinement, I’m sticking put here but still in negotiation with hubby on the amount of days I need to stay at the in-laws for the berurut session. This part I can’t do much, my parents are working, ziltch knowledge on cara-cara menjaga cucu. His parents plak dah ada 4 cucu, the MIL plak housewife. So, work out the simple maths on how I have to convince the hubby that I am FINE on my own with the mak bidan during the confinement process. Whatever it is, I want my parents to come down and to assist me on whatever way that is possible a few days after delivery, pastu I will stay a few days at the inlaws utk berurut (or vice versa whichever way comes first) lepas tu the rest of the months kat umah sendiri.  Kalo sesape tau anyone yg bertauliah yg bole berkhidmat di Shah Alam utk menguruskan org dalam pantang, do let me know ya.

5 Comments (+add yours?)

  1. dayu
    Jan 20, 2010 @ 11:54:40

    bila due ni..nmpak gaya kita ada skit lagi persamaan
    1st child nenek belah ayah dia yang akan jaga masa mak dia dlm pantang
    kita pun mungkin salin sini
    dan 1st week pantang sini, ikut ayah budak dlm perut ni
    dia suruh pantang sini je,mak dia jaga as my mom keje kan..
    dan juga takde pengalaman, cucu 1st katanya…mak dia ni dah cucu ke 10
    dah expert dah…

    uuiihhh perut makin senak la sekarang
    malam2 nak tido lagi lah tak tenang

    Reply

  2. cik peah
    Jan 20, 2010 @ 12:32:20

    uiks?kete baru?kena p tgk nih..hahahah

    Reply

  3. ciPuding_7
    Feb 11, 2010 @ 15:31:32

    halo..🙂
    just to share psl ni..
    nk org berpengalaman uruskan masa berpantang?
    haritu saya ada terbaca.. member fwd2 email..
    bleh tgk kt http://www.shadirabeauty.com

    “Mempunyai 25 orang pekerja yang terlatih, pusat rawatan tersebut menyediakan empat pakej Pengurusan Ibu dan Anak Dalam Pantang Bersalin iaitu pakej seminggu (tujuh hari), dua minggu, tiga minggu dan sebulan.”

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: