Keinginan itu masih ada..

utk membela binatang peliharaan di rumah.

Lepas let go Ciki (the cat in my avatar when I reply to your comments) a month before my wedding, mmg rumah tu dah jadi pet free house.

Mmg nak sgt ada kucing balik, tp kenangkan kata org tetua (yes, byk sungguh pantang larang aku ikut sejak preggy ni..maleh nak memberontak demi kebaikan sendiri) kalo ada kucing kat umah masa preggy tak elok kalo kene air liur kucing tu..can’t remember the side effect tapi tak elok la. Bila dah ada baby plak..takut bulu kucing yg beterbangan tu kang buat baby kene asthma. Memcm la. Pastu cost of taking care of the cat pun bleh tahan gak mahalnya, so no cat it is until further notice.

Tapi rumah tu masih terasa kosong. Perlu ada penyeri. So I said to hubby why not kita bela ikan plak? Tapi bukan sebarangan aquarium. Nak yang special sket. That remark of coz lead to raised eyebrows from him coz fyi, saya ni anti org membela ikan di aquarium. Rasa kesian yang amat tengok ikan tu ke kiri ke kanan ngadap cermin tanpa arah tuju. Especially those people yg membela ikan kelisa or ikan yg medium size in a cramped aquarium mcm kat kedai tomyam slalue ada kan..ooh tu sangat tak tahan. Kesian ok! I only want a small aquarium with small fishes. I want Nemo to be exact. Tu je requirement that I put. Sebab sebenar pun coz I have zilch idea on cara-cara membela ikan. Dahla xleh belai, bleh tgk dorang kat cermin je. Sungguh tak affectionate. Tapi ntah..gedik punya pasal kut nak ikan.

Baru ku tahu the specific name for the type of aquarium that I want is mini reef aquarium. Tu pun lepas sesi menggoogle pics nak bagi korang tgk the type that I like. Hehe.

cantik kan?

4 Comments (+add yours?)

  1. ~Reena~
    Jan 06, 2010 @ 13:45:50

    Tak nak chipmunk/hamster/guinea pig? senang jaga and boleh belai (kalau manja la). Aku tak suka ikan sebab letih nak kena cuci aquarium selalu. Takat bagi makan aku boleh la..Hehe.

    sejak chipmunk aku mati dulu, aku pun dah stop bela bintang..

    Reply

  2. silent.yash
    Jan 12, 2010 @ 20:56:13

    i sangat2 SANGAT takut kucing. Dari sebelum kahwin till sekarang i mmg nak ade aquarium. I suka ikan. Coz i think i bole communicate dgn diorang. Tapi communicate dlm hati la. he he he. So, kadang2 i rasa ikan lagi paham i. ha ha ha. Tapi betul, ikan sesuatu yang menenangkan. Imagine, u dok rumah sorang2, layan tgk ikan. Mmg tenang habis.🙂 But till now, dah pindah rumah baru, masib belom sempat nak beli aquarium. Byk lg bende penting lain yang harus diutamakan. ;(

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Jan 13, 2010 @ 08:43:14

      u mcm laki i la bab ikan tu..hehe i pun tatau ape yg menenangkan sgt tgk ikan tu tp i guess once i have an quarium nampak ikan kecik2 comey berenang sana sini menenangkan jiwa kut hehe..dari kucing tu kang tekejar sana tekejar sini plak kan

      Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: