Bubbles popping..pop, pop, pop

Happy New Year everyone!! *mesti ada yg tgh menyesuaikan diri nak type/tulis tarikh kan hehe*

My New Year was celebrated at I-City, Shah Alam a new venue for firework enthusiast to enjoy the countdown at my place. Since both husband and I are working in the private sector, we got the priviledge of working half day on New Year’s Eve tp yours truly mcm biasa lebih rela amik full day off rather than spending half a day kat ofis, membazir minyak dan tol je. Baik dok umah basuh baju and ngadap laptop. We went to Sunway Pyramid first in the evening to hunt for maternity clothing, on the way back we made the last minute decision to try out I-City. Ntahla hubby ni mmg dari zaman dia single mingle dia suke beno pegi countdown. I’m more of the TV type of person, tepat midnight kita doze off to lala land. Although it was a long wait for midnight, the 10 minutes firework show was worth waiting (for Shah Alam’s standard).

Yang best minggu ni, dah makin ketara plak rasa movement lil one dlm perut ni. At first I didn’t realise it. Slaluenye akan rasa cam tegang or senak sket kat bahagian kiri or kanan ari² on and off, masa tu ingatkan part of the baby’s movement gak but till a few days back I started feeling bubbles popping inside my tummy. Mcm ada org kentut dlm perut pun ada hehe..pop on the right side, pop on the left side, but most of the time it’s around my belly area. Nak imagine kedudukan baby pun tak reti, coz masa antenatal class the nurse ckp if the baby is kicking on either side of your tummy, you must massage the opposite side of your tummy coz the opposite side is the baby’s back. Ni bila dok pop² kat pusat ni mcm confused plak..aku nak usap tang mana? haha..

Speaking of antenatal class, it was SO WORTH IT! Besides the notes given by the nurse, I jotted down pages of notes myself on many different aspects. The ones I felt most valuable is the lesson breastfeeding and baby care. Little did I know, talcum or baby powder isn’t recommended by paediatricians and nurses. So, jgn la korang tepek byk sgt bedak kat baby’s private part tu..it could lead to asthma as the baby nanti akan inhale bedak tu bila ditepek byk sgt.

The last part of the antenatal class we were given a tour of the ward and labour room. Pergh..suspend jap utk seketika waktu. Coz this will be the room whereby I will bertarung nyawa dgn doctor and husband nanti huhu. Suspend..suspend. Tengok jam tick tock tick tock dalam labour room tu pun dah bikin aku cuak heh. Masa tgk video baby birth tu lagi ler..cringing all the way. Tapi Insya allah, kita mintak segalanya dipermudahkan la ye. So far, my aim is to have a normal, epidural and induce free delivery. Nak try tgk ketahanan diri ni camane dulu. Insya Allah..chaiyok!

5 Comments (+add yours?)

  1. ~Reena~
    Jan 04, 2010 @ 12:15:09

    Aku start masuk umuq bape ntah memang dah malas nak pi countdown bagai. Rimas dengan ramai orang apa sume. Macam hang gak prefer dok depan tv. Tak pun tido. Bf aku pun tak suka gak tengok bunga api bagai. Aku? Tidoqq. Terbangun, tengok2 dah 12 lebih. Huhu.

    Baby kentut dalam perut ke? Hehe.

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Jan 04, 2010 @ 13:23:19

      hehe..baby ikut perangai bpk dgn atok dia suka kentut kuat2 dlm perut heheh..kalo anak laki takpe gak perangai camtu kan, kalo anak pompuan? haha

      Reply

  2. coffeeaddicts
    Jan 04, 2010 @ 15:38:05

    mieza,
    i tak concentrate sgt kelas haritu tau. sbbnye kelas tu sejuk giler and migraine attack. aihhh… tu yg tak byk amik notes sgt. and i was in and out most of the time pegi toilet sbb kat toilet je warm skek. kahkahkahh… but then berbaloi la pegi sbb byk benda yg kite tatau jadi tau. esp, resipi! hahahaa.. sampai berkeroncong seh perut everytime she mention about food😛
    i suspen part video tu. i close my eyes most of time. taaakkkottttttt!

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Jan 04, 2010 @ 15:56:48

      hehe..i coz i dah set in mind nak amik tau as much as possible during the class and mmg bersemangat waja pun, walaupun kitorang tak cukup tido tp tak ngantuk langsung d whole time hehe..

      part video tu mmg xleh tahan..ingat cervic kita ni kertas ke ape main potong camtu je hehe

      Reply

  3. farah
    Jan 05, 2010 @ 09:32:53

    aku pn ingat xnk gune epidural tp bile dh 9cm dilated,nk tunggu 10cm tu lama yg amat..disebabkn aku labour smpi lebih 24jam,aku dh hilang energy nk push atau tahan sakit dh..aku mintak gak epidural..

    klu aku labour kejap je mesti leh beranak tanpa epidural..bile pkir blk,sedih gak

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: