My hopes and dreams..

First half of 2009 – banyak memikirkan hal kami berdua, preparation kahwin sambil menyiapkan diri secara mental utk menghadapi alam perkahwinan. Benti tempat keje lama, masuk company baru ni demi masa depan coz salary yg diberi cukup menarik walaupun keje ala kadar.

Second half of 2009 – banyak memikirkan hal masa depan, merancang utk memiliki zuriat dan alhamdulillah dikurniakan rezeki dgn cepat oleh Allah S.W.T setelah 3 bulan berkahwin dan kini menyiapkan diri untuk menjadi ibu bapa yg terbaik untuk anak kami.

Dalam jangka masa 6 bulan tu, mmg memacam perubahan kita akan lalui without even realizing it. Somehow you just change. You no longer think of yourself, you think of others more. Lelebih lagi sebagai seorang perempuan, mmg naluri kita utk bersikap sebegitu kan?

I never have a new year resolution dari dulu sampai skang, coz for me I’d rather take things one step at a time. Tapi perubahan itu perlu dalam kehidupan, kalo tak, tade maknanya. Dulu takut utk menghadapi keluarga mertua, slalue rasa rendah diri dgn diri ni yg bersifat pendiam, susah utk mesra dgn org..coz aku ni jenis lambat sket nak warm up dgn org kalo tak biasa dgn org tu..mmg tu la d main thing yg dok gundah gulana dlm ati ni camne la nak jd menantu yg bagus, camne la nak berinteraksi dgn ipar2 ni, camne dis camne dat. Tapi bila dah berkahwin, I take it as it is. Cabaran tu mmg sentiasa ada. I know I will never be the best menantu but I try to be what I can be for them. It’s still a learning process for me. Everything is. Dulu tatau masak tp disebabkan tanggungjawap sbg isteri, website Myresipi menjadi sahabat baik, tetiap kali kat ofis carik resipi print out, lepas tu try out utk suami. Dulu ego, dulu keras hati, susah sgt utk mellow down bila bertekak with him. Mesti nak menang..tp skang, kita perlu sedar who we are. Perangai buruk dulu takleh bwk sgt..cuba control diri, tanamkan sifat SABAR dalam apa jua yg kita lakukan. Yes, perubahan drastik sgt diperlukan apabila berkahwin. Sometimes terpaksa menjadi hipokrit, mmg takleh dinafikan tapi kita kena pk jauh..kene sedar siapa kita, to whom should we respect, pk pahala and dosa if we do dis and dat..

Skang is a new chapter for me to learn, blajar utk mempersiapkan diri menjadi seorang ibu. This comes naturally to me. Tak pernah ada persoalan “Am I ready to be a mum?” seperti mana soalan “Am I ready to get married?” sentiasa terngiang-ngiang kat pale otak ni. Dunno why. Bila ikatan menjadi sah, mmg dah terus terbayang akan ada kehadiran insan ketiga dalam hidup kami. Usaha dan doa kami dimakbulkan oleh Yang Maha Esa, walaupun rezeki dlm perkara lain belum ada lagi tapi Tuhan telah memberi kami rezeki zuriat, kami terima dgn penuh kesyukuran. Again, I take it day by day. I may not be like other mum-to-be suka bersembang dgn anak di dlm perut on a daily basis. Tapi deep down, lil one, everyday mummy mmg mendoakan yg terbaik utk kita sekeluarga. It’s all in my heart, I may not say it out loud, but I hope you know. Memang mummy ni jenis yg suka pendam, tak suka menunjuk apa yg mummy buat or rancang. Always have a cool and selamber face in front of ppl, tapi deep down mummy ni ada Rancangan Malaysia ke 11 tau for you! hehe. Rasanya daddy pun tau sal tu dia pun tak risau sgt sal mummy ni coz I like to do my own research, skali tup2 dah bentang kertas kerja utk masa depan. Hehe.

Sape la yg tanak terbaik kan utk keluarga? Bebudak zaman skang ni bertuah ehehe..mak bapak sanggup spend beriban demi keselesaan mereka, termasuk la aku. Research pasal hospital, pasal delivery cost, pasal baby expenses sume dah dibuat. Mmg byk $$$ diperlukan. Pastu tengok keadaan kete kami berdua plak. Myvi boot kecik, Kancil plak well..dah nama pun Kancil ape leh buat hehe. Aku mmg dah lama simpan azam utk tukar kete once I know I’m gonna build a family. My own car with my own money. Cuma masa tu cita-cita terlampau tinggi. Inginkan HONDA CITY no matter what. Mmg suka sangat kete tu, sanggup simpan lagi brochure kete tu berbulan-bulan lamanya kat umah walaupun sedar kalo proceed dgn kete tu RM800-900+ melayang just to pay for the monthly installments, belum lagi expenses bulanan yg lain. Tapi azam tu masih kuat, utk memiliki kereta dgn duit sendiri. The salary that I earn is never for myself. Since I’m not into makeup, and I know gadgets aren’t really my priority – beli bila perlu je. Branded items pun sama, beli bila perlu, thus my only target is to purchase a car. Mmg ni targetku b4 the age of 30. Umur pun dah 26, bila lagi nak merealisasikan impian ni kan..kebetulan skang is the perfect timing dgn kehadiran lil one. After close to a year memikirkan hal ini, finally I’ve mellowed down myself, yes even bab ni pun kita perlu mellow down. Instead of following my ego, I decided to purchase TOYOTA VIOS for lil one. This is my present for you. Mummy tak suka sgt kete ni, hehe interior and exterior simple sgt, gondol semcm je, so not sporty mcm taste Mummy of Honda City or Mitsubishi Lancer. Tapi bila Mummy bukak bonet kete Vios masa kat showroom, terbayang your stroller inside, segala perkakas susu, diaper beg, bouncer dgn beg2 nanti bila kita nak balik Penang jumpa atok and nenek makes me realise..it’s time for me to mellow down just for you.

I’m proud of myself. Walaupun terkedek-kedek langkah yg diambil, tp I’m proud of what I’ve become over the months of 2009. Walaupun my career path terhenti dgn kerja sekarang ni yg tade harapan utk menjadi a manager one day due to the nature of the job, but personally I am climbing up my own ladder. Penutup 2009 paling menarik. Dapat slash out another target before the age of 30. Sangat bangga. My own car. Fuh..I really feel like an adult now hehe. Siap book number 8378 sempena year of birth for my husband and I.

My hopes and dreams for 2010 is only for lil one. Aku hanya mahukan kebahagiaan rumah tangga, kesihatan yg sempurna dan sentiasa dilindungi malapetaka. Insya Allah.

Next personal perancangan – to invest in property. Teringin utk menjadi landlord sebuah condominium, sewakan kat org, investment jugak tu kan?

14 Comments (+add yours?)

  1. ~Reena~
    Dec 31, 2009 @ 12:45:00

    Terharu aku baca entry ni (bukan terharu untuk aku la, untuk hang). Very the sincere. Tahniah sebab banyak capai target hang. Aku jugak blom tercapai apa2 target lagi. Huhu😦

    Ooohh Amik Vios eh? Bukan lebih kurang ke Vios and City?

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Dec 31, 2009 @ 14:01:41

      ooh ek..hehe masheh. yup lebih kurang sama je kalo ikut cc and size. tapi harga beza hehe..at least monthly aku byr rm700, jimat byk compared to pakai city. takpela aku sedapkan hati by saying, kita pakai vios dulu pastu leh upgrade ke honda civic! kalo dah pakai city, kang upgrade ke civic laie tade beza, betul tak? hik2.

      Reply

  2. cik peah
    Dec 31, 2009 @ 13:03:25

    panjang tol entry ko ye?hehehe…nywez,memangla lam idop nih tak semestinya yg kita rancang akan jadik..mcmla ko nye plan nak bli honda city..
    tetiba peliks bila dah tukar vios…huhuh..aku gaks yg tak leh bli lagi..ntila pas kawin nak pow hubby bli satu..muahahah

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Dec 31, 2009 @ 14:00:07

      ni akibat dok kat umah otak tak terganggu nak tulis pape entry hehe..aku dah amik cuti sensiang dah tak kuasa nak tunggu half day🙂

      ceh ada ke nak pow hubby..cuba la usaha sendiri, lagi manis tau rasanya🙂

      Reply

  3. dizzyfly
    Dec 31, 2009 @ 14:12:16

    hehe very the sincere. ceh, mcm la selama ni ko tak sincere in blogging. anyway, there so much things happened in 2009, for the both of us. and yet, we managed to get thru it.

    2009 – everything drastic happened for the both of us. and indeed, it moulded us into wiser women. we’re no longer those girls yg terkinja-kinja nak spm. hehe. how time flies.

    thanx for sticking with me, thru ups and downs. looking forward for 2010, and again, we’ll embrace it together🙂

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Dec 31, 2009 @ 15:45:56

      kalo appraisal ni aku leh dpt A with ur comments hehe..lepas ni 2010 u’ll be one step closer to me hehe..

      Reply

  4. ~Reena~
    Dec 31, 2009 @ 15:45:11

    Eh, tak tak. Aku tak maksudkan selama ni hang tak sincere in blogging. Maksud aku entri ni menyentuh hati.

    Reply

  5. Ayu
    Dec 31, 2009 @ 18:23:49

    wahhhh……. congrats! tumpang bangga baca kawan2 makin maju. terharu pon ye baca entry nih. xpe, niat dah bagus, insyaAllah dapat. ;>

    Reply

  6. farah
    Jan 01, 2010 @ 20:34:27

    aku x penah pn terpk nk beli keta sendri until la keta impreza kami yg enjin turbo tu walaupn dh tukar ke muffler kecik stil bising n car seat x muat kt seat bucket blkg.jd kena la beli keta lancer itu…aku rs klu duk kl,kitaorg x mampu bli keta lg kut…alhamdulillah,walaupn kitaorg start life kt cni dgn susah yg amat sgt,dgn adanya adrian skrg..mcm2 rezeki tuhan beri..sume rezeki adrian.

    Reply

  7. sofea suhaila
    Jan 04, 2010 @ 22:28:08

    entry yg sungguh touching..as a woman esp a mother, kita memang akan slalu dahulukan keperluan family dr kehendak kita sdri..n i believe tt you’ve made a wise decision here..vios is definitely a perfect choice for d family..cantik ape vios..sesuai je ngan u!

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: