18 weeks already

This morning I went for my check up. Sangat teruja sampai xleh sambung tido dah pagi tadi coz of 2 reasons :

a) tak sabar nak tgk lil one. Nak tgk progress dia, nak tau jantina dia huhu kut² la dapat peluang mcm my fren here dpt tau at 17 weeks.

b) nak tanya hospital pasal GL.

After mummy & lil one’s check up :

  • Lil one tgh tido / golek² layan feeling in his own world. Lil one’s position bebetul mcm iklan baby that we usually see on TV bila ada gambar baby during ultrasound. Terletak elok je dlm womb tu with his visible heartbeat. His? hehe..ntahla sampai ke arini instinct mengatakan it’s a boy tp we’ll see je la. Tak kisah la sayang kalo tanak lompat² say Hi kat Mummy & Daddy asalkan sume ok la ye, last month kecik comey je, skang dah terbentuk dah his head and body. Ok, his lagi! Ish. Sorry can’t help it.
  • Berat badan Mummy dah naik lagi dgn jayanya haha. Kali ni tanak tipu nurse dah, mmg bagitau total weight bebetul. 53.6kg. Yes, amik kau. Aritu 50.2kg skang dah naik lagi. Tak kisah gak coz doctor kata “berat badan normal” . Ngee. Skang bukan takat berat badan je tgh expanding. My drumstick, my butt, my breast sume tgh in sync with the belly’s progress. Rasanya mcm dah naik cup C je ni hehe. Should I buy a maternity bra or just a normal bra with a bigger cup? *confused*
  • Lagi satu mende Mummy confuse is my blood type. The outcome of last month’s blood test yg 3 tiub tu was ok, no problem with me except after delivery I need to go for Hepatitis B vaccination since it’s not detected in my blood. (Dah mmg tak penah buat pun) pastu my Rh is + and the weirdest thing of all, I have an O Blood Type. All these years I’ve been thinking I’m type B, dahla aritu company punya medical check up dgn egonya takmo amik the medical report, dgn alasan for pregnancy ni will have a monthly check up gak so I cannot counter check. Dah tak pepasal I had to call my mum for her to check my medical records kalo ada card that states I’m type B, huhu if not I have to take again the blood test to double confirm my blood type. Ish kes naya tu.

New progress :

But anyhow one good news, SMC or now known as KPJ Selangor Specialist Hospital accepts GL from my company! Wooot. Takyah nak pening pale nak fork out my own money first and claim later from the company, now the company will pay the full amount and 20% will be deducted later from my salary. Tak kisah la, asalkan the company pay upfront first. Whee..lega den.

Have also enrolled myself in the antenatal class next month. Outsiders too is welcomed to join. Mummy to be out there, ada sesape nak join gue? It’s on 2nd January 2010 from 9am-6pm (Yes, it’s a long freaking day and my Saturday will be doomed), and registration is RM80. Meals will be provided of course. I decided to join this class because it’s my gynae who will be giving the talk during the class. So, might as well grab some key points. Bosan gak baca buku, surf the net, blog hopping..kali ni dpt real info from the doctor itself.

p/s : terkilan tak dapat pic lil one arini from the doc. Slaluenye every check up doc will give the pic for us to keep, kali ni dia pun tak print out for herself. Sedey. Tak dapat nak update scrap book😦 takpela we’ll meet again next mth ye lil one..


12 Comments (+add yours?)

  1. dizzyfly
    Dec 16, 2009 @ 08:40:17

    Whoaa. Akhirnya…Instinct aku mengatakan dia…Aku pun tatau, kena raba perut ko dulu. Kakakakaa.

    Reply

  2. sha
    Dec 16, 2009 @ 10:50:02

    haii…i suggest you better buy nursing bra..at the same time blh guna mase confinement…tak perlu membazir..

    Reply

  3. farah
    Dec 16, 2009 @ 12:02:09

    aku ade tanye doc cni pe pros & cons buat ultrasound kerap sgt…die ckp die x berani confirm tp sbb bdna ni kan libatkan technology sume,most probably size baby leh kecik dr buat tu byk kali…but if baby terkecik,ko minum byk bnda manis,x gune gak..baby akan besar gak…

    ntah la,xyah la risau pe yg aku ckp…yg penting baby sihat hendaknye.

    btw,aku dulu week 16 dh tau gender.

    Reply

  4. farah
    Dec 16, 2009 @ 12:03:09

    instinct aku dl ckp girl,siap aku dh ada 2 nama pmpn yg aku nk..utk anak 1st and 2nd pmpn la konon..last2 kt ultrasound kuar laki…hehe

    Reply

  5. ~Reena~
    Dec 16, 2009 @ 16:24:09

    53.6 je? Aku rs cam ringan je.

    Reply

  6. sha
    Dec 16, 2009 @ 17:24:07

    actually nursing bra guna yer utk breastfeed kan baby during our confinement because usually during pregnant kita tak suka pakai wired bra..so nursing bra it’s no wired bra..so its like masa pregnant blh guna masa lepas pregnant pun blh guna and senang utk breastfeed…you should go to this website http://www.fabulousmom.com/ kedai nie sgt best blh try breastpump sebelum u nak beli.

    Reply

  7. coffeeaddicts
    Dec 21, 2009 @ 11:29:21

    nak ikot p antenatal klas tu!!!
    nnti nak call kpj selangor la nak book for the class😉

    my tummy dah bigger which obviously boleh nampak lah memboyot =P but i only gain few kgs je. tak mencapai 50 lagi. tsk. risau neh.

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Dec 21, 2009 @ 11:33:44

      haa kol la..kita bleh jumpa nanti! hehe
      camne u are lighter than me tp ur tummy dah nampak memboyot ek..huhu gue pelik..gue pelik..

      Reply

  8. AM
    Dec 22, 2009 @ 13:18:58

    I beli maternity bra selepas dapat nasihat kawan-kawan, supaya tak membazir lah, boleh guna for nursing nanti.

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: