Luahan hati

Being pregnant ni sebenarnya banyak menguji kesabaran both you and your partner. Lelebih lagi kalo kita perempuan yg jenis independent, kita tau apa role kita kena buat kat umah pastu tetibe bila dah preggy, sume mende ni (depends on each person yg preggy) kena dilepaskan kpd sang suami.

Terasa ada culture shock sedikit (sedikit ke?) between kami  berdua. Yela, selama ni takyah disuruh aku laju je membasuh baju, menyidai dan melipat baju. Kalo bilik air dah kotor, mmg selalunye itโ€™s my job to clean it. Sang suami mengvakum rumah, si isteri plak mop rumah. Kalo masak, sang suami dah sediakan raw ingredient potong sesiap, si isteri yang menjadi tukang masak sambil setia merujuk resepi di sebelah. Tak reti masak la katekan. Masa beramas mesra hehe, dulu bukan main. Sentuh sket ON aje..hehe. Mmg targetnya nak make a baby pun kan coz dedua sudah bersedia. Kiss, kiss, hug, hug tu dulu sangat best.

Why do I say dulu? Coz once the pregnancy hormone comes in us, segala-galanya berubah. Si suami yg hot macho looking dude kita pandang sebelah mata je. Dia pakai perfume A, B, C sumenye BUSUK bagi aku. Dia nak hug, aku tepis tepi. Alasan aku โ€“ PANAS. I cannot stand his body heat. Apetah lagi kalo nak ON, kat dahi aku awal2 dah tertulis OFF. Bukan disengajakan, mmg kesian tgk si suami masih seperti dulu tapi si isteri yg sudah berubah yg lebih rela memeluk bantal peluk rather than memeluk suami sendiri. Waktu tidur skang menjadi one big ordeal bagi si isteri. Awal2 si isteri dah amik mood tido, nak tido sejam awal dari si suami. Namun, the 5 senses in the wife dah seolah-olah jadi mcm deria haiwan. Terlampau sensitive. Walaupun dah diulit mimpi, tp once si suami sudah start irama lagunya mata akan terjaga lepas tu susah nak tido balik. Kucing dok mengawan kat luar pun bleh dgr. Jiran rumah sebelah balik kul 1-2 pagi pun bole dengar, apetah lagi bunyi hujan yg turun semasa korang sedang nyenyakkk tido. Akhirnya keesokan paginya, aku migraine.

Migraine bukan sekadar migraine biasa. Teruk. Sampai kengkadang tahap xleh pegi keja. Mcm arini. Terpaksa la bukak freezer, amik ketulan ais, letak dlm mangkuk besar. Pastu lepas isi mangkuk tu dgn air, amik towel kecik, dituamnya kat leher, kat muka, kat mata nak kurangkan sakit kepala. Panadol nak tanak terpaksa ditelan 2 bijik. Si suami hanya mampu berkata SORRY for his actions. Tp kita xleh salahkan dia gak, dia penat..of coz dia akan berdengkur. Cuma aku frust tinge aku ni dah jadi cam extra sensitive sampai semalam kat ofis, I had to email a colleague of mine who was sitting about 5 rows away from me, suruh dia slow down volume walaupun dia dok dgr lagu thru his headphone. Bayangkan..5 rows away tu.

Skang ni, si suami yg jadi si isteri. Dah terbalik role kami berdua. Dia yg memasak, dia yg membasuh, dia yg menyediakan segala-galanya. Aku cuma tau bila sampai rumah, bukak pintu rumah luas-luas coz hidung ni masih tak dpt menerima lagi bau masakan. Pepagi lepas bangun tido pun aku buat mende yg sama coz aku rasa bau rumah aku ni hapak, sedangkan si suami tak bau pape. Siang malam keje aku dok spray Gladeโ€™s air freshener je. Walaupun efek dia tak sampai la 10min, janji tade bau hapak. Bau baju lepas dibasuh pun aku takleh terima. Busuk bagi aku. Aku benci bila kami terpaksa basuh baju pada waktu malam. Terseksa aku menahan bau dalam umah ni. Maka, pepagi lagi keesokkan arinya aku dah mengarah si suami utk letak jemuran baju di luar. Mmg dah mcm queen control aku ni kan.

Again, ini bukan disengajakan.

So, papa to be out there..bersedialah utk menghadapi kerenah mama to be ni. Some mama to be tak banyak songehnya, masih bole menjalankan tugas seperti biasa, masih bole memasak, bermesra, bersegala-galanya lah dgn kamu..tp ada juga mama to be yg langsung xleh buat pape, langsung tak berguna la senang cite.  I really miss being the old me.

 

18 Comments (+add yours?)

  1. dizzyfly
    Dec 04, 2009 @ 14:31:59

    Sabar la ok? Aku tatau nak ckp ape, sebab obviously aku tak sampai tahap tu. Aku tanak komen sgt sebab kang tak pepasal time preggy, aku tahap lagi teruk dari ko. Papehal, gtalk aje. Hehe.

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Dec 04, 2009 @ 15:30:19

      yupsie tgh bersabar sesgt ni…mende lain aku leh terima lagi tp tang migraine ni aduh serious it really weakens my entire body

      Reply

  2. silent.yash
    Dec 04, 2009 @ 15:07:33

    huargghh…takutnye…liek ur husband can tahan xpela…cube klw my husband yg mmg cepat panas tu cmne ek..?he he he…xdpt nk dibygkan…ape2pon, i heard some of mommy to be pon mmg ade pe’el mcm tu…tp the husband pon dh fhm…pembawakkan budak katenye..๐Ÿ™‚

    ape2pon..congrats….semoga sihat2 selalu.

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Dec 04, 2009 @ 15:31:17

      my husband pun cepat panas sebenarnya tp makin lama dia tgk mmg pe’el bini dia dah camni kan..huhu dia pun terpaksa la mellow down..kalo dedue hot, tade mende leh jln dlm rumahtangga tu๐Ÿ™‚

      Reply

  3. naja
    Dec 04, 2009 @ 15:28:05

    bersabar la ok doa banyak2 supaya dugaan bawak baby ko ni kejap je la macam ni…bagitau husband ko berkali2 yang ko pun tak mintak benda ni harap dia paham….nanti2 ko ok la tu….

    Reply

  4. naja
    Dec 04, 2009 @ 15:29:19

    blog ade salji !! :-))

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Dec 04, 2009 @ 15:32:02

      tu la dia..mana tah dtg salji ni pun tatau..smgt wordpress ni dgn xmas mode ni hehehe…laki aku paham..cuma sometimes aku kesiankan dia je..eh not sometimes, most of d time, tp nak buat camne kan..

      Reply

  5. zila zul
    Dec 04, 2009 @ 16:35:07

    mieza, i rasa u r carrying a boy. i’ve experience both pregnancy, difference yg nyata masa i preggykan my son the bedroom thing is not happening so much, maybe a little but most of the time it’s just sbb rutin as a wife. tp… masa pegnan my daughter.. mojo tak hengat2. husband pn naik pelik..๐Ÿ˜›
    lagi satu, pasal rupa kita cantik ke tak tu. i ada theory sdri. if anak u resemble a bit like u, dia akan amik seri muka u during pegnancy, but if muka u berseri je.. most likely baby tu akan photostat muka apak dia. boy or girl aside.
    enjoy pregnancy!

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Dec 04, 2009 @ 16:47:06

      oh laa ye ke? i haf no idea coz so far apa yg kita rujuk e.g the chinese gender chart la ape la itu la mcm dok kata girl..tp deep down both me and hubby thinks its a boy for no apparent reason.

      haha..i totally agree wif u, d bedroom thing tu mcm jd rutin as a wife, awal2 dah ckp kat hubby..”dah tak horny mcm dulu la yang” haha. mujur dia paham hik2..

      ooh tang muka i tatau laie la..tp so far my body ni tade pape perubahan sgt e.g no acne, no stretchmarks, no leher2 hitam ape sume ni..tp dressing tetap menten selekeh hehe

      Reply

  6. farah
    Dec 04, 2009 @ 18:06:49

    haha..aku rasa awal2 preggie dulu aku je yg suke on..haha..gile x…tp enjoy yr preggie moment puas2..aku rindu plak zaman preggie ni,leh mkn byk,org xkan kutuk ko gemuk pun..skrg perut dh gelebeh..hehe

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Dec 07, 2009 @ 09:44:31

      heheh..ala dah ada je org kata aku dah gain weight tp aku menten wat muka seposen je, maleh nak amik ati dah mmg betul pun kan hehehe..

      Reply

  7. coffeeaddicts
    Dec 04, 2009 @ 23:32:09

    alalalaaa… sedih plak baca luahan hati u ni.
    but then as long as the husband understands, ok la. kalau i la jd mcm u, rasanya i amik cuti tanpa gaji kot. hehe. yela ddk sorg ni, klau tak bole buat itu ini payah jugak. i selalu pesan kat baby, “jgn byk kerenah sgt ye, syg. Ayah jauh…” hihi.

    Reply

  8. andreeeeea
    Dec 05, 2009 @ 00:40:16

    hehe i suspect it’s a boy too coz based on observation of my numerous pregnant colleagues, only those with boys had such strong changes happening to their senses. Hmm… or maybe it’ll be a really strong-willed, independent little girl, just like her mom?๐Ÿ™‚

    this is one luahan hati blog entry that is really touching and the sincerity shines through. don’t worry mieza, im sure you and your hubby will pull through effortlessly, and you’ll be yearning to repeat this all over again in just a few years time๐Ÿ™‚ god bless mummy and daddy and the little one.

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Dec 07, 2009 @ 10:02:43

      ooh really? again i have no idea hehehe..
      thanks dear for the well wishes..its not dat i wanna complain or nag or gain ppl’s sympathy, this entry is just..like i said a luahan hati hehe..hopefully things will get better as the months progresses

      Reply

  9. hanieFD
    Dec 06, 2009 @ 07:55:27

    alahai, sian nye kat u mieza. bagusla husband u paham, mmg die kene kuat skrang ni kan. harap ini tak berpanjangan lah yer

    Reply

  10. ~Reena~
    Dec 07, 2009 @ 07:57:40

    Alohhh..Siannya kat hang. Ye la, lain orang, lain style pregnant dia ek? Sabar jelah eh. Lepas bersalin nanti mesti hang rindu time pregnant plak.

    P/S: Semangat Xmas btoi WordPress ni!

    Reply

  11. Mrs Imran
    Dec 09, 2009 @ 03:06:17

    i faham…sangat sangattt sangatttt sanagattttt faham! ur entry remind me to my own pregnancy. i was like in battle for 9 months. phew! so u hand on ok, sket jer lagi.

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: