Terseksa zahir dan batin

I have 30mins left before lunch time and my sweater and working pants are full of cookie debris..comot gila aku makan.

This is basically how I am everyday at work. If my car needs refueling, in the morning when I head to work I’ll buy anything on the counter at the nearest Petronas, walaupun tak sedap mana I know I have to eat either a nasik lemak/nasik goreng/sandwich along with a small bottle of Orange Sunkist/Ribena/Yeos Soya drink. Sometimes when I’ve had enough of Petronas food, I will inform my colleague to buy the most sinful nasik lemak I’ve ever tasted coz nasik dahla menimbun, walaupun I ask for nasik lemak biasa je, but the combination of the sambal and the telur rebus and the nasik yg berlemak tu ooh soooo sinful that 30mins later mata den dah jadi kuyu coz ngantuk hahaa. Before I head to the petrol station, the first think I would do when I wake up is to head straight to the kitchen and eat a bowl of cereal. Tak mandi tak gosok gigi lagi tu, celik mata je terus ngapppppp makan. Hehe then baru mandi. Before I head out, if there is a bun or bread, I will eat a slice spread with butter.  Once i’m at the office, every 2 hours I’ll be munching a cookie, a sandwich, a chewing gum, a Mentos, a small packet of Twisties, a fruit. Basically I will be eating.

Mcm rojak sket kan paragraph atas tu. Huhu sorry.

But the one and only dish that I constantly yearn to eat, tahap dah merengek² dah dgn sang suami complaining to him that it’s SO BLOODY HARD for me to eat is….

.

.

.

.

.

sweet sour fish!

Both husband and I are not fish lovers. He totally loathe fish, masih saiko lagi dgn alkisah silam zaman kekanak tercekik tulang ikan terus dibannya ikan from his menu for the rest of his life. He only eats sardine and ikan bilis and fish nugget/fillet hehe. I on the other hand, prefers ikan yg berkuah. So, I only eat sweet sour fish and kari ikan besides sardine la. I’m not a fan of ikan goreng, ikan bakar, ikan ape saja la. Soooo…….I dunno why since I got preggy, the need for SSF  (short form for sweet sour fish ye, bukan kedai deco tu tau!) has been increasing like mad. Sesket nak ikan, sesket nak ikan..hubby dah menggaru pale how la to satisfy the wife because :

a) Kedai tomyam like Vicchuda at my housing area sells gigantic siakap masam manis like the pic above. I asked the price, it’s about RM38. Ish tak kuasa aku nak spend sebanyak tu and eat dat huge fish all by myself..

b) I can’t cook. Dah enter 2nd trimester pon I can’t enter the kitchen. I can’t cook, kenot tahan bau, kenot tahan bau nasik tengah masak, so for me to cook the dish on my own is OUT.

c) Hubby still doesn’t have the courage to cook the dish yet.

d) the only kedai that has sweet sour fish in variety of sizes and jenis ikan..could be tenggiri, bawal, kembung cut in small pieces is only at Seri TTDI @ TTDI Jaya which we could only go during the weekend. Imagine my ordeal having to wait for 5-6 days before dapat ngap seciput ikan? Urghh.

There was an instance that he actually drove all the way from his work place on a working day to that place, just to tapau that dish for me hehehe..parents plak kali ni jarang plak balik Shah Alam, if not bole heret dorang mkn siakap..huwaaa!

But everyday my need for food changes. Like now, I want karipap. Yes karipap. Kat mana la nak dpt karipap at 11 in the morning? hehe. And I want cokodok pisang. Gahhh tension gile! And then I specifically wants karipap sold by anyone out there yg berniaga di tepi jalan bwh payung kaler²..tanak dari kedai mkn ke frozen food ke petronas ke..nak dari bwh payung..howwwwwwww laaaaaaaa. Cokodok pisang plak I want my dad’s cokodok yg bulat² itu.

Sigh. I guess i’m really homesick.

Hubby now is doing all the cooking at home, serious kagum dgn dia. Aku ni during the 2mths of marriage, tetiap kali nak masak mesti ada resepi kat tepi. Dia? main campak je..tak refer to anything. Kagum gila. He always ask me what I want to eat so that he can try to cook, but the thing is..I only want SSF, SSF, SSF..huhu so even though dia masak udang ke sotong ke ayam ke daging ke..it’s still not fulfilling to me. Kesian kan..sometimes makan bape suap je pastu tak lalu dah..sian dia. Luckily he understands..tak kecik ati dgn bini dia.

Ok..it’s lunch time now…time to go out to hunt for food walaupun I have no idea wat to eat😦

p/s : masih lagi berjaya memekakkan telinga bila org sound minum air ais, makan mende yg sweet and salty

10 Comments (+add yours?)

  1. ~Reena~
    Nov 18, 2009 @ 12:47:08

    Nasi lemak kat cafe ofis aku sinful gila siot. Baik yg pilih lauk or yg dh bungkus siap2 tu. Perghhhh! Meletop.

    P/S: Suka shopping kat Petronas gak. Haha.

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Nov 18, 2009 @ 13:04:58

      aku dulu bukan main jaga diet aku..makan nasik lemak sebulan sekali or 2 minggu skali..skang dlm seminggu aihh tatau nak kira dah..coz tatau nak makan ape la pepagi yg bleh buat aku kenyang..boolat dah muka den

      Reply

  2. dizzyfly
    Nov 18, 2009 @ 13:41:32

    Hahhahaha aku suke nasi lemak tanglin..the best! banyak lak tu..ha ha ha…tapi, perut haku pun suda kecik la sejak pakai beautiful ni..walaupun tak pakai pun, i cannot eat that much dah..sbr ekkk…shah alam tu tak ramai org makan luar kot..sebab ramai org masak..maybee…

    Reply

  3. arra
    Nov 18, 2009 @ 17:30:32

    i just had my dinner at Vicchuda last night!🙂

    Reply

  4. farah
    Nov 18, 2009 @ 18:15:07

    aku suke mkn tomyam & bnda2 masam dulu…pastu lg satu aku suke mkn pedas tp time preggie ni aku mkn pedas lg pedassss nye..pastu kena minum ice lemon tea…kire yg ada lemon la,sbb nk buang rasa loya.

    aku abis loya2 time aku dlm plane blk ke kl, week 16 kut…ngada kan..klu aku x blk ari tu,mesti morning sickness aku stop lg lmbt.dpt perabih nasi lemak kt sentul yg aku suke tu,mmg dh cukup besttttttt.

    aku x gemar mkn nasi lemak berlauk2 ni..n.lemak biasa dgn telur rebus adalah fav aku..

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Nov 19, 2009 @ 10:13:36

      eh kita satu geng la tang nasik lemak tu..aku pun suke mkn nasik lemak biasa je..dgn telur rebus, dats it..tak suke tokok tambah mende lain..plg max pon ayam goreng je la

      Reply

  5. redivivus
    Nov 19, 2009 @ 14:03:44

    ko kira okay la ni bole makan lagi.. nak makan benda yang possible utk carik. belum sampai tahap nak makan daging kambing jantan bulu terbalik, daging kangaroo salai, umbut pokok kurma ke.. tu mau penin si hubby mau usahakan. ada sedara aku tu pulak langsung takleh tahan bau laki dia.. for few months mmg laki dia takleh masuk rapat.. tido pun tido luar je.. huhu. kira kes ko ni tak kronik sgt sebenarnya. masih terkawal lagi🙂

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Nov 19, 2009 @ 14:07:32

      sape ckp aku leh tahan bau laki aku? hehehe..aku tak include je dlm posting aku..aku dah lama tak memeluk dan dipeluk tau haha..tak tahan his body heat, his perfume..tp takde la smp tido luar, tp terpaksa tahan je la most of the time.

      Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: