What food defines you?

If you’re talking about food, those close to me will know that I’m quite a fussy eater. I’m not an adventurous eater and I do not have the same taste buds like most Malays who likes to eat different varieties of food. Blame it on the genes, I inherit this from my dad since 90% of his traits all fall to me, unfortunately.

He only eats bihun. Same goes to me.

He doesn’t eat kuey teow (hailam ke ladna ke char kuey teow ke) and mee (mee goreng mamak ke, mee kari ke, mee jawa ke, mee bandung ke). Same goes to me.

But oh..he eats mee rojak. Penangan dok Penang lama sangat kut haha. That I don’t follow, I still don’t eat the mee, rojak bole la but not the mee.

He doesn’t eat laksa. Tang ni he has a geng. Hubby also doesn’t eat laksa. I hardly eat laksa, depending on my mood but usually when I eat..it will never finish, mesti mcm 3/4 je, tak reti nak ratah smp kering kuahnya.

He is a nasi eater. Same goes to me. I have to have my nasi. So, it’s really hard for me to find an alternative if I dun have the mood for rice. Mau makan apaa??

He doesn’t eat spaghetti. I do! heheh..Maggi mee of coz la everyone in Malaysia eats!

My relatives dah immune sangat dgn perangai kami anak beranak, so whenever they do open houses or makan² kat kampung ke kat umah makcik pakcik ke, there will be something for the minority to eat hehe..nak buat camne..mmg tekak xleh terima. So, kamu semua kalo nak buat makan² and nak jemput gue, ingat² la selera  gue camne ye huhu.

But, being a simple eater like me..I have quite a number of signature food which for sure ppl will remember me. “Tengok makanan ni, mesti teringatkan Mieza” cam gitu la taglinenya.

Snek Ku Keropok Bantal!

Haha. This is my favourite, favourite snack dari zaman kekanak riang gembira sampai la nak jadi mak budak ni haa. My mum will always remember me whenever she sees this at any store. She will chuckle to herself if she sees the stock of Snek Ku kat umah Shah Alam ni, mesti dia ckp “ko ni dari kecik sampai skang..tak jemu² dgn mende ni la” hik2 mmg pon.

Pisang!

Yup, yup. Ni for sure ramai yang mengangguk kepala. I lurrrrveeeeeeeeee everything about pisang. Kerepek pisang, kek pisang, cokodok pisang, goreng pisang..ape lagi eh pasal pisang? haa sume la pasal pisang I like hehe. I dunno why but there’s always a rush of adrenaline whenever I see anything to do with banana. Everyday at my office, there will be supplies of fruits coming in. Each day different fruit la of coz. Aku ni dok ternanti-nanti laa bila pisang nak landing kat pantry tu. Bila dah ada..wheee, walaupun ada signage beso² tulis PLEASE TAKE ONE ONLY, aku dulik pe. I always take 3 for myself haha. Sangat rakus.

Yang bes nya, umpan plg senang nak make me berselera and my eyes gleaming wide open is for any of you to make me cokodok/ goreng pisang hehe. Ada skali tu raya tahun ni la, I was raya-ing with hubby and my in-laws..my parents remained at my house in Shah Alam..my mum siap smsed me “ni bpk ada buat cokodok pisang ni..tanak balik ke?” hehe. Kalo gue perasan sms tu, dah lama suruh hubby balik cepat, tp malangnya tak perasan. Bila balik umah kul 11pm dgn muka mamai, leteh, comot sume cukup tp bila nampak makanan tu atas meja terus mcm eeeeeeeee cokodok pisang! tak mandi tak ape terus ngaaappppppp cokodok tu dgn hati penuh riang gembira haha. Mcm budak kecik!

Ni pon lagi satu..dari kecik sampai ke besar tak berubah selera. Dulu masa sekolah rendah slalue buat air Ribena as bekal air, dah bebeso ni pon kalo haus tetengah jalan singgah Petronas, mesti Ribena jugak yg dicapai walaupun ada banyak lagi air available. Dah pregnant ni lagi la, kalo tekak tgh kembang semcm tu, slalue carik Ribena.🙂

Actually ada lagi byk…but these top 3 foods mmg define me the most coz dari kecik sampai besar mmg tak pernah jemu dgn makanan/minuman ni hehe.

How about you?

11 Comments (+add yours?)

  1. dizzyfly
    Nov 04, 2009 @ 12:22:00

    Aku? Anything also can eat one. Hahahaha. Ko ni memang cerewet tang makan. Tau sangat. Makan ciput je tapi kena kerap sebab tangki kecik. Suruh pak ko install tangki NGV ek. Hahaha. Wahhh mak buyung sudah ada mood blogging. Plus, blog benda-benda berlainan plak tu. Nampak gaya, si kecik tu nanti jadi writer la ye. Tetibe teringat plak webpage yang ada lagu “Nothing’s Gonna Change My Love For You” Ha ha ha ha ha ha ha ha.

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Nov 05, 2009 @ 11:40:52

      hehe..bukan ada mood blogging la, just wanna find some other topics instead of hal pregnancy je to write about. lor ape kaitan webpage tuuuu huhu tade kaitan ye..harap maklum

      Reply

  2. ~Reena~
    Nov 04, 2009 @ 13:22:36

    Aku x kisah. Semua boleh bedal. Tak cerewet. Mmg senang sapa bela aku. Haha.

    Top 3 aku? Emmm..

    1. Dessert! Ice cream, ice kacang, cendol, honey dew sago, watermelon sago, strawberi snow & bykkkkk lg. Aku suka try mcm2 dessert esp yg pelik2. Aku klu dinner mkn bnda2 ni pun dh kenyang gila. Haha.
    2. Pizza/spaghetti/lasagna etc (western food)- nsb baik bf aku 1 kepala part ni
    3. Sotong (x kira la masak apa pun tp plg fav sotong goreng tepung)

    Reply

  3. farah
    Nov 04, 2009 @ 16:23:20

    aku x suke laksa..xtau nape..atau adik beradik siput sume xleh blah…

    laksa tu leh telan tp x gemar je…so,aku kire x suke la sbb x heran pun klu aku hidup ni laksa x wujud

    aku kaki kuey tiow, sama dgn bpk aku…mkn tiap2 hari pun xpe tp lagi kering mcm mamak nye style lg aku suke😉

    dan aku org suke mkn nasi gak…tiap2 hari kena ada nasi.

    Reply

  4. hanieFD
    Nov 04, 2009 @ 17:32:34

    hahaha lawak jugk entri ni.
    mee mmg saya pun elak utk menjamah nya..tp kalau bihun, kueteow, yee mee, laksa, spegetti, semua telan😀
    dan snack & pisang itu adalah kegemaran ku juga!!!
    tp bab pisang, memilih sikit, goreng pisang tak brape gemar, yg lain..mmg hantu!😛 heee

    Reply

  5. coffeeaddicts
    Nov 06, 2009 @ 08:05:59

    Eh, u tak suke laksa mieza? huhuu… i suke! tapi takde la jadi my fav food. cume skang ni jela tak boleh telan laksa. nnti masuk 2nd trimester nak try makan, boleh tak. hehee..

    mine shud be more or less mcm Reena. i tak kesah tak makan nasi seminggu pun tak pe asalkan ada roti/lasagna/spaghetti/any western food dish. asalkan yg bukan pelik2 sudah. sbb i pn bkn adventurous pn tang makanan ni. tp syg nye my hubby suke makan nasi & all malay foods. dia tak berapa suka western2 dish ni. boleh la nak pegi makan, tp tak boleh selalu.
    then sweet stuff – chocolate specially. ohh i mmg hantu! ade penah kat skolah dlu i dpt hadiah sume choc. hahaha. sbb suke sgt makan choc.

    tp bile start pregnant ni, i noticed i plak suke makan malay foods. dahla plak tu nak pedas2 – i tak makan pedas dlu.
    wahhh… pjg pulak bebels😛

    Reply

  6. redivivus
    Nov 06, 2009 @ 11:09:25

    aku makan practically everything on Earth.. tapi fave seperti di bawah.. nanti ko define la aku ye hihi..

    lamb chop
    sup ekor
    kerang bakar
    sotong bakar
    ketam masak cili
    asam pedas pari
    nasik kerabu complete ngan budu
    zinger
    dinner plate

    haha.. kuat makan gak aku ni..

    Reply

  7. izyan
    Nov 07, 2009 @ 22:48:30

    heheh kalu tang pisang tu.mmg significant sgt la ngan kamu.aku kalu nmpak pisang je mmg ingat kamu ngan bapak aku sbb feveret bapak aku gak tuh.aku seperti biaselah kan nasik putih ayam goreng.balik2 tu je hehe.

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: