Yang mana satu..idaman kalbu

Laptop baru beli setahun dah buat perangai. Toshiba Satellite ok. Toshiba should be stable! Or maybe not?

Laptop ni ada CMOS problem, pastu xleh nak on gak. CMOS tu something to do with the motherboard kut? Kalo nak try gak bagi laptop tu on, kena berusaha tekan power button tu dlm 10 kali, kalo xleh gak give up je ler..mmg xleh on. Kalo berjaya diONkan, tetiap kali kene set time and date. Bosan gile.

Masa bulan puasa kitorang dah hantar laptop masuk ICU. ICU ler sangat. Gi kedai dealer tu balik kat Plaza Imbi. Serious nyesal je beli laptop kat PC Fair, maybe pasal tu kut yg buat laptop ni cam haram je. Ingatkan handphone je yg ada tipu punya, ntah² laptop pon sama? Lama gile kitorang tunggu, kitorang collect last week kut, tade beza langsung. Tah hape dorang kelentong pon tatau la, masa amik mmg la ok. Tapi for 1-2 days je pastu start balik perangai lama. The husband still wants to send back the laptop to them, tp bagi aku baik beli laptop baru lagi bagus at the proper kedai not some PC Fair dah.

Tp penat la. Setahun ok byr monthly installment utk laptop tu. 0% interest la sangat. Tetiap kali bill ada je 15% retail fees ke hape tah, belum lagi financial fees. Dah abeh byr, sebulan later laptop buat hal.

Skang ada masalah dgn digicam plak.

I love dis camera. Baru beli dalam 2 tahun lepas kut, tak bape ingat. 6 mega pixel. If compared to the current cameras now dgn memasing dok usung DSLR sana sini mmg la camera ni cam nyamuk je kan. But I likee…senang sumbat dlm pocket, dlm handbag. Even though I’m not a camwhore and I dun usually publish the pics I take in the blog tp I like taking pics with this camera. Masa parents gi UK, baru 2nd day kat sana dorang msg camera tu dah rosak. Selama ni tak penah pon camera tu buat perangai tetibe rosak. Lens asyik kuar masuk je bila dorang nak ON kan camera tu.

Aih.

I feel so reluctant nak mengusya barang² ni kat kedai nak beli yg baru. Laptop makin canggih, camera makin canggih, handphone pun makin canggih. Aritu baru ingat nak bounce back to the old me zaman Uni dulu yg tukar handphone every year. Baru ingat nak beli Iphone 3GS tu. Tapi bila pegi Maxis Centre tgk the rate plan, pastu ada waiting period utk stock sampai, aku dah cam malas. Skali tgk laptop buat hal lagi, pastu camera plak. Adoi la.

Duit. Duit. Duit.

Bebudak zaman skang pon gempaq je. My kazen yg Form 4 bebaru ni tukar handphone baru. I overheard the other kazen’s tanya bape harga fon tu. Dia leh jawap “alaa RM600 lebih je”. Aku dah cam mak aih ko baru budak skolah dah ada handphone harga tu?? Lagi pun tak paham la..apa significance bebudak skolah zaman skang pakai handphone ek? Aku sendiri dulu start pakai hp pon bila officially masuk MMU. Tgk my cousins sume tukar handphone cam tukar baju je skang..ada yg dah siap pakai Iphone. Baru student je tu.

Kita yg keje ni yg ada gaji 4 angka plak yg terkial² garu pale nak beli ke idak gadget² ni. Nowadays my parents plak yg pakai handphone laie canggeh dari gue. Kita yg jadi handphone advisor kat dorang, kita yg tak tukar² handphone for like 3 years now? Kengkadang tak sedar yang fon tu bleh terpadam sendiri sedangkan bateri ada byk lagi huhu dah start menunjukkan signs of ageing la kut tepon aku tu.

Manakah yang lebih penting? Laptop/camera/phone?

From my opinion I’d choose camera.

But at the same time kalo laptop tu continuously camtu, sampai bila nak berulang alik ke kedai tu, pastu tanak la byr P1 Wimax RM99 every month tp laptop tade.

Phone plak..sampai bila nak access Facebook or Gmail pakai WAP je. Huhu nak gak merasa Wifi. Nak gak merasa camera kat phone tu berpixel² rather than 3.2 megapixel je.

8 Comments (+add yours?)

  1. ~Reena~
    Oct 06, 2009 @ 18:46:54

    Klu aku kt tempat hang,aku beli laptop dulu kot.Coz aku ni jenis blh hidup without hp & digicam dlm certain jangka masa, but laptop cannot.I have to online selalu.Hehe.Then hp, then camera.Hg tau kan aku akan suggest apa klu laptop.Apple/Mac la apa lg..Beli MacBook la babe..RM3K++ dh blh dapat..Mungkin hang rasa mahal,tp berbaloi.Tahan lama dari laptop biasa..Tp ni klu aku la..Ikut la mana satu keperluan hg yg hg rasa penting utk hg, so yg tu la yg hg beli dulu..

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Oct 07, 2009 @ 09:09:48

      Huhu MacBook eh..tu dah sebulan gaji aku tu huhu..pastu Apple functionnya lain sket kan..ntahla. aku pon dah naik bosan dgn laptop ni, slalue bebeno wat hal.

      Reply

  2. nad
    Oct 07, 2009 @ 08:35:46

    if me pun i’ll buy laptop dulu kalau ikut yg mana penting..i suggest beli acer (i’ve used 2 acer, my previous one lasted 4years ++ ..and this current one i’ve been using for 3yrs,ok je lagi alhamdulillah)..tapi klu ikut harga ..beli digicam lah😀

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Oct 07, 2009 @ 09:12:16

      Acer eh nad..hmm akan dipertimbangkan coz harga dia pon reasonable kan. tp mmg betul pon ckp nad kalo ikut harga digicam plg berbaloi kan hehe

      Reply

  3. Mrs Imran
    Oct 08, 2009 @ 10:10:28

    Kalau i sure la vote for Mac kan. Hehe. Hmm tapikan camera tu I rasa u boleh hold dulu, sbb kan sekarang hp camera pon dh bagus dah. Mcm N95 nokia tu , camera dia best i rasa lagi better quality gambar dari camera point n shoot sony i. So u dpt hp and camera. Hehe. Kalau nk computer + hp + camera all in one. Apa lagi sebat la N97 ker..huhu tapi tk semua org suke nokia kan. I bukan suka, tapi tkder choice lain yg full fill my requirements

    Reply

  4. redivivus
    Oct 09, 2009 @ 15:30:57

    persoalan susah.. tapi aku pilih LAPTOP. sebab Wimax tu. tapi kalau takde Wimax.. i’d go for camera. hehe.

    Reply

  5. hasanah
    Oct 12, 2009 @ 16:37:24

    kalau i, i rasa hp paling penting walaupun i ni kaki internet. haha. for camera, since u suka compact camera, i suggest pentax.. gambar lawa, kdg2 leh nampak mcm ambik pakai slr padehal pakai kamera biasa je. hoho

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: