Tade mood

My apologies if this blog has become more and more sour each day..

Mcm dah tade mende yg menceriakan hati..

Diharap pembaca out there dpt memahami keadaan gue yg sangat la tidak selesa sepanjang 2 minggu ni..

Kalo bole mmg tanak bercerita sangat about this pregnancy thingy..takut org jemu. Kang nanti org ckp aii dah preggy langsung tade mende lain ke nak cite?

Tapi mmg betul pon..

Harapan utk blog pasal pegi open house org pon xleh. I feel such a loser turning down invitations especially dari Cik Izyan kite ni. Dah bape ari terbayang sotonya, bergedilnya..dah terbayang bergossip2an dgn mereka sume tp bila dah muntah, dah berdenyut2 kepala otak, akhirnya niat yg suci murni tu terpaksa la dihentikan.

I feel very useless at home. Sume mende terpaksa serahkan kepada hubby. Jalan tak sampai bape langkah kat umah dah kene duduk balik at the same sofa, the same ruang tamu, d same surrounding. Berdenyut sangat pale + migraine. Sebanyak mana diriku ini dok menahan from menelan Panadol tp sometimes terpaksa gak mengalah, takkan nak aku pengsan tetengah umah kut kan? Last resort tahap amik ketulan ais dari freezer lumur atas pale mcm iklan syampoo, lumur kat muka, kat tengkuk nak kasi sejuk. Ntahla ni exbf yg ajar bila migraine dah teruk sgt haha.

Si suami pon terpaksa ikut rentak isterinya duduk gak kat umah. Rasa serba salah bila ahli keluarganya mengajak kami beraya or bertandang ke umah..tapi pabila dia melihat aku & bertanya..

“Larat ke ni?”

and I can only shake my head..dia akur. Dia duduk gak kat umah.😦

Sian dia bila aku membisu seribu bahasa kat umah. Bukan ape, aku xleh ckp byk. Nanti loya. Aku dah tak larat nak naik turun tangga, bercangkung kat lantai toilet, mengesat airmata, hingus sume cukup huhu. TV/radio perlu berada pada volume yg minimum, rumah kena gelap coz takleh kena cahaya matahari. Laki aku mandi ke tak mandi ke, pakai perfume ke tak ke sume xleh diterima. Sian dia. Sian jugak kat kami berdua xleh kuar umah..TV dahla sangat membosankan asyik cite yg sama dok ulang over and over and over again.

Org kata jgn dilayan sangat apa yg tgh melanda diri. Mmg..dah try. Tapi tak tahan sakit palenya..terhuyung hayang jln mcm org mabuk huhu mmg mabuk pon kan. Last weekend, sang suami adala nak bwk kite round2 naik kete je..tu pon waktu mlm..dah round2 KL, kebetulan tgh jam kat area Bukit Bintang. Bila dia asyik tekan brek pon dah bikin aku loya, dah aku suruh balik umah..huwaa sedey rasa. Baru ingat nak berdating jap😦

Nak makan luar pon xleh. Aritu nak makan Nandos pon xleh..bau segala herbs and spices dah bikin pale aku pusing. Dah aku terkial2 carik mana la toilet ni..sian kena tinggalkan suami di meja makan. Bila dah kembali ke meja makan, turns out I can only eat the chips, ayam dgn nasi xleh masuk. Dah tak pepasal laki aku kene makan 2 ketul ayam huhu.

Surprisingly..I am fine (well..quite fine kalo tak ramai org berckp dgn aku) di office. Bole lagi buat keje walaupun terkedek2, bole jugak drive, bole berjalan lebih dari dua marhalah la huhu.

Ntahla….aku bebetul tade mood ni. Petang karang nak amik parents kat KLIA balik dari London. Harap tak muntah je la kat airport kang huhu..sigh.

P/S : Kagum dgn org suffering from bullemia. Korang ni tak appreciate makanan ke sampai nak paksa makanan tu kuar? Tsk.

14 Comments (+add yours?)

  1. ~Reena~
    Oct 05, 2009 @ 12:55:26

    Sabarlah ye..Simptom2 org pregnant kot (Ntah aku tembak je)..Doa saja ia tidak berpanjangan. Be strong ok?

    Reply

  2. naja
    Oct 05, 2009 @ 14:12:18

    be strong ok..ujian buat ko & suami..hanya orang2 yang terpilih dari Nya saja yang dapat rasa benda2 ni smua ok..

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Oct 05, 2009 @ 17:20:24

      yeah Naja, mmg tanak complain pon sebenarnya tp kengkadang tu kene ada luahan hati sket coz sometimes tak larat kan…tp mmg pokok pangkalnya is SABAR🙂

      Reply

  3. dizzyfly
    Oct 05, 2009 @ 17:09:37

    sabar ok? aku rasa ko ni kena cuaca sejuk sentiasa. takleh panas. office is fully aricond kan?

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Oct 05, 2009 @ 17:21:45

      pandai ko..aku mmg kene sejuk je. kat umah pon aku pakai boxer or shorts je memanjang…walaupun mmg sejuk pon kaki aku dibuatnya tp bagi aku its more comfortable like dat..kat ofis ni dpt aircond segar sket bijik mata aku

      Reply

  4. izyan
    Oct 05, 2009 @ 19:06:02

    takpe cik kak.daku faham.sbb mica dolu pn teruk gak alahnya.nk msk 4 bln tu br ok kot.takpa nnti2 aku wt lg soto tu eh..;p

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Oct 06, 2009 @ 08:50:28

      mica dah bape bulan dah? ke dah beranak? huhu adeh dah lost track pasal dia. hehe takpela nanti tak semestinya time raya leh wat makan2 kan..pas raya pon bole ye tak?

      Reply

  5. farah
    Oct 05, 2009 @ 21:21:25

    sabar babe! masa tgh morning sickness ni mmg kte benci, tp klu x alami sume tu boring gak bile pkir blk..haha

    aku skrg ni br masuk 7 bln sabtu lepas, baru aku rasa penat yg amat..x tahan nk jln lama2…

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Oct 06, 2009 @ 08:53:32

      huhu aku masih longgggg way to go nak sampai tahap ko!
      tp ko takpe, ko kat aussie, sejuk tu sentiasa ada..aku ni harapkan aircond je nak kasi aku ok sket hehe

      Reply

  6. nad
    Oct 05, 2009 @ 23:23:07

    hoh..sama la kite..morning sickness attack..hehe pakai short / boxers aje? sama jugak..panas sket lagi rasa nak muntah..adoyaiii..
    tapi takpe..nnti bile ur bundle of joy arrives sumer bende ni akan jadi cerite untuk kite cerite balik kat dia one day😀

    Reply

  7. newlifenewbeginning
    Oct 06, 2009 @ 09:00:42

    huhu tu la skang ni kene sejukkkkkkk je. kalo drive bwk kete pon, aircond kene direk kena kat muka, sanggup tahan sejuk ni nak kasi selesa..kat ofis pon dah jrg pakai jaket punya la tahap camtu

    Reply

  8. nurul
    Oct 06, 2009 @ 16:31:21

    Miza di harap berbanyak la bersabar.masa nurul pregnant dulu pun camtu gak.x leh nk mkn nasi, x leh kena cahaya matahri, x leh tgk lauk yg berminyak especially kari, x leh bau husband, kalu bau semua bnda ni mesti muntah hijau nye..pendek kata serba serbi x leh la.saya rasa awk bnyk persamaan ngn saya time saya pregnant dulu.cam saya simpton ni berlarutan hinnga 4 bln setengah.dlm keaddan cmni suami perlu memahami la.neway congrats and bnyk bersabr ye….

    Reply

  9. hasanah
    Oct 12, 2009 @ 16:47:36

    ya Allah, nampak sgt la i dah lama tak menjejakkan kaki kat blog u ni. ni ha baru tau u pregnant! congratssss la wahai kak mieza.

    i kesian jugak baca this post, preggy punya psl, byk benda u takleh buat. sabar je la byk2 ek. beruntung u dpt laki yg sgt memahami.😀

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: