The Truth

Untitled

It all started from the so called cryptic status that I updated in FB. Hehe cryptic la sangat kan sampai terus dpt 20 comments from it. Bengong tul, sedangkan masa tu aku masih dlm mode syok sendiri hehehe. Syok sendiri bukannya ape coz my last period was at 31st July tp tunggu punya tunggu tak dtg2 lagi. Pastu biasala kita yg tatau ujung pangkal ni mestila merujuk kepada mereka yg lebih arif. Ada yang kata tunggu seminggu lepas tarikh due period tu buat test, ada yg kata 2 minggu..so kita pun sambil tunggu bendera merah tu sambil tgk gak calendar bila the best time to do the test. Bila hati berkobar-kobar singgah Guardian beli tester tu, balik umah buat, -ve. Ok kita extend lagi to the following week, sama gak. Akhirnya hari ke 18 from the date baru la nak ada sipi2 kuar 2nd line tu, tu pon very diluted punya line, tp tu pon dah buat hamba ni menjadi syok sendiri haha..dat explains the status tu. Sebenarnya gue tatau pon whether its confirmed masa tu. I was just too ecstatic that a 2nd line finally came out. Tapi bila check dgn doctor ptg tu, kami dilanda kekecewaan coz doctor masih anggap mende tu cam negative. Aku masih dlm category “MOST LIKELY PREGNANT” and dia suruh try lagi dlm masa 2 minggu ni..tgk the 2nd line tu getting darker ke tak. SMS dari org masih dtg hingga ke lewat mlm, tangan plak dok menggaru pale yg tak gatal..camnela aku nak reply kat dorang yg eager ni haha coz nak kata Ye pon idak, Tak pon idak kan.Tapi yang penting aku kena ganti sehari je puasa hehe. Patutnye puasa penuh tp tah aritu perut masuk angin dok muntah2 lak. Dah terbatal puasa tu.

Raya pon bermula..kitorang pun beraya la mcm biasa. Bila org tanye ada isi ke tak, kami hanya tersenyum and jawap Insya Allah kalo ada rezeki. But the symptoms were getting stronger and stronger as the days go by especially dlm minggu pertama Raya ni. Xleh nak makan banyak sangat, nanti perut rasa ketat yang amat. Pastu buncitnya pun semcm.Buncit yg keras bukan lembik. Pastu, kalo dah dtg mood ngantuk tu…jgn dihalang! Kalo dapat landing dlm 10min pon jadi la asalkan dpt tido jap. Malas takyah ckp la..sejak bulan posa perangai tu dah menjadi-jadi. Rasa liat betul nak buat pape keje rumah. Bila hubby dah start keje, kita masih bercuti lagi..amboih tido bukan takat 10min dah..sampai 2 jam terlajak huhu. Pastu gelabah bila dgr moto hubby kat gate mcm alamak dah 5.45pm ke..haha. Ya ampun ape nak jadi daaa..sedangkan perangai tido ptg ni dah lamaa ditinggalkan sejak menempuh alam pekerjaan ni. Pastu yang paling ketara dlm 2-3 hari ni is gue sudah jadi Dory mcm dlm cite Finding Nemo tu. Sudah jadi pelupa dong! Huhuhu..aduhh makin menggaru kepala gue dibuatnya. Tapi nasib plak bab jadi GPS utk hubby ok lagi..bab berjalan, navigator ni ON lagi..tapi bab rumahtangga mcm kiok sket hehe. Cincin kahwin ilang tah ke mane pon bole lupe, nasib semalam dah jumpa balik after a week hilang hehe. Pinggan mangkuk yg diletak kat dapur pon bole lupe dah basuh ke belum..memcm la..

Itu yg menguatkan lagi instinctku utk buat the test again. Yes, AGAIN! Jgn ditanya la ni kali ke bape aku beli tester tu hehehe..dah jemu den. Bila buat 2 days ago, haaaaaa baru la 2nd line tu clean and clear. Ni la maksud doctor 2nd line tu kene lagi gelap ek..huhu mana la aku tauu. So next mission is to set an appointment with the gynae. Tp gynae mana..hospital mana? Menjadi persoalan gak tu. Memula nak try SJMC, walaupun jauh sket dari Shah Alam..tp bila tanya my BIL’s wife yg bersalin kat sana aritu, average kene byr tetiap kali monthly checkup dlm 300..kengkadang leh sampai 700 kalo dgn ubat..gue pon cam huhhh bior betik…! So, terpaksala divert ke SMC plak. Kebetulan smalam masa google ada baca dlm forum ape tah ada la dis gynae yg quite famous there yg mendapat review yg bagus from  the preggy ladies out there. So, right away I called SMC yesterday and made an appointment with this doctor today. Mau mencuba nasib jugak dgn doctor yg pemes ni hehe..mana tau bole dpt good service kan?

Alhamdulillah………………….

It is now confirmed that I am 6 weeks pregnant🙂 Tadi dah buat my first baby scan..huhu I can only see a lil blob je inside my uterus. The doctor is very friendly, namanya Dr Siti Esah. Mmg sengaja I choose a female gynae. Lembut je cara dia ckp, mcm seorang lecturer hehe. Makes me teringatkan ibuku yang sedang bersukaria di UK skang. Tsk. Dia ajak my hubby tgk skali masa dia buat scanning tu, mcm beshnya ada hubby-wife session mcm tu. Skang dia suruh makan folic acid je, blm dpt pape medication lagi. Tadi kene bayaran pon RM128. Okla tu dari RM300 kan?

Skang kat umah lagi..patutnya arini keje tp by the time setel check up, breakfast sume dah nak dekat lunch time, terus decide not to come to the office alang2 mood malas ada lagi hehehe. Hubby pon malas haha. Dia pon EL skali. Sejjukkkk perut masa buat scan td heheh…ada gambarnya tp tgk la nanti kat ofis I will try to scan eh…my next appointment is in 2 weeks time. Kata doctor time tu dah bole tgk janin and a heartbeat..doakan yg terbaik ye buat kami berdua.

Kalo ada mommies out there yg membaca blog ni, or mommy-to-be ke..bagi la advice pape yg patut eh for me to follow. Dahla org Melayu kita ni byk pantang larang kan. My in-laws ada jugak bagi pantang larang tp tak dpt keep up la..huhu blur. Tau2 saje I have a gunting in my handbag now..gunting lipat bodo2 yg laki slalue pakai nak potong misai ke bulu hidung tu hehehe. Ikut jeler ckp org tua.

P/S : I jokingly said to hubby just now..if everything goes well, the EDD for the baby will be in May. Our wedding anniversary will be in May as well, pastu bulan June plak is my birthday. Kopak dia dibuatnya berderet2 hadiah kena prepare. Hehehe.

23 Comments (+add yours?)

  1. zila zul
    Sep 28, 2009 @ 16:19:19

    hi mieza,
    congrats on the good news. pantang larang time ngandung nih sgt byk…ramai org yg tak suka nak ikut. tp pada saya kalau benda tu tak sakit n nyusahkan… y not? paling penting! jgn makan ikan pari masa pegnan. kalo dh tak tahan sgt, jamah la secubit. nnti baby mengeces lak air liur dia. sbb ikan pari leh wat kulit baby jadi sensitive. kenapa?saya pn tak tau. tp masa pegnan anak sulung saya sgt suka asam pedas ikan pari. masa tu tak tau yg pegnant xleh makan ikan pari. then anak saya tu mmg sensitif kulit dia, xleh kena susu, bedak, smp doktor pesan, jangan cium pipi dia selalu. kaki pun ada mcm eczema tu, diapers pn xleh lambat tukar.anak 2nd saya langsung tak sentuh ikan pari, alhamdulillah kulit dia bersih. kena b/milk pn xde pape.
    yg lain2 tu biasa la, jgn lilit kain kt leher, nnti bby kena lilit tali pusat. jgn biar kunci tgantung kt lubang kunci nnti bby nk kuar tesekat, jgn dok dpn pintu, buat keje jgn separuh jalan, jgn siksa haiwan, jgn pi memancing,senyum2 selalu, byk lagi la… lastly sblm bsalin, minta maaf pada suami, mak ayah n mertua minta diorg doakan mudah bsalin. insyaAllah.

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Sep 29, 2009 @ 11:05:02

      zila zul – thanks for the lengthy explanation! suke sgt baca hehe, yela kan kita mmg tatau ujung pangkal apa yg patut dibuat pon..bab senyum2 slalue tu bole ke tak bole..mcm konpius sat dgn ayat tu hehe

      Reply

      • zila zul
        Sep 30, 2009 @ 21:37:41

        senyum2 selalu tu sbb nnti baby kuar suka senyum..ehe..betul. sbb baby dipengaruhi oleh mood mak dia. kalo nangis je nnti baby jadi penyedih orgnya..🙂

  2. ~Reena~
    Sep 28, 2009 @ 16:39:48

    CONGRATULATIONS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OMG I’M SO HAPPPYYYYYYYYYYYYYYYYYYY!!!!!!!

    SORRY AKU KALAU KAWAN RAPAT MEMANG VERY THE OVER EXCITED BILA ADA GOOD NEWS CAMNI.

    CONGRATULATIONS AGAINNNN!!!

    TAKE CARE TAU.

    YEAY AKU NAK JADI AUNTY LAGIIIII!!!!!! WEEEEEEEEEEEE!!!!

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Sep 29, 2009 @ 11:07:48

      haha mmg terlebih excited hang ni..siap perasan nak jadi aunty. chill..chill..jauh lagi perjalanan, masih baru and fragile lagi keadaan aku skang..just doakan yg terbaik utk aku ye..

      Reply

  3. Ayu
    Sep 28, 2009 @ 18:53:21

    Mieza, congratsss!!! Akhirnya…………..😀 Jaga diri k. Tak sabar nye nk tggu May…….. ;D

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Sep 29, 2009 @ 11:11:01

      tq ayu🙂 mmg tgh menjaga diri ni..saspen jugak dibuatnya dah namanya tade experience lagi kan..hehe doakan yg terbaik ye🙂

      Reply

  4. ~Reena~
    Sep 28, 2009 @ 19:05:35

    Eh, lupa nak cakap. Sila bersalin 15th May. Bagi birthday anak hang sama dengan aku. Boleh prepare hadiah untuk aku sekali. HAhahhahaa! :p

    Reply

  5. Naja
    Sep 28, 2009 @ 21:53:19

    Mieza! Congratsss!! Ha kan betul telahan aku..ko tu la degil tak nak dengar aku dah kata instinct aku kata ko pregnant!!

    Ko take care jangan bad mood sudah! Hepi wey nanti baby ko lahir2 senyum manjang!

    Shopping barang baby ler pulekss pasni..no more handbag ko hahaa…

    Best nyer weh….doakan aku jugak k!

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Sep 29, 2009 @ 13:32:08

      bukan aku degil la..i just dun wanna get over excited over something yg tak confirm lagi hehe..

      Reply

  6. izyan
    Sep 28, 2009 @ 23:38:33

    congrats cik kak.aku dh brape hr dok click blog kamu nih nunggu update berita ni le..hehe.instinct ku kuat juga rupanya.ngeh ngeh.ari sabtu ni meh le umah.dlm kul 8 mlm cam tu.gue nk wt soto.cik peah le nih ngidam.oh ur feveret kuih pn ada.bwk blk dr kk kelmarin.

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Sep 29, 2009 @ 13:37:33

      hehehe dok click2 ka..sori la laptop lama masuk ICU..baru last weekend amik pastu dok bz dgn hal ni plak kan..haa baru smalam ada masa nak update hehe

      eh mkn2 tu dari kul 8 smp kul bape ek..lama tak jmp korang ni..pastu aaah ur soto! dah lama tak mkn..ada kueh lidah skali ek..wheeee..hehehe..

      Reply

  7. mrsazi
    Sep 29, 2009 @ 07:43:31

    congrate😀

    Reply

  8. coffeeaddicts
    Sep 29, 2009 @ 10:06:11

    Babe,
    congratssss!!!
    pray for me too okayyy!!!🙂

    Reply

  9. cik wan lesung batu
    Sep 29, 2009 @ 11:10:54

    congratz dear!!!! ko jaga diri bebaik k… at the same time gerak2 gak sket2…🙂 aku sgt2 hepi!!!!!

    Reply

  10. Fifi Amk
    Sep 29, 2009 @ 11:47:57

    congratss mieza!!! pray only the best for u =)

    Reply

  11. leeds
    Sep 29, 2009 @ 15:34:57

    congrats babeeeeeeeeeee!😀 happy for u!

    Reply

  12. newlifenewbeginning
    Sep 29, 2009 @ 17:30:35

    huhu tak dpt nak reply personally sorang2, thanks ye sume for the wish..doakan yg terbaik ye..:)

    Reply

  13. amoi
    Sep 29, 2009 @ 23:25:03

    hopefully anak ko lahir pd tarikh sama ngan aku..15th lahir 15th may …orang yg lahir on may mmg sgt cute!! congrats!!

    P/S: patut pun semlm aku antar emel x berjwb..huhuhuu

    Reply

  14. afiah
    Sep 30, 2009 @ 11:42:41

    congrats!,

    Reply

  15. ~Reena~
    Sep 30, 2009 @ 13:44:24

    Aku nak setuju sgt dgn cik amoi blh? Hihi.

    Hi cik amoi, awak pun 15 May ke? Sama la :p

    Reply

  16. hanieFD
    Oct 01, 2009 @ 12:53:34

    oh indahnya! congrats tau. Take care! happy for you🙂

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: