Expresi dirimu..

Bulan ni terserlah betul segala mood swings, segala kenegatifan dalam diri ni. Sepatutnya bulan Ramadhan ni bulan yg mulia, tade setan nak ganggu pale otak aku ni..tp ntah, sungguh down tuan empunya badan ni. Sungguh tidak bersemangat. Jap ok, jap sedey. Jap moody, jap excited. Jap rasa things are going to be ok, jap rasa nak menjerit sekuat hati.

Hormon pon dah jadi tunggang langgang, bila hormon tunggang langgang, kita pon menjadi² la mcm roh yg tak tenteram. Hah ape kaitan roh tetibe ni? Ntahla overdose dgn drama ntahpape mcm Tower 13, Jangan Pandang Belakang dgn Keliwon. Aku yg penakut pon jadi tak takut bila tgk hantunya mcm haram je. Tp camtu la perasaan aku..rasa cam tak tenteram la.

Kejap rasa bersemangat pasal raya. Dah beli baju raya, tudung, kuih raya pon dah start tempah kat org. Seru utk buat kueh raya blm dtg lagi, tunggu oven boombastic dulu. Aku ni moody orgnya, kang kalo skali buat tak jadi, aku ban oven tu buat 10 tahun kang..so sebelum angin tu dtg, baik aku abaikan azam tu. Tp skang rasa tak smgt balik coz…masih mahu mengikut keluargaku ke UK (kalo dorang jadi la..) bercuti. Aku kepingin sangat nak bercuti. Aku dah bosan dgn suasana kat sini. Rasa tak smgt coz ntah ada kelainan tahun ni masa Raya. Slaluenya time Raya la yg aku akan berkepit dgn bapak aku di kampung. Kitorang slalue beraya dlm 10-15 rumah tau divided between Raya pertama and kedua. Pastu I like my dad’s YB style. Dia masih bersemangat utk melaram dgn songkok, baju Melayu, sampin, unlike guys nowadays. I doubt my husband would be like that. Mintak dia beli baju Melayu mcm kita suruh dia bungee jumping je. Seksa. Anyway, back to my dad. Dia akan dtg umah sedare beraya, bersembang² dgn warga tua dgn loghat Jawa (walaupun haram jadah aku tak paham, tp aku suka tgk), pastu warga tua Jawo² kat kampung akan bertanya “ni perawan ko ya Rin..wah dah besar ya kok.. Rasa cam best. Best jadi anak dia. Bleh tak camtu haha. Tp tahun ni, my body has to be split into two : between my family and my in-laws. Jadual raya baru dibincang semalam, masih susah utk menerima hakikat that maybe I can’t beraya to all places wif my family anymore..kena juggle with the in-laws plak since kitorang berdua ni satu kampung. So ntah2 my schedule would be from 10-1pm wif him, 2-5pm with my family. Adeh tak suka.😦

Tapi one thing I like is, I like to be half Jawa. Suka ada darah kacukan Jawa. Ofismate aku ckp org Jawa ni pandai berbisnes. Ntahla..aku baru dpt 5% of that kepandaian kut? Alhamdulillah our kerepek business is still ongoing, permintaan utk Raya masih ada. Dah mcm warehouse dah living room kitorang penuh dgn kerepek utk deliver kat org. Tak caye cuba tanye Cik Peah kite hehe..dia merupakan downline kepek ku yg sungguh bertauliah, meneruskan generasi (ceh, generasi tu!) menjual kepek di ofis lama ku..dan tahun ni menjadi tukang order tertinggi utk kerepek. Bagus skali! haha org nak kawin kena la usaha lebih ye dok Cik Peah? haha. Aku ada amik gambo aritu nak tunjuk betapa semaknya ruang tamu umahku ini, tp cable lupo nak bwk plak ke ofis ni.

Back to kepandaian berbisnes, bila aku renung-renungkan sedare mare blah my dad..teori ofismateku tu betul kut. Sedare yg menjual kepek takyah ckp la, termasuk aku mungkin dlm 4 kut. Ada yg menjual frozen food, mee kuning, tempe di kampung. Yg warga muda plak, ada yg menjual tudung Ekin, ada yg menjual One Drop perfume, ada yg menjual Smart Perfume..huhu. Aku? kepek dan Usana! haha. Takpela rezeki tu di tangan Tuhan. I dun mind doing something yg untungnya 50 sen ke RM1 ke coz my concept is sket² lama² jadi bukit. Mmg ada other side income biz that u can get thousands per transaction mcm join Hai-O mcm besfren ku sorang ni, 4 digit je dok masuk account dia. Tapi for me, takpela…I am comfortable the way I am now..janji ada USAHA! Bukan Usana ye (haa nak try Usana pon bole..hehe) tp USAHA.

Before I end dis random bebelan, berckp pasal rezeki Tuhan..teringin jugak nak tgk pregnancy tester tu ada 2 line instead of 1 line. Huhu, penat tau membeli..dahla tester kit paling murah is like RM10 pastu gunanya tak sampai 10min. Asyik² 1 line je..sigh. Yang ni pon kena usaha jugak kan..kena buat mega project mcm program Megastructures kat Discovery Channel kut? hehe.

p/s : sekarang yg menaikkan semangat aku ialah kedai makan aku di FB. Dah level 9! haha..masih jauh lagi nak setanding dgn besfrenku Cik Dizzyfly yg dah level 26..tapi yang penting itu ialah apa murid-murid? Iyaa…USAHA! haha.

14 Comments (+add yours?)

  1. ~Reena~
    Sep 11, 2009 @ 13:55:33

    Eh, eh. Betul lah. Lelaki muda sekarang tak ramai yang mahu berbaju Melayu lengkap. Laki hang sama dengan bf aku. Tak mau pakai baju Melayu. Nak pakai baju yang macam Yasin ke sapa pakai ntah. Baju yang stail British India tu. Nyampah aku. Aku sukaaa sangat tengok lelaki berbaju Melayu lengkap siap samping dan songkok. Kalau muka tak hensem dan dan nampak hensem. Lelaki berbaju Melayu lengkap adalah lebih hensem daripada Brad Pitt!

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Sep 14, 2009 @ 08:13:14

      Reena: actually baju cam Yassin ala2 EIC punya stail pon aku kenan gak, tp tu kalo pakai raya ke 2 ke 3 ok la..laki aku ni, raya pertama dia willing to wear baju melayu but not baju yg baru..dia suke recycle baju yg seadanya over and over again huhu

      Reply

  2. Ms.Silent
    Sep 11, 2009 @ 14:17:10

    hmm..me pon melalui perkara yg sama. rasa cm xsemangat utk beraya. as like me, dah tentu2 kene raya side in-laws which is xtau brape hari. Adoi. Sesungguhnya klw bole nk skip raya. Tak payah balik kg sapa2! he he he.

    anyway, yg u everytime beli tester tu kenapa. period cycle u berubah2 ke…or setahun berapa kali je..?he he he. yg i ni….dok period memanjang..bukan keje beli pregnancy test, tp dok membeli fertility test! ha ha ha

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Sep 14, 2009 @ 08:13:56

      Ms Silent: sejak kawin ni period cycle jadi tunggang langgang sket..tu yg terpaksa beli tester bape kali tu..huhu..

      Reply

  3. hanieFD
    Sep 11, 2009 @ 14:42:50

    yer setuju! husband kita pun, kalau bole nak beraya tahun ni, sempoi jer. puas la bini die ni duk pujuk, kene bersampin, bersongkok, haih, time bujang2 dulu bolelakan.ape salahnya tukar penampilan org2 dah kawen sikit huu.

    haha lawak la perenggan2 akhir, betul tu, prenancy test tu bukannya murah, lepas guna, tak bole gune balik plak tu, patutnya ade yg bole guna byk2 kali selagi tak double line kan? hee. Jimat sket😛

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Sep 14, 2009 @ 08:18:05

      HanieFD: tu la hanie, somebody should invent a better kit for us women la hehehe..bosan la membazir duit camtu saje

      Reply

  4. cik peah
    Sep 11, 2009 @ 15:47:37

    tetiba je bangga seminit sebab order terbanyak..tapi leh jadik byk lagik kalo ade kepek pisang…anyway,yg pasal baju melayu lengkap tu,macik suko gak..heheh..
    tapi aku lagi suka lelaki pakai baju melayu n songkok johor tinggi tu..terasa nak soh bf aku pakai camtu la raya nih..hehe..wpun muka tak ensem sgt,tatap menjadi pojaan atiku..muahahaha

    Reply

  5. FifiAmkhaiz
    Sep 12, 2009 @ 00:14:52

    betul la mieza… rasa lain bila kena pikir pasal 2 family kan? skrg beraya bukan dgn parents lg, tp kena dgn husband. things would be bit diff., so best of luck to us! =)

    Reply

  6. Mrs Imran
    Sep 12, 2009 @ 07:16:24

    sebaik i tahun ni terlepassss…dpt raya kt kampung. oh bliss!! kalau raya kt kl…sangap laa dennnn.

    Reply

  7. farah
    Sep 12, 2009 @ 08:29:37

    time aku cek pregnant ke x, mmg gune byk wei…

    padahal, bile kuar line ke-2 tu,line tu mcm hidup segan mati x mau je kuar…bile aku cek kt doktor, aku mmg dh pregnant dr mid/end feb…aku cek bulan 3, kit tu ckp aku x preggie pun.penipu nye kit tu!

    mmg la aku asik cek je sbb aku dh 2x x dtg period time tu…period xde, pregnant pun xde, risau gak aku…tu la cek byk kali..

    last2 kuar gak… happy wooooo!

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Sep 14, 2009 @ 08:20:52

      Farah: hmm does that mean aku kene pegi doktor since the kit from ur experience tu tak menolong hehehe..

      Reply

  8. naja
    Sep 12, 2009 @ 10:22:09

    betul la geng..rasa lemau sungguh raya kali ni..tak macam lepas2..orang kata patut dis year kite seronok sakan..tapi aku tak rasa seronok pun..takde semangat seronok pun yang datang! but y!!

    Tentang tester tu..aku dh malas nak beli sebab period aku dah back to normal..tapi bila dtang period rasa hampa sangat ‘alaaa nape period ni…’ tapi in the other hand bersyukur la sebab period ada kan..dari orang yang takde period pastu tak leh ngadung lagi sedih..

    sabar la mieza..aku tgk ko ni lately bad mood je..pegi kayuh basikal hubby ko amek udara segar k..:p (jokes je)

    Reply

  9. newlifenewbeginning
    Sep 14, 2009 @ 08:22:40

    Naja: yer mmg aku lately ni very d lemau in many things..pasal tu aku dok cranky je lately ni..tgh dok sabo la ni..huhu sabo menghadapi dugaan

    Reply

  10. Ayu
    Sep 15, 2009 @ 05:19:27

    Mieza, aku nasihatkan ko g la jumpa doktor. Sebab aku ada je kawan yg test kit tu xkuar double line walhal dah ada dah pun. Apa2 pun, aku doakan yg terbaik utk ko ek.. Be happy!! ;D

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: