Tudung Ariani vs Tudung Bawal

Ni nak cite sket my own experience yesterday when I went for tudung hunting. As  I mentioned in my previous post, niat utk pegi ke Ariani Kota Damansara tu mmg dah ada kan coz I want to find a tudung that can match one of my baju kurung coz the baju is plain, kain je yg ada pattern so of coz la kene carik tudung berpattern nak kasi meriah sket. So, the only tudung that came across my mind was the Ariani Twiz.

Bila sampai sana, kedai tu was packed with ladies. First time masuk kedai tudung whereby guys are not allowed to go in, tu tak kisah la. So, berbekalkan beg yg penuh dgn 3 helai baju kurung ku ini..I said to one of the sales assistant that I want to find a matching tudung for the plain baju kurung and I was thinking of browsing thru d Twiz section.

But then the conversation went like this :

SA : Oh baju ni xleh pakai Twiz dik, kang nampak lagi serabut org rimas tgk.

Me : Yer saye tau, tp saye nak tgk kalo ada yg sesuai..kan baju dia plain.

SA : Xleh dik..amik yg plain je..yg camni, tak pon yg cam pelangi stail. (which I tell u tade yg cantek pon)

Me : Kak..saye tak kenan yg plain punya.

SA : Tp ni kira two tone gak dik..

Me : Yer, saye tau..tapi saya tak kenan tudung serkup yg plain.

Bayang tudung Twiz pon tak dpt tgk since akak tu dgn bersungguh²nya tak bagi aku browse, siap ckp sensiang tade tudung yg padan dgn baju tu. OK fine. I pointed to her one of Ekin’s picture. It’s a picture of her wearing anak tudung dgn selendang. So I asked her, camne nak pakai tudung stail camni (while pointing at Ekin’s picture of coz).

Korang tau apa dia  buat? Dahla suruh aku dok atas bangku depan cermin panjang, suruh aku bukak tudung and then dia p main lilit punya lilit kepala aku dgn comotnya..and I wondered to myself, dis is so not like what I wanna learn. And I walked back to the picture and asked her..

Me : stail camni (while pointing again to the pic) mmg kena pakai cam apa yg akak tunjuk ke? apsal pelik semcm je?

SA : ooh ada 4-5 cara dik..ni baru salah satu

Me : tadi saya tanya cara nak  buat mcm gambar tuuu..saya nak tau cara tu je.

Aku tak suka la org yg sikap lepas tangan camni. It so reminds me of Kak G, my wedding planner’s assistant. Masa trial makeup and dressing, main lilit tudung comot2 atas pale aku..bila d big day  haa..gelabah tak ingat cara nak ikat tudung terus hancus my look during my akad nikah day. Same goes to this akak..ok tak kisah la aku leh belek depan cermin lelame kat umah kang tp I wanna learn, so ajar la bebetul. Pin bebetul, lilit bebetul, bagi tips bebetul. Aku dahla tak suke spend time depan cermin lelame utk tudung. My limit is 15min..kalo dah payah sangat baik takyah try fashion baru. SA kat Melaka tu lagi elok layanan dia, walaupun tudung Twiz tu sangat senang utk dipakai tp bersungguh² dia nak ajar, dia siap pesan try pakai bebetul kat kedai, kang kat umah sengsorang tade org nak guide.

Bila tgk output, mmg sah muka aku tak sesuai pakai selendang. Naik rimas aku dgn 2-3 tone atas pale aku, dgn ada parts of the selendang terjurai kat blah kanan tinge, kena selit bawah dagu la ape la, pastu ada yg kena selit bwh baju la..aih rimas ok! And then yg plg tak tahan, dia pegi tempek tudung Siti on my head. Tudung CT out of allllll tudung..urghh! Terus aku ckp TAKPELA KAK..TERIMA KASIH YE. Membazir duit tol je pegi sana.

So, otw back to Shah Alam I said to the husband, nampak gaya kena singgah Kompleks PKNS port biasa aku slalue carik tudung la jawapnya. Bila sampai sana, it was jam packed with ppl, biasala Selangor cuti kan semalam. Tak sampai sejam misi aku utk mencarik tudung, not only for the plain ones but also for my other 2 pairs of baju kurung selesai. Beli tudung bawal jugak senang. Senang nak match, senang nak pakai and yang penting MURAH.

Tak kisah la kalo aku ni dicop ketinggalan zaman ke, dok terikat dgn style tudung sama ke walaupun majority org kat PKNS dok sebok2 try tudung CT utk dipakai on top of tudung bawal..I dun care. Yang penting aku selesa. Tak kuasa aku nak membazir masa belek tudung depan cermin lelame coz bukan selama-lamanya kita beraya. Kita tetap nak pegi keje nanti, takkan la nak sejam depan cermin kut?

Before I end this bebelan, aku tau dah kurang pon pahala posa aku pon ni..masyarakat kita bukan main mengutuk cara si CT tu pakai tudung, aurat terdedah nampak leher nampak rambut tp bila pemborong or penjual tudung ni start selling it, bukan main laju gak akak² kita ni beli.  Agaknya nak ada manik² lip lap lip lap kut keliling muka tu. I dun mind ppl to follow the tudung Ekin’s trend, tp tudung CT..come on la..

12 Comments (+add yours?)

  1. farah
    Sep 08, 2009 @ 19:09:49

    ariani atau jackel,dh kate adik beradik..suke force org beli walaupun kte x suke…

    thats what happened masa aku nk g cari french lace utk kawin..last2 x amik pun,puas ckp xnk,diaorg x paham2…geram tul.

    Reply

  2. izyan
    Sep 08, 2009 @ 23:10:44

    aku tak penah pi lg ariani tuh tp mica ada cita la ofismate dia pi yg kt jln masjid india tuh.salesgirl tuh siap kutuk lak tudung munawarah yg akak tu pakai.ckp kain tak bagus la.kuang ajaq ok.aku dgr pn rs cam nk lempang.ish ish

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Sep 09, 2009 @ 08:16:09

      izyan: tu lagi melampau..ala munawarah dgn ariani lebih kurang satu family je tu, cuma bezanya mungkin ariani lebih vibrant coloursnya..ala kain bagus ke tak bagus ke bila dah kene cucuk dgn pin and jarum peniti sume tu koyak gak pe tudung tu huhu

      Reply

  3. dizzyfly
    Sep 09, 2009 @ 08:55:39

    First timer pegi Ariani, terus dapat bad service. Kesian okkk. Setakat ni, aku ok je pegi Ariani tu. Maybe aku suke letak muka “buzz off, I know better what I want. kalau ko tak hot, jgn pepandai nak komen aku”

    Dan aku rasa, trend SA yang typical, if u want a great service, maka perlu la bergaya hebat utk ke tempat itu. Biar nampak mcm ko berduit. My 1st time was ok, siap manager (aku rasa la) puji aku pandai pakai tudung padahal aku pakai tudung RM10 je time tu.

    Abt tudung CT, tahla, aku belum ada perasaan nak mencuba. I feel weird la setakat tudung terhuyung-hayang macam sarung camtu je. Kalau aku ni artis, nak pakai gedik2 macam tu, takpe gak. Not practical for daily wear.

    Pasal tudung Twiz, aku sendiri tak pernah tgk tudung tu mcm mana (ye, aku malas belek majalah). Setakat ni aku pegi Ariani hanya utk beli inner dan selendang dia je. Pakai mcm kawan aku pakai (dia pakai shantek je n I asked her to teach me). Lagipun, Edward tak bagi aku pakai tudung serkup camtu je. Syarat yang Edward bagi kalau nak pakai tudung Ariani, “beli inner je tapi pakai dgn selendang. jangan nak pakai sarung camtu je. pelik dan tak shantek”

    Oh panjang plak komen aku, macam entry. Hahaha.

    Toodles!

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Sep 09, 2009 @ 09:09:20

      dizzyfly: oh tudung Twiz tu aku baru tau masa kat Melaka je pon hehe taknah tau pon ada kat majalah ke hape..haha. Tapi kalo nak great service tu, akak2 lain yg masuk dlm Ariani aritu pon berpakaian sempoi cam aku gak, ada yg aku tgk pakai tshirt dgn jeans je jenis dtg straight from home nak singgah kedai tu saje. Kalo tu la mindset SA tu ada, bleh blah. aku berpakaian comot pon, dlm wallet aku ada RM400 masa tu.

      aku dah ckp dah kat dia aku tanak serkup, kalo serkup punya stail pon aku nak Twiz sahaja, selendang tu aku nak try tgk camne dulu nak blajar stail pakai..pon dia buat cam taik, tu aku terus blah je dari kedai tu..nyampah aku.

      Reply

  4. dizzyfly
    Sep 09, 2009 @ 08:59:53

    oh lupe. next time if u go shopping, make sure u stay firm on yr choice. aku dah selalu kena zaman univ dulu, so skrg dah bole handle la irritating SAs ni. its either, ko membodek2 dia or ko pangkah terus. altho bodek tu kekadang mendatangkan hasil la eg: dpt special discount or extra items (in which berguna la kekadang tu bila diaplikasikan)

    plus, know yr enemy (in this term, SA). kalo ko nampak dia mcm tak terer abt it ke apa, ko buat la muke berlagak. confirm dia malas nak kacau. jgn buat muka macam “ohh u know better, sila la nasihat” ohh jgn-jgn. eh panjang sgt la. cite kt gtalk je. toodles!

    Reply

  5. ~Reena~
    Sep 09, 2009 @ 12:27:09

    Cam hapee je SA tu. Sgt wtf. So last2 hg pakai tudung bawal ka? Yang penting selesa beb. Kalau selesa, otomatik jadi confident. Bila confident otomatik kita pakai apa pun nampak cantik. Kalau try style baru tapi x selesa, otomatik nampak ‘x cantik’.

    Reply

  6. coffeeaddicts
    Sep 10, 2009 @ 05:55:15

    eh, i pantang ok pantang kalau SA mcm nih. mcm la kite ni ada 0 knowledge pasal fashion. hello, i know what i want and how it’s going to look like.
    i memang dok pakai bawal jela nih. huhu. kadang2 je pakai tie rack – sbb tak byk pun baju kosong nak matchy ngan tie rack. heheheh. ada cam rasa nak beli tudung aryani/ekin yg corak2 ni plak – since i always complaint pakai tie rack tak menjadi. hehee…
    eh, btw kalau u happen to be kat pasar tani mega, std malawati tu byk giler gerai2 jual tudung ala aryani ni… quality wise ok takde la nmpk mcm cheap je, hagenye murah gak. hehe. kene pandai2 cari gerai la. sbb memang byk sgt.

    Reply

  7. newlifenewbeginning
    Sep 10, 2009 @ 08:13:51

    coffeeaddicts: tu la u dgn i same case la ni, i pon mcm tak fully utilize sgt my tie rack coz of the same reason as u and also coz of d saiz mcm tak bape sesuai utk sume attire. I wonder how Reena does it haha TR looks perfect on her but on me nampak comot je hik2..

    pasal tudung ekin corak2 ni mmg dah berlambak esp area shah alam ni..takyah gi area pasar tani, ada kedai tudung opposite vichuda kat seksyen 7 ni pon jual gak..my auntie pun jual nak kate pe hehehe..my hubby tak kenan i pakai tudung camni sebenarnya, i have 3 je, tu pon jarang pakai, pakai bila nak ke pasar mlm je or sekitar seksyen 7 haha..he said takat tu je i can go..nak gi anywhere else, pakai je tudung cam biasa haha..so when I got pissed off wif Ariani ni, he is more than delighted coz i’m back to square one ahaks.

    Reply

  8. roza
    Jul 26, 2010 @ 22:47:30

    salam
    bukan apa dia org cr komisen buat sales dia org kena layan nak promot kdg2 ada customer x pandai dresing dia x ckp direct tp dia ajr pakai ,bg idea so dia x pilih kasih nk tunjuk ajar apa yg terbaru sbb ramai yg x tau tapi lagak mcm pandai fesyen ,dah baguslah ada org nk layan drp xda org layan lg st dlm dunia ni xda yg perfect .kalo kiter kt tempt sales girl mcna ?kiter jgn nk cr salah org jer cr muhasabah diri…… mcna kiter leh layan x kerenah org????kiter pun x sempurna dah bagus ada kdai org islam duit kiter dia org zakatkan sama2 kiter dapat pahala .mcnalah org islam nk maju….. ptut kiter skong dan warwar kan kalo kiter x suka dilayan ckp terus terang,dia org akan faham

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: