Home

Rasa teruja betul nak balik ke Penang kali ni..sejak buat kad nikah aritu, tak balik2 lagi pon ke sana.

Bila dah kahwin ni baru la you appreciate on what is left at your hometown, your parents, your siblings, your own house and paling penting I appreciate that my hometown is in PENANG not KL nor Selangor. Kengkadang rasa bosan asyik mengadap zone ni je when everyone is around you, tade place to escape. Rasa suffocated coz selagi ada kat sini, selagi tu there are so many obligations to comply to. Kalo balik umah mertua, masih kena control ayu..balik umah sendiri, bleh carefree. Pastu bila balik umah sendiri bleh rehatkan minda kejap dari memikir menu masakan, dari memikir house chores yang masih belum berbuat, dari memikir pasal tangki minyak kete bile mau isi, bile mau reload Touch & Go and paling penting bleh mengurangkan bil elektrik haha.

Cuma rasa terkilan that I can’t stay until Monday for this long weekend break. Cuti aku terlampau banyak. Walaupun aku amik cuti esok, kitorang sebenarnya bertolak lepas si dia abeh keje. So, I’ll just be lepaking at home whilst waiting for 5pm. Dah tatau lagi nak spend cuti tu camne. Kalo ikutkan aku yg dulu yg masih belum berkahwin, sudah ku gunakan cuti yang ada have a break with my family, mesti dpt pegi UK bulan Syawal ni. Yer, saya masih kenot let go about this thing. Now, sungguh berbeda keadaan. Aku kena patuh dgn kehendak suami. Kalo dia mahu pulang hari Ahad, kita sbg isteri kena akur. Buat la muka cebik camane pon, x jalan punya. Nak buat camane.

Selera pada bulan puasa ni pon mendatar je. Perut ni hanya mampu tampung apa yg dimakan semasa berbuka sahaja. Naik loya tekak dibuatnya bila tgk d husband meratah from one food to the other selagi belum bedtime. Teringin mmg teringin nak makan tu, nak makan ni bila ronda2 di Bazaar Ramadhan, tp bila beli akhirnya wasted coz somehow bila dah bukak puasa, tekak jadi kembang semcm, dah x bole tengok juadah yg dibeli earlier. Serious loya tekak. Akhirnya si dia jugak yg abehkan makanan tu sume. In the end, aku bersahur dgn Nutrimeal atau pun cereal saje. Mana la perut tak flat cam ironing board dah skang huhu. Ni belum timbang lagi ni hehe..semalam dah ada department mate ckp “eh you’ve lost weight” 🙂

Marilah kita layan lagu Home by Michael Buble.

5 Comments (+add yours?)

  1. ~Reena~
    Aug 27, 2009 @ 14:41:32

    Aku pun balik Penang esok! Yezzaaa! (Klu tau tumpang hang pun tak pa.Haha.Menyibuk je :p).

    Betullah.Pi la mana pun, tak kan sama dengan kampung halaman tercinta. Dulu, aku pernah duduk Selangor almost 10 years tapi aku tak pernah rasa aku ni orang Selangor/KL. Tapi bila orang tanya awat slang cakap tak macam orang Penang, dan dan tu la baru aku ngaku pernah dok Selangor. Haha.

    Reply

  2. cik peah
    Aug 27, 2009 @ 16:47:25

    amboih entry kali nih sunggoh sayu ye?muahhaha..kakak aku pon cam ko gak,bila dah kawin bulan posa nih siap teringat masakan bonda la apala..hishh..agaknya kalo dah kawin besok aku pon over sensitip gak kot ek?

    Reply

  3. izyan
    Aug 27, 2009 @ 21:32:59

    hehe tringat dulu aku yg lebih2 suka penang kan .kamu time tu suka kl lg ..kehkeh.huwaa aku pn windu kampung gak.sob sob

    Reply

  4. dizzyfly
    Aug 28, 2009 @ 15:29:30

    home is where the heart belongs my dear🙂 aku pun suke balik kampung halaman. weekend ni pun balik lagi. ohh best!

    ps: aku dah update blog kami🙂
    pps : ko buat aku teruja okk bila ko ckp perut flat mcm iron. dem!

    Reply

  5. newlifenewbeginning
    Aug 28, 2009 @ 23:45:10

    Reena: by the time i’m typing this aku rasa hang baru naik bas kut bertolak lik Penang..aku baru je smp umah dlm setengah jam yg lepas..byk gak la kete kat highway td.

    cik peah: haaa nanti ko dah kawin ko tau la..lelebih lagi kalo ko asyik buat hal keluarga blah laki ko, mesti ko akan terkenangkan family ko once in a while huhu.

    izyan: haha masih lagi suka kat kl..tp kengkadang bila dah overload dgn additional tanggungjawap kat cni dah naik bosan..nak escape ke duniaku di penang..

    dizzyfly: yes..exactly. home is where the heart is..hehe perut aku flat cam ironing board coz aku tak mkn byk beb..and laie pon bila aku mkn byk, perut aku senak and aku membuang..tu yg aku notice posa thn ni..perut aku sgt sensitip.

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: