It’s time to make a difference!

Akhirnya bole jugak aku online kat umah..naik bosan kat ofis kena tutup window kecik2, muka kena menten serious sedangkan dalam hati dok mencarik ilham for my next blog post and tgh memikir nasib kedai ku di Restaurant City haha. Anyway arini aku tak gi keje..demam. Dah 2x minggu ni aku tak gi keje, on Monday aku dpt MC coz perut kena angin. Ntahla silap mana tah, asam pedas kat Melaka tu kut? Huhu sedangkan aku ni jenis jaga pemakanan aku, multivitamin mkn tetiap ari so bila pedih perut ni, dah cuak gak satu badan tanak la gastric berulang balik. Last year masa puasa kena gastric 2 hari, seksa aku nak mengganti 9 hari puasa tahun ni. Tsk, moga2 tahun ni aku sihat walafiat la. Ptg smalam mmg dah agak dah akan kena demam pon, badan dah seram sejuk, dok batuk2. Arini aku malas nak gi clinic, bekalan ubat sememangnya ada kat umah, so aku msg je la bos aku ckp xleh dtg keje. Nasib demam sebelum puasa kan..huhu

Because of that since I’m now a member of Usana, I’m reformatting my diet dgn cara yang betul. The right way of using Usana’s nutritional product is via 3 ways : Essentials, Optimizers & Macro Optimizers. The Nutrimeal & Fibergy in my last post tu is under category Macro Optimizers. So, as you can see, tu baru suku perjalanan utk kesihatan yg optimum. Walaupun meal replacement tu mengandungi segala zat, vitamin, mineral, serat yang diperlukan oleh badan kita, but it’s still not enuff🙂 serupa mcm kita amik sepinggan nasi tp tade sayur-sayuran. Dats y lor we need to add in the Essentials & Optimizers.

Hehe too much of canggih words? Camni…we go slow2 eh.

Kita semua digalakkan untuk mengambil  Nutrimeal, Essentials yg terbahagi kpd dua iaitu AO Pro dan Chelated Mineral, and Fibergy. Usana also has other types of  supplement that can cater to further specific needs yang dinamakan Optimizers – (Proflavanol BiOmegaPoly C Active Calcium Plus VisionexProcosa IICoQuinone) .You can click on the link to know more about each product.

So, back to me. Because I’m getting SO FEDUP with my weak immune system, apa langkah yg perlu diambil kengkawan?

1) Amik Essentials🙂 That’s the first step coz Essentials ni is the core product for Usana. It acts as a foundation diibaratkan mcm kita pakai makeup, foundation kena pakai dulu kan? Haa camtu la teorinya

2) Amik Optimizers. This is based on your specific needs. For me, sebagai wanita BiOmega tu sangat penting & Proflavanol. Aku ni dahla slalue kena migraine & sakit sendi kat lutut tu. My husband plak ada history resdung/sinus. So, Proflavanol tu sgt sesuai utk kami berdua. Kalo dimurahkan rezeki oleh Yang Maha Esa and aku disahkan pregnant, I can still continue on consuming Essentials & BiOmega. You can check the link here : http://www.supplements-natural.com/Pregnancy.php

3) Lastly what do we do? Yes..we take the Macro Optimizers. The Nutrimeal & Fibergy which you all dah tau the benefits of it kan? Sempena bulan puasa ni, the Nutrimeal/Fibergy can be taken during sahur bagi mereka yg jenis tak suka makan heavy semasa sahur.

Kan dah lengkap processnya..:) Sejak bape hari minum Nutrimeal ni, perubahan plg drastic is my tummy..sudah kempis sedikit sampai hubby pon tegur “perut u dah kecik la” hehe kecik eh..nampak sgt ler slama ni membulat beso kan walaupun before this I consumed HL pastu since I take Nutrimeal in the morning for breakfast, nafsu lapo tu dah berkurangan utk makan lunch. Usually, if you ask my lunch mates, baru kul 9.30am aku dah ngadu lapo dah. Tak pon kul 10-11am aku dah email dorang “Lapooooooo nak makan manaa??” haha. But this time round, dah kul 12.15pm dorang plak carik aku tanya “TANAK KUAR MKN KE WEH?” hik2. I like!

I wanna go order my items..anda bila lagi? Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak~!

10 Comments (+add yours?)

  1. nad
    Aug 21, 2009 @ 17:56:56

    oit..teruja baca bab perut kecik tuh wakaka..brape weh kena fork out sebulan utk bende nih?? klu murah dr hl aku nak beli usana lah gak..

    Reply

  2. ~Reena~
    Aug 21, 2009 @ 18:06:21

    Selamat berpuasa wei. Hopefully tahun hg x byk kena ganti posa🙂

    Reply

  3. newlifenewbeginning
    Aug 21, 2009 @ 18:30:47

    nad: much, much cheaper weh..! nanti i email u eh..

    Reena: tu la dia..aku pon harap mende yg sama la..

    Reply

  4. yumi
    Aug 22, 2009 @ 11:18:46

    miza..buat yumi tertarik jer..cm nak join jer..huhuhu….

    Reply

  5. Mrs Imran
    Aug 22, 2009 @ 16:47:41

    i dah beli fibergy yg peach mango and campo masuk nutrimeal. sedap giler! letak sanquick la kan my favourite or juice. mmg rasa filling and steady ok tk flat.

    yg essential and proflavanol, me and husband pon amik jugak. husband for his sinus/resdung then i plak ngada2 amik sbb nk lawa. Hahaha. Tapi mmg bagus la kan sbb dia kuatkan immune system, lagi2 dgn H1N1 ni, apa yg boleh buat kiter jadi badang…amik jer semua. Hehe.

    Tapi one thing for sure I amik supplement and skin care tu kan, kulit glow, selera makan steady tak bernafsu sangat, then rambut tk gugur wpun I baru lepas bersalin! Sbb ramai org cakap rambut diaorg gugur kan lepas bersalin, I pelik I tk nampak pon rambut I gugur masa sikat or masa mandi shampoo rambut. Mmg bagus makan supplement terbaik dunia ini.

    Cheers to True Health and True Wealth! Usana

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Aug 24, 2009 @ 08:30:17

      Mrs Imran: itu diaa..testimonial dari pengguna usana sendiri! hehehe..my hair gugur a lotttttttt..tak larat nak tgk rambut tu kat lantai bilik..seems usana’s supplement is the best alternative!

      Reply

  6. Twiggy
    Aug 23, 2009 @ 10:42:56

    Quote “naik bosan kat ofis kena tutup window kecik2, muka kena menten serious sedangkan dalam hati dok mencarik ilham for my next blog post and tgh memikir nasib kedai ku di Restaurant City haha”

    HAHAHAHHAHHAA!! OMG THAT IS SOOOO ME!!! HAHAHAHAHAHAHHAAH!!!!

    Reply

  7. redivivus
    Aug 24, 2009 @ 08:51:22

    excuse my ignorance.. tapi aku rasa frenzy utk healthy food ni baru start dalam a year ago kan? aku dapat tgk kenkawan opis sibuk meneguk herbalife, memelia (ke amende?).. anyway bagus.. keep up the good work!

    aku tak makan benda camni.. mungkin sbb badan masih kuat lagi immune system kot? atau malas nak carik.. heheh..

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: