Nak tengok?

P1030752kad nikah ku hehehe

At the back of the kad it will state your husband’s name and his IC number, your name and your IC number and lastly status perkahwinan yg plg tak tahan tu. PERKAHWINAN KALI PERTAMA. Hahah..ok fine whateverr!

Prosesnya senang but a lil rumit for us that is working in KL coz as you know Pejabat Agama is only open from Monday-Friday. Nak tanak kene amik cuti on Friday tu. Ni nak cite utk warga Penang saje ye..negeri lain I dunno the procedure.

Sijil original nikah akan siap 2 minggu lepas tarikh nikah. Kalo korang forever nak guna salinan copy nikah tu, bole je in case you’re sooooooo lazy to go to the Pejabat Agama Daerah kan..tp ape salahnya, sijil SPM rajin amik takkan sijil nikah tak rajin kut? Utk amik sijil nikah ni, PENGANTIN WAJIB MENGHADIRKAN DIRI KE PEJABAT AGAMA, X BOLE HANTAR WAKIL. This is for the purpose of verifying your IC, and personal details. Pastu kene sign kat buku tu.

After that, wherever your pejabat agama daerah is, they can’t make the kad nikah for you. Kita kena buat permohonan tu kat JAIPP (Jabatan Agama Islam Pulau Pinang) kat area Feri tu haa. Jgn risau, borang permohonan kad nikah sume ada kat websitenya. Korang download sesiap, isi borang tu and prepare the money and gambar. By the time sampai JAIPP tu korang serah je sume document tu and they will give you a receipt. 2 weeks later, sila la suruh memane wakil (along with the receipt) to collect the kad for you. It’s up to you to do one card or two cards. Kalo two cards tu, satu utk pengantin laki, satu utk pengantin pompuan la. Harganya is RM27.

Selesai sudahh🙂  Tambah lagi satu kad dlm wallet korang hehe.

9 Comments (+add yours?)

  1. ~Reena~
    Jul 31, 2009 @ 14:09:21

    Eh, apa plak wallet ‘korang’. Wallet hang je. Hahaha.

    Design tak cun langsung. Kuning terang benderang. Dan aku cukup pantang cursive font yang tak kena tempat. What laa..Adoii..

    Reply

  2. Naja
    Jul 31, 2009 @ 15:18:33

    aku punye yang sama surat beranak tu size nyer. Tak praktikal.

    nak kene tanya ada ke kad2 ni..adoi dah la depa jenis susah nak pick up call.

    Reply

  3. Ayu
    Jul 31, 2009 @ 16:02:16

    Wahhhh…… Bagus la penerangan mcm ni. AKu sukaaa… Tq!!!! ;D

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Jul 31, 2009 @ 16:42:19

      Reena: haha ok laa wallet korang yg SUDAH berkahwin. puas ati? ehehe. Aii hang ni komen byk plak..dah nama pon bendera P.Pinang ada kuning, biru, putih..kuning tu dtg dari situ la kut heheh.

      Naja: tu ko punya sijil nikah ke? aku punya yg temporary tu mcm saiz surat beranak la..yg carbon copy kaler biru tu. Tapi yg ori punya kaler hijau dah bertaip la tp simple jugak. kad2 ni..aku tatau woo, aku tau penang punya je hehe.

      Ayu: entry ni mmg khas utk ayu sebenarnya hehe, teringat ayu mmg nak kite cite in detail wedding prep sume kan?🙂

      Reply

  4. coffeeaddicts
    Jul 31, 2009 @ 20:01:33

    nk tauuu???!!!!
    kiteorg tak p amik pun lago tau kad kawen niiii…
    huwaaaaaaaaaaa
    yelaa… bukak mon-fri je. pastu bila masanya plak nk p amik klu tak amik cutii… isk isk iskkkk…
    agak2 kalau i buat yg baru kat penang ni boleh x? hehehee

    Reply

  5. cik wan lesung batu
    Aug 03, 2009 @ 10:40:50

    tgh imejin, kedah nye camne laa ek? huhuhuh

    Reply

  6. dizzyfly
    Aug 03, 2009 @ 19:40:06

    fine. kene tulis ke perkahwinan kali keberapa? kalau kawin utk kali ke 2,000,000? tulis gak ke? ape relevan nak tulis? oh sorry, emo kejap. ketidakadilan. heehehe.

    Reply

  7. redivivus
    Aug 04, 2009 @ 16:42:35

    kaler yang terang sungguh ye.. paling tak tahan.. gambo feri tu.. adeh..

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: