Renung-renungkan dan selamat beramal

2 bulan sudah sejak bergelar isteri ni..ada pape perubahan drastic ke so far happening in my life?
Well, first and foremost, somebody (yes, u know who u are hehe) said to me I am getting weirder and weirder ever since I become a Mrs. No longer bold, no longer fiery, no longer ada sikap I dun care, I dun give a damn terus sudah transform jadi anak kucing hehe. Well, I have my own reasons for my change. It took me a good 24hrs to ponder on this “weird syndrome” of mine. I think my best argument is, if you really reflect on how your relationship is with your partner especially when you get into a fight, sometimes the cause of the argument comes from you and your attitude. Tapi disebabkan EGO, we tend to be defensive on our actions and start pointing fingers to the other party. The other party plak ckp “eh ape plak aku dipersalahkan?” and they start pinpointing back to you. Leteh ok! We all want our marriage life to be blissful kan mcm fairytale and they live happily ever after gitu..so, the best place to start is by improving ourselves. If your partner wants to change too, good for the both of u! So, itu la dia. I’m freaking tired of arguing, tired of perang sms, tired of meronda satu KL membazir minyak tp tak kuar dlm kete coz we just kept on yapping at each other until salah sorang mengalah so…..pepaham je la ye.
I asked him yesterday “Are you surprised with my drastic changes?”
He said “No, I always give u a chance to change for the better. Bagus la camni, x elok bwk sikap yg dulu2 tu bila dah kawin ni.”
Terkebil-kebil bijik mataku menahan diri dari menangis huhu. (Yes, another weird part of me, aku dah jadi cam lemah lembut k..very sensitip, mudah terharu sume hehe)
Another thing that I learnt to realise is that..sometimes when you put too much of an expectation towards your partner, you tend to be blinded with the qualities that they already have in them. Kita asyik nak A je, but we don’t realise B, C, D E is actually quite as up to par as A. It may not be as great as A but, it’s tolerable.  Biasala pompuan, mesti ada criteria berjela panjang on how a guy should be. Betul tak? Slack sket, membebel 7 hari 7 mlm. Haha..kan? That’s what I’ve learnt over these past 2 months.
Cukup la sekadar melihat si suami di atas kain sejadah menunaikan solat. Terus rasa syahdu. Bukan aku nak mengagungkan laki aku di sini..tidak but my point here is, dalam Islam ape sebenarnya role suami yg soleh dlm sebuah perkahwinan? Here is some main points I’ve found over the internet :
Kuat agamanya
Biar sibuk sekalipun, solat fardu tetap terpelihara. Utamakanlah pemuda yang taat pengamalan agamanya. Lihat saja Rasulullah menerima pinangan Saidina Ali buat puterinya Fatimah. Lantaran ketaqwaannya yang tinggi biarpun dia pemuda paling miskin. Utamakanlah pemuda yang jujur membimbing dan memelihara iman anda.
Baik akhlaknya
Ketegasannya nyata tetapi dia lembut dan bertolak-ansur hakikatnya. Sopan tutur kata gambaran peribadi dan hati yang mulia. Rasa hormatnya pada warga tua ketara. Mudah di bawa berbincang. Tidak terlalu berahsia.
Tegas mempertahankan maruah
Pernahkah dia menjengah ke tempat-tempat yang menjatuhkan kredibiliti dan maruahnya sebagai seorang Islam? Adakah dia jujur sebagai pelindung maruah seorang perempuan?
Amanah
Jika dia pernah mengabaikan tugas yang diberi dengan sengaja ditambah pula salah guna kuasa, lupakan saja si dia.
Pemurah tetapi tidak boros
Dia bukanlah kedekut tapi tahu membelanjakan wang dan harta dengan bijaksana. Setiap nikmat yang ada dikongsi bersama mereka yang berhak.
Tidak liar matanya
Perhatikan apakah matanya kerap meliar ke arah perempuan lain yang lalu-lalang ketika berbicara. Jika ya jawabnya, dia bukanlah calon yang sesuai buat kamu.
Terbatas pergaulan
Sebagai lelaki dia tahu dia tidak mudah jadi fitnah orang, tetapi dia tidak mengamalkan cara hidup bebas.
Rakan pergaulannya
Rakan2 pergaulannya adalah mereka yang sepertinya. Sebaik-baik teman adalah teman yang soleh.
Bertanggungjawab
Rasa tanggungjawabnya dapat diukur kepada sejauh mana dia memperuntukkan dirinya untuk ibu bapa dan ahli keluarganya. Jika ibubapanya hidup melarat sedang dia hidup hebat, nyata dia tidak bertanggungjawab.
Tenang wajah
Apa yang tersimpan dalam sanubari kadang2 terpancar pada air muka. Wajahnya tenang, setenang sewaktu dia bercakap dan bertindak.
Sometimes we need to take a step back and ponder on all of the points above for us to really appreciate our partners (if they have all of the qualities above la of coz haha..yg xleh pakai tu buat pe kan?). Pedulik la kalo dia skang ni keje gaji tak tinggi ke, pakai moto kapcai saje ke..pp terserong sana sini, rambut serabut semcm..those things kita bleh carik jln and improve..mende tu mende duniawi, p saloon lawa la rambut, ada duit lebih sket, pakai la kete beso plak..tp yang points kat atas tu? it has to come within him. His inner beauty.Tu yg lagi buat aku malas nak gado dgn laki aku kut? haha asyik syahduuuuuuuu je memanjang.
I know I’m a bit dull now, I’m being the typical wife who is still in cloud 9. Dulu alergik nak mampus dgn perkataan masak, now nearly everyday I cook..aku bukan masih dlm angau tungau mode. Sometimes yes, but most of the time I’m taking each day as a learning process for me to learn more about my new role, and to improve in whatever way I can. Mende camni pon bukan bleh dishare dgn sume org..some ppl may not be at my level, takkan memahami perubahan dalam diri aku ni. Some ppl might..the point of this post is just to share that I’m still me..but yet, I’m also a new me. Sesame la kita guide each other ye🙂

2 bulan sudah sejak bergelar isteri ni..ada pape perubahan drastic ke so far happening in my life?

Well, first and foremost, somebody (yes, u know who u are hehe) said to me I am getting weirder and weirder ever since I become a Mrs. No longer bold, no longer fiery, no longer ada sikap I dun care, I dun give a damn terus sudah transform jadi anak kucing hehe. Well, I have my own reasons for my change. It took me a good 24hrs to ponder on this “weird syndrome” of mine. I think my best argument is, if you really reflect on how your relationship is with your partner especially when you get into a fight, sometimes the cause of the argument comes from you and your attitude. Tapi disebabkan EGO, we tend to be defensive on our actions and start pointing fingers to the other party. The other party plak ckp “eh ape plak aku dipersalahkan?” and they start pinpointing back to you. Leteh ok! We all want our marriage life to be blissful kan mcm fairytale and they live happily ever after gitu..so, the best place to start is by improving ourselves. If your partner wants to change too, good for the both of u! So, itu la dia. I’m freaking tired of arguing, tired of perang sms, tired of meronda satu KL membazir minyak tp tak kuar dari kete coz we just kept on yapping at each other until salah sorang mengalah so…..pepaham je la ye.

I asked him yesterday “Are you surprised with my drastic changes?”

He said “No, I always give u a chance to change for the better. Bagus la camni, x elok bwk sikap yg dulu2 tu bila dah kawin ni.”

Terkebil-kebil bijik mataku menahan diri dari menangis huhu. (Yes, another weird part of me, aku dah jadi cam lemah lembut k..very sensitip, mudah terharu sume hehe)

Another thing that I learnt to realise is that..sometimes when you put too much of an expectation towards your partner, you tend to be blinded with the qualities that they already have in them. Kita asyik nak A je, but we don’t realise B, C, D E is actually quite as up to par as A. It may not be as great as A but, it’s tolerable.  Biasala pompuan, mesti ada criteria berjela panjang on how a guy should be. Betul tak? Slack sket, membebel 7 hari 7 mlm. Haha..kan? That’s what I’ve learnt over these past 2 months.

Cukup la sekadar melihat si suami di atas kain sejadah menunaikan solat. Terus rasa syahdu. Bukan aku nak mengagungkan laki aku di sini..tidak but my point here is, dalam Islam ape sebenarnya role suami yg soleh dlm sebuah perkahwinan? Here is some main points I’ve found over the internet :

Kuat agamanya

Biar sibuk sekalipun, solat fardu tetap terpelihara. Utamakanlah pemuda yang taat pengamalan agamanya. Lihat saja Rasulullah menerima pinangan Saidina Ali buat puterinya Fatimah. Lantaran ketaqwaannya yang tinggi biarpun dia pemuda paling miskin. Utamakanlah pemuda yang jujur membimbing dan memelihara iman anda.

Baik akhlaknya

Ketegasannya nyata tetapi dia lembut dan bertolak-ansur hakikatnya. Sopan tutur kata gambaran peribadi dan hati yang mulia. Rasa hormatnya pada warga tua ketara. Mudah di bawa berbincang. Tidak terlalu berahsia.

Tegas mempertahankan maruah

Pernahkah dia menjengah ke tempat-tempat yang menjatuhkan kredibiliti dan maruahnya sebagai seorang Islam? Adakah dia jujur sebagai pelindung maruah seorang perempuan?

Amanah

Jika dia pernah mengabaikan tugas yang diberi dengan sengaja ditambah pula salah guna kuasa, lupakan saja si dia.

Pemurah tetapi tidak boros

Dia bukanlah kedekut tapi tahu membelanjakan wang dan harta dengan bijaksana. Setiap nikmat yang ada dikongsi bersama mereka yang berhak.

Tidak liar matanya

Perhatikan apakah matanya kerap meliar ke arah perempuan lain yang lalu-lalang ketika berbicara. Jika ya jawabnya, dia bukanlah calon yang sesuai buat kamu.

Terbatas pergaulan

Sebagai lelaki dia tahu dia tidak mudah jadi fitnah orang, tetapi dia tidak mengamalkan cara hidup bebas.

Rakan pergaulannya

Rakan2 pergaulannya adalah mereka yang sepertinya. Sebaik-baik teman adalah teman yang soleh.

Bertanggungjawab

Rasa tanggungjawabnya dapat diukur kepada sejauh mana dia memperuntukkan dirinya untuk ibu bapa dan ahli keluarganya. Jika ibubapanya hidup melarat sedang dia hidup hebat, nyata dia tidak bertanggungjawab.

Tenang wajah

Apa yang tersimpan dalam sanubari kadang2 terpancar pada air muka. Wajahnya tenang, setenang sewaktu dia bercakap dan bertindak.

Sometimes we need to take a step back and ponder on all of the points above for us to really appreciate our partners (if they have all of the qualities above la of coz haha..yg xleh pakai tu buat pe kan?). Pedulik la kalo dia skang ni keje gaji tak tinggi ke, pakai moto kapcai saje ke..pp terserong sana sini, rambut serabut semcm..those things kita bleh carik jln and improve..mende tu mende duniawi, p saloon lawa la rambut, ada duit lebih sket, pakai la kete beso plak..tp yang points kat atas tu? it has to come within him. His inner beauty.Tu yg lagi buat aku malas nak gado dgn laki aku kut? haha asyik syahduuuuuuuu je memanjang.

I know I’m a bit dull now, I’m being the typical wife who is still in cloud 9. Dulu alergik nak mampus dgn perkataan masak, now nearly everyday I cook..aku bukan masih dlm angau tungau mode. Sometimes yes, but most of the time I’m taking each day as a learning process for me to learn more about my new role, and to improve in whatever way I can. Mende camni pon bukan bleh dishare dgn sume org..some ppl may not be at my level, takkan memahami perubahan dalam diri aku ni. Some ppl might..the point of this post is just to share that I’m still me..but yet, I’m also a new me. Sesame la kita guide each other ye🙂

12 Comments (+add yours?)

  1. ~Reena~
    Jul 30, 2009 @ 12:57:52

    Aku perasan gak hg ni dh jd mcm ayu2 gitu.Haha!

    Ni lah salah 1 benda yg paling aku takut klu kahwin iaitu perubahan drastik diri sendiri.Tp kita kn manusia, tak kahwin pun sometimes tetap akan berubah jugak.

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Jul 30, 2009 @ 15:43:33

      Reena: tade pape nak takut la if you’re willing to change. hati tu kene lembut xleh nak keras slalue🙂

      Reply

  2. cik peah
    Jul 30, 2009 @ 13:27:42

    ALHAMDULLILAH…baguihla camni..🙂

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Jul 30, 2009 @ 15:44:12

      cik peah: hehe aku baru berubah sket la..ni aku share utk tatapan umum je if there anybody out there who is in d same situation as me

      Reply

  3. l33dslumber
    Jul 30, 2009 @ 15:11:34

    Memang lepas kawin, kena la berubah kan, tak sesuai la nak bawak perangai zaman anak dara. Kalau sebelum kawin buat hal sendiri, lepas kawin kena la pandai-pandai beramah dengan orang2 tua, apatah lagi belah2 mertua ke,

    Seriously i tak penah masak sebelum kawin, but lepas kawin reti pulak buat ramah-ramah ngan mak mertua belajar masak.

    Cara kita bawak diri sebagai bini orang tu penting. Tapi takde la nak terasa terkongkong ke apa ke, cuma dengan rela hati akan berubah sendiri, itulah satu drpd hikmah perkahwinannnnnnnnn.

    hehehe

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Jul 30, 2009 @ 16:02:05

      l33dslumber: ahaaa betul tu, dats one thing i’m trying to improve as well..bukan senang nak carik idea nak beramah mesra dgn org tetua ni huhu. i agree with u, cara bwk diri tu penting coz kita ni mewakili husband kite jugak, family kita jugak kan?

      Reply

  4. dizzyfly
    Jul 30, 2009 @ 15:51:19

    hahaha aku tau sape kata ko weird. tapi bkn la in a weird alien way. a good one. bagusla. skrg senang sikit nak nasihat ko, dulu kalau nasihat, nak belasah aje. hahahaha.

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Jul 31, 2009 @ 09:40:17

      dizzyfly: ko la yg ckp aku weird..sape lagi hehehe..eh aku dari dulu lembut hati laa..!

      hanafedora: hehe pasal avatar tu mmg defaulted by WP ni, unless u ada WP punya acc, u bleh la pilih gambo comey2 sket nak ganti avatar yg cam alien tu hehe.

      Reply

  5. hanafedora
    Jul 30, 2009 @ 16:32:48

    berubah? well macammana pun sume orang berubah kalau berada kt environment yg berlainan dr biase. Kalau orang tu boss dia akan jadi bossy, kalau orang tu just pekerja biase, dia akan jadi merendah diri.. So orang tu tipu kalau dia ckp dia tk berubah lepas kawin.

    Reply

  6. hanafedora
    Jul 30, 2009 @ 16:33:51

    kenapa i pos comment avatar i gamba pelik.Cam gamba binatang kuman yg kene spray dengan febreze.

    Reply

  7. ~Reena~
    Jul 30, 2009 @ 17:17:54

    Hanafedora: Avatar i lagi pelik. Avatar u cam comels jek :p (sembang pasal avatar plak.Hehe)

    Reply

  8. lienoor
    Jan 05, 2010 @ 10:11:43

    Hai..act, i don know u.but ur situation is like me or ramai lagi nih..tp hopefully, kite semua leh jadi isteri yg solehah n maintan cun😀

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: