Food Festival

Last weekend was a food festival for both of our families. On Saturday, we went back to my kampung after picking up my dad from the airport sempena kenduri arwah & menyambut bulan puasa. My grandmother can be very fussy, nasib dia ada 8 anak kan..so she requested for nasi ambang to be done for the kenduri. This is the 2nd time that my aunts have prepared nasi ambang. Slama ni tak pernah bwk camera, and tak pernah terpk pon nak amik gambar the whole process dlm pembikinan nasi ambang ni. Kali ni..fuh jadi cameraman tak bertauliah aku..hehe. Melatah memanjang nenek aku bila flash camera tu kuar hehe.
Nasi ambang or should I call it nasik ambeng is very popular amongst org Jawa. It is a common practice especially utk kenduri arwah bagi tuan rumah utk menyediakan makanan sebegini utk tetamu yg hadir diisi dlm dulang bulat besar tu. Satu dulang of nasi ambang bole dishare amongst 5-6 people, tuan rumah akan sediakan daun pisang skali utk memasing bwk bungkusan tu balik utk org rumah dorang plak. I’ve never tried eating nasi ambang before..huhu coz asyik disediakan utk tetamu je, org di sebalik tabir makan nasik and lauk kat pinggan je..bukan dulang haha.

Last weekend was a food festival for both of our families. On Saturday, we went back to my kampung after picking up my dad from the airport sempena kenduri arwah & menyambut bulan puasa. My grandmother can be very fussy, nasib dia ada 8 anak kan..so she requested for nasi ambang to be done for the kenduri. This is the 2nd time that my aunts and uncles have prepared nasi ambang. My dad yg masih fresh from the plane pon dah dikerah utk goreng ayam dlm kuali besar tu. Slama ni aku tak pernah bwk camera, and tak pernah terpk pon nak amik gambar the whole process dlm pembikinan nasi ambang ni. Kali ni..fuh jadi cameraman tak bertauliah aku..hehe. Melatah memanjang nenek aku bila flash camera tu kuar hehe.

Nasi ambang or should I call it nasik ambeng is very popular amongst org Jawa. It is a common practice especially utk kenduri arwah bagi tuan rumah utk menyediakan makanan sebegini utk tetamu yg hadir diisi dlm dulang bulat besar tu. Satu dulang of nasi ambang bole dishare amongst 5-6 people, tuan rumah akan sediakan daun pisang skali utk memasing bwk bungkusan tu balik utk org rumah dorang plak. I’ve never tried eating nasi ambang before..huhu coz asyik disediakan utk tetamu je, org di sebalik tabir makan nasik and lauk kat pinggan je..bukan dulang haha. Meh layan pics on how to prepare nasik ambang.

P1030765ala gambo lupe nak rotate plak hehe. After dah lapik dgn a few lapis of daun pisang, nasik ditempek sepadat-padatnya on top of it barulah diletak serunding and kacang.

P1030770ni close up nya..

P1030766mee goreng and ayam rempah tgh menunggu giliran ni..

P1030771lepas dah letak serunding tu, kita letak la mee goreng and sayur kubis plak ye

P1030773lihatlah nenekku (yg pakai anak tudung tu) mencedok mee goreng atas setiap dulang, cucunya jadi paparazzi je haha

P1030774lepas dah siap, kita letak plak ikan masin ye on top

P1030775now d last final step is ayam!

P1030778inilah hasilnya tuan-tuan dan puan-puan..NASI AMBANG!

nampak very d menyelerakan tp haram tak dpt rasa a single bit of what has been put on the nasi huhu bertuah org surau yang datang. Camni la tradisi Jawa yg masih kekal lagi in my family..harap kat kampung jela ada camni, kalo kat bandar tade maknanya..mesti catering je kan? and oh berkat pun mestilah disediakan jugak utk org sedare mare or org kampung yg dtg utk menolong di siang hari kan?

P1030755antara lauk-pauk yg disediakan utk org kampung

Amacam..terliur tak? heheh..on Sunday plak ada birthday party at my in-laws sempena anak buah and my SIL’s birthday like I mentioned in my earlier post. Dahla pagi Ahad tu suasana sketnya romantic dgn hujan renyai je kan..liat betul nak bgn awal nak collect kek dari akak tu. Nasib she is based in Shah Alam, tade la tergopoh gapah sgt.

Everyone LOVED the design of the cake..sume mcm tekejut eh camne leh letak gambar atas kek..bleh makan ke gambo tu hehe. So kiut..bleh nampak my SIL was so happy to see the kek so kiut for her daughter. Terharu den walaupun nama Sofea tu terpele’ot sket hehe. I requested for a blueberry kek with pink and white theme & flowers and akak tu really did fulfill my expectation..I like! Tak kisah pun spend RM75 for this cake coz aku pon tumpang excited tgk kek camni hehe..nak jugak la kek camni tapi letak gambo handbag LV ke eh? haha. The strawberry cheese tart which I ordered pun dorang suka. Lenkali nak order lagi la dari akak ni.

P1030783

P1030797comey kan gambo Upin & Ipin keliling kek tu?

the birthday party went well, dorang sume ajak jiran keliling and there were more kids than adults for the obvious reasons hehe dah birthday party bebudak kan. My MIL cooked laksa & bubur, my biras cooked spaghetti, ada yg bwk pisang goreng (yg tu confirm la aku terkam kan?) and otak-otak goreng. My SIL went to the extend of giving each kid doorgifts..tah hape la yg dia sumbat dlm tu. Rasanya every parent when it comes to their child’s 1st birthday mmg excited sket kan? Aih org dah tanya dah bila kitorang punya turn plak nak sambut the 1st birthday..my MIL dah slamber jawap tahun depan plg cepat. Adeh secara tak langsung terus daku raba perutku walaupun buncitnya pasal dah telan memcm makanan hehe.

P1030800dah 4 cucu mak ada..yg ke 5 ni sabo ye..jgn pressure den hehe

P1030815suka birthday girl org nyanyi lagu HAPPY BIRTHDAY..my SIL yg nama NYA tu plak jadi cameraman amik gambo hehe.

Haa sekian laporan panjang dariku..aku tau ada org mesti rindu aku bebel pepanjang dlm blog kan? hehehe till my next entry ya babes..daa

P1030805Ana nak ada kawan baru tak? doakan maklang & paklang dimurahkan rezeki ye..hehe. Mak Lang you..adeh jatuh sahamku hehe.

5 Comments (+add yours?)

  1. Ayu
    Jul 28, 2009 @ 00:11:00

    Aku tringin nk mkn nasi tu ble tgk gambo2 ko nih. Mesti syok berebut nasi & mi dlm dulang. Hehehehe.. Ko jgn stress2 haa… InsyaAllah ada rezki korang, aku doakan dari jauh. ; )

    Reply

  2. farah
    Jul 28, 2009 @ 09:19:13

    aku penag gi wedding org jawa pekatnye kt meru kut,die nye nasi & lauk utk wedding lain ek..tp sedap😉

    Reply

  3. newlifenewbeginning
    Jul 28, 2009 @ 10:32:51

    Ayu: hehe mmg bole berebut pon, kalo tak berebut diagihkan kat daun pisang tu

    Farah: masakan jawa mmg sedap pon!

    Reply

  4. Naja
    Jul 28, 2009 @ 12:21:58

    Sangat tak boleh tahan dengan perwatakan mee goreng tu..eventho aku tidak suka mee kuning..tapi kalo dah air tangan nenek nenek yang sediakan..adoi harus masak mee goreng balik ni..

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Jul 28, 2009 @ 16:23:15

      Naja: aku pon tak suke mee kuning and bcoz of dat i dun eat mee goreng, so aku tak la teruja pon tgk pics tu..tujuan aku is utk buat korang tergoda je hehe

      Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: