From zero to hero..eh heroin(camni ke eja?)

This time round I wanna story mory about me and the world of cooking. Bagaikan langit dan bumi je sebenarnya. Masa zaman bujang dulu sebut masak je mmg akan cuak satu badan coz langsung tatau ujung pangkal about cooking. Tambah2 plak si suami back then most morning mesti akan bwk bekal from home mak dia masak sarapan. After work lagi la, lauk dah confirm terhidang, tunggu nak cedok nasik and ngap je. Dah nama pon mak dia keje as housewife je. So, sepanjang our courting period mmg tu la yg bikin aku cuak..bleh ke laki aku adapt dgn d new world nanti tade breakfast, bini masak simple2, tak sedap plak tu..

To add more weirdness about me, aku ni tade deria rasa tau kengkawan. Yup, I dunno how to bezakan manis, masam, pahit and masin. Kalo org tanya how’s the food aku tak reti nak jawap coz I have no idea apa yg terlebih, apa yg terkurang dalam masakan tu. I only know how to differentiate between sedap and tak sedap je. Huhu serious. Even simple things mcm air pon..kalo org kata “eee tawar la”..aku akan buat muka blur je cam “oh ye ke..telan rasa ok je, ok la kut”. Mana la aku tak cuak kalo sebut bab masak ni..basic foundation of cooking which is to have a good tastebud oso I dun have, how to move on? haha.

Lagi satu pe’el aku, since I don’t have any deria rasa, jgn harap la aku akan merasa makanan whilst I’m cooking. Nak rasa pun watpe, bukan aku tau pon apa yg kene tambah or kurang..so bila aku masak, aku akan masak from A-Z, ape jadi lepas tu, lantak la. Huhu asalkan bleh ditelan, tak kena food poisoning kira pass la bagi aku.

So how do I survive? ntahla hehe it’s a natural transformation once I became his wife kut. Sejak sebelum kahwin lagi i’ve been printing out recipes tapi taknah try..kalo korang tgk the stacks of recipes that I’ve printed, kalo bind and buat satu file pon bole tau ehehe. Pastu ada beli gak buku and majalah masakan. Bila dah kahwin ni, both of us started from zero. Dia tak pandai masak, aku pon sama. Tapi dedua masuk dapur sesame. Aku tak segan silu nak letak resepi kat sebelah, sambil masak, sambil jeling2 tgk reseipi. Aku tak segan silu dgn kekurangan dlm diri aku. Kalo aku rasa kurang confident, and I need my food to be tasted, I will ask my hubby to do so. Dia la QC aku. Apa yg kurang, dia akan tolong tambahkan utk aku..mcm hari ni, aku masak sotong masak kicap. Dahla tengah puasa, tade deria rasa plak tu..camne la aku nak tau ape yg kurang kan..so I called him to the kitchen. Dia rasa, dia amik kicap, dia tambah pape yg patut, dia jugak yg bagi greenlite that it’s ready to be eaten hehe.

Berckp pasal the role of the husband, I feel so grateful to see him being so ringan tulang in the kitchen. Dia slalue akan sampai umah dulu after work, afterall the distance is only 10mins from his office to our house unlike me who takes 45mins to reach home. Sampai umah je dia la yg akan kopek bwg sume sesiap, masak nasi..kalo ada pape yg kena potong mcm ayam ke sotong ke udang ke, he will do it beforehand. Dia terer masak sardin and sambal ikan bilis, tempe & kentang. Huhu kalo ada hari yg kitorang akan makan lauk tu, nanti dia la yg prepare sume ingredients and will cook himself. Caiiiiirrr sanggattt hati tgk dia bersemangat camni. Bila husband kita bersemangat jitu camtu..tipula kita sebagai isteri takkan tumpang teruja skali kan..betul tak? Dari situ la datang sket2 my confidence level dlm bab memasak ni..demi menjalankan tanggungjawap sebagai seorang isteri.

Dia cakap aku dah bole masak masakan kunyit dah..sotong goreng kunyit, udang goreng kunyit dah terer..hehe. Sayur campur pon dah pandai..dia kata sume dah sedap. Skang kene try master masakan berkicap plak..aritu try ayam masak kicap, arini sotong masak kicap plak. Chapter by chapter kita blajar..hehe. Ni kira chapter 2 la. Chapter 3 nak try masakan sambal plak. Chapter 4 mungkin masakan bersantan. Mmg my graph level of cooking ni baru je takat beginner mcm kekanak ribena but I’m VERY PROUD of my accomplishment. Walaupun masakan simple2 je, tapi bila tengok suami tambah berkali-kali, tetiap kali makan pinggan licin..caaaiiirrrrrrrr. Bila lagi mau puji diri sendiri kan hik2.

Nanti la bila confidence level dah 80% ke atas baru aku tempek hasil masakan aku eh..for now, baca je la entry aku yg panjang ni heh.

16 Comments (+add yours?)

  1. ~Reena~
    Jul 13, 2009 @ 23:32:33

    Nak try rasa masakan hang boleh? Hehe. Go Mieza go! Lama lama silap haribulan, boleh bukak restoran apa😀

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Jul 14, 2009 @ 09:10:47

      Reena: haha tunggu la lepas QC dulu..tak konpiden laie den ni tau..hehe. tp kalo bukak restoran besh jugak ni takyah dah p ofis keja hehe

      Reply

  2. dizzyfly
    Jul 14, 2009 @ 09:55:12

    Hahahaha congrats babe! Aku pon tgh nak upgrade pegi masakan hari raya plak ni. Arini mau try rendang plak. Semoga aku masih larat nak pegi pasar petang ni. Huahaha. Pasal masak sambal tu, aku penah bagi ko step by step recipe kan? Bole je pakai tu, siap bergamabar lagi ha. Lepas tu, ko bole la improvise ikut selera. The basic steps macam yang aku dah bagi dulu. Good luck!🙂

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Jul 14, 2009 @ 11:33:10

      dizzyfly: wah rendang tu tade dlm kamus aku lagi tu..tunggu raya ke 3 ke 4 ke baru aku explore hehe..skang aku jadi tukang makan masakan org je..ahaks. yup2 ko ada bagi dulu hik2..sume tu masuk dlm printouts yg lain jugak..bleh buat my own arkib negara ini mcm hehe

      Reply

  3. Naja
    Jul 14, 2009 @ 09:59:16

    Well congratss!!
    Sebab dah berjaya explore
    Masak is really fun dan puas bagi aku bila suami tambah nasik even aku tau laki aku ni telan je even aku masak menu yang mak aku atau mak mertua aku akan kata “ini je ko masak untuk suami ko” tatapi haku tetap vangga okeh! (Ke sebab suami aku lapar sangat ehhh ke sebab nak amek hati aku je eh?) Haha i dont care as long as apa aku masak tu habisss..

    Macam yang aku cerita kat blog aku tu..Persamaan tentang tak wujudnye deria rasa kita ni.Pelik kan apesal arrr dengan tekak dan lidah kite ni..Maka pandai2 lah ko adjust..Since dah suami aku salu je panas vonttoott nak dok dapor lama2 (basic yg sama, mak full time housewife!! ) (huhu nangess haku ko kata suami ko rajin ke dapur)..maka pandai pandai lah aku sendiri nak gunakan medium garam dan gula sekonyong konyongnye untuk neutral kan balik rasa makanan tu🙂

    Since ko pun dah seangkatan dengan aku..nanti aku pun nak try lah masakan ko :p..
    Tak yah takut sebab aku pun sama level ngan ko..Ha ha ha🙂

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Jul 14, 2009 @ 11:34:53

      Naja: tu la kan..aku tetiap kali bile mkn slalue je tanya laki aku “ok ke?” dia asyik angguk ckp ok and continue munching away..so ok la kut haha..no idea! laki aku rajin masuk dapur utk tolong sesiapkan ingredients je..bukan bebetul masak 100% setiap lauk..uih tergugat la ego aku camni hehe.

      Reply

      • Naja
        Jul 14, 2009 @ 12:14:08

        wah kau patut hargai weh..sebab bab potong bawah siap2 bahan ni larrr yang paling akuh tak sookaa..part campak2 dalam kuali tu yang best..ngantok weehh potong kulit bawang haha :p
        Ade jual kan bawang yang siap kupas ..tapi cam geli jerkkk..tah sape lah kupas tu kan pakai tangan ke pakai kaki kaaa….

  4. farah
    Jul 14, 2009 @ 14:07:14

    sama la kite wei…mcm hampeh je msk…try msk sambal tp smpi skrg tak lepas2…pe yg kurang pun aku xtau padahal sume benda kt resepi tu aku ikut…cili kering kt sini kut x sedap..

    tp tu la,lepas kawin ni bertimbun resepi aku cari kt internet,siap blk kl ari tu aku beli buku resepi byk2…haha

    ye la,laki aku pun jenis mak masak kt umah cume bile die dh duk kl die x mkn mknan mak lg,& nasib baik x byk songeh gak…x mcm ada cousin aku kt sini,die lum kawin tp die punye songeh x ingat dunia, takut aku tgk die..kesian sape bakal bini die..haha…smpi nasi msk semlm pun die x mkn..mknan bg aku sedap die kate x sedap langsung.

    tp tu la duk sini mmg kena masak la,klu nk mkn duit mmg pokai duit kitaorg…dan tu sbb la aku terpaksa blaja msk sorg2…cume aku x suke time aku masak laki aku masuk dapur,rasa lemas…so klu x sedap biar aku tanggung sorg2..haha

    good luck pn.mieza!

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Jul 14, 2009 @ 15:16:48

      farah: tu la..some ppl akan ckp masak sambal senang je, campak2 je (d usual terms for org yg terer masak la kan) hehe tp bagi aku masak sambal is kinda tough coz dia punya rasa kena just nice, xleh terlebih or terkurang kang the whole dish is messed up. aku slalue sebelum print a resipi mesti aku akan google like 4-5 different versions of the same dish and tgk mana yg serasi dgn aku..baru aku print haha.

      Reply

  5. cik peah
    Jul 14, 2009 @ 14:13:13

    huishh..nih yg tak sabo nak makan masakan pn.mieza nih..hahahahah…

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Jul 14, 2009 @ 15:17:38

      cik peah: eh2 ko ni..tak sabo aje. bukan ko memanjang diet ke, mana leh makan sangat..buat penat aku masak je kalo nak hidang utk ko hehe

      Reply

  6. izyan
    Jul 14, 2009 @ 14:26:45

    Haha.bertuah gak kerul rajin tolong menyediakan bahan2.
    itulah part yg paling malas bagi aku la.
    ni ada tips dari nazree..dia kata balik keja tuh masak siap2 apa yg nk mkn mlm esoknya..macam wife dia buat..haha
    nazree dictator ye..kalo wife dia miss satu mlm tak msk..ari ahad takleh kuar jalan2 haha
    jahat giler itu orang.
    haritulah dia tanya ko apa kabar.
    aku bgtaula sekarang miza jadi isteri mithali…hari2 balik keja masak :p.
    pastu yg dia soh bgtau kat ko camtu.

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Jul 14, 2009 @ 15:20:14

      Izyan: huiii dictator gile nazree tu! tak kuasa aku nak masak sesiap apa nk mkn d following day. tu lain chapter la..ish gile ar nazree..siap xleh kuar jenjln tu! abeh ari sabtu pon memerap kat umah la ek..bosan…bosann. eh gue bukan isteri mithali laa..mana de hari2 masak..ikut stok dlm fridge & keadaan badan. kalo sok lusa stok dah tade dah, badan pon sengal semcm je tadenya aku nak masak..maleh.

      Reply

  7. cik wan lesung batu
    Jul 15, 2009 @ 15:31:56

    dunwori beb… percaya pd diri sendrik k…

    nak2 nnt time bulan pose, sure ko akan lg smgt utk try esp wknd… cuba laa rendang..blasah je cam dlm buku… lmbt laun nnt ko pandai laa masak…

    mak aku masa mula2 aku bukak buku letak tepi masa masak, die da demotivate aku, hehhe…tp aku redah gak…tup2 skrg die da soh aku masak sket2 time raya.or time anak2 buah aku balik berduyun2 tu.

    dunwori beb, aku yakin ngn ko…sure ko boleh…

    btol tu beb, bile tgk org tmbh2 masakan ko, n tgk je org mkn masakan ko, ko akan trus rasa knyg… aku setuju bile ko raas bangga… be proud of urself dear!

    x pe, mule2 ngn kunyit2…lama2 nnt upgred laa tuh… (ni namanya masakan kpg laa nih…) masakan camni yg ramai org suke mkn dr heavy2 sgt…

    go beb!!! i know u can do it!!

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Jul 15, 2009 @ 15:45:36

      cik wan lesung batu: yup, dah slowly gain confidence ni. mcm skang masuk dapur tade la rasa segan sgt dgn dia, tade rasa rendah diri sgt (ni kat umah sendiri la, tp if pegi umah mertua tu masih ada lagi rasa rendah diri coz aku ni still at a beginner level)

      tapi skang ni mmg tgh amik mode bulan posa pon coz since last week aku dah start ganti posa, and straight balik keje aku masak. so even sampai umah kul 6.15 and kul 6.30 baru nak bersilat kat dapur tapi manage gak to cook within the timeframe, bangga tu! apetah lagi bila dah start bulan posa aku balik kul 4.30..huii rendang pon bole kut (joking!)

      tp bab masakan raya tu nanti la, kite slow2 dulu, tanak push myself too hard. smalam dah start beli santan! satu perkembangan ni hehehe

      Reply

  8. cik wan lesung batu
    Jul 15, 2009 @ 15:36:40

    aku setuju ngn komentar2 lain… yg lain2 aku berani lg gamble, tp SAMBAL ? aku rela soh mak aku import bwk mai cyber dr aku yg bikin…

    aku sokong, sambal sgt SUSAH… silap2 ri bln, leh sakit perut org di buatnye…huuuu….

    org ckp sng, camne kah ?

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: