Bujang vs Married Life

Masa bujang dulu, everything seems to be in place. Kalo rasa dah tade pape nak dilayan kat TV, kul 9.30-10pm dah naik atas mauk bilik amik mood. Within 45min dah tido, kalo gado baru lajak tido sampai kul bape pagi tah. Kalo nak pegi keje, mmg alarm tu akan set kul 6.40am, setel solat Subuh pastu the remaining minutes sambung balik tido sampai kul 7am. Lepas mandi sume, tak makan breakfast kat umah, slalue buat Herbalife shake minum dlm kete sambil drive pegi keje. Kuar umah dlm kul 7.45am. Kalo tudung buat hal especially kalo pakai Tie Rack baru terlajak kuar kul 8am.

Skang dah kawin, time tido tak penahnya menentu, plg awal kul 11pm, plg lewat? jgn ditanya haha. Bila bangun tido lak alarm ditukar ke 6.05am. Mamai camne pon digagahkan diri jugak ke dapur utk masak air. Permintaan suami simple saje, buat air pun dah cukup. By the time setel buat air and solat dah 6.15am. Pastu plannya sambung tido sampai kul 7am. Tapi time tu jugak la hp hubby dah start snoozing 3-4 kali baru la dia nak bangun..kita baru nak amik mood tido lik, fon Nokia dok memekak kat tepi. Oh how I hate the word SNOOZE so much! Tapi paksa jugak diri tido sementara tunggu turn nak mandi. Lepas mandi slalue rasa tido masih tak cukup, curik masa utk lelapkan mata 10min baru continue utk bersiap. Skang default time kuar umah is 8am, kalo tudung buat hal ke ape, tambah la lagi 15min ye.

Dulu masa bujang, slalue jadi the top 3 early arrivers in my department. 8.30am dah terpacak kat ofis. Bleh decide nak bwk laju ke tak ke bila drive kat highway tu.

Skang, asal masuk highway, selagi bole tekan minyak selagi tu la berusaha utk sampai ke office a.s.a.p. 110km/h pun terasa terkedek2..sometimes lajak ke 140km/h kalo dah betul lari timing. Skang plg awal sampai 8.45am, arini sampai ngam2 9am. Nasib masuk office kul 9am..kalo aku ni shift kul 8 ke 8.30am ke..tatau la laju mana aku bwk. Ni yg kena tukar Honda City cecepat ni, dah tak layak pakai 1.3 dah hehe.

Dulu masa bujang kalo pegi memane pasar raya, mende yg dibeli tetap sama : cereal, susu, yoghurt. Kalo ada add on pun mungkin barang2 umah, barang dapur jgn harap..mmg takkan berasap punya dapur ni.

Skang dah kawin, selagi bole sumbat trolley tu, kita sumbat dgn memcm mende. Tapi, sang suami di sebelah akan setia menekan calculator di hp nak cek within the bajet or not. Aku ni tukang sumbat je. Hehe. Section sayur & sos dah menjadi tempat wajib, walaupun sayur kat Giant tu memanjang je layu tp kalo tak sempat pegi pasar mlm, situ jela tempat persinggahan. Oh ckp pasal pasar mlm, dulu bleh kira dgn jari je bape kali aku singgah pasar mlm. Skang, every week wajib singgah. Selain utk skip satu hari drpd memasak, pasar jugak tempat utk beli barang2 dapur..bwg ke sayur ke sotong ke udang ke..wah meriah! Bila fridge dah meriah dgn memcm ingredient, dah kawin ni kena la rajin menggerakkan bontot ke dapur. Ye tak?

Dulu masa bujang, rancangan television yg diminati tak pernahnya miss. Dah tau dah timing each show pukul bape. Oprah Winfrey slalue jadi pengganti Buletin Utama, CSI Vegas wajib ditonton masa Supreme Sunday, Galaksi ditonton pada hari jumaat. Kira confirm la sume akan dilayan.

Skang dah kawin, bayang Oprah dah tak nampak dah. Sang suami mau melayan news, bila dah sampai segmen luar negara/sukan baru la kita dpt peluang tukar channel jap. By dat time dah hilang feel nak tgk Oprah. CSI? Sebulan lebih aku dah kawin, sebulan lebih jugak la aku dah tak tengok CSI, skali tgk last week iklan dah nak final episod dah ujung bln ni? aduhh. Tetiap ari ahad mesti ada agenda kat blah mertua sampai lewat mlm, asyik tak dpt layan je CSI..huwaa. By d time sampai umah, dah masa utk tido.😦

Dulu jarang amik multivitamin or pape supplementary utk badan. Always relying on Herbalife shake je. Tido bole dikatakan cukup, migraine jarang kena kecuali mlm2 yg xleh tido je or during PMS period. Org kat ofis tegur muka berseri-seri je, almaklumla nak kawin.

Skang, migraine is like on a daily basis lelebih lagi kalo terjaga dgn alunan sumbang dengkuran si suami. Penat berminggu-minggu tak hilang. Now after a month plus baru la rasa nak dpt rentak normal tu balik, baru nak rasa penat tu hilang.  Masa baru balik cuti kawin org kat ofis asyik tegur muka nampak penat je. Baru minggu ni org dah tak tegur aku huhu. Eyebags tetap ada..migraine pon sama tp gagahkan diri gak everyday dtg keje, tanak rely too much on ponstan. Ni la padahnya jadi aku ni. Kalo tak cukup tido, kalo stress, kalo silau, kalo dengar music yg terlampau kuat, migraine akan menyerang. Kami suami isteri mengambil multivitamin on a daily basis skang huhu, pemakanan pun jaga..almaklumlah badan kita ni nak guna for long term purposes.

Ni la sedikit sebanyak perubahan ketara dat has happened in my life..so, yg masih bujang tu..sila la bersiap sedia utk mengadaptkan diri ye. Hehe good luck. Yang on the same boat as me, bersabarlah byk2 ye..lelame nanti serasi la kita dgn dis new routine kan? huhu.

10 Comments (+add yours?)

  1. ~Reena~
    Jul 09, 2009 @ 12:50:02

    OMG aku tak nak kawin ah camni.Gila berubah.

    Haha.

    Tapi kalau aku kawin dgn Syahairil, aku rasa life aku maybe tak byk ubah kot coz i really know him camna (tido kol bape and whatnot apa sume).Well, 5 tahun lebih klu still tak tau pape tu, buang masa la selama ni.

    But i’m sure mesti ada perubahan here and there kot mana pun.

    Yg pasti, klu kawin dgn dia, agak susah nak sorok brg shopping esp Tie Rack.Wakakaka.

    Damn. Scary ah kahwin ni.

    Reply

  2. newlifenewbeginning
    Jul 09, 2009 @ 12:54:19

    Reena:haha standard la tu..bagi aku sume senang nak adapt KECUALI tang dengkur tu..aahh tu tak tahan aku!

    Reply

  3. hanieFD
    Jul 09, 2009 @ 15:22:50

    hehehe, byk yg sama! betul betul betul, tang shopping brg2 rumah/dapur tu sama, si husband memegang hfon utk mengetahui total harga😀 Tp byk yg indah kan, cume lame2 akan dpt sesuaikan diri🙂

    Reply

  4. coffeeaddicts
    Jul 09, 2009 @ 16:12:54

    Mieza,
    tang Oprah bertukar ke news tu i kena!
    huhuu… so, always on weekend mmg tak tgk lah oprah tu. the rest kiteorg lebih kurang sama. lgpn weekend sume channel asik mengulang yg sama kan. so balik2 kiteorg layan either dvd or friends or nanny. hehe.
    part bgn tidoq, tak pasti kalau dh boleh duduk sama2 ngan hubby nnti camna. sbb weekend, boleh je bgn solat subuh pastu tekan tido balik theheheee…

    tp syok kahwin ni. tak yah buat groceries sorg2. tak yah makan/berbuka posa sorg2 (ouhhh ni sadis!). byklah benda boleh buat sama2.
    so, reena… jgnla takot sgt…😀

    Reply

  5. Ms.Silent
    Jul 09, 2009 @ 17:19:06

    hmm..tersenyum seketika i bace entry u kali ni…mcm ni kah aku nanti? hohoho..yg pasti, 3bulan awal xmungkin i buat breakfast pd sang suami kan..sebab.mcm dah ternampak2 bakal mak mertua akan sediakan untuk anak kesayangan nya (spt selalu!) whichmeans..bukan i yg nak kene tune..tp mak nye kot..he he he

    ape2 pon…i suke part yg pergi membeli2 brg dapur….hmm…nak jugak ada kenangan2 manis cam gitu.!!hu hu hu…terpakse lah menunggu apabila kami duduk sendiri nanti! ;p

    Reply

  6. ~Reena~
    Jul 09, 2009 @ 17:56:07

    Takut jugak! HUhu :p

    Part groceries tu tak yah tunggu kahwin pun mmg selalu shopping groceries sesama. Mmg seronok!

    Reply

  7. farah
    Jul 09, 2009 @ 18:21:26

    haha..lawak la ko ni..buat masa ni yg berubah utk aku shopping list je la..shopping sendri xde dh,klu groceries kena bli lebih espcially bile aku dh berbdn dua ni..dulu msk selera ikut sendri, skrg nye msk kena ikut selera laki plak ;p

    mkn pun kena pk suami je..sbb die mcm kayu je..hahaha

    Reply

  8. newlifenewbeginning
    Jul 10, 2009 @ 13:37:21

    hanie: haah memula mcm pelik gak awat ler tetiap kali sumbat brg dlm troli dia asyik tanye bape harga barang tu sdgkan b4 dis tak penah pon dia amik kisah..rupenye ohh dia nak kira bajet almaklumla skang dia yg kuarkan duit utk blanje umah hehe

    coffeeaddicts: tang puasa tu tak sama kut..esp ganti posa hehe. i skang tgh dlm proses ganti posa tp my husband tak teman i pon haha..so not all things buat sesame bile dah kawin ni

    ms silent: eh u nanti dok dgn ur in laws ek? lagi senang…org lain bleh tlg sediakan..takyah la nak terkapai2 memanjang hehe

    Farah: haha aku ckp apa yg betul je beb..biasala aku ni straight to d point punya org

    Reply

  9. izyan
    Jul 13, 2009 @ 21:43:57

    wahhhhhhh…
    aku dengar pun rasa penat haha tapi adat la tu kan.
    slow2 lah adapt ekk….

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: