Testimonial on Bali

Pasal day 5 and day 6 cam malas plak nak update coz its mainly a free and easy day. Kitorang buat hal laki bini je masa tu haha.

Accomodation

P1030138

P1030620bilik kitorang kat tingkat bwh ni..

We stayed at Wina Holiday Villa, Kuta.  Sangat tak berpuas hati dengan keadaan bilik air yg cam umah flat punya je, the housekeeping yang kemasnya tak seberapa and the breakfast. Mmg dah agak akan camni pon, tp terasa gak coz it’s a honeymoon and the hotel room tu kalo bole tu welcoming la sket kan tp nak buat camne, rating hotel tu kalo kat sana ala² 3 star je. Aku rasa dok kat First World Genting toiletnya like 4x ganda lagi cun kut huhu.

Masa my hubby called them to double confirm the booking, kitorang saja la suh diorang prepare room tu utk honeymoon couple. Nak tergelak masa masuk bilik tu. Okla ada 2 stalks of roses on each of our pillow, masuk bilik air (dahla cam haram je kan bilik air dia) tgk tub dia..penuh dgn rose petals yg dah layu huhu main tabur je..aku gak la yg kene scoop balik the rose petals buang ke tong sampah before nak mandi.

Cuma yg menariknya, it’s like a chalet style, memasing ada bilik memasing. Cam kitorang, ours mengadap swimming pool pastu ada buaian kat tepi bilik kitorang. So, mcm ok gak la nak melayan feeling depan veranda ke, nak berdua-duaan kat buaian ke or nak ala-ala sunbathing mcm mat salleh kat swimming pool tu huhu. Pasal tu kitorang jarang lepak kat hotel. Kuar pagi, balik malam. Tu jela keje kami except masa hari free and easy je..membakar diri kat swimming pool and Pantai Kuta huhu. Kata dah beli swimming suit mahal kan, walaupun tak reti berenang, eksyen kene lebih..org sunbathing, kita pon sama. Org lepak, kita pon lepak ahaks.

P1030616P1030644P1030642bajet terer la konon…aku angkat pale je konpem aku tenggelam haha..

Kalo suka tempat yg happening, yg ada tempat korang bleh berjalan-jalan, fastfood, tempat nak shopping, nak tengok pantai..well Kuta is the place. Tapi kalo korang prefer privacy, carik la hotel kat daerah lain selain Kuta ye.

Our hotel mintak deposit of RP500,000 masa check in. Tekejut gak cam aah lari jap bajet, byk tuu duit ko mintak! I dunno if this is a common practice in the hotels around Bali..if it is, just be prepared for extra cash ye kengkawan.

Food

Makanan kat Kuta mmg susah nak carik if you’re on foot. Dahla walking distance from our hotel to the Kuta centre tu dlm 20min kut..mmg penat ar berjalan, so bape kali gak la kitorang melantak KFC je. Ada skali je kitorang melantak McD. Mmg ada kedai nasik padang and makanan halal yg lain area Kuta tp kena naik taxi..kitorang malas nak spend duit on taxi so kitorang telan je la ape yg ada around us. Kalo tekak korang nak jugak nasi, then terpaksa la fork out money naik taxi ye. Kat area Kuta ada je kedai cam 7-11, kalo terasa nak makan maggi cup ke biskut ke cikedee ke byk jual kat sini.

People

Kat sini orgnya ramah, bersopan santun. Maybe coz dorang nak jaga status tempat perlancongan kat Bali ni that’s why they’re extra friendly. I dun think people around Jakarta or Bandung would be this friendly coz masa kitorang kat sana when I watched the news especially dgn kes minah Manohara ni and the maid punya kes..bukan main hot sebenarnya dorang dgn negara kita. Siap ada chronology on a series of events yg Msia bikin dorang hot..so, kita sebagai Msian ni kena la be careful at all times but so far in Bali I feel very, very safe. Even Gun, our driver yg berasal dari Medan ni pon kata Bali’s crime rate is very minimal here compared to his hometown.

Money

Like I mentioned earlier, jgn tukar duit when you arrive at the airport. Another thing, jgn tukar duit sesuka hati dekat the money changer tepi2 jalan when you walk around Kuta especially. Mmg rates yg dorang letak kat luar kedai tu sangat la buat kita excited tp jgn terpedaya, ada byk kes dorang actually like to con tourists. So, the best time to exchange money is in the morning or whilst you’re out with your guide, they will bring you to the best place to change your money. Ok peeps? jgn tukar duit sendiri ye.

Culture

P1030255ni bekas sembahyang dorang..made out of daun ketupat

As you know, Bali ni 90% majority is Hindu. Very kuat pegangan agama dorang, so u will see A LOT of this bekas sembahyang lying around the streets, in front of kedai and dorang even tempek kat motosikal dorang ok. Sila respek mereka dlm hal ini and DON’T step or langkah over it. Kang kene badi pape tatau den hehe..mmg ada je org main langkah or main sepak je, kalo bole jgn la ye. Dorang ni 3x sehari sembahyang..mainly kaum wanita, kaum lelaki pemalas sket kat sana.

Bila sampai sana, korang akan terkejut dgn keadaan jalanraya. Sangat la kecik and padat! Org Bali ni suke sangat main hon..sangat merimaskan ok but that’s the culture. They hon utk bagitau yg dorang ni nak memotong, so that we are aware of them. Jalan kat Bali tak banyak traffic light..enjoy the show of mat rempit and minah rempits roaming around town eh..hehe. Laki aku yg jenis confident bab2 driving ni pon pk 10 kali nak sewa motor ke idak ronda around Bali haha..dia pon cuak.

Lagi satu, most places that you go esp the tourist attractions kita kena kuarkan duit utk bayar the entrance fees. So make sure you have money for that eh..the driver plak kene bayar the exit fees. From my personal point of view, Bali ni sesuai utk ADULTS ONLY. Kalo sesape yg ada anak, kalo anak tu dah cecah 18thn ke atas, sesuai la bwk..kalo tak, takyah la. I dun think they really appreciate the temples, the culture and the Mat Salleh roaming around. Dah beso2 nanti bole la kut eh almaklumla Pantai Kuta tu kan open beach..tak elok ler nampak mat salleh topless kan huhu.

Immigration

When you fly into Bali, you will need to fill in 3 types of form : Health Declaration form (H1N1 punya pasal la ni), borang custom, Arrival and Departure card. Serahkan sume bila kat immigration KECUALI departure card. Simpan card tu dlm passport sampai la on the day u’re leaving Bali. Time tu baru kasi balik kat org immigration tu.

Sila prepare RP150,000 per person when leaving out to Bali. This is the airport tax that you need to pay to them. Ada my ofismates tatau pasal ni, tak cukup duit so dorang terpaksa byr in MYR, tp kira mahal gak coz the officer made a default price of RM70. Kalo diconvertkan, tak sampai sebenarnya..it should be around RM50++.

Tour guide

P1030652

Kitorang kepingin nak pakai Pak Isme. Kitorang tak dpt guna dia coz he was already booked by some other tourist the same day as ours..rasanya next time kalo gi Bali walaupun dah ronda 3/4 of Bali nak pakai perkhidmatan dia la. Our driver, Gun is ok…tapi coz dia masa tu jadi stand in for Pak Isme, layanan yg dia bagi tu biasa-biasa saja..coz he too has his own bisnes, dia ckp kalo kita book directly bwh dia…lagi special treatment dia bagi (how special I dunno la). Tp both of them are good..kalo korang jenis nak ada tour guide yg bebetul bring u to the place and explain everything in detail kene byr lebih sket. Tapi kalo korang mcm kami berdua ni takat book driver je pastu dah sampai tempat tu its free and easy..then it’s cheaper. Kalo nak contact number Pak Isme/Gun, please inform me. I will give u personally yeah. Just email me at crystalgalmieza@gmail.com.

Expenses

ok ni topic plg penting kan..bape byk duit nak bwk? initially we planned to use 2K only tp kitorang bwk extra RM500 cash kut. Duit yg kitorang guna sume hasil dari pemberian org masa wedding aritu. Huhu lesap guna utk honeymoon, tak sentuh duit gaji hik2. Tapi in the end we spent about 3K coz terlebih borong barang and the mistake that we made in the airport tukar duit sensiang tu. Rugi. Tapi the shorter the duration of your stay, the lesser la u spend betul tak. Kitorang ni 6 days 5 nights, pastu beli souveniers pun byk coz adik beradik hubbyku pon dah 7 org, blm masuk mak bapak, anak buah, ipar2 lagi hehe..so pepaham ler why our expenses cam rocket sket kat sana.

Anyways…this is all for now for Bali. No more Bali updates dah..aih I miss Bali so much u knoww..suke sgt gi sana. Now back to my usual wifey routine..and my wifey updates..chow~!

4 Comments (+add yours?)

  1. coffeeaddicts
    Jul 03, 2009 @ 20:03:06

    “Kata dah beli swimming suit mahal kan, walaupun tak reti berenang, eksyen kene lebih..” — eh, terkena i sebijik ayat u nih.haha

    sbb masa p honeymoon bebaru nih pun, i bli swimming suit baru. harharhar.. tp tak geti berenang… harharhar… eksyen tu memang kena lebih… ehehee

    Reply

  2. ~Reena~
    Jul 05, 2009 @ 01:03:50

    Tak jemu ka mkn KFC je? Hehe. Yang swimming suit tu lawak ah.

    Reply

  3. l33dslumber
    Jul 06, 2009 @ 12:27:51

    bestnye pi bali, nanti kalau ada rezeki leh pi I refer sini je lah.. hehe.

    Reply

  4. Desi
    May 14, 2010 @ 01:29:52

    Hi, nice blog you have about Bali. Just to inform you that actually Indonesians are friendly in nature, whether they’re in Bali, Bandung, or other places. But of course, as in other countries including Malaysia or USA, there are bad guys as well, but only few people, don’t worry. If you read some Malaysian blogs about Bandung for example, you’ll see their comments about how friendly people in Bandung are.

    I personally prefer to relax in Bali but not shopping, for shopping I prefer Bandung. That way you can spend as much time as possible in Bali (since there’re many cheap hotels), and buy many branded goods with less money (since Bandung is a shopping haven)… salam…:)

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: