Honeymoon@Bali – Day 3

Selagi tak abeh entry aku pasal Bali ni, selagi tu ler korang terpaksa ngadap ek..niat utk merajinkan diri every single day punya activity in detail is for those strangers out there yg berkenan di hati nak pegi kat Bali, hopefully some bits of my entry ni dpt la menolong korang sume huhu coz sebelum aku gi Bali pon aku wat mende yg sama gak, bloghopping utk carik info yg sesuai hehe

Day 3 : Bedugul (ulun danu temple, beratan tasek), Taman Ayun temple, Tanah lot (sunset)

When the heat and humidity finally get to you, it’s time to get away to Bedugul, Bali’s highland retreat, tucked into the crater of an extinct volcano, 1400 meters above sea level. The three lakes of the area provide the water for the fields, rivers and springs on the plains below. Lush pine forests make for clean air. The area is renowned for its fruit and vegetables. (taken from http://www.bali-places.com)

Perjalanan ke Bedugul ni pon lebih kurang sama mcm perjalanan ke Kintamani, but the climate is much, much cooler. Di sini for the first time kitorang nampak terselit satu masjid and satu community penganut agama Islam. Baru la terasa cam aah no temples! Once dah sampai ke Bedugul, it is a must go for all tourists to Ulun Danu Temple & Beratan Lake.

P1030269P1030274P1030268P1030281dah tgk budak skolah, sawah padi, siap amik gambar and naik bukit pon tak sampai lagi! hehe.

The scenery here takyah cakap la..cantek! As you walk along the lake, not only will you see the famous landmark of Ulun Danu temple but the backdrop of a mountain view with the morning fog blakang temple tu yg buat scenery tu makin cantik.

P1030294Ulun Danu temple

P1030295P1030311P1030307

inside the compound plak full of grenery and pokok-pokok..so nak amik gambar celah2 pokok ke, celah2 batu ke nak golek2 cam hindustan ke (ada tau minah mat salleh ni posing cam ala2 model calendar gitu kat tetengah padang tu)..bole ler amik kat cni ye cam kitorang hehe.

P1030316P1030318

Bedugul is also famous for its fruit and vegetable market ala-ala Cameron Highlands. Kalo tekak tu terasa nak makan strawberi, kat cni ada. Nak carik souvenier pon bole mcm kitorang..sempat gak rembat lagi barang. Kat cni ada gak Muslim sellers, terharu tetibe ada org bagi salam bila kita lalu depan gerai dia. Huhu. Plg tak tahan, kitorang beli kepek kat cni hehe. Kalo dah namanya ada darah Jawa, titbits yg dicarik tetap kepek. Ahaks.

Lepas tu, since Taman Ayun is much further away from Bedugul, the driver brought us to a restaurant for lunch. Again, tempat ni buffet style and tax pun tetap 21%. Kali ni view yg dihidangkan kpd kami is the view of the rice terrace dgn udara yg nyaman. Kat cni, kitorang tawakal jela based on the driver coz carik tanda Halal tak jumpa, dahla salah satu buffet tray tu ada pork satay..but since we put full trust on him, kitorang redah saje..udah lapo!

P1030327P1030322aku ni sebenarnya tak suka mee kuning tp sampai kat Bali, jadi suka plak..sedap!

Masa ni korang nampak muka aku kewl je, rupenye about 30mins later, pundi kencing aku sangat la sakit. Remember pasal aku kencing berdarah tu? Hmm ni ler salah satu penangan dia. Dahla d roads in Bali sgt la kecik and bumpy celah-celah kampung, sah2la tade R&R cam kita ni utk aku benti nak kenc kan. Aku dah menggelupur dah dlm van tu menahan pedih yg amat, dah nak nangeh dah, terpaksa gak suh my hubby ckp kat the driver to find a toilet NOW.

Cari punya cari tp tade..terpaksa la kitorang benti kat pasar ye. Yup, pasar basah. Takyah tanya aku la camne keadaan toiletnya..huhu. Dgn air yg tade, kitorang terpaksa beli air mineral, dgn keadaan toilet yg aku rasa TAK PERNAH berbasuh, tp coz dah pedih sgt, sgt aku gagahkan diri jugak huhu baru la nampak muka ceria sket bila sampai Taman Ayun.

Next stop : Taman Ayun. Korang tgk la ye pics dia..ada org kata this place BCL and Ashraff Sinclair penah shoot kat cni for one of their movies..ape ek tajuk movie dia? lupa dah.

P1030344

Aku sebenarnya tak sabar nak cite pasal Tanah Lot because ni la tempat yg aku nakkk sangat pegi kat Bali ni. Dah sampai sana, mmg kami berdua sgt teruja, we spent 3 hours there whilst waiting for sunset. Kat sana pon ada bykk kedai utk korang memborong barang, so tade la bosan sangat dok jalan keliling the temple je, at least bole escape jap, ronda2 beli barang pastu dtg balik tgk d view of Tanah Lot. Mmg puas ati sesangat pegi sini!

P1030414

we were lucky that we arrived during the low tide, so bole berjalan kat bwh, celah batu-batu, and berada bebetul tepi the temple itself. The ocean front view tu takyah ckp la..magnificient! Bila sampai kat Bali ni, this is one of the things yg aku kagum..keindahan lautnya with the waves..fuh. Cantikkkkkk.

P1030408

P1030372P1030396

Sunset is around 6pm++, sume org dah berkumpul kat tebing2 looking out to the ocean for the sunset. Aku siap amik video lagi of the sunset..huhu jakun. Taknah tgk sunset by the sea. Air pon dah start pasang dah sesket, lepas tgk sunset..cabut balik ke hotel.

P1030415cam biasala..space dah nak abeh. Sila pegi ke cni nak tgk more pictures :

http://www.facebook.com/album.php?aid=86428&id=722877581

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: