Honeymoon@Bali – Day 2

Before aku cite 2nd day trip, meh nak bagi some tips that we learnt whilst we were there :

Travel tip # 1 – sila jangan tukar duit di airport Bali or tukar duit kat Msia bebyk dulu.

This is because kat airport, all money changer akan buat flat rate of a certain amount (masa kitorang kat sana is 2400) tapi bila korang kuar jenjalan baru korang sedar like oh the actual rate is around 2600-2900. Jgn jadi cam kami. Sampai je airport, jadi bongok terus tukar seribu ringgit wif d airport punya rate ye. Rugi byk duh. Pasal tukar duit kat Msia laks, tukar je la dlm RM200-300 je dulu jgn bebyk, again..rugi. Kitorang tukar RM500 dulu pun terasa rugi.

Day 2 @ Bali : Barong Dance – Batik Factory – Ubud – Tegalalang – Kintamani – Tampak siring

Arini ari menjelajah kawasan pedalaman Bali. Dari Kuta nak pegi ke kawasan sini sume berjam-jam. I tell you, minimum amount of travelling period from one place to the other takes 30-45min. So, bleh tahan besar gak la Bali ni. Kalo korang rasa tak puas tido mlm sebelumnya, takpe qada la pepuas dlm van ye heh.

Our first pit stop is for the Barong Dance. Barong is probably the most well known dance. It is also another story telling dance, narrating the fight between good and evil. This dance is the classic example of Balinese way of acting out mythology, resulting in myth and history being blended into one reality. (taken from http://www.indo.com). Nak kata tarian tu tade la sangat, more of storytelling. Quite boring to be frank but this is a must go for all tour guides in Bali, so nak tanak layankan je ler..I did try to appreciate the tale, tp hubbyku terus switch off. Dia tlg amikkan gambar je hehe.

P1030150P1030163P1030177

rite after that we went to a batik factory named Legong Batik.

P1030180Mmg kat Msia kita dah biasa dgn batik ni, but kpd sesiapa yg interested in Indonesian batik, pegi la sini. Kitorang kat cni terlebih spend duit. Dlm RM500++ kut huhu. Bukan ape, kitorang pasang niat nak beli baju batik Indon for our dads, pastu nak beli kain batik for our mums jugak. Pastu beli sesket souvenier lagi, mmg la mahal. Some more it’s batik kan from the factory itself mcm kita beli kat Noor Arfa la..kan mahal sket? Takpe, berbaloi coz kainnya lembuttttt sgt.

Pastu we went to Ubud. Ubud is arguably the best place to use as a base if you’re visiting Bali; if you’re looking for culture, comfort, nature and inspiration. Ubud is surrounded by most of the things that bring people to Bali — scenic rice fields, small villages, art and craft communities, ancient temples, palaces, rivers, cheap accommodation and unique luxury hotels. And it’s central location makes it easy to get from Ubud to the mountains, beaches, and major towns.(taken from http://www.indo.com)

So, from the pictures below mmg kitorang teruja jugak la nak try skill tawar menawar kat cni huhu coz mmg digalakkan everytime utk start tawar 50-70% from the price given. Ubud Central Market ni mcm a mixture of Philippines market kat Sabah and Pekan Rabu la lebih kurang, kedainya byk jual mende yg sama je..but very nice. We spent an hour here borong Tshirt, keychains, coasters, dulang, placemat huhu. Tapi rasanya our skills masa ni tak terer sgt coz dpt tawar sesket je and harganya tade la murah sgt pon..ada tempat lain yg lagi murah. Haa tunggu update seterusnya!

P1030184muka penat meronda

P1030183byk kitorang beli dari kedai ni

En route to Mount Batur, kitorang singgah dekat Tegalalang which is famous for its rice terrace. Kite kat msia ni mana ada padi bukit? so bila nampak view camni..jakun rasanya. Kat celah-celah kampung atas bukit, tersergam indah satu pemandangan yg unik.

P1030191P1030200P1030192

After that, we continued our long journey to Kintamani..lama gak la nak sampai ada dlm sejam lebih kut, jln pusing sana pusing sini, cuaca makin lama makin sejuk seakan Cameron Highlands. It was worth the journey coz we were greeted by this view when we reached there.

P1030205P1030206

yg menariknya kat cni it reminds me of KK tp cni lagi cun la view dia. The main attraction here is the restaurants because sumenye mengadap the view. And then, you can eat outside and enjoy the breeze rather than staying indoors.

P1030224

P1030216Food here is buffet style, our driver brought us to a place that’s HALAL of course..puas makan kat cni tapi quite pricey. The tax when you dine here is 21%. Understandable when u reach there..tp mmg tenang sgt pkran bila kat sana. Dengan view of Mount Batur (an active volcano btw), view of the lake, the clouds..sangat best.

P1030212

kat cni kitorang sempat lagi memborong baju and keychain whilst waiting for our driver to come. Biasala kat sana, kat tepi jalan mesti ada org yg nak suh kita beli something from them..tp berbaloi jugak kitorang aritu coz we bought 10 shirts and a bundle of keychain dgn harga yg sangat murah. Kalo ikutkan sehelai tshirt tu dlm RM2-3 je..huhu.

Next stop! Tampaksiring. Here you will see the temple of Thirta Empul. Dalam bebyk temple yg kitorang pegi during our visit in Bali, I think this is the temple that I can see the devotees bebetul menyembahkan diri. From what I have googled, it is believed that the waters at this temple is holy and has some magic curative powers, that’s why when u come here you can see a lot of ppl cleansing themselves.

P1030241P1030244

P1030236P1030238

kita plak sebagai pengunjung kena la menghormati mereka. We’re required to wear sarong/sash whenever we are entering a temple in  Bali. For my hubby, since he always wear shorts, he is required to wear a sarong..kira mcm menutup aurat la ni. Mcm aku plak..cukup la sekadar the yellow sash.

P1030245P1030250

Dah puas meronda, kitorang memborong barang lagi haha. I like shopping here because here there are quite a variety of stalls and the sellers here mmg kita bole tawar-menawar gegile la. By this time kitorang dah pandai dah camne nak kawtim dgn dorang, to the extend that we could even pay in ringgit. Kui kui kui. Dari memborong kat Ubud, aku rasa kat cni lagi aku puas ati. The sellers pun appreciates when you buy from them. Driver kitorang pon pening..asal bwk ke satu tempat je mesti balik dgn 2-3 plastic bag huhu.

For more pictures please go here : http://www.facebook.com/album.php?aid=86413&id=722877581

3 Comments (+add yours?)

  1. coffeeaddicts
    Jun 29, 2009 @ 21:45:12

    syoknya bali!
    😀

    Reply

  2. ~Reena~
    Jun 30, 2009 @ 05:36:07

    Weh, yang tempat makan kat Kintamani tu nampak best siot!

    Reply

  3. cik wan lesung batu
    Jun 30, 2009 @ 09:53:53

    yerp,mmg tuka duit kt sana lg untung…😉 tp kne pandai carik laa…jgn smp terkene

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: