Honeymoon @ Bali – Day 1

Departed from our house to LCCT at 8.30am naik cab. Flight dlm kul 11.45am. Cab fees is RM65 from Shah Alam to the airport. This is the first time hubbyku pegi overseas, passport masih fresh tanpa cop imigration huhu. Mlm sebelum tu kitorang pack barang sampai kul 1pg, jeles tgk attire hubby sumenye Tshirt and suar pendek je. Aii kalo ler aku ni free hair, dah lamanya pakai hotpants tau! huhu.

This is the first time gak naik Indonesia Airasia. The flight crew were all Indonesian, so we had our first taste of Bahasa Indonesia right from the moment we took off. Tu yg jakun amik gambar sebegini di dlm plane hehe..blajar vocabulary baru!

P1030068P1030075

This is the first time gak I tried the inflight meals. Demi 3 jam punya flight, aku telan je ler walaupun bukannya sedap mana pon. I miss MAS’s inflight meals, way better than Airasia. Turbulence bole tahan jugak la en route, berkali-kali gak la plane tu gegar..pening pale masa nak isi borang immigration, health declaration form masa dlm plane tu. But luckily everything went smoothly and the weather was perfect! Aku terpaksa give way to my hubby to seat at the window seat..dia jakun ye. Nak tgk awan hehe.

Bali’s timezone is exactly the same as us, cuma timing for matahari terbenam is like in Sabah. Kul 6.30pm dah sunset.

Bali’s airport bebetul terletak di tepi laut. Masa tu rasa cuak gak awat la plane ni terbang rendah sgt (lagi rendah dari plane nak landing kat Penang ye), skali tgk mak eh mmg bebetul tepi laut rupanya airportnya with the waves crushing in kat tebing keliling airport tu, kalo tsunami selamat lerr huhu and when we reached there, mmg we knew we have reached OVERSEAS haha coz the place is flooooooded with tourists from all over the world. God, i miss this kind of environment. Bleh dgr French, German, Aussie, British, Brazilian accent..i likeee! Ingat sampai Bali dgr org ckp Indon je. Rupanya salah hehe.

After dah clear immigration sume, reached the main door of the airport, punya la ramai tour guide and drivers dok angkat the papers with nama passengers sume. Dlm ati ada ke nama kitorang..tgk2 ada gak. Whee bangga rasa haha. We were greeted by the driver Gun (pronounced as Goon) and we were given flowers dan di sini la bermula alkisah En. Khairul menjadi Bapak Khairul dan Pn Hamizah menjadi Ibu Mieza haha and bermula la jugak detik laki aku ni mengshowoff his Indon skills to me. Pfft..layankan je ler.

P1030085

we headed straight to the hotel for check in, masa tu dah geared up dah with how the hotel would turn out from my previous entry dulu2 tu kan..so I wasn’t putting much hope. Before stopping at the hotel, since we were using the main road around Legian-Kuta, we stopped at the Monumen Bom Bali and took some pics. Tempat yg dah dibom dah jadi tempat clubbing ke restaurant skang..tak ingat dah.

P1030090

Masa sampai hotel, we were given 20min to settle everything before we headed to Jimbaran. Alkisah hotel nanti aku cite. Cite pasal Jimbaran dulu. Jimbaran is a fisherman village/area by the seaside which is very famous for its seafood sunset dinner. We were warned by Didiz already in this entry https://newlifenewbeginning.wordpress.com/2009/04/20/719/ about how it could be pricey over here. Almaklumlah seafood kan. Dahla laki aku ni tak makan ikan! haha camne tu? so bila sampai sana, kitorang amik squid dgn udang je which comes together in a set with nasi, kangkung belacan, sup jagung and drinks. Tu pon bleh tahan gak la harga dia, but way cheaper than if u take with fish.

P1030097P1030104P1030114P1030096

Di sini jugak la bermula episod aku melayan feeling, tgk plane take off and landing sambil menikmati angin sepoi² dari laut dgn hidangan seafood ni. Bila dah kul 6pm camtu dah start dah live band performing at the restaurant. This is what I love to do most @ Malaysia, especially bila otak tgh kusut. Masa ni dah tak ingat Msia dah..haha. Puas ati sesangat tgk plane sampai la ke sunset.

P1030119P1030106

Balik dari Jimbaran sempat tu hubby mengarah Gun suh p kedai Harley Davidson. Aku dah start rolling my eyes dah..warghh sempat jugak mamat niii..bukan main excited dpt jejak kaki ke HD Bali. Ape lagi, borong baju la dia. Bab ni sang isteri WAJIB ikut turun skali. Kalo tak, satu kedai kang dia borong..tak berbaloi tukar duit bebyk semata-mata utk brg HD ye.

P1030132

The last pit stop kitorang singgah kat kedai souvenier ni tapi mende lain plak aku terpikat..hehe gelaran aku utk mende alah ni is topi askar..haha coz it looks like one pe..org Bali anggap this thing is ART, it’s not something lucah. It’s something that they appreciate. So, don’t be surprise if u see a keychain, ashtray, handphone holder all in this shape. Dorang suke. Huhu

P1030135

Dah sampai area Kuta, we asked Gun to drop us off at Hard Rock je..saje nak jenjalan at that area and we walked back to the hotel. Perjalanan dari Hard Rock ke hotel takes about 15-20min walk. Balik bilik…flat terus! Penat!

3 Comments (+add yours?)

  1. wani
    Jun 26, 2009 @ 16:49:11

    hi there
    thanx for ur comment
    ala nape mls? rugi la duit hehe
    CS summore

    tgk gamba kt bali tu mmg they adore ‘that thing’ so much eh? hehe mcm xsesuaii😀

    Reply

  2. farah
    Jun 26, 2009 @ 18:29:23

    hello pn.mieza!!!

    time aku blk kl ari tu, tak muntah pn dlm plane..padahal b4 tu aku still ada morning sickness,tp mayb sbb excited sgt nk blk kl,aku xde la muntah..

    tapiiiii, on the way blk ke perth blk,aku muntah nk mampos nye byk…tak henti2…apatah lg time landing,xpyh ckp la…

    perut aku ni mcm tau je nk blk perth pastu morning sickness dtg blk..hish…

    amacam life kawin?? best kan kan kan😉

    Reply

  3. ~Reena~
    Jun 26, 2009 @ 18:55:41

    Boleh hang menyandar kat benda tu. Hehe. Aku kalau tengok size biasa, tak dak la rasa pa pe.Tapi kalau giant camtu terasa pelik gak.Heh.

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: