30.05.09 Akad Nikah

Sangat malas sebenarnya nak update pasal mlm akad nikah tu coz I hated everything about how I looked like. It was a major wardrobe malfunction thanks to akak sorang yg bengong tu coz she had forgotten how she wore my tudung during the fitting on my big day. Bayangkan..baju and makeup sume dah ok tp bila tang tudung tu when she put anak tudung on aku dah rasa lain dah mcm ni bukan stail yg sama kita try masa fitting dulu. Pastu ada ati dia bole bisik kat aku “sebenarnya Kak G lupa la camna pakai tudung aritu”. Masa tu my blood dah go upstairs dah..kalo bukan pasal Fara, Wan and my other cousins in the room trying to help me out to find the most appropriate way to just lilit the tudung and veil in whatever possible way, mmg time tu jugak aku lempang akak tu. I hated the way I look, ada ke akak tu masa her first attempt pakaikan tudung, dia ckp veil tu main letak jela atas pale, awak pegang je. Gile ke ape nak main pegang je..ingat aku tak kene salam ke laki aku nanti? tak kene posing amik gambo ke ape..adoi laa..pastu when my gurl frens took over, akak tu bole turun bwh and complained to my dad ye yang dia takleh “concentrate” masa nak sesiapkan aku..aah poyo la akak tu. Pasal hang xleh nak concentrate ni la akibatnya..ada cardboard sekeping atas pale aku cam suwey je. Tudung yg dia pilih pun bukan material yg sesuai, payah utk dibentuk, last2 terima jela seadanya camni. At that moment of time I was already mentally preparing for the next hour for the akad, otak dah blank dah, lantak la camne rupe aku, I just wanna get this done over and done with.

Majlis akad nikah was supposedly held at 8pm tapi pihak pompuan rombongan lelaki yg bwk hantaran and mas kawin sume tercicir la pulekk. At 8pm tu only the guys and tok kadi je yg dah sampai umah. Adeh bikin gelabah la plak lambat 15min. Aku masa tu dah tak larat nak bersimpuh dah atas cushion kecik tu, kaki dah cramp gegile, pinggang dah lenguh (which by the end of the night I realised lenguh2 tu sumenya pasal period ye..haha pandai betui badan aku ni pilih tarikh aku kawin baru nak kuar ye)

30mins later, after sekali lafaz, Mr Fiance became Mr Husband to me setelah diakadnikahkan oleh bapaku sendiri🙂 jgn risau ye ni takkan jadi cam typical entry pengantin yg lain ye. Ni sempoi punya entry bcoz laki aku pon sempoi gak masa mlm tu. Tok kadi nak cepat, dia ada 16 pasangan utk dinikahkan aritu gak, so tak sampai 30min sumenye selesai. Dengan muka confidentnya after akad, Mr Hubby pon naik la atas ke bilik pengantin nak buat sujud syukur, sempat menjeling kat aku tu. Dlm hati aku mamat ni dlm dok gabra and cuak lepas akad ni kang salah kiblat plak coz sejadah yg aku bentangkan mmg tade kepala. My guess was right haha. Lepas majlis dah abeh I asked him, sujud arah mana, almari ke pintu bilik. Dia ckp almari..which was definitely wrong! org yg iring dia naik ke bilik pon lupa, cameraman lagi ler tau tangkap gambo je haha..nanti gambo dah siap, selamat la bila parents tgk gambar cam aikkk nape sujudnya ke situ? teeeeeeeett pecah rahsia!

And then masa menyerahkan mas kahwin and cheque tu, bole jugak la laki aku ni suruh aku shake his hand ala-ala terima anugerah cemerlang ye. Langsung tak control macho dia ni la. Pastu, adegan yg PLG TAK TAHAN is sesi bersalaman. Ya ampun, laki aku punya la tekan gile pale aku masa nak salam dia. Dlm hati cam wats up wif dis guyyy..jgn la tekan sgt pale aku ni. Rupenye makcik aku pon notice and said “eh nape tekan pale Mieza kuat sgt ni” dah satu living room dok gelak² and dia bleh slamber reply lagi “mesti la..isteri kena taat kepada suami skang” *rolls eyes* laki aku ni forever and ever xleh control diri hehe.

Special thanks to Reena for coming to my akad nikah🙂 siap buat entry tu..mari la kita lihat di link ini ya : http://lifeisabigcanvas.blogspot.com/2009/06/balik-kampung-majlis-akad-nikah-hamizah_03.html

Here are the remaining pics taken from Facebook..pilih gambo yg elok2 sket je taken from my camera. Official pics lambaaatt lagi ye. Please dont ask me over and over again bila official pics nak siap ye. Mekasih.

Copy and paste eh link ni kat your browser. Space dah limited la kat wordpress ni.

http://www.facebook.com/album.php?aid=86434&id=722877581

4 Comments (+add yours?)

  1. ~Reena~
    Jun 23, 2009 @ 13:04:29

    Seriously this is the funniest aku-jadi-pengantin/my-solemnization-day ever!

    Hahahaha. Memang sempoi ar hang dan husband hang. Kelakar. Ok now kitaorang dah tauuu.

    Tapi mmg seram sejuk woo masa akad nikah tu dilafazkan. Serius tak tipu.

    P/S: Ya Allah!!!!!!!!!!!!! Gambarrrrrrrrrr hanggggg!!!! Nanti aku upload kat Facebook.Janjiiii! :p

    Reply

  2. l33dslumber
    Jun 23, 2009 @ 23:04:14

    Congratsssssssss again!🙂

    Apapun cerita, dah selamat kira ok la.. selamat menempuhi hidup baru🙂

    Tak ingat la pasal wordpress free, memang ada limit kot space gambar, i upgrade to wordpress berbayar sebab wordpress free terhad widget dia.. hehe..

    Reply

  3. newlifenewbeginning
    Jun 24, 2009 @ 09:08:51

    Reena: hehehe well, dats us. photographer pon mati akal dgn dia punya lawak bodo

    Leeds: tu la..contemplating nak guna yg berbayar ke tak ni, tak penah guna paypal.

    Reply

  4. Fifi Amkhaiz
    Jun 25, 2009 @ 10:34:57

    congrats mieza on ur new life new beginning =) u both looked sweet!

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: