New life, new beginning

Let’s just start backwards ye with my updates, starting from my current life now back to my solemnization day.

It is now close to a month since I became his wife and seriously, it has been such a whirlwind. Mmg sesuai la title blogku ini, new life, new beginning hehe. The caption says it all, it’s a new beginning to a better future. Dulu, selagi tak sampai tarikh akad nikah, selagi tu hati tu masih gundah gulana, masih lagi contemplating is he the one for me, is he the right person to be my husband, am I ready to be his wife? Memcm persoalan di hati. Tapi skang, Alhamdulillah setelah sumenya selesai, hati ni sangat, sangat tenang. Tiada lagi hasutan syaitan utk merosakkan minda aku dgn memcm perkara negative, skang ni so far sumenye berjalan lancar. Nasihat aku pada mereka yg sudah bercouple lama, pastu tetibe ada doubts about ur choice, or tetibe rasa cam slalue je dok gado ke ape, cuba bawak byk bersabar kalo korang rasa nak commit to each other until eternity coz berkat kesabaran korang nanti bila dah ke jinjang pelamin, insya allah sumenye akan ok.

Walaupun masih byk lagi aku kena blajar and adapt, but I love the learning process. Walaupun badan2ku lesu, kepalaku migraine akibat tak cukup tido or rest, namun terasa jugak berbaloi rasanya bila sacrifice bangun awal semata² nak siapkan air sebelum dia pegi keje. Huhu yer, takat air je la buat masa ni..dia pon tak byk kerenah and jenis by 7.15am dah kuar umah, so ni jela yg mampu. Weekend qada balik buat bekfas yg besh2 sket hehe. Bab tak cukup tido tu xleh nak buek gapo la..dah laki aku ni kuat berdengkur haha, aku ni plak tinge sensitif nak mampus. Kalo tido mati, puas la tido aku. Kalo tetibe memalam buta tersedar bunyi alunan melodi yg sangat la tak indah, mula la aku carik bantal tutup tinge kiri kanan. Tu pon kalo jalan..kalo tak jalan aku goncang je badan dia suh senyap haha. Breathe Right pon takleh pakai duh, ish..!

Ape lagi ye? hmm kalo newly weds yg lain mungkin sebok pindah umah, pakai barang kelengkapan umah pon yg serba baru, kitorang plak bz mementenkan, mencantikkan and menservicekan pape yg bole. Aritu service aircond bilik, skali haa amik ko condensor aircond rosak. Dari RM80 terus kene byr RM400++ ye nak repair tu punya pasal. Dah lesap duit. Byk lagi mende kene buat, umah pon masih cam tongkang pecah dgn wedding gift tatau kat mana nak letak. Yang mana duplicates tu terpaksa la sumbat dlm store. Pastu pegi Ikea beli glass cabinet, coffee table, barang2 dapur lain utk mencantekkan lagi umah tu. Curtains blm ditukar lagi, ni pon dah 1K lebih dah lesap.

And oh, aku rasa ni perkembangan yg plg dasyat skali..aku masak! hehe. For the first time ever! baru la terasa mak datuk penatnya berdiri lama kat dapur, berpeluh2 den hehe. Yesterday baru dpt peluang spend time sket kat umah sejak balik dari Bali, so udah dpt permintaan utk memasak di umah. Walaupun takat daging goreng kicap, sayur campur dgn sambal ikan bilis & kentang, tapi aku saaaaaanngaaattt banggaa wif myself haha. I’ve never, ever cooked a dish this much ok. Pastu bila tgk dia makan dgn licin and siap bertambah terasa cam bersemangat je nak masak lagi. Tp slow2 dulu la, aku ni beginner lagi. Byk mende aku tatau.

Jiran pun dah pandai menyakat “sejak dah kawin ni baru la nampak awak menyidai baju kat luar..slama ni sidai kat blakang je kan?”

ok makcik..noted. aku tak kenan sidai kat depan slama ni coz aku sengsorang kat umah and aku malas org usya aku, kang nanti dorang leh target oh ni umah anak dara tinggal sorang yg tgh bra-less sambil menyidai baju haha. skang ni bila dah ada peneman, umah pon nampak penuh dah ada 2 kete and 1 motor tu tade la rasa was-was. ada paham makcik?

Kami masih lagi tidak dpt peluang berdating mcm dulu2 kat shopping complex..sgt rindu dgn Midvalley. Huhu sedey tgk kasut keje yg dah usang gila, baju keje yg sama je aku dok pakai. Asyik ke Giant je..wargh ada ape kat sana? sayur, barang2 dapur..asyik2 tu je yg dibeli huhu.

Tapi demi Transformers, we will jejak kaki to a shopping complex! Tak kira jugak!

6 Comments (+add yours?)

  1. ~Reena~
    Jun 22, 2009 @ 12:22:26

    “Nasihat aku pada mereka yg sudah bercouple lama, pastu tetibe ada doubts about ur choice, or tetibe rasa cam slalue je dok gado ke ape, cuba bawak byk bersabar kalo korang rasa nak commit to each other until eternity coz berkat kesabaran korang nanti bila dah ke jinjang pelamin, insya allah sumenye akan ok.”

    OMG ayat hg btoi2 kena kat aku. Siot je. Huhu.

    Wow memasak! Tabikkk! Caiyok2. Pelan2. Belajaq skit2. Kang masak sedap2 terus, terkejut plak husband hg pastu dia tak caya plak hg yg masak ke hape kan. Haha. Kidding.

    Ishk..jelesnya tgk sume org dah kawin. Aku ni tak tau bila nak kawin.

    Yeahhh demi Transformers sila lah berdating! Hehe.

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Jun 22, 2009 @ 14:09:14

      Reena: hehe talking based on my experience je beb. ni apa yg aku rasa, aku pon malas dah nak dgr kengkawan break up ke ape dah..nak memasing bahagia🙂

      Peah: yer dapur aku berasap ye haha..kagum aku. hopefully ni bkn hangat2 taik ayam

      Wan: aku pon masih blur2 dlm dunia baru ni….still a longggg wayy to go in my learning curve dlm marriage life ni heheh.

      Reply

  2. cik peah
    Jun 22, 2009 @ 12:45:43

    hohohoho…akhirnya,dah masak ye…aku salutela…hahahaha…aku pon masak gaks sejak diet nih..hahaha masak menda2 sehat ye? ;P

    Reply

  3. cik wan lesung batu
    Jun 22, 2009 @ 13:24:48

    bagus nasihat ko…=) thx dear…

    x pe, slow2 masak…kite sume maseh bljr lagik…even chef yg terror pon still bljr gak…yg penting, kepuasan tu…😉 even ko goreng telor je pon,insya Allah, yg penting keberkatan n keikhlasan nye…eh aku konpius, bkn ke ko yg patot advice aku ? ngeeeeeeehhhh…

    p/s: cam x caya je ko da kawen rupenye…

    Reply

  4. izyan
    Jun 22, 2009 @ 15:05:14

    wah bangganya aku dengar kamu masak(mcm takde kaitan kan haha..but thats what i feel)bagus2 teruskan usaha anda.
    rajin2 lah masak lagi supaya lepas ni menjadi terrer and boleh jamu kitorang plak haha :p
    aku plak yg malas sekarang..sekali masak cam huru hara dapur.

    Reply

  5. coffeeaddicts
    Jun 23, 2009 @ 09:05:20

    Mieza,
    rumah awak kat shah alam tu kat mana ye?
    mana tau, boleh pegi merasa masakkan awak…seksyen 7 ke?
    ala, takpelah slow2 bljr masak. i pun tak reti masak gak. jenuh ngadap laptop cari resipi tak pun call mak. tp dlu nk call mak takot, sbb takot kene perli hahahaa

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: